Incitare la violență etnică la meciul Croația – Albania

 Chiar dacă nu s-au înregistrat scene de violență, meciul dintre Croația și Albania, încheiat în mod dramatic cu scorul de 2-2, a avut parte de un moment grav care a intrat deja în ancheta UEFA.

Timp de 120 de secunde, mai exact în minutele 59 și 60, suporterii celor două echipe s-au unit pentru a scanda mesaje dure la adresa sârbilor. Deși meciul ar fi trebuit să ducă la oarece rivalitate și în tribune, fanii croați și cei albanezi au uitat de ce au venit pe stadion și și-au arătat fățiș sentimentele de ură la adresa poporului sârb.

În mod incredibil, s-au auzit menționate o instigare la violență și la crimă rar întâlnită pe stadioane. Un stadion întreg a auzit mesajul „Ucideți-i pe sârbi!“ Pe bună dreptate, federația sârbâ și guvernul acestei țări cer măsuri dure din partea UEFA și nu numai împotriva acestor atitudini care incită explicit la violență maximă.

Și presa din Serbia a reacționat și a cerut intervenția UEFA. Jurnaliștii de la Sportal.rs au titrat: „Rușine fără precedent la un turneu final. Înainte de meciul propriu-zis, pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu niște suporteri albanezi care arătau „vulturul cu două capete”, dar și un videoclip în care, împreună cu croații, cântau melodia ofensivă și naționalistă a lui Marko Perković Thompson. Este vorba despre „Bojna Čavoglava” care conține un vers care spune că „mâna croată va ajunge și la poporul sârb”.

Forul european a deschis o procedură și împotriva Serbiei, din cauza comportamentului avut de fani la meciul din runda inaugurală cu Anglia, pe care a penalizat-o cu 10.000 de euro. Sârbii au afișat o hartă ce cuprindea și Kosovo, cu mesajul „Fără capitulare”.

Federația de Fotbal din Albania a fost, la rândul ei, amendată de UEFA cu aceeași sumă din cauza faptului că suporterii albanezi au afișat, la meciul pierdut cu Italia (1-2), tot un banner cu o hartă a țării lor cu teritoriul extins. De asemenea, un jurnalist albanez nu va mai avea acces pe stadioane la EURO după ce a imitat cu degetele simbolul extremiștilor albanezi, respectiv vulturul cu două capete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

 1. Din Balcani a pornit primul, din Balcani o sa porneasca si-al treilea. Acolo politicile de sute de ani ale imperiului otoman au dus la clivaje de nedepasit. Adaugand atitudinea occidentului catolic vis-a-vis de ortodoxie (e interesant de constatat ca desi isi spun crestini, occidentalii se aliaza deseori cu turcii), rezulta un butoi cu pulbere aproape imposibil de gestionat.

 2. Si unde-i jignirea din versul: ,,mana croata va ajunge si la poporul sarb”?
  Mana aia croata ar putea ajunge chiar si in nadragii poporului sarb si s-ar putea ca sarbilor sa le faca placere.
  Oricum se pare ca croatilor li s-a facut dor de o chelfaneala sarbeasca, precum aceea de pe raul Neretva……[Rumburak]

 3. Cumva sa nu fie o provocare lansata de atata spiritele in fosta Iugoslavie inclusiv a albanezilor si Albaniei in Kosove. Serbia cu Kosovo nu a fost bine, Albania Mare, vestul nu mai zice nimic.

  In anii 90 nu s-a dorit pace si nu s-a intervenit decat dupa ce s-a spart teritorial cat a cerut interesele politice si istorice-culturale occidentale de secole, germanice mai ales.

 4. Ce zici daca mana croată va ajunge si in „nadragii tai si a consoartei tale „!!…precum doresti pentru altii !.
  Ai grije ca s-ar putea sa patesti si tu !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.