În gradinile de legume din Calarasi, Oltenita, Giurgiu, pamantul a devenit nisipos, prafos. La fel in Alexandria, Zimnicea, Tr. Magurele, Corabia….
Este începutul DEȘERTIFICĂRII, al cataclismului climatic în sudul Romaniei. Aceste orașe vor fi parasite pur si simplu pana-n 2045 cand temperaturi de 43-44 grade vor deveni frecvente. Lasati lucrurile mici!
Este nevoie de campanie pentru IMPADURIRI. Este singura solutie, impaduriri pe suprafete uriase in sud !
Hai na,. Și abia acum ai aflat ?? Eu am apucat era ceaușistă in care deja se vorbea de deșertul oltenesc, de soiuri care rezistă și de ce era de făcut.. Au trecut ceva ani..Ați furat irigația,. Ați tăiat toți copaci care mai erau, de să nu ai nici urmă de umbră.. Iar acu te trezești ?? Meriți să ai ceva ?? Meriți o țară ??
Lasati, dupa 15 Aug. se schimba foaia, in fiecare an, pana acum.
Eu cred ce zici dumneata, dar când propui o soluție ne spui și pe ce se bazează, cine a mai făcut asta, cine mai susține soluția asta etc. Poate ne-om mobiliza și ne-om duce fiecare cu un copac în spate și l-om planta, dar să fie de vreun folos și mai ales să nu ne fugărească ăia cu roșiile.
Dar nu mai bine lansăm noi cartea „Un ostaş în slujba țării” cu mii de panouri şi mărim un pic pensiile speciale? Ca să fie bine.. zic.
Oare de ce romanii au construit acolo cel mai mare sistem de irigatie cu apa din Dunare ? Au navalit rromanii si au furat totul. Misto, asteptam programul lui Simion, pe 10 ani, de educatie a rromanilor.
Lasă dom’le că Iohannis și guvernele lui cumpără armament,se implică în războiul din Ucraina,și „banii”, in loc în să facă ce trebuie pentru binele românilor și țării!
Indolența românilor are consecințe foarte grave pentru propriile vieți,trai și țară!
Bade, v-ați bătut și v-ați tăiat între voi ca să vă luați pământurile înapoi de la CAP. Acu’ ăia mai tari aveți pământuri. Cine vă oprește să le împăduriți?
Auzi, hai că-ți dau un pont pe gratis. Pune, bre, panouri solare. Te faci prosumator, tu stai la umbră cu PET-u’ și Statu’ marcă banu.
Din evul mediu, antichitate sau mai dinainte suprafata impadurite ete erau defrisate pentru solul fertil, bun de cultura, dar asta tinea o perioada, pana treptat devenea saracacios. Padurile au disparut pana au devenit raritate, agricultura moderna s-ar zice ca nu e facuta aiurea dupa ureche si duce la desertificare.
Pamant negru ars de soare, uscat an de an si neprojat de vegetatie va deveni in 50-100 de ani nisipos, mai aduce si vantul si s-ar putea ca desertul sa apara si mai repede decat s-ar preconiza.
prin 70 s-au taiat padurile de salcam si s-au secat baltile, plantandu-se tutun.
Puneti bah mana pe o carte de geologie si lasati povestile panicarzilor climatici!
Exista o singura solutie pentru a salva situatia, ca satanistii care conduc Romania sa aloce 15% din PIB pentru inarmare pana-n gatzi. Si atunci clima se va schimba. Dar cu o singura conditie, generalului Ciuca sa i se asigura 5 mese pe zi de peste 3000 Kcal.
Pana-n 89 exitau plantate perdele forestiere, diverse suprafere de padure, pe langa multe si supafetele de padure mai mare ca acum. Nu din motive ca de incalzire climatica, nu prea se stia de asa ceva prin anii 50-70, se incerca fixarea nisipurilor, impiedicarea eroziunii si degradarii, incetinirea vantului.
Dupa au disparut perdele forestire, paduri livezi, mai existau si plopi pe marginea drumurilor taiati.
Multumesc pentru articol ! Este groasa rau, rau de tot !
Prin anii ’50 ai secolului trecut a fost facuta impadurire in sudul Olteniei(perdele de salcam de-a lungul Dunarii) ca o stavila la inaintarea desertului. Imediat, dupa Revolutie, oltenasii au intrat in perdelele de salcami care mai existau cu drujbe si topoare si au ras tot.
Asta-i rRomanica-bramburica!
Marele scUrs Tara nu se ia pe merit, o mostenesti. Tu ai mostenit o caruta cu coviltir, asa ca..
@ De reamintit că natura pedepsește cu calamități, despăgubirile pentru calamități favorizând probabil formarea de cicluri defavorabile de mediu, existând probabil și o corespondență între mutare lichidităților din economie în conturi bancare și secetă, chestiune relatată și cu Moise în Biblie cu harana în vremurile exodului ?
@ Luând în discuție și că Mugur Isărescu a ”înverzit bancar” cu intrarea dolarilor, deci cu ”verzișori” și faptul că ”intrările de capital” nu combat ofilirea, se poate observa și că favorizează, dacă polul secetei este la Drăgășani băutura favorizând ofilirea ?
Ce își face omul cu mana lui se numește lucru manual.Acuma oltenasii care furară și tăiară totul de pe acolo au ajuns șeici.Adica arata solul ca in Dubai.Nu le mai rămâne decât să foreze după petrol,daca găsesc bine daca nu,uite își iau papornița in spate și se muta și ei la București sau alte locuri că doar tara e mare,au unde se stabili.Ei de fapt sint tor nomazi de când se știe tot migrează în diferite zone ale țării.
Dezinformare si spalare pe creier a maselor,
nu mai stau de contra argumentare stiintifica, care bineinteles exista dar nu se publica.
Totul pentru hotia finatarilor uriase de la bugetele nationale, acesti bani vor intra in buzunarele unei elite.
Estimarea prezenta este de 78000 miliarde de dolari necesari pentru investitii in lupta cu natura pe plan global.
Poza este de panica.
Sudul Olteniei a avut Dunele Deliblat pina la desfiintarea lor prin construirea sistemului de irigatii de Ceuasescu, care s-a furat de localnici in totalitate dupa ’89.
Acum natura isi reintra in drepturile sale prin re-desertificare.
Avem un ministru al mediului PUTUROS.Foarte puturos. Pentru împăduriri se iau bani grei de la U.E. și ușor, aprobă imediat dar…
trebuie sa te zbați oleacă, sa faci proiecte sa le susții in engleza….e treaba grea bre…
.
Oftica o să-ți mănânce ficații, bb ozz gore.
A inceput(?) cataclismul climatic in sudul Romaniei ? Draguta , daca nu te superi , poti sa ne spui in ce faza este cataclismul climatic in nordul Bulgariei ? Banuiesc ca se pot vedea deja caravane de camile !
Hai nu-mi spune ! Si de asta vin africanii la noi ??? Speriati lumea ca nebunii !
bai ironicule gogoman, aia vin sa plece in vest, nu sa ramana, de saraci ce sunt aia au umplut si bulgaria, daca crezi ca 99% dintre ei vor sa ramana, esti gogo!
@qwe:
Ca de regula, spui prostii. Zona desertica a Olteniei exista demult. Am vazut un album din anii ’50, cu fotografii aratind case pe cale de a fi acoperite de dunele de nisip. Prin anii ’60, a inceput un vast program de imbunatatiri funciare, cu irigatii si plantari de salcimi, copac rezistent la seceta, care sa fixeze acele dune. Zona a devenit una producatoare de legume. Ce s-a intimplat dupa fatidicul 1989 e alta poveste.