Incident grav la Odesa: Reacția liderilor europeni

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis miercuri că „nimeni nu se simte intimidat” de atacul pe care Rusia l-a efectuat mai devreme asupra oraşului ucrainean Odesa şi care a provocat explozii aproape de locul unde se aflau preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, atac despre care între timp Rusia a anunţat că a ţintit o bază a dronelor navale ucrainene, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

„Condamn energic atacul laş al Rusiei la Odesa în timpul vizitei lui Zelenski şi Mitsotakis. Nimeni nu se simte intimidat de această nouă tentativă de terorism, desigur, nici liderii de pe teren, nici curajosul popor ucrainean”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X.

„Mai mult ca niciodată, vom sprijini Ucraina”, a continuat preşedinta Comisiei Europene, la fel exprimându-se şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a asigurat tot pe platforma X că „sprijinul deplin al UE pentru Ucraina şi pentru poporul său curajos nu se va clinti”.

Şi preşedintele Klaus Iohannis m reacționat în urma atacului.

„Condamn cu tărie atacul din Odesa din timpul întâlnirii dintre preşedintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, şi prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu poporul ucrainean şi reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina atât timp cât este nevoie”, a scris Iohannis, miercuri, pe platforma X.

Mai multe explozii s-au înregistrat miercuri la mai puţin de 200 de metri de convoiul oficial de vehicule în care se aflau preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, înaintea unei reuniuni pe care au avut-o la Odesa, oraş-port la Marea Neagră.

Incidentul a survenind în timpul unui atac rusesc cu drone şi rachete, despre care Ministerul rus al Apărării a transmis apoi că a ţintit „un hangar într-o zonă portuară comercială la Odesa în care drone navale erau pregătite pentru luptă de forţele armate ucrainene”.

După incident premierul grec şi preşedintele ucrainean, amândoi teferi, au avut întâlnirea oficială programată.

În declaraţii acordate presei după întâlnire, Zelenski şi Mitsotakis au vorbit despre atacul rusesc. „Vedeţi cu cine avem de-a face. Nu le pasă unde trag”, a spus Zelenski, citat de agenţia DPA, referindu-se la ruşi, menţionând apoi că există victime în urma acestui nou atac rusesc.

De partea sa, premierul Mitsotakis, aparent şocat, a vorbit despre „o experienţă impresionantă” sub bombardamentul rusesc, relatează AFP. El a precizat că atacul a început după ce el şi Zelenski au părăsit portul Odesa, pe care l-au vizitat împreună. „Am auzit sunetul sirenelor antiaeriene şi exploziile foarte aproape de noi. N-am avut timp să ne punem la adăpost”, a povestit premierul grec.

Vizita sa la Odesa, menită să confirme sprijinul Greciei faţă de Ucraina în războiul cu Rusia, nu a fost anunţată public în prealabil, abia miercuri presa greacă relatând despre ea.

După vizita în Ucraina, Mitsotakis va veni la Bucureşti la Congresul Partidului Popular European (PPE).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

46 de Comentarii

 1. A fost doar un avertisment.
  Care arată de fapt că zelenscki poate fi țintă oricând,da nu-și pun mintea cu fraierul.. îl lasă să-l răcorească ai lui
  Grecu s-a picurat un pic în pantaloni

 2. Pe nemti si pe Ursula von der Dracu ii mananca in fundul curtii de la tara, ursul. „Russia’s Ministry of Defense building or that of the country’s intelligence service in central Moscow are legitimate targets that should be attacked, the deputy chairman of the German parliament’s oversight committee, Roderich Kiesewetter, has stated.

  He insisted that Ukraine should take the war to Russia.

  “Ukraine should be given the opportunity to take the war to the Russian territory,” Kiesewetter said on Tuesday, live on the Lanz show on German TV, noting that Defense Minister Boris Pistorius had.”

