Infracțiunile care au crescut cel mai mult în România

Cumpărarea de influenţă, traficul de influenţă, traficul de migranţi, luarea de mită, traficul şi consumul ilicit de droguri sunt categoriile de infracţiuni care au înregistrat anul trecut creşteri în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată, se arată în bilanţul activităţii Ministerului Public (parchete), prezentat miercuri de procurorul general Alex Florenţa.

Potrivit raportului de activitate, în anul 2023, procurorii au soluţionat 545.600 dosare, cu 1,7% mai multe faţă de anul 2022, fiind întocmite 48.338 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Numărul plângerilor, cererilor, memoriilor şi sesizărilor a fost foarte ridicat – 492.116.

În ceea ce priveşte numărul inculpaţilor – persoane fizice – trimişi în judecată se observă o scădere cu 4,3% faţă de anul 2022, însă se constată o creştere cu 11,9% a inculpaţilor – persoane juridice – trimişi în judecată.

De asemenea, numărul inculpaţilor (persoane fizice) trimişi în judecată în stare de arest preventiv a fost cu 2,8% mai mare decât în anul 2022.

Următoarele categorii de infracţiuni au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte numărul de inculpaţi trimişi în judecată:

*cumpărare de influenţă (+207,7%);

*trafic de influenţă (+52,2%);

*trafic de migranţi (+38,2%);

*luare de mită (+13,8%);

*traficul şi consumul ilicit de droguri (+13,7%);

*trafic de minori (+7,6%).

Pe de altă parte, numărul inculpaţilor achitaţi definitiv a scăzut cu 11,3% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 1,8% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată, iar numărul cauzelor restituite la procuror a scăzut cu 12,4% faţă de anul 2022, reprezentând o pondere de 0,4% din totalul cauzelor soluţionate prin trimitere în judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Bună!
    Corect!
    DAR AȚI OMIS UNA FOARYE GRAVA ,EXTREM DE GRAVA SĂVÂRȘITĂ DE MULTI DINTRE MAGISTRAȚI SI ANUME. PRESCRIPȚIILE PE BANDA RULANTA!!! Cine au beneficiat de prescriptii. ?? Cine are bani, cine este sustinut de politic.de servicii, de puternicii zilei!!!
    ASA E INTR-O COLONIE DIN LUMEA A PATRA !TRĂDĂTORI,TRĂDARE ,CORUPȚIE!

  2. Deci trafic, trafic, trafic, aglomerat de parazitii de la Stat, altfel ce sa faci, furi de la vecinul ?

  3. Putin e de vina… si inflatia, cresterile alea sunt in acord cu inflatia HAHAHAHAH. Citeam de curand ca militia din UK, aia care au camere si-n vasul de WC-eu, n-au fost in stare sa inchida de ani de zile macar un caz de furt din miile sesizate. Ma intreb care e statisticile militiei din rromania

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.