Inflație record – Cât ne-au crescut prețurile

UPDATE Inflație record în ultimul deceniu

Inflația a ajuns la 8,5% în luna februarie 2022, un nou record al ultimului deceniu, după o serie de creșteri succesive a ultimelor luni, în urma căreia ajunsese la un vârf de 8,4% în prima lună a anului 2022, conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, în februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cele mai mari scumpiri la produsele alimentare au fost înregistrate la cartofi, ulei și mălai: Cartofi: 30,58%; Ulei: 26,12%; Mălai: 19,32%; Făină: 16,38%; Margarină: 14,33%; Pâine: 13,43%.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la utilități și carburanți, gazele sunt în fruntea listei de scumpiri: Gaze: +44,94%; Energie termică: +20,99; Energie electrică: -8,04%; Combustibili: +27,24%.

În domeniul serviciilor se remarcă o ieftinire cu -16% a tarifelor pentru transportul aerian și o scumpire cu +1,2% a serviciilor de îngrijire personală și cosmetică.

„Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 2,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 – februarie 2021) este 6,0%”, se arată într-un comunicat al INS.

BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat la finele săptămânii trecute.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, se spune în raport.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

18 Comentarii

  1. A scazut pretul petrolului cu 15% pe international, la borfasii din Romania tot 8-8,5 lei / litru a ramas hotia!!!
    Cu jaful de la curent electric si gaze cum mai stam? Se apropie 1 aprilie si vin facturile marite si de zece ori!!!

  2. Astia fac misto de noi? Uleiul a crescut la pret de la 4,00 lei la 10,00 lei kg, zaharul cam la fel, faina de grau si porumb e peste dublu la pret fata de noiembrie 2021! Si nu doar astea!

  3. Ei se uită in oglindă, cei care dai aceste cifre? Inflația este de 15-20% minim la unele produse sărind de 35%. Armonizat înseamnă, coafate? Cine mama dracului ii plătește pe cei de la INS? Sau mai bine zis, de ce?

  4. Costul vietii s-a dublat iar INS spune de inflatie cu o cifra.

  5. NU MAI CUMPARATI MASIV !

    Suntem manipulati astfel incit NE CRESTEM SINGURI INFLATIA .

    GLOBALISMUL doreste acest fenomen .

  6. Si populimea merge dupa fentă! Statul ii fura din toate părțile! Culmea, mai are și tupeu sa ceară donații!
    Daca ar scadea cererea, ar scădea si prețurile! Dar nu, românul e speriat de bombe si golește rafturile!

  7. La tembelizor idiotii ne spun sa ne informam din surse oficiale. Oficiale ca INS care minte de ingheata apele . Cine ii tine pe astia sa ne minta?? De la cine luam lumina???

  8. parere… spune:
    14 martie 2022 la 9:57

    „Astia fac misto de noi? Uleiul a crescut la pret de la 4,00 lei la 10,00 lei kg, zaharul cam la fel, faina de grau si porumb e peste dublu la pret fata de noiembrie 2021! Si nu doar astea!”
    dar d’ale gurilii au scazut. Fluierilii, flautulii…etc. In medie bine.
    Acu serios, sunt curios sa vad daca au curajul sa de-a inflatia in termeni reali si nu in formule menite a escamota realitatea. Daca tot compari preturile de la o luna la alte nu e chiar asa rau, nu? Dar daca azi iei ca etalon pretul de acuma 1 an vezi realitatea crunta.

  9. A! Nu se poate ,nu cred asa ceva,sunt zvonuri alarmiste,fake,care vor sa destabilizeze economia [care bubuie],sa destabilizeze tara.Populatia nu trebuie sa intre in panica de zvonuri alarmiste,sa fie calma ca avem stocuri cu de toate pentru toti.Nu este adevarat,,ca am vandut in ianuarie stocul de grau din rezerva de stat,si ca exportam toate semintele de floarea soarelui etc ,nu este adevarat ca o sa fie criza de alimente,inflatie cum zic ,,conspirationistii si putinistii,, O sa vina Arahat si o sa va lase ,pe Net,pe tv, numai adevarurile pe care le spunem noi ca sa nu va impacientati ,Dormiti linistiti,statul.Iohaniss,Arahat va vegheaza si au grija de sanatatea si banii dvs.

  10. Pt Marin: la fel sta situația cu euro. Vom plânge și mai rău după adoptarea(impunerea) euro.

  11. Asta-i nu-i nimic!!…sa vedeti în vară cat o sa coste pâine!!..ati vrut să scăpați de cantinele lui ceaușescu?..acum nici alea nu mai sunt…o sa mâncați coajă de copac!!..

  12. Imi cautam ceva prin dosarele de utilitati si am gasit dragi prieteni un dosar pe care scrisesem cheltuielile la gaz din 2004. Ei bine, acum sunt fix de 10 ori mai mari, adica in 18 ani am avut o scumpire de o mie la suta.

  13. Doar minciuni…
    Uleiul s-a majorat cu peste 300%, faina de grau cu 100%, painea cu 100%, gazele cu 500-1000%, etc.

  14. Tic: nu adoptam niciun euroi. nici macar un cent ha! repatrierea aurului de urgenta si intarirea prin garantare in aur a monedei nationale.

  15. Ncercati voi si faceti calculele sa vedeti ca depaseste 20-23% cresterea preturilor conform datelor expuse. In plus, este o scadere cu 0,8 % si inca una de 24%, ambele sunt cu minus in fata, automat anuleaza toate calculele incat nu exista inflatie sau este ceva minuscul dar la buzunar se demonstreaza clar minciunile si falsul in acte oficiale fie si online. Adunati toate procentele si le impartiti la cate produse sunt etalate in articol!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.