Înfrângerea lui Netanyahu

US Secretary of State Antony Blinken (L) greets Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu following a joint press conference, on January 30, 2023 in Jerusalem. (Photo by DEBBIE HILL / POOL / AFP)

În noaptea de sâmbătă spre duminica, Iranul a lansat asupra Israelului 170 de drone, 120 de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune și 30 de rachete de croazieră. Iranul a violat spațiul aerian al Irakului si Iordaniei. Israelul a doborât 99% din proiectilele lansate de Iran. Atacul a provocat daune minore la baza aeriană Nevatim, în sudul Israelului, iar o fată dintr-un sat apropiat a fost rănită. ”Am interceptat. Am zădărnicit atacul. Împreună vom învinge”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. Israelul și aliații săi, în primul rând SUA și Marea Britanie, care au contribuit la apărarea antiaeriană a Israelului (Marea Britanie din Cipru și SUA de pe distrugătoarele din Marea Mediterană, în urma unei pregătiri care a durat zece zile, potrivit oficialilor SUA) consideră că evenimentul de sâmbătă noaptea a fost o „victorie”. Țările G7 au condamnat ”atacul direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”.

O altă relatare ar putea suna astfel.

În primul rând, atacul iranian asupra Israelului a fost o ripostă anunțată la lovitura israeliană cu rachetă asupra consulatului iranian la Damas, soldată cu moartea mai multor lideri ai Forțelor Quds ale Gardienilor Revoluției din Iran, un atac efectuat cu încălcarea evidentă a Convențiilor de la Viena privind statutul misiunilor diplomatice.

În al doilea rând, țintele atacului iranian au fost bazele aeriene de unde a plecat atacul de pe 1 aprilie asupra consulatului iranian (bazele Ramon și Nevatim – ambele din Palestina), precum și cartierul general al serviciului de informații al Forțelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv și o bază secretă israeliană din Înălțimile Golan (ocupate de Israel).

În al treilea rând, imaginile surprinse din Israel care circulă pe rețelele sociale arată că mai multe lovituri iraniene au lovit ținte, ceea ce poate infirma afirmația că 99% din proiectilele iraniene au fost interceptate.

În al patrulea rând, aceasta este prima lovitură iraniană directă asupra teritoriului israelian, o lovitură lansată de pe teritoriul Iranului și asumată astfel de liderii de la Teheran, care nu au mai folosit milițiile pro-iraniene din Irak, Siria, Liban sau Yemen în acest scop (dar atacul de sâmbătă a presupus și tiruri cu rachete lansate de Hezbollahul libanez și de mișcarea Ansar Allah din Yemen – hutiții).

Apoi, evenimentul de sâmbătă poate fi socotit cea mai importantă luptă aeriană între două puteri de același calibru din istoria recentă și lupta purtată la cea mai mare distanță de până acum. Atacurile ruse cu rachete asupra Ucrainei se deosebesc prin faptul că sunt lansate peste graniță, nu peste granițele mai multor state și prin faptul ca vizează o țară care nu dispune de o apărare atât de avansată precum Israelul (Iron Dome, Prastia lui David, Patriot, Arrow3), apărare la care s-au adăugat și sistemele antirachetă ale SUA și Marii Britanii, chiar și ale Franței și Iordaniei, potrivit unor surse.

A fost un scurt exemplu de război între două puteri cu o forță militară asemănătoare, în care Iranul a lansat roiuri de drone pentru a deruta sistemele antiaeriene iar apoi a lovit cu rachete balistice. La fel ca și în cazul războiului din Ucraina, cantitatea pare să bată calitatea. Costul mediu al fiecărei rachete de interceptare lansată de Israel și aliați este de 1 milion de dolari, ia media interceptorilor lansați pentru fiecare proiectil inamic este de 2. Se estimează astfel că nota de plată a apărarii antiaeriene din seara de sâmbătă se ridica la peste un miliard de dolari, mult sub costul de producție al dronelor și rachetelor lansate de Iran.

Există două interpretări ale situației dintre Israel si Iran. Una dintre ele arată că Iranul  fost „umilit”, pentru că Israelul a interceptat toate rachetele și dronele, dar și pentru că Iranul și-ar fi dezvăluit adevărata putere – deloc cea de care se temeau liderii politici și militari israelieni și aliații lor. Această interpretare suferă de anumite inconsistențe, în special cea dată de „ceața războului”, care face imposibil de știut care au fost pagubele reale provocate de atacul iranian și mai cu seamă care au fost scopurile precise ale atacului iranian.

De cealaltă parte, Iranul este văzut ca marele câștigător, demonstrând că poate trece de sistemele de apărare occidentale și obținând în urma acestui atac informații importante despre capabilitățile Israelului și Statelor Unite, informații necesare pentru ”calibrarea” unor posibile noi atacuri. Nu în cele din urmă, raportul dintre costul atacului și cel al apărării este o victorie pentru Iran.

Dar poate cea mai mare victorie a Iranului ține de situația în care se află acum premierul Benjamin Netanyahu. Inițial, cabinetul israelian a decis să atace Iranul în următoarele 24-48 de ore, potrivit Canal 14 din Israel. La scurt timp, unul dintre reporterii Yashiva World News anunța: ”Răspunsul imediat împotriva Iranului a fost anulat în ultimul moment, în urma unei convorbiri telefonice între Benjamin Netanyahu și Joe Biden. Cabinetul de război susține în continuare reacția planificată, însă nu neapărat imediat”.

Potrivit The Telegraph, președntele Biden i-a spus premierului Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio contralovitură asupra Iranului. ”Ai obținut o victorie. Bucură-te de victorie”, i-ar fi spus președintele SUA premierului israelian, o reacție nervoasă relativ neașteptată din partea lui Joe Biden, care se aseamănă cu reacția președintelui Bill Clinton, în 1996 (în timpul primului mandat de premier al lui Netanyahu), când liderul de la Casa Alba a fost enervat de încrederea în sine excesiva de care dădea dovadă liderul israelian. ”Cine dracu’ este marea putere aici?”, ar fi țipat Clinton la consilierii săi.