 3. Scenariul șî regia: tavarișjîd Jale’n’sky !
  Ca la Bucea șî Kramatorsk……[Rumburak]

 4. Scriitorul român, Orlando Balaș, a făcut o listă cu importanți scriitori ai Rusiei care și-au exprimat părerile despre propriul lor popor: Mihail Saltîkov-Șcedrin – ”Dacă aș adormi, trezindu-mă după o sută de ani, și m-ar întreba cineva ce se întâmplă în Rusia, aș răspunde fară sa clipesc: beție și jafuri” Aleksei Tolstoi – ”Moscovia – Taiga ruso-mongolă, sălbatică, întinsoare a jafului” F. M. Dostoievski – ”Nație ce cutreieră prin Europa și caută ce să mai distrugă, să facă praf, pur si simplu, totul. Din batjocură” Mihail Bulgakov – ”Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”

 5. Te blestem, din nou, gelu, sa trăiești soarta ucrainenilor bombardati.

 6. @Tăcut om/Sfanta Cruce Vie al ui Iisus Christos sa-ti intoarca ceeace-mi doresti tu mie pe capetele celor dragi tie. Amin.

 7. @ unkas(basarabean) 20:29

  Si zi asa lache asta a venit pe mail de la sorosh heas quarter??

  A mai ramas putin… pregatiti-va.🤣

 8. Prim ministrul ideologiei curcubeu a venit acolo sa mai dea niște arme. E razboi ce cauta acolo ?

 9. Jălanschi trebuie prins și judecat ! Cu o simplă bombiță nu se rezolvă crima lui față de populația din Ucraina…

 10. Iohannis e precum ecoul, la munte … te sui in virful muntelui si strigi din toti bojocii pe vale, spre Bucale si Cotroceni : „Klaus e gogomannnn ! Ho ho hoooo … !” Dupa zece minute (plus inca zece, timp de gindire) revine ecoul : „Daaa … asa eee … sint gogomannn ! Ho ho hoooo … !”

 11. De ce naiba nu condamnati pe cei care comit genocid in Gaza,de ce nu-i condamnati si pe ucraineni cand bombardeaza tinte civile si mor oameni nevinovati, de ce..?

 12. Cum ducea PSD-ul (ma rog, atunci parca se chema altfel aceasta gasca de borfasi) votantii cu camionul cu remorca votantii prin sate, prin anii ’90, intre sectiile de votare, asa duce si mascariciul de la Kiev „mortii” de la Bucea de colo pina colo ! Ii scoala in picioare, pe modelul „Scoala si umbla, Lazare !”, ii sterge de praf si eventual le da iarasi sosete albe si ii pune sa se intinda in drum in alta parte, ca sa-i vada oaspetii din strainatate !

 13. Rusia nu face decat sa provoace indecisii,de tipul Greciei.Inplus e clar ca au spioni infiltarti pana sus,altfel nu stiau locatia si ora vizitei..
  Putin a turbat,la cate infrangeri a avut zilele astea in Donetsk ii mor cca 1000 de mujici par jour ,plus ca ultima nava scufundata ‘Serghi Kotov’costa cca 1,5 miliarde dolari
  Un milblogger rus susținue că este extrem de puțin probabil ca comandamentul rus sa invete ceva din scufundarea navei din cauza unei „ghilotine administrative” din birocrația militară rusă care împiedică o astfel de învățare și inovare, precum și a tendinței comandamentului de a acoperi greșelile.
  Miroslava Reginskaya, soția ultra-naționalistului Igor Girkin, bagat in puscarie de Putin,a postat pe 5 martie a.c. o scrisoare de arhivă scrisă de Girkin în 2018, în care Girkin se plângea de incompetența comandanților ruși care provoacă moartea soldaților ruși și a cerut „ represiuni staliniste ” împotriva unor astfel de comandanți.
  Girkin sublinieaza că toate eșaloanele comandamentului rus sunt pline de astfel de „scursuri” care contribuie la „mii de dezastre mari și mici, bazate pe incompetență, lăcomie imensă stupidă și nesocotire față de oameni.
  Sitiuatie neschimbata pana azi

 14. „Omule tacut” de ce iti faci pacate blestemandu-i pe altii pentru parerile lor? Daca esti cu adevarat iubitor de ucraineni, de ce nu te duci tu voluntar?

 15. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis miercuri că „nimeni nu se simte intimidat” adică Nu mi-e frică, nu mi-e frică că am bibilica mică. Dar despre ce se întâmplă în Gaza nici o condamnare cu tărie în Manifestul electoral al PPE din partea creștin democrației UE? Domnii Ciucă și Iohannis care se dau mari liberali ce căutau la congresul PPE? Culmea independenței și creativității conducerii PNL este declarația românul liberal de baștină Siegfried Múreșan: “Manifestul electoral al Partidului Popular European va sta la baza programului politic al Partidului Național Liberal!” Rezultă că PNL din PPE e neutrul din definiția lui Chicoș Rostogan: “mai apoi, dacă-i calul masculin și iapa femenină, neutru-i catârul, carele nu-i nici cal, nici iapă, nici măgar, nici cal: e catâr, aghică corșitură, ghe îmbele jenuri”.

