Informații utile pentru românii care merg în Turcia și Norvegia

Călătorii care trec prin Turcia cu avionul nu mai au nevoie de test negativ Covid. Testul negativ rămâne în vigoare pentru cei care ajung în Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă. Dacă nu au testul, aceștia stau în carantină zece zile.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că autoritățile turce au transmis noi informații referitoare la regimul condițiilor de călătorie în acest stat.

Astfel, începând cu data de 31 decembrie a.c., toate persoanele, indiferent de cetățenie, care vor tranzita teritoriul Turcia pe cale aeriană sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior sosirii.

Persoanele care tranzitează Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte, în continuare, autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.

Călătorii care nu pot prezenta rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autoritățile turce, pot intra în Turcia dar trebuie să stea în carantină 10 zile, la adresa de cazare declarată (locuință, hotel etc.).

Persoanele care nu au un loc de cazare unde să poată efectua perioada de carantină vor fi redirecționate pentru efectuarea carantinei instituționalizate timp de 10 zile în centre special amenajate aparținând direcțiilor de sănătate publică turce. În a 7-a zi de carantină, persoanele în cauză se pot deplasa pentru a efectua un test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, iar dacă rezultatul testului este negativ, carantina se suspendă.

Totodată, potrivit acelorași informații comunicate de către autoritățile turce, sunt exceptați de la măsura prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, precum și de la măsura carantinării, copiii cu vârsta sub 6 ani, membrii personalului navigant, șoferii de tir, transportatorii și marinarii, inclusiv cei aflați în tranzit.

Toate celelalte măsuri comunicate anterior rămân în vigoare până la data de 1 martie 2021.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatului General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatului General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp://izmir.mae.ro și www.mae.ro și informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

Risc ridicat de incendii și inundații în Norvegia

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Norvegia că în zona Tromsø-Nordland este, până duminică, risc ridicat de incendii. Există și alerte Cod galben și portocaliu de inundații.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Norvegiei că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile norvegiene, până în data de 3 ianuarie, ora 13:00, a fost emis un cod galben de incendii locale pentru zonele libere de zăpadă din zona Tromsø-Nordland – întrucât vegetația se poate aprinde cu ușurință, incendiile ar putea afecta suprafețe întinse de pădure.

De asemenea, autoritățile norvegiene au anunțat coduri de inundații:

– cod galben pentru râul Akerselva – zona Oslo;

– cod portocaliu pentru râurile Vansjø / Mossevassdraget – zona Viken și Halden – regiunea Halden.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.yr.nowww.varsom.no/en/http://oslo.mae.ro/www.mae.rowww.meteoalarm.eu şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.