Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins, sâmbătă după-amiază, la casele din apropiere, fiind afectate şapte gospodării şi un rezervor de motorină, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş.
„Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetaţia uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă şi intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la şapte case şi un rezervor de motorină”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa Gonczi.
Conform sursei citate, la locul evenimentului acţionează peste 75 de pompieri, cu 16 maşini de stingere din cadrul ISU ale judeţelor Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, precum şi trei cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. La efortul de stingere a incendiului participă şi voluntari ai SVSU din Recea, Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure.
„Pentru protecţia populaţiei, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime. A fost solicitat în sprijin şi o resursa aeriană”, a adăugat Oana Alexa Gonczi.
UPDATE Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că pentru stingerea incendiului de vegetaţie din zona localităţilor maramureşene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivel I, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.
„Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere”, menţionează informarea transmisă de IGSU.
Totodată, conform sursei citate, dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.
UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că un avion al Ministerului Apărării Naţionale a plecat în Maramureş, în zona unde are loc un incendiu de vegetaţie, 90 de persoane fiind evacuate.
El a adăugat că în zonă se află şi o benzinărie, dar „flăcările sunt încă departe” de aceasta.
„Este chiar o benzinărie, dar încă erau flăcările departe de benzinărie şi pompierii aveau şi această sarcină să protejeze, să nu se ajungă acolo. Iar avionul care a plecat de la Ministerul Apărării este direcţionat exact în zona în care să arunce apă în cantitate mare să limiteze răspândirea incendiului în zona respectivă. Tocmai acestea este şi motivele care stau la baza evacuării primelor 90 de persoane. Noi sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm alte persoane, dar, la nevoie, normal că o să o facem pentru siguranţa oamenilor şi, bineînţeles, când totul este sub control, se întorc acasă”, a declarat Arafat la Digi24 tv.
Pe timpul lui Ceausescu nu existau aceste zone de ‘vegetatie uscata’ cu care se scuza autoritatile cu desteptaciune de padureti.
Politica din Romania in cei 35 ani de orice tău și grav, au uscat tot ce era viu și rezistent, numai bun de ars, pentru că e la moda, debutul in spitale unde ard de vii bolnavii, apoi exploziile cu budane de gaze și toate instalațiile făcute cu materiale doar de proasta calitate din import, păduri arse, deh, infractionalitate care pornește de la primul ocupant al scaunului țării dovedit prin hotărâre judecătorească.
Alea nu sunt case, sunt căşi, construite pe camp, in mijlocul balariilor.
bai ,,parerea ta,, stai in banca ta ! cel mai probabil casele sunt construite pe terenul omului, cu autorizatie cu tot ! nu e este motiv sa ne bucuram ca au ars !!! pompierii sunt varza !!! au intrat in panica si nu au folosit toate mijloacele de prevenire a extinderii focului !!! n-am vazut un plug, un buldoescavator, un buldozer , nimic !!! n-am vazut un prefect sau alt sef !!!
Acum si romanii raman fara case si nu se intereseaza nimeni de ei daca au ce manca maine.
Dă-i românului grătare…si puțină minte…au înnebunit cretinii din românia…peste tot numai grătare…sa vedeți azi de Sfânta Maria…cate paduri si miristi vor arde…
Poate vor fi identificati cei care au dat foc vegetatiei uscate si pe cheltuiala lor sa-i despagubeasca pe cei carora le-au ars casele. Mai peste tot, in zonele rurale, se practica acest ‘sport’, pe principiul ‘lasa ma, ca nu se intampla nimic daca arde iarba ori dam foc la gunoaie’… Despre posibilitatea poluarii ori a izbucnirii unor incendii, ca cel din articol, nici nu le trece prin minte…
Sa ii prinda pe piromani si sa ii pedepseasca exemplar. Arderea resturilor de vegetatie pentru ingrasarea pamantului si pentru alungarea insectelor este una, si trebuie facuta sub control si cu perimetru de rupere/delimitare pentru a nu se extinde flacarile, si cu totul alta e sa pui foc la miristi si la paduri ca asa te taie pe tine capul, sau ca esti platit sa faci asta pentru ca unii sa isi poata sustine niste puncte de vedere.
Cum ajunge focul la case? Să fie legat de chemarea la Înalta Poartă pe stil nou, Bruxelles, a lui Ciolcu că să ne facă cu orice preț a plăti bir și celor din spatele asigurărilor?
inventiile lui nea Iulean Hornet genereaza motorina din uscaciuni ca astea care au luat foc!
cat CO2 provoaca masinariile si cat au fost provocate de incendii ?
nu cumva masinariile consuma infim si ar fi o preventie recoltarea uscaciunilor si transformarea lor in motorina 0 carbon?
asa sa ii spuneti lui Ursula ,care a cerut material de mamelit