 16. EXPERTI AMERICAN IN ALE RAZBOIULUI SPUN CA UCRAINA E LA ULTIMA BRIGADA RAMASA DE LUPTA…CURIOS DACA VITEAZA URDSULA CU BARBATU ANGAJAT DE JIODANI IN SUA PE 1 MILION DE DOLARI PE ANI STIE ASTA …CHIAR DACA STIE SIGUR IU SE FILFIE…

 17. AZi a mai fost ROTISAT încă un Abrams in Zona Avdeevka. Din primul foc al tancului Rusesc…
  Ziua și TANCUL MINUNE, măR🤣g !
  ●(StatMajoriZdu GărzZilor Patriotice Tulcene }●

 18. Cel mai,cel mai tare este Mihail Bulgakov – ”Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”Perfecta descriere a poporului rus.De fapt nu e un popor ci un cancer .Bravo Dna.Ileana R.

 19. In sfirsit !Prea era Gubernia spatiu de promenada pentru protipendada colhozului ue si devenise destinatie turistica mai ceva ca Grecia :-)Acum se vede ca s-au intrecut cu gluma …sa vedem cine mai vrea sa mearga ? Hai Bursula ! Hai Micron ! Luati trenul si plecati la Kiev sa bagati un chef cu clawnul ala…

 20. @mao,pentru că-mi pasa de lumea în care trăiesc.Daca-i lași să zburde cei blestemați de mine,blestemul vine asupra noastră ,a oamenilor care nu se bucura de moartea unor oameni nevinovați(la ucrainieni mă refer).Părerile lor????!!!!Mă îndoiesc!Cei pe care-i blestem sunt oameni fără conștiință.E prea puțin chiar și blestemul.Ce le doresc eu nu trece de cenzură.Stii tu,mao,ce a adus stalinismul și nazizmul in secolul trecut?Vrei sa repetam acele experiențe? Dacă îți pui un pic de cenușă în cap,sunt gata să te iert că ai luat apărarea unui neom.

 21. Si daca exploziile au fost regizate de studioul de film a lui Zelenski ca sa puna mai multa presiune pe occident?

 22. @gelu, permite-mi sa inserez traducerea textului tãu (cu ajutorul DeepL Translate):
  „Clădirea Ministerului rus al Apărării sau cea a serviciului de informații al țării din centrul Moscovei sunt ținte legitime care ar trebui atacate, a declarat vicepreședintele comisiei de supraveghere a parlamentului german, Roderich Kiesewetter.El a insistat că Ucraina ar trebui să ducă războiul în Rusia. „Ucrainei ar trebui să i se dea posibilitatea de a duce războiul pe teritoriul rusesc”, a declarat Kiesewetter marți, în direct la emisiunea Lanz de la televiziunea germană, menționând că ministrul apărării Boris Pistorius a făcut-o.”
  Intr-adevar, pe unii occidentali îi mãnâncã rãu in dos. Mã tem cã, având precedentul tancurilor Leopard, Abrams etc, pân’ la urmã vor fi livrate si rachetele Taurus de >> 500 km! Liderii europeni, in inconstientza (sau dementza) lor nu au minima intuitie cã ursul aflat la inghesuialã poate nivela Kievul intr-un minut, cu sute de mii de victime civile, ceea ce pânã acum nu a fãcut, oricat rahat ar manca NATO-istii. Dovada: ucrainienii însisi recunosc cã la un raid de 70 de rachete rusesti rezultã 2-3 victime civile (ceea ce denotã ca rusul nu tinteste civili ci doar obiective tehnice\ militare, comandamente inclusiv NATO, poligoane, depozite etc). Cinstit ar fi, prin comparatie, sa luãm in calcul cate victime civile fac israelienii (protejatii SUA) cand lanseaza o singura racheta in fasia Gaza sau cate zeci de mii de civili palestinieni au fost ucisi in cateva luni de conflict si cate victime civile a facut rusul în Ucraina in 2 ani de razboi(?)… In orice caz, cerbicia nebunã a liderilor europeni in a stârni ursul ne va impinge pânã la urmã intr-un rãzboi in care nu aveam ce cãuta, care nu s-ar fi intamplat dacã SUA & UK nu si-ar fi bagat coada si care ne va linisti pe toti. De tot. Aferim!

