Incident grav la AEP. Se cere demisia lui Toni Greblă

Liderii Alianţei Dreapta Unită îi cer preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare.

Liderii Alianţei – Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban – spun, într-un comunicat transmis sâmbătă că incidentul nici măcar nu a fost o breşă de securitate şi ”demonstrează pura incompetenţă a unei instituţii capturate politic şi manageriate prost”.

”Datele personale, inclusiv Codul Numeric Personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită. Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse”, arată liderii Alianţei.

Într-un an cu patru rânduri de alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă, instituţia care are rolul de a supraveghea procesul electoral şi de a se asigura de integritatea acestuia, nu poate fi condusă de Toni Greblă, mai spune conducerea Alianţei Dreapta Unită.

Şeful Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că săptămâna viitoare va dispune măsurile corespunzătoare în cazul persoanelor care se fac vinovate de incidentul de securitate cibernetică înregistrat, joi dimineaţă, la AEP, eveniment produs, a precizat el, din cauza „neglijenţei unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei angajaţi”.

„Incidentul de securitate cibernetică s-a produs din cauza neglijenţei unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei funcţionari care trebuiau să fie foarte atenţi la ce se transmite, în contextul în care tot personalul AEP-ului a plecat de la serviciu la ora 03,00 dimineaţa, pentru că, cu o seară înainte, au trebuit să verifice listele electorale ale candidaţilor pentru europarlamentare, care au venit să depună la BEC aceste liste, după ora 23,00. Astfel încât, pe fondul acestei oboseli şi pe calendarul foarte strict pe care-l avem, a doua zi de dimineaţă, trebuia să transmitem în vreo 46 de circumscripţii electorale, judeţene şi, respectiv, de Sector listele electorale ale experţilor electorali la Birourile electorale din judeţele respective. Toate au fost transmise în regulă, cu excepţia unui singur judeţ, unde, în loc să fie această listă pe mail-ul securizat pe care-l utilizează doar o singură persoană autorizată dintr-o Direcţie judeţeană a AEP, a fost postat pe mail-ul public al Autorităţii”, a explicat Toni Greblă, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a arătat că incidentul a fost constatat şi a fost remediat la o oră după producere.

„A stat acolo o oră, după care am constatat că nu este în regulă, a fost şters acest mail. Mail-ul a fost accesat de aproximativ 30 de persoane. E vorba de experţii electorali. (…) Când intră într-o secţie de votare (n.r. – alegătorul) prezintă buletinul, acela e scanat pe un dispozitiv electronic şi sunt operatorii de la aceste dispozitive electronice. Ce este regretabil este că în tabelul cu aceşti 1.300 de experţi, pentru judeţul respectiv, era înscris şi CNP-ul. Restul datelor nu au caracter de protecţie, să zic, a informaţiilor personale, pentru că lista cu aceştia este afişată şi la BEC, ei sunt traşi la sorţi. Deci, nu a apărut public decât CNP-ul. Regretăm că pe fondul oboselii unor salariaţi s-a întâmplat acest incident”, a menţionat Greblă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

 1. Asa se intampla cand puneti bosho in functii executive. Continuati, „pentru ca meritati” (VICHY)! Bine ca n-a facut altceva: un infarct, un AVC, un stop cardiac, Duamne ajuta !

 2. TONI GREBLA E ….. R A B L A de cand a aparut in functii publice. O MARE NULITALE UMANA…..de la care TARA are de recuperat miliarde de lei……

 3. Ce demisie, condamnare pe viață fără judecată!…sau scaunul electric…

 4. Ge-are Grebla cu boul care a facut prostia? Nici macar nu l-a angajat el……[Rumburak]

 5. toni Greblă (n. 30 decembrie 1953 , Sadova, Dolj, România),
  153123016abcd

  -politzia numai d-ai dracu nu le-ar da alt cnp,
  E PE VIATZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!
  (e ca tatuajul
  sau mai rau)

 6. Scurgere de date la AEP. Toni Greblă: „A fost o suprasolicitare a personalului”
  Adevarul
  acum 6 ore <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

  maxtor spune:
  13 apr. 2024 la 13:38

  poate trebuie alt judecator,
  Periutză sau Furculitză!

