Încep lucrările la primul Spital Regional de Urgență

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU).

„Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani, Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. Aproape 700 de milioane de euro e o investiţie enormă care practic începe în această zi. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună. Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. Sunt convins că va fi gata la timp. Constructorul îşi va da silinţa să înceapă la timp acest lucru. Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic. Acest efort pe care Guvernul României l-a făcut este semnificativ şi sper să existe o continuitate ceea ce priveşte aceste proiecte care au schimbat faţa medicinei ieşene”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la evenimentul la care au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, partidelor politice, ai reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate şi Agenţiei de Dezvoltare Nord Est.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă.

„La început am fost mai puţin optimist, acum sunt mult mai optimist că zeci de spitale noi din România se vor construi. Sunt foarte multe spitale în curs de execuţie în momentul de faţă, iar aceste trei spitale regionale pe care acest guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalele regionale de urgenţă din Craiova şi Cluj”, a menţionat Alexandru Rafila.

Acesta a ţinut să sublinieze că dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată care există în bună măsură la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Iaşi, dar nu este suficientă. „Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a mai spus ministrul Sănătăţii

La rândul său, directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, a declarat că evenimentul de vineri este un pas important întrucât SRU Iaşi este prima unitate medicală de acest tip la care practic încep lucrările.
„De săptămâna viitoare încep lucrările, se excavează o cantitate foarte mare de pământ, peste 400.000 metri cubi, se amenajează şantierul, iar pe o perioadă de patru luni un constructor va amenaja terenul pregătit pentru fundaţia în care urmează să fie turnat spitalul”, a declarat jurnaliştilor directorul ANDIS.

De cealaltă parte, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, a declarat jurnaliştilor că aşteaptă momentul inaugurării SRU Iaşi.

„Este important că totuşi au fost parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a afirmat directorul ADR Nord Est.

Pentru preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, cei 700 de milioane de euro înseamnă o investiţie nu doar în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, ci şi pentru sănătatea fiecărei persoane din această regiune a ţării şi chiar a românilor de peste Prut.

„Domnule Rafila, mă bucur că aţi numărat machetele din 2008, de când aţi mai fost la minister. Vă mărturisesc, eu am numărat miniştrii Sănătăţii care din 2012 au promis aceste spitale regionale de urgenţă. Nu sunt decât 18. Vă mărturisesc că m-aş bucura ca tot dumneavoastră să fiţi cel care va fi prezent alături de comunitatea ieşeană, şi nu numai, când vom recepţiona aceste lucrări la cel mai important spital din Moldova, iar termenul să fie cât se poate de scurt. E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi în zona Moara de Vânt şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi. Conform proiectului, termenul de derulare a contractului este de 48 de luni.

SRU Iaşi este o construcţie cu nouă etaje, care include două subsoluri, parter, cinci etaje superioare şi un etaj tehnic. Volumele celor trei turnuri pătrate ale secţiilor de internare se vor extinde de la etajul doi până la etajul cinci. În situaţii de pandemie sau de catastrofe, unul din cele trei turnuri poate să fie izolat, să fie total închis, să aibă toate reţelele necesare, inclusiv săli de operaţii.

Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie şi 60 pentru ATI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

 1. Aproape 700 de milioane de euro?
  -se va fura in proportie de 95%
  dupa cum e standardul in Romania!

 2. ce faci bre ? muti Balaceanca la Iasi? 😀
  ia fa o tura si amendeaza toti primarii cu trotuare jegoase= focar de infectie ptr copiii mici (sub 3 ani) si bunici ,care hranesc porumbei si ating pojghita maro(bacterii => virusuri)

 3. Rafila, ba ofticosule, pana sa incepi tu, doua femei cu suflet au si terminat un spital.
  Nu le mai pune bete in roate, ca si asa te injura lumea!
  Si pe tine si pe aia de te tin in brate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.