O altă înfrângere pentru Benjamin Netanyahu ține de războiul din Gaza. Așa cum cel mai bun loc de a scunde o frunză este în pădure, cel mai bun mod de ascunde eșecul într-un război este să începi un război și mai mare, scrie Aris Rousinos, pentru Unherd. Este exact ceea ce a căutat premierul Netanyahu. De ce a atacat Israelul consulatul iranian din Damasc în plin război în Gaza și în timpul Ramadanului? Pentru a provoca o reacție iraniană cât mai puternică, suficient de puternică cât să atragă Statele Unite într-un război regional extins, în ciuda unui an electoral în Statele Unite, unde 57% intre alegătorii lui Joe Biden consideră că Israelul comite un genocid în Gaza. Or, președintele Joe Biden i-a transmis premierului israelian ”să se mulțumească” cu ce a obținut până acum. ”Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm escaladare aici”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

La această poziție a Casei Albe a contribuit și modul în care Iranul a conceput atacul, reușind să treacă elefantul prin urechile acului – un atac fără precedent ca modalitate de lansare, de asumare, însă fără a lovi ținte civile, fără a produce pierderi de vieți omenești, atacând ținte militare.

Nu este însă nimic ”simbolic” în Fâșia Gaza supusă operațiunilor militare de către Armata Israeliană. Până și șefa USAID, Samantha Power, o reprezentantă a cercurilor neoconservatoare americane, a susținut că în Gaza se instalează foametea. Războiul din Gaza este un eșec de proporții pentru Israel, iar guvernul a decis retragerea din Khan Yunis, cu doar câteva zile înainte de riposta iraniană la atacul de pe 1 aprilie de la Damasc. ”Obiectivele războiuui nu vor fi atinse, ostaticii nu vor fi eliberați prin presiune militară, securitatea nu va fi restabilită și ostracizarea Israelului la nivel internațional nu va fi oprită”, scria cotidianul Haaretz, sub titlul ”Să spunem ceea ce nu poate fi spus: Israelul a fost înfrânt – o înfrângere totală”. Retragerea amintită mai sus nu înseamnă că Armata israeliană se va retrage din întreaga Fâșie Gaza, pentru că premierul Netanyahu este obligat să atace orașul Rafah, de la granița cu Egiptul – este singura localitate nelovită până acum, iar fără a o ataca, Netanyahu își poate atrage critici din partea partidelor radicale din coaliție, care pot susține că întregul efectiv Hamas s-ar ascunde în Rafah.

Mearsheier: Au urmărit de la bun îceput epurarea etnică

Hamas a învins. La un moment dat, focul israelian se va opri, iar luptătorii Hamas vor ieși din ascuzătorile lor și vor celebra. Vor spune că au învins. Au supraviețuit, deci au învins”, spune profesorul John J. Mearsheimer.

Continuarea războiului către Rafah va duce la noi victime palestiniene și va păta și mai mult reputația Israelului, va pune și mai multă presiune pe administrația Biden, care este complice la acest genocid. A ataca Rafah nu va îmbunătăți situația Israelului la nivel militar și politic, dimpotrivă”.

”Folosirea inteligenței artificiale pentru a selecta țintele Hamas din Gaza, ceea ce duce la uciderea membrilor familiilor acestora, este parte dintr-o campanie de genocid. Dacă nu vă place cuvântul genocid, atunci să-i spunem crimă în masa. Israelul este implicat în crime în masă, iar SUA sunt complice”.

Când te întrebi cum se va încheia, este important să estimezi cum poare arăta situația politica din Gaza atunci când focul se va opri. Răspunsul este că nu există niciun plan despre ce se va întâmpla în Gaza. Vor rămâne peste două milioane de oameni dintre care majoritatea nu vor avea adăpost și vor fi înfometați și nu vor avea un sistem politic care să-i ajute”.

”În opinia mea, principalul scop al Israelului a fost, de la bun început, epurarea etnică în Gaza. Au extins Israelul, pentru că acum controlează efectiv Gaza și Cisiordania. Și controlează și Israelul în frontierele de dinainte de 1967. Problema lor este că în Marele Israel palestinienii sunt la fel de mulți ca și evreii israelieni. Iar ei vor epurare etnică în Gaza și Cisiordania. Ei au considerat că atacul Hamas din 7 octombrie este o oportunitate pentru a face epurare etnică și asta au încercat să facă. Dar nu au reușit. Când evreii americani încep să vorbească despre vânzarea de proprietăți la Mare Mediterană în Gaza (așa cum a făcut ginerele fostului președinte Donald Trump, Jared Kushner, unul dintre ”arhitecții” politicii fostei administrații în Orientul Mijlociu – n.red.), ei presupun că palestinenii vor fi alungați și ca vor putea vinde proprietăți pentru evreii americani sau evreii canadieni în Gaza. Însă problema este că Israelul nu a reușit epurarea etnică.

Israelienii nu au interesul să construiască o ordine politică și socială viabilă în Gaza, pentru că asta ar face și mai dificilă epurarea etnica. Este mai bine să menții statu-quo-ul, pentru că situația de până acum poate duce mai ușor la epurare etnică. Asta înseamnă că viitorul acestor palestinieni din Gaza și Cisiordania este înfiorător” a spus Mearsheimer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 46

78 de Comentarii

 1. Cred că cea mai mare păcăleală din istorie a trăit-o israelul!…
  Și-au bătut joc iranienii de ei, cu ocazia asta au aflat ce putere de răspuns au jidanii!…
  Voi credeti că la un adevărat atac al iranului se va mai întâmpla ce-a fost,?…
  Nu,acum știu cum să-i pârlească!…
  Evreul tot prost e,…China, Russia, America știau din înainte ce se va întâmpla!…
  A fost un antrenament cu public cu alte cuvinte!…Bravo lor!…

 2. Eu as inlocui termenul genocid, cu HOLOCAUST, actiune in care khazarii sunt specialisti. In Romania, ” institutul ” elivizeilor ar trebui desfiintat, iar membrii lui declarati teroristi.

 3. Bun articol ! Doar că mai mult de 57% din alegătorii Bidonului sunt pro-Palestinieni, măR😜g
  Ceata lu’ Pițigoi, șo pă articol, buey !

