Îndrăzneşte să crezi în Sevil Shhaideh

Deşi ar părea că Liviu Dragnea s-a radicalizat brusc şi s-a dus să se detoneze la Cotroceni, iniţiativa numirii lui Sevil Shhaideh ca premier ar putea fi benefică pentru el, dacă va şti cum să o speculeze în continuare. Dar îi va fi foarte greu. Îndată ce a trecut şocul numirii pentru prima dată în istoria României a unei femei în funcţia de premier, şi încă una care face parte din grupul unei minorităţi extrem de restrânse, s-a şi văzut că Dragnea şi-a trimis avatarul la Palatul Victoria. Pentru o vreme. Până rezolvă cu legea.

În sfârşit, a înţeles toată lumea de ce Liviu Dragnea a amânat atât de mult să pronunţe numele persoanei desemnate pentru funcţia de premier. Era numai în capul său. Pentru că era chiar numele lui. S-o fi gândit mult, probabil, dacă să rişte şi să se nominalizeze din prima, dacă să lase impresia că ar face un simulacru de consultări cu colegii de la PSD, dacă îi permite legea în vigoare sau nu să fie premier. A zis că e mai bine fără consultări şi să ajungă la Palatul Victoria prin învăluire.

L-am văzut în direct pe Dragnea la finalul alegerilor parlamentare, când se anunţau primele estimări. Era şi fericit şi dezamăgit. Avea pe chip suferinţa omului care obţinuse o victorie nemaipomenită pentru partidul său, dar nu se putea bucura personal de ea. Se plimbase în campania electorală pe la toate televiziunile, vorbind ca un şef de executiv despre programul de guvernare, fluturând tabele şi grafice despre curba fericirii bruşte care o să cuprindă naţia dacă alege PSD.

Dragnea a ştiut încă din seara zilei de 11 decembrie că până la întâlnirea de la Cotroceni nu are decât să facă pe misteriosul, să fie cât mai viclean în declaraţii, să relanseze după alegeri noi promisiuni electorale, să crească nivelul de aşteptare al românilor, iar între timp să vadă dacă nu găseşte o soluţie, ceva care să-i permită totuşi să fie el prim-ministru. Nu a găsit-o. Nu poate. Deocamdată.

Ar putea fi însă o dramă pentru Dragnea dacă electoratul PSD, care nu e deloc progresist, nu va înţelege această propunere controversată. Liderul PSD şi-a asumat un mare risc, pentru că majoritatea votanţilor pesedişti, oameni simpli de la ţară, sunt majoritar creştin-ortodocşi şi sunt dezamăgiţi că nici președintele, nici viitorul prim-ministru nu le îmbrăţişează religia. Ar putea fi o problemă şi pentru membrii PSD, care vor fi şi ei nevoiţi să dea explicaţii. Sau poate că s-a gândit că dacă plimbă drona electorală din care curg promisiuni de lapte şi miere, este de-ajuns?

Oare creatorii experimentului Iohannis îl vor acuza pe Dragnea că a plagiat? Sau poate că liderul PSD s-a gândit că-i fentează, ducând ideea de numire a încă unui reprezentant al minorităților până la extrem.

Un lucru e cert: Dragnea a reuşit să-şi detoneze propriul partid. Sigur va avea de dat mai multe explicaţii celor ale căror nume au circulat şi care credeau că au toate şansele de partea lor. Să nu uităm nici de candidatele femei, Rovana Plumb şi Gabriela Firea, şi ele cu experienţă şi şanse. Poate că acum crede că atitudinea aceasta de zbir, care l-a ferit de durerile de cap ale unor negocieri democratice, va ţine multă vreme partidul strâns unit în jurul său. Să nu uităm că, odată risipiţi prin diverse instituţii ale statului, pesediştii se vor confrunta cu şi mai multe probleme. E imposibil să ţii capacul pe un cazan în fierbere, oricât de tare ţi-ai dori.

Din afirmaţiile preşedintelui PSD transpare preocuparea de a fi făcut o propunere care, din punct de vedere politically correct, să fie necriticabilă. Să le placă până şi oengiştilor din Parlament. Nu e deloc aşa. Poate fi acuzat uşor de ipocrizie. Șmecher, s-a gândit că-i întinde lui Iohannis o capcană. Că dacă refuză să o nominalizeze, poate fi rapid acuzat de discriminare etnică, religioasă şi de sex.

Sunt multe întrebări care se pot pune: oare s-a sfătuit cu Ponta şi a vrut să-i facă şi lui o plăcere, ştiindu-l mare iubitor de turci? Dar oare consilierii săi israelieni au avut şi ei un cuvânt de spus?

Rămâne, peste toate, întrebarea cetăţenilor acestei ţări: oare nu mai sunt români să conducă România?
Timpul de graţie al lui Liviu Dragnea a fost exact timpul de gândire până la rostirea numelui avatarului. De acum încolo, toţi vor pune tunurile pe el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.