Începe „Les films de Cannes a Bucarest”, cel mai aşteptat festival al toamnei

Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes, dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

Comedia nonconformistă a lui Ruben Östlund, The Square, o capodoperă care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obținând Palme d’Or-ul va fi proiectată în deschiderea festivalului, în premieră absolută în România, în București dar și în toate orașele care vor găzdui ediții regionale.

The Square, un film care sparge barierele dublului standard

„Pentru mine este o formă de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectați de spiritul de turmă și devenim speriați când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ni se reamintească permanent: ‘Eu sunt cel care trebuie să ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de făcut” – declară Ruben Östlund anul acesta, imediat după câștigarea Palme d’Or.

Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia-i scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat, “un spectacol neobișnuit și scandalos, cu momente de frenezie pură”, după cum îl caracterizează The Guardian.

Filmul a fost cumpărat pentru distribuție în peste 80 de teritorii și reprezintă încununarea artistică a activității unui cineast creativ și tranșant care scuturase deja amorțeala critică a presei de specialitate cu excelentul Force majeure, de asemenea, premiat la Cannes – în 2014.

Happy End

Lista câștigătorilor de la Cannes care fac parte din selecția ediției de anul acesta a Les Films de Cannes à BucarestPalme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sau Camera d’Or – este completată de filmul distins cu Premiul Un Certain Regard: A Man of Integrity, cel de-al șaselea lungmetraj al unuia dintre cei mai reputați regizori iranieni, Mohammad Rasoulof (Goodbye, 2011, Premiu pentru regie Un Certain Regard). Drama realistă despre un fost învățător, Reza, care se retrage cu familia sa într-un sat în nordul Iranului pentru a duce o viață liniștită la țară și lupta lui cu o companie privată care vrea să îi cumpere pământul, readuce în atenție temele pe care regizorul le-a abordat și în filme anterioare: nedreptatea, corupția, mijloacele prin care un regim autoritar reușește să reducă la tăcere vocile individuale.

Les Films de Cannes à Bucarest include în program și filmele care au concurat anul acesta pentru Palme d’Or. De două ori câștigător al prestigiosului premiu (The White Ribbon, Amour), austriacul Michael Haneke a revenit anul acesta la Cannes cu Happy End, o comedie neagră care prezintă declinul unei familii burgheze europene și în care Isabelle Huppert joacă rolul principal. Ce doi au colaborat deja de patru ori, prima dată în 2001 pentru filmul The Piano Teacher, pentru care Haneke a primit Premiul Juriului iar Huppert Premiul pentru cea mai bună actriță, la Cannes. Dr. Paul Meyer este interpretat în L’amant double de Jérémie Renier, un preferat al fraților Dardenne. Thrillerul erotic, plin de umor, este regizat de François Ozon, unul dintre cei mai provocatori și vibranți regizori care s-au făcut cunoscuți în anii ’90, filmele sale explorând în mod recurent sexualitatea și transgresiunea (8 femmes, 2002 / Swimming Pool, 2003).

L’Amant double

Nu vor lipsi The Day After al lui Hong Sangsoo sau Radiance, cea de-a cincea selecție oficială la Cannes a regizoarei Naomi Kawase, în care eroul este un fotograf care și-a pierdut vederea, ceea ce face ca sunetul să joace un rol fundamental în compoziția filmului.

Les Fantômes d’Ismaël al autorului francez Arnaud Desplechin, câștigător al Premiului Cesar 2016 pentru cel mai bun regizor cu filmul Trois souvenirs de ma jeunesse, a deschis festivalul de la Cannes în 2017. Drama îi are în rolurile principale pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard și Charlotte Gainsbourg și va fi proiectată în premieră la București alături de o altă Proiecție specială de la Cannes, How to Talk to Girls at Parties în regia lui John Cameron Mitchell, cu Elle Fanning și Nicole Kidman în distribuție, o poveste despre nașterea punk-ului, exuberanța primei iubiri și despre cel mai mare mister al universului: cum să vorbești cu fetele la petreceri.