 4. Acest atac al Iranului este raspunsul la ce au facut ceilalti in ziua de 1 Aprilie la Damask .Intr-o lupta daca primesti o lovitura ,nu cred ca astepti si stai nepasator sa mai fi lovit si a doua oara .Cam asa se intimpla de obicei atunci cind cineva o cauta cu luminarea si incearca mereu sa provoace adversarul.Acum ramene de vazut ce va mai urma pt. ca joaca asta pana la urma ,chiar ca se poate trasforma intr-un razboi adevarat.

 5. Eu nu sunt de acord cu ce face Israelul in Gaza. Der de aici pana la a spune ca Iranul e castigator cand i au fost interceptate toate rachetele e cale lunga. Daca Israel lasa toate rachetele sa ii pice in cap, castigator era Israel?

 6. Danga-langa cu talanga! „Comentaceam” acum vreo doua zile ca Israelul (Bibi) o sa vina sa ne spuna cum au fost ei de viteji si-au doborat, cu prastia, tot ce zbura din Iran. Chestia cu doboratul, la fel ca borcanul cu muraturi ucrainian, fiind, evident, pentru consumul intern iudeo-occidental. Realitatea este ca, lasand la o parte pleava intentionata, barbosii persani le-au lovit perciunatilor, la fix, aeroportul ala… Si-acum vin toti sa ne spuna cum au luat mu-mu iranienii, in timp ce se bucura ca perciunatii au fost tratati cu mila!

 7. Tovarasul din stanga pare jenat. De ce?
  A scapat o nuka dupa fasole batuta?

 8. PARNAIA-L manaca … si pentru GENOCIDUL la sarmanii filisteni ! 🙂
  „SOLUTIA FINALA” gandita filistenilor aidoma cum ne-au gandito noua evreilor nemtii
  NU A REUSIT ! 🙁

  Se pare ca AZI in timpurile moderne NU MAI POTI ucide asa usor 2 000 000 de omanei cum au ucis nazistii 6 000 000 de evrei !

  NASOL e ca si USA s-a facut de kko ajutand la GENOCID Israelulo cum a ajutat ITALIA GERMANIA la „solutia finala” de atunci !

  ISTORIA SE REPETA cu alti actori -> de ce au salvit evreii nazistii ukrani si s-au inchinat SS-istului canadian la TORONTO ?
  Pntru ca au invatat de la ei , prin trecutul lor !
  „SOLUTIA FINALA ”

  PACAT ca un … NETANYAHU ne-a strica bunul nostru renume istoric de popor (evreu) de treaba si foarte inceti la manie si gheshefturi ! De-cum toti or sa zica ca nu suntem mai buni cu filistenii … decat rai au fost nazistii cu noi !
  MOTIVAT FAPTIC si prin TRIBUNALE ONU ! 🙁 (USA cade lacoma de fazan si ea !)

  SHALOM !

 9. CHIAR de-ar fi toti vinovati
  e GENICID sa ucizi 2 000 000 de oameni !

  Desi poti ucide ca VICTIME COLATERALE 10 000 – 100 000 !
  2 000 000 sunt prea multi si bate la ochi …chiar si daca CRIMINAL ar fi poporul evreu ! 🙁

  Se duce dracului „lumea bazata pe regui” daca USA accepta si chiar sprijina uciderea a 2 000 000 de filisteni
  fie ei chiar VINOVATI !

  …”gura lumii” … 🙁 … face atmosfera mondiala …CONTRA ! 😐
  SHALOM !

  PS: Daca ISRAELUL reuseste sa atraga IRANUL intr-un RAZBOI … pot face dinou pe „victima” si devia atentia de la GENOCIDUL din GAZA … yankeii-s interesati si ei de distragerea atentiei
  insa se stie c.ar fi MOARTE DOLLARULUI la cele 34 de trilioane datorie …intrarea intr-o paguba de razboi
  dinnou !
  ADIO DOLLAR !
  IQ=?
  😉

  „NINGE PE FED!” …altfel ce cauta sefa FED-ului la … chinezi 😉 ! (multe-s secrete … insa PRETUL AURULUI e un „semn” !)

 10. Se poate spune că Iranul a lovit chirurgical : a distrus aeroportul din care a decolat avionul care a bombardat consulatul și unitatea militară unde s-a pus la cale toată mârșăvia !
  Ceea ce îi dă de gândit chiar și războinicyului Bibi , care dacă n-ar simți pericolul unui răspuns iranian devastator în cazul unui alt atac israelian, ar ataca imediat Iranul ! Așa, se face, că el ar vrea, ar putea, dar nu-l lasă boșorogul de Robinette , care cred că habar n-are despre ce-i vorba în această parte de Lume aflată în conflict încă de la începuturile ei !
  Evreii au o singură șansă, aceea de a-l da jos de la butoane pe Bibi și astfel lucrurile vor ajunge la un posibil status-quo , adică la crearea Statului Palestinian , situație în care mare parte dintre motivele acestui focar istoric , vor mocni încă ceva vreme, fără pericolul unui nou război ce automat devine mondial, pentru că acolo sunt motive biblice care privesc întreaga Omenire !
  P.S.

  Faptul că Erdogan păstrează o tăcere suspectă în ce privește acest conflict demonstrează că joacă la două capete și asta face ca toți ceilalți să devină circumspecți și să întârzie luarea unei decizii ! 😎

 11. US joaca dublu si in Ucraina si in Israel.Le ia banii si unora si altora hranindu-i pe fiecare cu ce vise doresc.

 12. Slava H !
  Slava Z !
  Statul terorist Israel trebuie desfiintat tot prin rezolutie ONU !
  De peste 70 ani jidanii isi ataca in mod democratic vecinii, iar „opinia publica” occidentala aplauda !

 13. ERDOGAN a primit nota de plata la alegeri pentru ca e prea straniu lipsit de fapte !
  Turcii s-au prins ca doar da din gura !
  SPEEEEEEEER sa nu fie obligat de multime, de poporul turc, care nu-i mai alege partidul (!)
  sa faca razboicu Israelul !

  Faptul c-a pierdut recent alegerile e un semn ca trebuie sa treaca la fapte ! Imi fac griji de Israel pentru sfarsitul lui mai
  exista in retele (stiu de la paianjenii mei) ca la sfrasitul lui mai incepe IN GRUP ceva mare si urat ! 🙁

  IQ=?