 23. Ileana roll-on, cine e ăla de zici matale? A scris ce? Comentarii? Cum faci și tu? Și Cioran a scris o carte despre structura de rahat a poporului român. Așa, și? L-ai citit pe Dostoievski? Cât de panslavist era, cât de mult iubea maica Rusia, cât de încredințat era de virtutea ortodoxismului rus!
  Citatele alea sunt opera celui invocat de tine? Atât a putut? Vrem să ne indici originalul.
  Știi ce spunea filozoful american van Basten? Că americanii sunt cele mai infecte creaturi, niște putregaiuri care intoxică umanitatea, o mocirlă care grohăie prin balta istorie și care nu naște decât fecale.
  PS. Data viitoare, sper ca rușii să greșească ținta și să-i ofere posibilitatea lui Zelenschi să dialogheze cu Biden pe îndelete. Așa cum dialoghează senilul cu Mitterrand și cu Kohl.

 24. @Ileana Rollanson (20:29): Orlando Balaș putea foarte bine să facă o listă cu importanți scriitori ai Romaniei care și-au exprimat părerile despre propriul lor popor, că nu degeaba suntem considerați ‘gitani’. Deci, nimic nou sub soare…

 25. „Tacutule om” Daca tu ii consideri nevinovati pe cei care isi bat joc de cei din neamul tau, care au nenorocul sa traiasca in Ucraina, interzicandu-le cele mai elementare drepturi, inclusiv limba materna, atunci ori nu esti roman, ori esti o coada de topor. Eu am 66 de ani, deci am prins ceva cenzura si stalinism, tu cati ani ai de esti asa expert in stalinism si nazism?

 26. Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști vreo 45-60 de zile până NATO te poate ajuta și își mobilizează resursele. În 2014, s-a stabilit formarea acestor forțe rapide.!DIN ODESSA PÂNĂ-N HUȘI/DRUMUL SE UMPLE DE RUȘI/ IARĂ OASTEA ROMÂNEASCĂ /SE STRĂDUIE SĂ-I OPREASCĂ//ȘI SE UITĂ CU MULT DOR /DUPĂ NATO AJUTOR/DUPĂ ȘASEZECI DE ZILE/IATĂ-S RUȘII ÎN BIHOR/SALUTÂNDU-SE CU DOR /CU AL LOR PRETEN -VICTOR //CARE STRIGĂ ȘI RĂCNEȘTE/ CINE-NCEPE,AȘA PĂȚEȘTE// CE ZICEȚI GENERALILOR ,CIOLACULE,KLAUSACHE/,CIUCĂ, CIN- VĂ APĂR-DE- URSACHE/PE CARE L-AȚI ZGÂNDĂRIT /FĂR SĂ VĂ FACĂ NIMIC// SĂ VEDEȚI CUM ZBOARĂ DIVIZIILE AEROPURTATE SPRE GERMANIA DE VEST IAR TANCURILE RĂMÂN PE„PILOT AUTOMAT -PE FRANCEZI ÎI AȘTEAPTĂ MOLIN-ROUGE-UL–NU CA-N 1916-17 CÂND „DOMNU MOSIEUR BURTALĂU A STAT ȘI A LUPTAT ALĂTURI DE „DOROBANȚII” ROMÂNI LA M.M.O!! SINGURI NU NE PUTEM APĂRA-MAI ALES CĂ 80% DIN BĂRBAȚII APȚI DE ARMATĂ ZIDESC ÎN OCCIDENT!

 27. @Tacut om…Bre, ipocritule, daca iubesti oamenii si pacea atunci du – te in Piata Universitatii si cere… Afara NATO din Romania!!…Cine crezi ca face Genocid in Gaza? Tot NATO cu

 28. Facea un mare serviciu poporului grec daca-l eliminau… asta e gunoiul globalist care a impins in legislatia greaca casatoriile intre homosexuali. Biserica ortodoxa greaca trebuia sa-l sanctifice pe Putin, sau cel putin pe Gherasimov daca o faceau

 29. Cand va incepe razboiul Nato contra rusilor, rusii nu se vor mai apara cu trupele la sol. Vor apasa Butonul Rusu. Inca putintel si ursul va fi lasat slobod din lant de Cel de Sus. Inca putintel si atunci sa vedeti ce inseamna mania ursului revarsata asupra Occidnetului Satanic cu voie de la Sfantul Dumnezeu. Aliluia.