Cinefilii au ocazia să vadă în premieră la România cea mai recentă dramă romantică a regizoarei Claire Denis, Un beau soleil intérieur, cu Juliette Binoche în rolul unei mame singure aflată în căutarea dragostei adevărate. Filmul a fost recompensat cu Premiul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes. În Quinzaine des réalisateurs a fost inclus și debutul celebrului regizor de videoclipuri Geremy Japser, Patti Cake$, o povestea din Jersey, plină de umor, energie și beat-uri memorabile, cu australiana Danielle Macdonald, care a atras atenția criticii internaționale cu rolului lui Patti.

Din secțiunea Un Certain Regard vor fi prezentate și titlurile The Summit/ La cordillera al regizorului chilian Santiago Mitre și Closeness de Kantemir Balagov.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, proiecție de Gală la 10 ani de la Palme d’Or

Cele mai așteptate filme românești În avanpremieră la Cinema Muzeul Țăranului

Les Fantomes d’Ismael

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Anul acesta, la șapte ani de la prima ediție, Les Films de Cannes à Bucarest începe pentru întâia dată cu o Gală de Deschidere propriu-zisă, prilejuită de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Aceasta va avea loc vineri, 13 octombrie de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului și va fi pigmentată cu mai multe momente surpriză și proiecții speciale, toate generate de această aniversare.

La Gală vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alături de alți membri ai distribuției și ai echipei filmului și va fi urmată, de la ora 20:30, de proiecția filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversării.

Pe toată durata festivalului, cele mai așteptate filme românești ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul secțiunii În avanpremieră, fragmente din aceste filme putând fi urmărite deja online în spotul de prezentare al secțiunii.

Secțiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri: Soldații și Pororoca (premii la San Sebastian), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (premii la Sarajevo), Antonio și Catarina (Locarno) sau Scurtcircuit (Shanghai). Toate proiecțiile au loc în prezența echipelor filmelor.

How to Talk with Girls at Parties

Cel mai nou film al lui Constantin Popescu, Pororoca, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, a fost recompensat în nordul Spaniei cu Premiul pentru cel mai bun actor acordat lui Bogdan Dumitrache. Distribuit în România de Bad Unicorn, filmul spune povestea lui Tudor și a Cristinei a căror fiică este dată dispărută.

Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Pârvu. Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul pentru cel mai bun actor (Șerban Pavlu) la Festivalul Internațional de la Sarajevo și aduce pe ecrane povestea unui tată care caută cea mai bună cale de a rămâne alături de fiica sa. Tot film de debut în lungmetraj este și Marița, semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes în 2012 cu scurtmetrajul Tabăra din Răzoare. Pentru Marița, Iftime a câștigat Premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary în 2017. Filmul povestește re-întâlnirea unui tată cu fiul și fosta familie în preajma Revelionului și îi are ca protagoniști pe Adrian Titieni, Alex Potocean și mașina Dacia 1300, fiind un road-movie autentic.

Scurtcircuit, în regia lui Cătălin Saizescu, a fost prezentat în premieră mondială în competiția Festivalului de Film de la Shanghai și recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistică deosebită și aduce pe ecran o poveste inspirată de drama petrecută în 2010 la maternitatea Giulești.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Românca Cristina Haneș semnează regia producției portugheze Antonio și Catarina, proiectată în premieră la prestigiosul Festival de la Locarno, unde a primit Marele premiu Pardino d’Oro. Filmul narează într-o manieră simplă, dar plină de poezie și intensitate, relația dintre un bărbat vârstnic și claustrofob și o tânără care aduce un strop de tinerețe și curiozitate în viața lui.