 14. In ce s-a concretizat marea victorie a Iranului? Victorie militara yok, victorie politica yok, victorie de imagine yok. YOK pe toata linia.
  S-au facut de cacao cu focul lor de artificii de care a facut haz tot mapamondul. O fi considerata victorie doar de idiotii care au iesit in strada la Teheran sa aclame atacul. Cea mai mare parte din iranieni nu inghit actuala conducere, pe zbirii ayatollahului din Garda Republicana care ii bat si ii omoara si nici constrangerile draconice la care supun poporul. Nici nu doresc razboi cu Israelul. Este o situatie aproape identica, cu cea de pe vremea lui Saddam, in Irak. Daca vor intra americanii si evreii peste ei, vor fi primiti cu flori si aplauze ca in Irak.
  Guvernul ayatollahului are aceeasi sustinere cum o are si Putinantropul Antropid in Romania. O minoritate galagioasa, foarte activa online, prostita sau cumparata.
  Autorul debiteaza prostii……[Rumburak]

 15. „G spune:
  15 APR. 2024 LA 18:07”

  DISPERAREA e la britanici pentru ca dupa BREXIT si infrangerea ukrana in Israel si Urkania
  sunt pe nicaieri -> o insula ! NASOL !

 16. Iranul zgarie ca pisica,rachetele lor fac 4 ore pe drum,majoritatea zdrobitoare au fost interceptate,asta doreau si ayatolahii!Nu e nici o ‘Înfrângerea lui Netanyahu’probabil un plecat cu sorcova ca Trump- mult mai bun prieten cu Netanyahu -ar fi bombardat Teheranul.
  Din gura gazetareasca,e foarte usor sa arunci artificii ca titlul acestui articol,la razboi mult mai putini se duc

 17. Iranienii i-au facut in foi de vita pe vitejii israelieni ai lui peste prajit. Iranienii i-au atacat cu-n roi de drone si rachete balistice oarbe si le-au lovit cu lovituri de maestru o baza aviatica unde erau cantonate F-35 si un centru de spionaj Mossad cu 15 rachete hipersonice de i-au facut muci de muci. Dovedindu-le ca mareata lor aparare anti-aeriana e un Mare Zero Barat. Iar amerlocii dupa ce au vazut pagubele produse de aceste lovituri au dat-o cotita si l-au anuntat pe Netanyasatana sa stea in banca lui si sa nu contra-atace Iranul. Deoarece nici el, marele frate de peste Oceanul Atlantic nu poate sa-i mai apare. Lumea Occidentala care a asistat la televizor la spectacolul mediatic in care Iron Dome si Sistemul Patriot doborau dronele iranieni s-a trezit peste noapte cu o Adevarata Putere Militara in Orientul Mijlociu, Iranul care in cei 60 de ani de sanctiuni satanice americane si ai lor pudei a reusit prin ardoarea mintilor persane si sub pavaza lui Alah sa-si construiasca o armata de rachete si drone care bate toata tehnologia cea vestita a Occdientului. A rasarit Iranul ca un Diamant Stralucitor s-a apus Imperiul Minciunii si Mortii Maretul Israel care de acum incolo incepe sa se fasai pana va ajunge un neica nimeni in Orientul Mijlociu. Epoca in care Israelul omora tot ce-i statea in cale s-a sfarsit. Aliluia.

 18. …. ”Cine dracu’ este marea putere aici?”, ar fi țipat Clinton la consilierii săi…

  iar radio erevan raspunde: Monica Lewinsky…

 19. Istetzule … „interceptarea” asta i-a costat pe ervei 1500 de milioane(!) de dollari äcrezi ca la jerushalem cresc
  dollarii in copaci 😀
  sau ca yankeii la deja 34 TRILIOANE mai pot tiparii multi pe piata deja saturata cu 34 de trilioane ?

  AUD ?
  (Israelul are deja 300 de miliarde paguba-combinata din cauza razboiului din GAZA …cat crezi c-o mai pot duce asa ? Nu te-ai prins ca cei dimprejur vor sa le faca praf economia facand paradoxal pe neutrii … intrand in razboi atman cand le e mai greu si lor si yankeilor electorali !)

  DE CE CREZI CA IRANUL nu vrea (INCA) razboi cu evreii ?
  Motivul e acelasi pentru care RUSSIA a dus un razboi cu cai de lemn si tancuri din ’34 pana acum ! 😀

  IQ=?

 20. Infrangerea lui Netanyahu? Cel mai tampit comentariu, scris cu kukurukuku. Numai baliverne insirate pe nerasuflate. M-am prapadit de ras!

 21. „Baliverne spune:
  15 APR. 2024 LA 18:15”

  PAI daca erai atent … toata tarasenia i-a costat pe evrei 1500 de milioane de dollari = 1,5 miliarde de koko !

  Daca pentru tine asta-i putin … inseamna ca inca calculezi in lei vechi ! 🙂 PUP ! Kazmor rokar ! ❤️

 22. nici donaldul cu chica portocalie nu-l mai poate salva de furia israelienilor ce va sa vina

 23. au ucis nazistii 6 000 000 de evrei in visele voastre ude, trolache stupid. asa cum minti ca nu se pot ucide asa de usor 2 milioane de oameni ACUM ca cei 6 milioane de ATUNCI.. care nu lipsesc de niciunde… in operatiunea pandemia au ucis posibil peste 10 mil, btw, da mai alesule?

 24. Eu zic ca Teheranul ar trebui sa aprecieze retinerea Israelului daca acestia ar trimite nu 300 de rachete, ci doar vreo 200. Oare cam cate ar putea intercepta Gardienii Revolutiei? Si nici macar nu ar trebui sa se supere intr-un caz ca acesta, Israelul ar fi semnificativ mai „retinut” decat ei…Pe scurt Iranul s-a făcut de rahat.Si nici Putler nu se simte prea bine:are coșmaruri cu acel obiect afurisit ce intra prin dos și provoacă multă durere.Intocmai cum a pățit Gadaffi,alt tartor nebun.

