Începe Sibiu Jazz Festival 2024

Muzica bună, pasiunea și noutatea sunt ingredientele ideale pe care Sibiu Jazz Festival le cultivă, începând de mâine, și la Ediția 52 – perioada – 10-14 septembrie (marți-sâmbătă), un amestec viguros de evenimente muzicale, ce conectează publicul la cultura și istoria locului, a orașului.

Marți, 10 septembrie la Sinagoga Sibiu, începând cu orele 18:00 vor avea loc  ”Spații muzicale și clipe de poveste”, alături de artiștii Ana Nedelcu – pian, Alexandru Pribeagu – actor și Andrei Slăvuțeanu – texte. Așa cum s-a observat și în edițiile precedente, îngemănarea muzicii într-un spațiu sacru oferă un plus de grandoare momentului artistic și un debut încununat de emoția regăsirii. 

Miercuri, 11 septembrie, începând cu orele 17:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Henry Selbing aduce în atenție ”Jazz For Kids”, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier și spectacol ludic în cadrul festivalului, un prim-plan  cu universul muzicii de jazz pentru cei mici. Este vorba de artiști entuziaști care creeză o atmosferă magică, invitându-i pe cei mici să se bucure de improvizații spontane.

 

Tot miercuri (orele 19:00) la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia au loc Spectacol de Teatru și Muzică ”Plecat nicăieri” (Ana Nedelcu – pianAlexandru Pribeagu – actorAndrei Slăvuțeanu – texte).  ”Plecat nicăieri”  reprezintă o incursiune  în labirintul interior pe care fiecare îl construim în inevitabila călătorie către acel final. Acest spectacol-preformance este un prilej de a reflecta asupra dimensiunii vieții ce poate încăpea într-un corp viu. Corpul-muzică, corpul-cuvânt și corpul-bagaj ce poartă ființa către întruparea ei.

Joi, 12 septembrie la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, începând cu orele 19:00  Las Karamba (Ahyvin Bruno – voce, Nati Arizu – clapa, Liviet Ojeda – chitară electrică, Maria Gil – flaut, Ahylin Bruno – congas, Rita Baulida – percuție) vom cunoaște energia și puterea feminină la puterea a șasea. Vorbim de o trupă formată exclusiv din femei, din șase povești iluitoare de viață, modelate în creuzetul migrației și al multiculturalismului, care s-au dăruit muzicii și rolului creator al femeii. 

 

Fondată în mijlocul străzilor pline de viață din Barcelona în 2018, „Las Karamba” infuzează stiluri tradiționale precum Son, Cha-Cha-Cha, Salsa și Timba cu influențe din rap și muzică urbană, împreună cu o notă de Samba și Rumba, creând un amestec muzical nou, extrem de puternic și electrizant.

Tot joi,   începând cu orele 21:00, festivalul continuă cu un jazz fluent în abordarea stilurilor, respectiv cu Maë Defays (Mae Defays – voce, Alex Monfort – clape, Tamino Edener – tobe , Dee Huang – chitară, Denis Pitalua – chitară bass)

Muzica lui Maë Defays curge fluid între influențele soul, jazz și afro-caraibiene, întruchipând propria ei identitate culturală și muzicală mixtă. Născută într-o familie de artiști între Europa și Caraibe, cântăreața-compozitoare-chitaristă și-a revărsat creativitatea și talentele multidimensionale în muzică, dans și cinematografie încă de la o vârstă fragedă. Maë a creat o lume muzicală folosind o paletă multi-gen compusă din confluența nenumăratei ei inspirații și a moștenirii mixte. Vocea ei puternică cu mostenirea evocată va contribui la elementul de noutate și spontaneitate urmărit cu ardoare la fiecare ediție de festival.

Vineri, 13 septembrie, în același spațiu respectiv, Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, începând cu orele 19:00 organizatorii propun o întâlnire cu ”Arya Quintet”. Este vorba de o trupă formată din Ana Maria Munteanu – voceOvidiu Gurban – saxofonBogdan Munteanu – pianLaur Stefan – tobe,  Adrian Flautistu – contrabass.