 30. Din punctul de vedere al rusilor, cei doi se faceau ca inspecteaza o tarla care de fapt este a Rusiei. Adica ambii erau clandestini acolo.

 31. @Subiectiv, n-are a face opera cu efigia.Am citit tot Dostoievski,nu spun mai mult,…dar acele taxonomii legate de poporul rus nu se nasc din vânt.Primitivismul acestei nații spurcate îți sare in ochii chiar de ai fi un nesimțit ignar.Hai,nu mai pierd vremea cu unul ca tine,că nu se prinde nimic de scăfârlia bine impregnată de prostie împănată cu fudulie tembelă . Citește măcar cotoarele autorilor citați de mine.Daca demonstrezi că nu au scris acele dragalesenii la adresa rușilor,eu mă fac preuteasă.

 32. Bon Soir!

  Igor Girkin este un alt Navalnîi?!

  Soția a obosit? Nu a fost invitata la București, de Excelența Sa , Distinsa Doamnă Ursula Gertrud von der Leyen, născută Albrecht ?

 33. @ clona Ileana 23:13
  Spune titlul romanului sau nuvelei lui Bulgakov, clonă hoață.
  Pagina, editura, anul apariției.
  Hai, 🌈aj !
  {● Cititoru de Clasici Ruși ●}

 34. Ups! Inca o fotografie de 1000 de cuvinte!☺

 35. A vorbit Ciolannis? Bai putuca îndoita, ai ieșit din hibernare, te-ai întors din excursii?
  Te interesează Ucraina mai mult decât tara care-ți plătește salariul si viața de boier, România! Mare ticăloșit ești matale!

 36. Ce chestie!In razboi unii bombardeaz pe altii. Faza e alta (vedeti aici :https://gandeste.org/analize-si-opinii/adrian-onciu-dovada-escaladarii/131117/) Cred ca e clar ;liderii eurozarzari dau semnal clar ca Odessa e ucrainozarzar, iar rusii dau semnal ca ar avea si ei un cuvant de spus la negocieri ;au spus si in clar ca daca/sau cand ajung stapani pe acolo, pastereza statutul istoric „multicultural”) Bomba au dat-o DUPA s ce au plecat razboinicii de salon si asa , subtirica, de primvara.

 37. vaaai, unii rusi spun nasoale despre poprul rus .Vorba lui Iosif visarionovici Dugasvilli, rus get beget : „Nu exista nevinovati, noi n-am cercetat suficient”..Multi spun multe si la o cultura URIASA gasesti ce vrei, gasesti suparari pe viata si omenire ce includ si suparari la adresa natiei proprii daca …cercetezi suficient:))…Petre Tutea (ro), Kafka ( Au, Ceh, evr), Boris Vian (rus, evr, fr) sau Celine (Fr) sunt primii care imi vin in minte.Sau, nah, Micr..si sotia trans, aaasta,pardon, Rimbaud si Verlaine

 38. Ca să-l parafrazez pe soțul meu, acesta spune: “Niciodată să nu bagi la oi când plouă!”

 39. După ce se va termina cu Ucraina (şi nu mai e mult), Ursula, Pistorius, Pentagonul şi toți cei pe care Radu Tudor şi alții ca el îi pupă în kur vor da ordin să intrăm în război şi vor spune: „vom ajuta România cu tot ce trebuie pentru a ține piept invaziei ruse”!
  Asta vreți, prostovanilor? De aia aplaudați orice mârşăvie globalistă? Duceți-vă la luptă în Ucraina, dacă vă înghesuie adrenalina! Americanilor le convine să creeze războaie departe de casele lor!

 40. 1. Atacul asupra Odesei a fost cu cateva ore mai devreme de aparitia premierului grec;
  2. Si daca exploziile au fost regizate de studioul de film a lui Zelenski ca sa puna mai multa presiune pe occident? Nu ar fi pentru prima oara cand Zelenski recurge la astfel de inselaciuni.

 41. La Halena 3 atacul neprovrovocat al Rusiei e si mai grav.A abut loc la 100 m si in timpul vizitei lui Cersinski.

 42. Hardner, profiler si neam ales , spune ca Ursuza se trage din nobilimea neagra a Evropei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.