 25. E disperare 🙁 in USA
  se pare ca ELECTORAL democratiilui JOE BIDEN vor fi batuti cum a prognosticat PROPHETUL MISHTEAUX :
  – LA POMPA !
  Americanii suparati de pretul marit temporar al benzinel la pompa in USA va face electoratul sa vada dezastrul BIDENOMICS
  si desi multi spun ca IRAN-ienii n-au castigat nimic din atacul la evrei
  se deja vede prin colareralitati ca IRANUL a $tiut ce face ! 🙁
  MAGA !❤️❤️❤️
  „https://www.reuters.com/markets/commodities/oil-prices-fall-after-iran-attack-market-draws-down-risk-premium-2024-04-15/”

 26. De-a lungul timpului s-a dovedit ca toate scenariile construite de ”analisti” si ”strategi” pe marginea intentiilor si actiunilor israeliene sunt..eronate! Pentru ca israelienii gandesc altfel, si tot altfel gandesc si actiunile lor! Asta ii descumpănește oarecum aliatii, dar mai ales ii descumpănește dusmanii traditionali(tarile arabe, Iranul, Rusia), care, de 4 ori, in 4 razboaie, s-au aliat si au incercat sa ”steargă” Israelul de pe harta, si tot de 4 ori israelienii i-au batut de le-a sunat apa in cap, umplandu-i de penibil! Deci, nu exista stat mai ”imprevizibil” in actiuni si mai bine antrenat sa ”surprindă” cu eficiență coplesitoare decat Israelul! De aceea toate scenariile construite pe marginea intentiilor si actiunilor lor au fost si vor continua sa fie ”fabulatii”, in care autorii speră ca din multele variante pe care le ”țintesc” in imaginatie, ”sa nimereasca” macar una! Doar ca, si Pintea Viteazul tintea o moneda de 5 țechini de la 50 de metri. Țintea, dar nu nimerea!Înțelegi Radu Tudor?Toate rachetele,dronele,au fost interceptate ,aproape toate,hai să nu plângi ca un mucos,de o coaliție imbatabilă de țări democratice.Nu ți-e rușine să minți ca un rus?

 27. @gelu, am vorbit cu dumnezeu mai devreme si a zis sa nu mai vorbesti prostii, ca mai da o inundatie in rusia. Daca minti a zis ca la vara baga si un incendiu in siberia.

 28. Îmi pare rău de trolii care mint cu nerușinare.Vana de bou iar se agită …Se fac ca ploua când află ca lovitura Iranului sa fâsâit.Asa e când te inspiri de la alți nenorociți de teroriști cum sunt rușii.Vorba ceea,și ….,și cu banii luați.Fiare vechi,ce mai,pe care nu le mai cumpără bricsul.Iranul s-a făcut de ceva greu de exprimat,fiind extrem de rușinos.Conștiința mea curată îmi șoptește să las vana de bou,răzbunarea este arma prostilui.Mai bine să fac o donație încât toți trolii pomeniți să primească o ciorbă caldă.Sunt ei amărâți destul,ce să mai agit vana de bou.Sunt costelivi,și făcuți mai mult din muci și putregai.

 29. Nu se poate, nu are cum să fie adevărat. Netanyahoo învinge la fel ca Zele. Am citit în toate ziarele.

 30. Se joaca occidentul cu ranul de-a soarecele si pisica .Occcidentul ajuta Israel sa se apere . Apoi declara sus si tare ca nu aproba atacarea Iranului .Vine Netanyahu si zice ok .Miine, poimine, Israel loveste decisiv iar daca
  Iranul incerca alt atac va fi iar aparat .Marii perdanti sunt cei care au aprobat Iranului atacul crezind ca distrug Israel .Imaginea occidentului iese nesifonata singurii agresori sfiind persii .Pietele de vinzare armament curg intr-un singur sens .SUA Franta si Germania vind la greu .Rusia nu mai are comenzi .

 31. @lili

  problema se pune la nivel de principii si de simbol!

  la nivel de principii scorul este egal….dreptul fortei de-o parte prin bombardarea consulatului iranian din Damasc, dreptul fortei iranian, prin aceste bombardamente!

  daca Israelul gandeste la o riposta, se intra in escalada dreptului fortei si atunci argumentele juridice internationale sunt facute de praf chiar de o tara democrata, cum este Izraelul!

  cat priveste nivelul simbolic, ei bine persii astia la asta s-au gandit cand au atacat Izraelul…anume ca aceasta tara hipermilitarizata si hiperprotejata poate fi atinsa si nu poate fi nicidecum suta la suta invulnerabila! nu conteaza cate rachete si-au atins tinta, pentru ca in termeni simbolici se discuta in alt referential decat in cel militar!

  sa ne ducem la istorie! decizia lui Hitler de a ataca Stalingradul a avut la baza o motivatie simbolica si nicidecum militaro-economica dupa cum decizia lui Stalin de a nu ceda Stalingradul a avut la baza aceeasi motivatie simbolica! Infrangerea nemtilor a fost militara dar mai mult decat atat, a fost simbolica, a aratat ca armata germana nu este invincibila!

  Contraofensiva sovietica din fata Moscovei care i-a dat pe nemti cu 300 km inapoi ( daca memoria nu ma inseala in ce priveste cifra) s-a produs in noapte de 5 spre 6 decembrie, noaptea in care ortodocsii il sarbatoresc pe Sf.Nicolae, iar rusii il considera un patron al tarii!

  spiritul israelian este foarte aproapiat de cel occidental si amandoua se caracterizeaza prin orientarea pe termen scurt…spiritul persilor si al arabilor este definit de orientarea pe termen lung! Aceasta diferenta de orientare explica victoria talibanilor in Afganistan!

  pe scurt, cred ca simplificati foarte mult situatia…nu ma intreb de ce o faceti…

 32. „mishteaux spune:
  19 OCT. 2023 LA 16:08
  „Dr. No spune:
  19 OCT. 2023 LA 12:28
  Interesant este faptul, ca nicio tara a fratilor arabi, nu este dispusa sa-i gazduiasca pe palestinieni… Oare de ce ? Intrebare retorica….pentru cioflingarii care plâng de milă palestinienilor.”

