Inflația a crescut iar, după zece luni de scădere

Inflația a urcat spectaculos în ianuarie, atingând un nivel anual de 7,4%, în creștere de la 6,6% în luna precedentă. Această escaladare vine pe fondul unei creșteri a prețurilor la alimente, într-un context în care Guvernul PSD-PNL a decis majorarea TVA-ului pentru unele produse și introducerea unor noi accize. Inflația lunară a înregistrat o creștere de 1,1%, cea mai mare cifră înregistrată după noiembrie 2022.

Această creștere vine după 10 luni consecutive de scădere a ratei inflației. Reducerea inflației din ultimul an a fost influențată în principal de un efect de bază, adică eliminarea din calculul statistic a creșterilor semnificative de prețuri din 2022, dar și de o temperare a creșterilor de prețuri la alimente și energie. Prețurile la alimente au crescut cu 1,3% față de decembrie, cele la produsele nealimentare cu 0,7%, iar cele la servicii cu 1,6%. Comparativ cu ianuarie 2023, prețurile la alimente au înregistrat o creștere de 5,6%, cele la produse nealimentare de 7,4%, iar cele la servicii de 10,9%.

Banca Națională a României anticipa o creștere a inflației la începutul anului, urmată de o scădere ulterioară, sub prognoza de 6,8% la jumătatea anului și cea de 4,8% pentru finalul anului. Marți, BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an și se așteaptă să o reducă pentru prima dată în mai. În ultimele luni, dobânzile în piața interbancară au scăzut continuu, datorită unui excedent de lichiditate record, care a atins 60,7 miliarde de lei în ianuarie.

Analizele băncilor arată că inflația ar putea rămâne la un nivel ridicat în următoarele luni. UniCredit Bank estimează că inflația va scădea spre 6% până la sfârșitul anului, în timp ce ING anticipează o scădere la 4,7% în decembrie. Erste se așteaptă la o rată de 4,3% la finalul anului, după o revizuire a prognozei de la 4,8%. În ceea ce privește dobânda cheie, UniCredit estimează o posibilă reducere la 6% până la finalul anului, în timp ce ING și Erste au prognoze variate între 5,5% și 5,75%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4548 Articole
Author

11 Comentarii

 1. ceva despre 7 lei kw de energie…? ceva despre jupuirea romanilor prin taxe neconstitutionale pentru a ne pune in imposibilitate de plata? o cunostinta imi spune ca impozitul pe apartament nu se poate plati esalonat in sectparele „digitalizate”! posta sau cecul nu au cum sa iti primeasca esalonat pentru ca sistemul nu permite!! asta avem cand dormim pe noi si asteptam NATIONALIZAREA MASCATA! TOTALITARISMUL ISI VREA TARLAUA INAPOI BHAI! CAND VA TREZITI?

 2. Titlu mincinos; a scăzut, dac-a scăzut, rata creșterii, dar nu și scumpirea/inflația.

 3. s-a scumpit cu 50-70%!
  Mai terminati cu minciunile, parca o sa dati iarasi in sondaje pe Ciolacu lider cu 120%!

 4. …ce ti-e si cu statistica asta!…vrei sa scazi din pix, schimbi indicatorii folositi, vrei sa cresti, asijderea…sau schimbi termenul de comparatie, cel la care te-ai raportat anterior…daca nu stiati, salariul mediu brut pe economie in decembrie 2023 a fost de 8400 lei, inclusiv vreo 6/800 lei venituri proprii din gospodarie, pentru fiecare platitor de taxe…si pe baza acestuia va calculeaza punctajul lunar pentru pensie…in mod real, dupa declaratiile 112 depuse lunar, acesta a fost putin peste 5000 lei…dar cine mai crede in statistici?…fermierii au fost in strada, graul ucrac se cumpara cu 0,25 lei/kg…pretul painii a ramas la fel ca in timpurile cand acesta era 1,5 lei…dar asta nu se pune, diferenta este profitul firmelor…eu spun ca este tot inflatie, dar mascata…

 5. Mergem inainte cuc aceleasi echipe de profesionisti care ne conduc de zeci de ani. Oameni invatati sa ascunda gunoiul sub pres si care vor sa ne faca sa credem ca o ducem din ce in ce mai bine si ca la vara o sa fie cald. Totul se scumpeste de la o zi la alta, iar inflatia bate pasul pe loc iar salariile si pensiile cresc luna de luna. In curand, conform statisticilor INS vom ajunge din urma Germania si Franta. Mai ramane apoi un singur pas sa-i ajungem si pe cei din Burkina Faso!!.

 6. Pai cum a scazut rata inflatiei zece luni daca din prima ni se spune , citez: ” Inflația a urcat spectaculos în ianuarie, atingând un nivel anual de 7,4%, în creștere de la 6,6% în luna precedentă.”. DECI IN CRESTERE DE LA 6.6% IN LUNA PRECEDENTA! Deci in luna precedenta n-a scazut si probabil nici in celelalte din moment ce atinsese 6.6%.

 7. A crescut inflația de la 1 ianuarie sau, au început să arate adevărul de la firul ierbii in urmă minciunilor practicate în 2023? Degeaba aruncă manipulări, la firul ierbii se vede absolut totul, daca calculatorii manipulatori au ordin să abereze in acte, sunt strict infracțiunile lor, în teren e adevărul. Apropo, procentul de creștere a inflației primit în ianuarie 2024, a fost restul din 2022, cel din 2023 sa vedem daca și când îl vor restitui, deși ah fost vreo 2 ani la rand cu inflație mare pe care nu l-au dat, au fost furați și escrocați cetățenii din Romania.

 8. @dante:pensiile și salariile cresc luna de luna?ai dreptate parțial:numai la cine trebuie,nu la cine produce!!!

 9. Exista minciuni, minciuni ordinare si statistica. Oricine vede si din avion ca ne indreptam spre weimarizarea Europei. In curand vom merge cu roaba de bancnote de un milion de euro sa luam o paine.
  Si ceea ce urmeaza garantat dupa o asemenea inflatie galopanta este ca apare un pictor cu mustacioara. Iar pictorii cu mustacioara inseamna razboi.
  Stiu ei globalistii ce stiu, au grija sa le coaca bine….

 10. Ai intrat intr-un magazin/mall in ultimele luni? N-ai vazut pe toate geamurile 30-50% reduceri? N-ai fost in supermarket sa vezi ca de la 12-15 lei uleiul a ajuns la 5-6 lei, zaharul la promotie e sub 4 lei si vii sa-mi spui ca au crescut preturile? Chiar ne credezi prosti? A ca urmeaza ca smecherii din energie sa creasca fara limite preturile pt ca Romania NU EXISTA fiecare vanzator poate face ce vrea desi platim salarii grase la angajatii din „Concurentei” din etc. nu stiu numele insitutiilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.