 7. Niste tinerei care lucreaza ca IT-isti (profilul de votant usr) au scurs informatii la ordinul sefilor de partid, exact in scopul de a cere demiterea lui Grebla. Aici ar trebui sa actioneze institutiile in drept ale statului pentru a demonta lucratura userista si a deferi justitiei pe faptasi. Dar cand userista cLotilde fura sacii cu voturi noaptea ca hotii si nu e pedepsita iata ca banditii au prins curaj si nu se mai opresc.

 8. e incepator, nu are experienta, nu a lucrat cu documente oficiale, abia a treminat „faculta”. Si se spune ca a fost si judecator CCR…va dati seama ce valori mai pretioase decat diamantele avem…

 9. La AEP ar trebuisa fie sef unul care stie f.bine informatica si securitatea datelor. PSD a pus unul cu Fac la Spiru Haret dupa 40 de ani. Merita dat jos si trimis la pensie.

 10. Sa fie arestat! Se pare ca iar a exportat ratze, capre si strutzi in Rusia, via Turcia, incalcind grav embargoul rusilor impotriva importurilor de capre, strutzi si ratze din Romania.

  Bai tovarasi, Grebla nu e informatician! Raspunzator de astfel de rahaturi e seful departamentului de informatica. Tehnicianul. Sau poate ca procedura e proasta si vinovat e analistul care a imaginat-o si a implementat-o. Dar chiar daca totul e perfect la expeditor, cind ai o multime de destinatari si unul singur e neglijent (sau „neglijent”), tot degeaba. Mai mult, chiar daca nu se face nici o greseala umana, comunicatiile pot fi interceptate (man-in-the-middle attack) si decriptate. Sau furate. De exemplu cu viermi plasati pe calculatoarele implicate. Securitatea datelor e o treaba complicata si nu poate fi lasata in grija unor diletanti.

  Atacul la Grebla e o gainarie politica, la fel ca si povestea cu ratze, strutzi si capre.

 11. Se cere demisia?! Nici nu ar fi trebuit sa fie numit. Un puscarias.

 12. Nu el a stat la laptop si a tastat, ci alti functionari/angajati.
  Terminati cu scandalul, postaci hashtag rezist USR! Vedeti-va de ONG-urile voastre sorosiste!
  Avem nou ace AURITE de cojoacele voastre!

 13. Dar de ce sa fie ‘acoperiti’ acei responsabili ai votului corect? Se presupune ca sunt cetateni integri si responsabili si nu baieti speciali cu sarcini de a manipula voturile populatiei. Daca nu ai de gand sa faci ceva rau de ce te-ai teme? Stiu trotinetistii ca cineva va fura pentru ei?

 14. Nu guvernanții l-au instalat acolo pe Greblă ? tot ei trebuie să îl dea jos. Datele se pot păstra în baze de date cu access controlat și cu audit , dar cine să propună și să execute asemenea proiecte , alde Greblă , înșii cu liceul făcut la 30 și apoi deveniți ”doctori” peste noapte ? Dragi români din 90 incoace asta ați vrut și ați votat (prin neparticiparea la viața politică) asta culegeți . Nu este vinovat nimeni în afara voastră pentru că sunteți inerți și pasivi. Continuați cu ” capul plecat sabia nu-l taie” și o să vă ia sarsailă cu totul…

 15. O catastrofa politica marca PSD!Nu a facut nimic ca politician,ramane in istorie cu morga de bulibasa si glasul baritonal cu care i-l acuza pe Basescu de tradare a Romaniei! Alt mafiot al politicii romanesti!

 16. …ce mai conteaza o scurgere de cnp-uri?…sunt deja mai multi votanti decat romani traitori pe planeta, restul este vanare de vant!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.