  ORICE tara araba dispusa sa primeasca palestinieni acum
  va fi mai tarziu acuzata ca prin exod populational usurat prin primirea de „refugiati”
  au condamnat palsetinienii primti sa fie UN POPOR FARA TARA !°
  Si
  vor avea in timp o populatie distinca de poporul lor, deci palestinieni pe pamantul stramutat !
  Vezi instabilitatea din Iordania prin numarul imens al refugiatilor arabi „CARE NU SE MAI POT INTEOARCE PE PAMANT NATAL”
  SAU vezi „FRATII MUSULMANI” …MORSII …si teama crestinului (!0%) la conducerea natiunii arabe Egypt !
  __________
  E clar oricui ca Israelul va fi ARAB IMPIEDECAT sa mai stramute PE VECIE populatii non-evreiesti din Israel !
  Ce incearca sa faca nu prea subtil evreii (SHALOM!) nu e altceva decat
  o EPURARE ETNICA (cum au facut nemtii cu evreii dandu-le termen sa paraseasca Germania inainte de …. GAZARE !

  SUNT evreu insa nu sunt irational …vad raul adus omului !
  Si stiu ca daca exista DUMNEZEU … si noi evreii si ei „altii” … ai lui suntem ! 😐
  (de ce-a fost excomunicat SPINOZA ? De ce e „anti-evreu” evreul NORMAN FINKELSTEIN ? 😉
  SHALOM !”

  IQ=?

 33. „INTELIGIBIL …destul ?🤪🤪🤪 spune:
  19 OCT. 2023 LA 16:20
  „sando khan spune:
  18 OCT. 2023 LA 15:46
  Ce-a cautat ?

  Pai dupa NORDSTREAM vor s-o puna cu israelienii 🙂 de gazul din zona maritim teritoriala a GAZEI
  dar (ursulesc !) fara sa implice si gazatii din gaza , proprietarii de iure ai gazului !

  ‘Ntelegi ? ca tarile vecine GAZE-i s-au prins si nu primesc „refugiati” care prin insusi refugiere pierd dreptul de proprietate pe GAZUL din LEVIATHAN din zona lor maritima !

  Pe scurt EVREII fac cu cei din GAZA ce-au facut americanii cu indienii SIOUX cand s-a desoperit PETROL pe REZERVATIA lor
  …= ii scot des-proprietarindu-i afara din TARA lor !

  I❤️me !
  [Evrfeii NU VOR sa imparta TRILIONUL din gazele Gazei cu …gazatii …si UE , URSULA van der Schmaiss le tine …spatele ! ca la PFIZER 😀 😀 😀 !]
  AUD ?””

 34. „misheaux spune:
  10 OCT. 2023 LA 16:01
  Cu durere-n suflet pentru onoarea mossadista manjita cu sange NEVINOVAT(!) evreiesc:
  – Ai dreptate ! 🙁 [desi 🙁 n-ai acces la ce am eu 🙁 🙁 🙁 !]
  SHALOM !
  [tine totusi minte … nu e de la Jerusalim „ideia” ci der la evreii americani 🙁 !]
  NU ! Nu fac propaganda ci ANTI-propaganda ! IQ=?
  Israelul va pierde mult din ce URMEAZA ! 🙁
  Vin vremi NASOALE (repet) ! 🙁”
  _________________________________

  ACUM SE VEDE ? -> IQ=?
  (ante-stia prophetul inca din 10 octombrie, la 3 zile dupa 7 octombrie ca :

  „Israelul va pierde mult din ce URMEAZA ! 🙁
  Vin vremi NASOALE (repet) ! 🙁”

  🥲🥲🥲

 35. Ce zici @gelu ?
  Crezi ca DUMNEZEU „lucreaza” si prin PROPHETI ATHEISTI
  sau ca atheistii-s de capul lor si nicimcar DUMNEZEU nu le poate da porunci SFINTE ?

  Intreb pentru ca mishteaux chiar e un PROPHET !

  La FIX i se-ntampla cum le zice … si se spune ca cine spune ADEVARUL nu e de la DRACUL !
  AUD ?

  @gelu ❤️ … crezi in mishteaux … dupa ce i-ai vazut proorocirile implinite ? 😐

 36. Eu îmi aduc aminte că Bibi ăsta a mai încercat o șmecherie imediat după pandemie tot cu o escaladare ca să câștige alegerile. Atunci,americanii și nu numai i-au cam dat peste mână. Poate israelienii se grăbesc în Iran să nu apuce să termine programul nuclear sau pur și simplu îl sapă pe Biden și se gândesc că Trump îi va susține. La americani cam fiecare președinte a avut un război. De ce nu și-ar dori și el unul? L-am auzit spunând ceva de genul” întreaga lume râde de America”. Eu sper să se potolească lucrurile și să nu plângem toți.

 37. „cea-u facut TERROISTII nu justifica cantitativ anihilarea sau stramutarea 😀 a 2 milioane de cetateni fara dreptui, pentru ca doar nascuti din batrini acolo … etc.”

  Straniu la FIX inca din 8 octombrie pre-anticipat de un GENIU INTELECTUAL … de claritatea unui PROPHET TALMUDIC !

  MISHTEAUX (IQ=155) e … SPECIAL ! Chiar si-n cele 1/1000 rasuflate 🙁 aici ! 😐
  SHALOM ! AZI !

 38. [tine totusi minte … nu e de la Jerusalim „ideia” ci der la evreii americani 🙁 !]
  adica de la jared cashner posibil viceprezident a lui donald yes or no

 39. Măi dragă Profete! Ce zici că dacă Ukraina e în sânge și Israelul în rahat urmează SUA? E chiar așa de greu de profețit evidența? IQ < $ ??

 40. Sugerez lui Netanahui sa bombardeze Ambasada Iranului din SUA,asta e o adevărată provocare,pentru toți ,să vedem dacă e într-adevăr viclean și coios cum se crede.

 41. Ce-ar fi fost daca Mearsheimer si-ar fi pornit analiza de la seleuciti sau ar fi venit mai spre 1941 – 1945?

  Când Iudeea a căzut sub dominația Imperiului Seleucid, procesul de elenizare a fost impus prin lege. Acest lucru a însemnat efectiv impunerea forțată a unor practici religioase păgâne. În anul 167 î.Hr sacrificiul ritual evreiesc a fost interzis, sabaturile și sărbătorile evreiești au fost interzise, iar circumcizia a fost scoasă în afara legii. Au fost construite altare pentru zeii greci și s-au sacrificat acolo animale interzise evreilor. Statuile lui Zeus au fost amplasate pe altarul Templului. Deținerea scripturilor evreiești era considerată o infracțiune capitală.