 

Ana Maria Munteanu, o voce plină de candoare, catifelată și potrivită baladele si swing urilor, și puternică, atunci când groove ul începe sa fie Funky /Soul/Rnb, în calitate de vocalistă, pasionată de standardele jazz, își trage seva de inspirație din vocea lui Ellei Fitzgerald, precum și din reinterpretarea standardelor, în maniera soul RnB, ale solistei Chaka Khan.

 

Publicul va putea savura compoziții proprii ale pianistului, Bogdan Munteanu, standarde de jazz superbe, (But Beautiful, Good morning heartache, etc), de asemenea, și o piesa românească Mocirita. Amintim și faptul că Arya Quintet a realizat un Tribute Ella Fitzgerald,  Al Jarreau , Chaka Khan Latin jazz standard și multe alte activități în domeniul jazz standard.

 

Imediat, de la orele 21:00, urmează ”Mélodie Gimard Trio” (Melodie Gimard – pian, Pablo Molina – percuție, Naique Ponce – voce). Publicul va putea trăi o experiență inedită alături de pianista și compozitoarea explozivă Mélodie Gimard recunoscută la nivel internațional pentru creațiile și improvizațiile sale caracterizate și infuzate într-un mod original de studiile sale în pian clasic și flamenco.

 

Creativitatea și virtuozitatea acestei tinere pianiste sunt vizibile, atât în aranjamentele sale muzicale, cât și în sensibilitatea atingerii ei. Sperăm că această atingere își va lăsa amprenta de noutate asupra festivalului.

În ultima zi de festival, sâmbătă, 14 septembrie, tot la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, de la orele 19:00 festivalul propune intrarea în universal jazzului instrumental alături de ”Symbiosis 5” (Bálint Uher Győfri – saxofon tenor, Benedek Virág: chitarăLevente Kapolcsi-Szabó – pianTamás Gyányi – contrabassRoland Majsai – tobe).

Symbiosis 5, trupă originară din Budapesta, cântă cu pasiune jazz instrumental. Membrii cvintetului s-au întâlnit între zidurile Universității de Muzică Liszt Ferenc și ale Conservatorului Béla Bartók, iar toți sunt membri activi ai scenei de jazz maghiară. De când trupa a fost înființată în 2020, au câștigat primele locuri la concursurile „Getxo Jazz” și Sibiu Jazz Competition”, precum și ambele premii principale ale ediției 2023 a „MÜPA Jazz Showcase”. Muzica lor este puternic influențată de jazz-ul modal, dar datorită vârstei tinere și intereselor diverse ale membrilor cvintetului, ei folosesc și multe alte elemente stilistice.

 

Ultima trupă din cadrul festivalului ce va concerta începând cu orele 21:00, când publicul, propun organizatorii,  va intra într-o veritabilă călătorie muzicală alături de legendarul Angelo Debarre (Angelo Debarre – chitară, Raanji Debarre –  chitară, Marius Apostol – vioară, William Brunard – contrabass).

 

Se așteaptă o seară de magică prin compoziție, de neuitat alături de legendarul Angelo Debarre, un virtuoz al chitarei de jazz  născut pe străzile vibrante din Saint-Denis, Paris, demonstrând o pasiunea inedită pentru muzică de la fragedă vârstă de opt ani.

 

Călătoria sa l-a determinat să formeze Cvintetul Angelo Debarre în 1984, captivând publicul cu spectacolele sale dinamice. Până în 1985, cvintetul lui Debarre a devenit inima culturii cafenelelor pariziene. În prezent, povestea muzicală continuă și Angelo Debarre cucerește noi inimi. Îl așteptăm la Sibiu!

Nici globalizarea nu scapă de jazz și nici jazzul de globalizare! Și da, trăim într-o lume în care nu ne-am pierdut identitatea muzicală, la amprentă mai trebuie sa lucrăm. Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 52-a ediție, își deschide porțile în perioada – 10-14 septembrie(marți-sâmbătă) pentru publicul național și international, accesul fiind gratuit. În peste jumătate de secol de activitate putem vorbi de un public ereditar”, subliniază Simona Maxim.

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

Parteneri: Primăria/Consiliul Local Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Ministerul Culturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. România excelează în concerte și construcția de arene de fotbal în europa…v-ați întrebat cât e paraîndărăt ?…
    Este medota oficială de furt din banii românilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.