În program se regăsește și unul dintre cele mai așteptate filme ale toamnei – Soldații. Poveste din Ferentari, producție premiată la San Sebastian cu Mențiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane, secțiune dedicată filmelor LGBTI și selecționat la Festivalul de la Toronto. Filmul constituie debutul în lungmetraj al regizoarei și actriței de origine sârbă Ivana Mladenovic (Când se stinge lumina, Inimi Cicatrizate) – debut care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate, de actor și scriitor al romanului de la baza ecranizării.

Secțiunea se va deschide cu o proiecție inedită pentru publicul românesc – a unui film work-in-progres intitulat În pronunțare, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagoniști pe Cuzin Toma și Dorotheea Petre, premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu, a studiat film în Germania, iar Vânătoare este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat în circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastian (2016) sau Saarbrücken, unde a primit Premiul pentru regie.

Bogdan Dumitrache în Prororoca

Tot la Cinema Muzeul Țăranului este programat și cel de-al șaptelea film regizat de Dan Chișu, Aniversarea, care va fi prezentat în curând în competiția oficială de la Varșovia. Este ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.

Un alt debut impresionant programat în festival este Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experiența regizorului într-un seminar teologic. Distribuit în România de Microfilm, lungmetrajul lui Daniel Sandu îl are în distribuție pe Vlad Ivanov alături de o serie de actori tineri promițători, ca Ștefan Iancu sau Ilie Dumitrescu Jr.

Anul acesta festivalul propune și o sesiune de scurtmetraje, în care, alături de Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță (short film corner la Cannes) și Haine negre de Octav Chelaru (în competiție la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme de scurtmetraj finanțate de către partenerul Les Films de Cannes à Bucarest, BRD, în cadrul unei competiții lansate la ediția precedentă a festivalului.

Nu în ultimul rând, săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecție specială dedicată câștigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, Moartea domnului Lăzărescu, în prezența echipei, proiecție prilejuită de relansarea filmului pe DVD.

Aniversarea

Les Films de Cannes à Bucarest continuă demersul inițiat în ediții anterioare de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociații non-guvernamentale din România, prin proiecții speciale ale căror încasări vor fi donate acestora.

Încasările de la proiecția aniversară a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecția filmului Vânătoare vor fi direcționate către Asociația pentru drepturile animalelorDog Rescue, cele de la Moartea domnului Lăzărescuvor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de Copii “Marie Curie”, iar duminică 22 octombrie va avea loc o proiecție specială cu Amintiri din Epoca de Aur, partea 1,ale cărei încasări vor merge la asociațiaActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat.

Dacă vă simțiți apropiat de oricare din aceste cauze, sunteți invitat să le susțineți prin prezența la proiecții și prin donații suplimentare pe care le veți putea face direct în conturile acestor asociații, prin intermediul unor formulare specifice puse la dispoziție la proiecții.

În țară, Les films de Cannes va fi organizat între 13 și 19 octombrie la Brașov (la Cinema One), între 13 și 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), între 20 – 22 octombrie la Timișoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) și Iași (Ateneul din Iași) și 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).

Un pas în urma serafimilor

Les Films de Cannes à Bucarest a adunat anul trecut peste 25.000 de spectatori în circa 100 de proiecții, urmând să prezinte și anul acesta filmele importante premiate la Cannes în prezența autorilor lor.

Totodată, festivalul va continua să prezinte sub titulatura Les Films pour Cannes à Bucarest cele mai importante filme românești care se pregătesc pentru festivalurile anului viitor și va organiza ediția a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională.

Grupul Renault România se alătură începând cu această ediție, ca partener al festivalului, preluând tradiția de a susține excelența în cinema, RENAULT fiind partener al Festivalului de la Cannes încă din 1983. Renault, “La voiture officielle du festival Les Films de Cannes à Bucarest” va facilita totodată prezența invitaților speciali ai festivalului la edițiile regionale.

În ediții precedente, Les films de Cannes à Bucarest a fost onorat de unii dintre cei mai reputați cineaști ai momentului, laureații cu Palme d’Or: Abdellatif Kechiche și Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczó ori actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérénice Bejo ori Jacquline Bisset.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.