 42. Texasul se va desprinde de USA. Vulcanul lor in adormire va inegri cerul iar California se va fisura rau de tot. Si asta pana la sfarsitul lui 2005, se pare. Si bineinteles dolarii nu vor mai avea nici o valoare care va trage dupa sine si UE si celelalte economii emergente dolarului in prapastie. BRICS-ul va deveni principalul vector financiar in lumea de maine.

 43. Oricum o dai si oricum o intorci Israelul de ieri noapte e terminat indiferent cum va reactiona atacand sau neatacand Iranul.

 44. ‘Spitting Image’ television series redirects here; la doi ani după itzigrea lui Netayahu la ONU, în 1986 iasă super piesa Land of Confusion a lui Genesis, pe care Bibi o reînprospătează mereu cu trăsăturile supradimensionate, ieșite din matrița Luck and Flaw.

 45. „air raid sirens sounded in more than 720 locations as Israeli forces sought to shoot down the projectiles.”

  in entitatea sionista sint cam 1,2 milioane de „evrei”,
  ei pretind ca sint „9 milioane de suflete”,
  ar fi cam putzine 720 de sirene,
  nu?

  in Bucuresti sint aprox. 10’000 de blocuri
  fiecare cu sirena lu alrahatu.

 46. Mincinosi si criminali asta-s khazarii ce conduc Israelul. La inceput au declarat ca le-au doborat toate rachetele iranienilor Iar acum c-acestia le-au troznit baza cu 5 hipersonice. Daca o loveau poate cu 1 racheta inchideau ochii? Deci oftica e mare pentru ca iranienii au indraznit sa le afaca baza si avioanele F-35 terci de terci. Tocmai lor alesilor Satanei pe Pamant. Dupa Haaretz citire: „IDF Chief of Staff Herzl Halevi said that missile fire from Iran would be met with a response.

  Speaking at the Nevatim military base, which was hit by five missiles during the Iranian attack, he said, „When we look ahead, we consider our steps. The launch of so many cruise missiles and drones into Israeli territory will be met with a response.””

 47. @gelu – m a sunat Hancu si mi a zis ca vulcanul ala o sa erupa pe 15 ianuarie fix. Nu inteleg de nu dai toate informatiile publicului…

 48. Biden, iordanienii si irakienii au fost anuntati dinaite ca va urmea atacul. Israelul si aliatii sai erau d3ja pe pozitii prin bunavointa ayatolahilor. Multe rachete drone nu au apucat sa treaca pe deasupra Isrelului fiind doborate cand inca erau in spatiul aerian al Iordaniei si Irakului, au cazut in apropierea unor orase irakiene. Era evident ca va fi un avertisment din partea Iranului car3 s-a straduit sa nu fie surpriza, dar valabil o singura data.

 49. Eu am numărat 6 explozii hipersonice toate pe aceasi linie.Aveau o viteza că de meteorit.

 50. @Mariuta:

  Chiar ma miram de ce nu apari ca sa iti arati iar profundele tale judecati.

  Povestea cu simbolismul Stalingradului e doar o poveste. Cucerirea sa avea un scop strategic clar: intreruperea traficului pe Volga. Din pacate pentru Germania, conducerea politica a incalcat primul principiu al marii strategii: sa nu ceri militarilor imposibilul. Restul sint detalii. Atunci cind politicienii gresesc, militarii sint chemati sa duca cea mai grea forma de lupta: aceea de aparare in fata unui inamic net superior ca resurse (von Manstein). Este exact ceea ce a urmat, nu dupa Stalingrad ci prin intrarea Statelor Unite in razboi, ca urmare a declaratiei avansata de Axa.

 51. „fiecare civilizatie epuizată
  isi asteapta barbarii” -e. cioran

 52. „Anonim spune:
  15 APR. 2024 LA 22:36”

  Iar vorbesti prostii !
  STALINGRAD a fost o prostie nemteasca a lui HITLER … desi chiar PAULUS i-a zis ca mai bine ar fi sa atace MOSCOW decat sa stagneze la STALINGRAD …doare pentru ca orasul avea dupa un tzar numele dictatorului georgian !

  Toti istorici militari sunt de acord ca daca HITLER nu voia STALINGRADUl sau orasul era inca numit SANCT PETERSBURG …
  MOSCOVA cadea si prin asta cadea si Russia !

  Ti-o spun ca GENIU ca sa vezi ce importanta are … „efectul flutureluli brazilian” (teoria haosului) in istorie!
  PUR SI SIMPLU … numele unui oras … ca o bataie de zglobiu-fina a aripilor unui fluture in Brazilia a facut URAGANE la Berlin mai tarziu !
  Daca STALIN nu dadea numele lui orasului … HITLER n-avea „boala” sa-l aiba inaintea MOSCOVEI ci dupa …
  (cine l-a inspirat pe STALIN sa numeasca orasul asa ? de3 ce orgoluiul lui STALIN a salvat Russia de la pieire ca imperiu ?)

  CA PROPHET REAL ti-as putea spune multe … cei din spatele lui BIDEN exista pur si simplu pentru a demola USA !
  Mira-te de capacitatea mea para-statistica de-a prezice viitprul ( rusii vor lua ODESSA si la sfarsitul lui mai … va fi un atac in haita a celor 3 asupra Israelului ! N-o spun cu rautate ci ca REAL PROPFET ! E verificabil ca am „inspiratii”speciale
  imposibil de de vazut cibernetic 😐 )

  SHALOM

 53. Sint doi insi carora le ignor delirul din principiu: Charlie si Mishteaux.

 54. Și Zele se laudă că a distrus în proporție de 150% dronele rusești și acum face tumbe! Bibi minte ca o gazetă americană. Americanii i-au lăsat din brațe pe evreii din Ucraina și trimit ajutoare celor din Israel. Cine plătește costurile acestor bătălii. Fraierii de săraci din Europa de Sud-Est! Bag sama că, Iranul poate lansa un stol de drone de 1.000 de bucăți și apoi o ploaie de rachete. Se apropie prezicerile lui Nostradamus!

 55. Mai nene,Petrov ne spunea că scutul de la Deveselu este împotriva rachetelor balistice iraniene și când colo erau împotriva rachetelor rusești. Laboratoarele lucrează cu previziuni de cel puțin 20 de ani!

 56. Hai să nu exagerăm puterea armatei israeliene, care nu va reuși niciodată să se ridice la nivelul celei iraniene.
  Israel este cât un cartier mai mare din Rusia deci oricărei puteri militare – inclusiv Iranului – i-ar lua doar câteva zile ca să-l facă una cu pământul, dacă ar dori să o facă.

 57. Surse externe spun clar ca Iranul a anutat cu 2-3 zile inaite ca va ataca doar tinte militare, nu civile. Doar asa se explica participarea avioanelor britanice din Romania la atac. Ele au fost deplasate in Cipru, asteptind ordinul de interventie in spatiul irakian si sirian. Iordania si-a asigurat singura o parte din „vinatoare”. Acum un Biby, destept, l-ar asculta pe Bidon, dar orgoliu nemasurat al evreului imi spune ca va ataca. Cum si cu ce, vom vedea..

 58. @Anonim

  Nemtii aveau si alte variante pentru a ajunge la petrolul din Baku, dar analizandu-le Hitler a dat de orasul lui Stalin, iar cucerirea acestuia ar fi tinut de simbol..dupa cum Stalin a tinut sa apere orasul tot din aceleasi ratiuni…

  *profundele mele judecati* provin din studiu…v-am mai sugerat, complexele de inferioritate se trateaza la biblioteca..

  viata are trei nivele, cel al practicii, al realitatii, cel simbolic si cel imaginar..cucerirea Stalingradului, ca si apararea lui s-au realizat in planul realitatii, dar mizele au fost legate de nivelul simbolic, iar de-aici la cel imaginar nu a fost decat un pas pe care rusii, rezistand, l-au facut…e vorba de ideea ca Germania poate fi invinsa…a aparut mai intai in mental, de aici in planul motivational, care a devenit suportul practicii de razboi…

  am certitudinea, analizandu-va discursul, ca domnia-voastra considera idealismul o prostie intelectuala, in comparatie cu materialismul lui Feurbach si Marx…

 59. @mariuta
  Hitler da … Stalogradul a fost symbol pentru el !

  Insa STALIN a gandit pragmatic-practic …

  nu si-a aparat orasul din cauza numelui ci pentru a tine in sah armata germana destul de numerica ocupat/blocata cu Stalingradul
  … unde crezi ca mergea (Moscow?) armata lui Paulus daca cucerea Stalingradul ? 😉

  PS: Fi sigur ca doar daca esti extreeem de destept NU exista altii mai destepti decat tine ! 🙂
  SHALOM !

  (Daca n-as putea gandi REAL strategic puteam „ghici” cate-am straniu 🙂 „ghicit” 1/1000 pana acum in arhiva COTIDIANUL ? 😉 IQ=?)

 60. @mariuta:

  Stii ce, lasa sofismele pentru cind mulgi vacutele, cu care te laudai odata.

  Intr-adevar, ignoranta se trateaza la biblioteca, nu si inabilitatea de a judeca.

 61. @ics:

  Asa au judecat si arabii in anii ’60 si ’70 si au fost invinsi la scor de forfeit. Mai bine spus, nu au judecat, precum acum un cap de lemn.

  Clarificare pentru copeicarii cu mintea in clondirul de vodca, cizme si nagan, precum komisarii bolsevici odinioara: am comentat doar aspectul tehnic.

 62. Redactiei:

  Va rog, ignorati comentariul catre Aelia. L-am trimis gresit.

  Scuze!

 63. Cand esti tehnic e OK ! 😐

  Si mie-mi, nu doar tie-ti, discret place de super-mega-arhi GENIALUL (IQ=155) mishteaux ! ❤️❤️❤️
  I❤️mishteaux

 64. @Anonim

  afirmatia ganditorului vi se potriveste, * limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele*!

  decenta stimate domn, decenta!

 65. @mariuta:

  Cunosc prea bine marfa. Cu mahalaua, nu ai cum fi decent si nici nu merita.

 66. @Anonim

  decenta tine de demnitate, adica de relatia sinelui cu propriul sine si nicidecum de relația sinelui cu celalalt!

  va dau o veste nu prea buna: imbatranit in rele, nu aveti cum sa va mai schimbati! asa ati fost crescut, asa ati trait, tot asa veti trai! nu exista nici o speranta!

 67. Israel riposteaza sigur .Cea mai simpla forma de riposta o reprezinta echivalenta .Israel va lovi exact cu acelasi numar de rachete si drone Iranul momentul in care nimeni nu ii poate reprosa nimic .Sa ii apare si pe iranieni rusii si chinezii sau coreea de nord .Asa s-ar afla cu exactitate care dintre tabere poate si care nu .Vor reusi iranieni sa lovesca toate rachetele israel ?

 68. @Anonim

  Nu prea inteleg eu de ce tineti atat de mult sa va aratati precaritatile! Credeti ca nu erau ele suficiente de vreti acum sa va insusiti rolul de militian al spiritului, aici, pe forum?

  ieri v-am dat o veste nu tocmai buna, azi va dau o veste buna! aveti o sansa de schimbare la reincarnare, desi si acolo exista un risc caci sunt sanse relevante sa nu fiti incarnat ca om, ci ca un dobitoc, cum se spune in popor la animale!

  in aceasta situatie o sa va lipseasca forumul! vorba aceea, nu le poti avea pe toate!

 69. @lili

  dumneavoastra vedeti treaba asta ca un meci de tenis? nu vedeti ca deja dreptul fortei are sansa sa devina regula si pe aceasta baza, orice escaladare reprezinta un pericol imens? va plictisiti atat de mult de aveti nevoie de senzatii tari?

 70. @mariuta:

  Singurul raspuns demn pentru ifosele tale de ghicitoare in ghioc ar fi un sincer si la obiect hai sictir. Vezi insa ca eu am fost mult mai delicat. Are si mahalaua farmecul ei, mai ales atunci cin isi pune poalele in cap.

 71. @Anonim

  se vede ca vestea buna pe care v-am dat-o v-a bucurat foarte mult! se adevereste vorba biblica ca speranta este data celor fara de speranta: decat un om limitat mai bine un dobitoc, in sensul precizat anterior, fara limite!

 72. @mariuta:

  Du-te la capatul podului si predica acolo. Cu farmecul tau, vei face sigur prozeliti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.