„Îngrijorare enormă” la OMS: „Rată de mortalitate extraordinară”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi „îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni, informează AFP.

„Acest lucru rămâne, cred eu, o îngrijorare enormă”, a declarat Jeremy Farrar, cercetător-şef al agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Temerea este că virusul H5N1, care, la oamenii contaminaţi prin contact cu animale infectate, a demonstrat „o rată de mortalitate extraordinar de ridicată”, se va adapta pentru a putea să se transmită de la om la om.

Deocamdată nu există nicio dovadă a unei transmiteri de la om la om a tulpinii virale H5N1.

Între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024, OMS a anunţat că a înregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de ţări, dintre care 463 de decese, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi de animale – inclusiv de vaci într-un caz recent observat în Statele Unite -, „este încă şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar.

„Este tragic de spus, dar dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot (lanţul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a adăugat el.

Jeremy Farrar estimează că sistemele de supraveghere şi detectare a infecţiilor „nu sunt niciodată suficiente”, dar observă „că acest lucru se întâmplă inclusiv în cea mai bogată ţară din lume”, unde au fost lansate studii serologice „pentru a se vedea dacă are loc transmiterea între crescătorii de vaci şi alte persoane”.

La începutul lunii aprilie, autorităţile americane au anunţat că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas.

Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeaşi ţară în 2023.

În Statele Unite, pacientul a prezentat „o roşeaţă în zona ochilor (corespunzând unei conjunctivite) ca unic simptom”, au precizat autorităţile americane, adăugând că persoana infectată a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

 1. Foarte convingător!
  O persoană din Texas a fost testată pozitiv pentru virusul gripei aviare H5N1 că fiind infectata de către o vaca de lapte…
  …Pregatiti-va, gospodarilor!
  Dracul e al nostru!

 2. Ingrijoratilor,nu va mai crede nimeni!si nu va mai asculta nimeni (ma refer la oamenii simpli,nu la politrucii care vor sa dea acestui oms puteri sporite)!

 3. Experimente la nesfarsit?
  Citez din articol:
  „Persoana infectată a fost izolată şi ‘tratată’ cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.”, dar a decedat
  ) cu tot tratamentul aplicat.
  Prin Cotidianul era un articol despre studii care au demonstrat „aparitiă a noi variante de virus ( SarsCov2, …) datorita folosirii antiviralelor”

 4. Mda, in noiembrie sunt alegerile din SUA si e mare nevoie de o pandemie, cu jde mii si mii de victime, astfel ca americanii sa stea acasa frumos sau sa voteze prin posta …. Ca data trecuta. Foaie verde maciulia/Iara vine pandemia/Stati acasa izolati/Ca va da Biden carnati.

 5. Este foarte simplu ,sa ia legatura acest OMS ingrijorat ,cu vulpea blonda de la Bruxelles mama Ursula ,sa dea comanda de noi vaccinuri.

 6. voi lua vaxx-ul 100% EFICIENT & SIGUR !
  Cred în ȘTIINȚĂ !
  NU sunt Om al Cavernelor, nu cred că Pământul e plat !
  De-abia aștept să mă urc pe scenă că tocmai am aflat că am anticorpi, măR😜g
  ■{RumburKK- + 273.16K Celsius ! -RumburKK}■

 7. Mai că să scăpați de grija transmiterii de la om la om faceti-i o mutație, că va pricepeți,in așa fel încât să fiți siguri că se transmite de la om la om si ați scăpat de grija asta.
  Ce urmează rezolva Urs Ula că se pricepe!

 8. Citez din Wikipedia „Sir Jeremy James Farrar OBE FRCP FRS FMedSci [1] [8] (născut la 1 septembrie 1961) [6] este un cercetător medical britanic care a ocupat funcția de om de știință șef la Organizația Mondială a Sănătății din 2023. [9] Anterior a fost director. de The Wellcome Trust din 2013 până în 2023 și profesor de medicină tropicală la Universitatea din Oxford . [6] [5] [10] [11] [12] [13]”. Atenție, a ocupat funcția de cercetător pe boli tropicale! Cumva Romania e in zona tropicala?!

 9. Mai coace OMS vreo recomandare de interdictie sau impunere a vreunui vaccin?! Apoi lasa tarile sa-si judece conducatorii dupa modelul de dupa pandemie.

 10. @cib spune:
  18 apr. 2024 la 16:23

  „Ce ma, iar nu merge razboiul si ne bagati o plandemie?”
  Sloganesti?
  Nu exista vaccin, deci pandemie sau nu, asta e. E la latitudine fiecrauia sa se freasca, ca doar nois tim tot. Daca nu stim, ne imbolnavim, crapam.

 11. „îngrijorare enormă” pe dracu.. au eliminat in pandemie cica cel putin 7 medici care gasisera remedii naturale/sau nu ptr cancer !!!
  ideea ca cineva trebuie sa pacaleasca „selectia ntaruala” si sa infrunte pericolele bandei care ne asasineaza planetar cred ca e o piesa de teatru ieftina,jucata la oms!
  Stim si de oprimarea celor care inventeaza chestii care ne elibereaza(ofera autonomie energetica)de sclavia programatica (care face ce spunem poate cumpara mancare doar cu cardul) si deci e bifat ca inamic .. in lista speciala a javrelor planetei

 12. Îngrijoratea enormă a OMS este că lumea îşi va da seama că a devenit o organizație criminală, care inventează probleme pentru a-şi justifica existența.
  Şi pentru a da satisfacție finanțatorilor, adică a proprietarilor ei.

 13. Cum dreaq a stat așa de cuminte virusul ăsta fioros pe vremea când bântuia omicronu’?
  Numa’ oamenii de știință pot explica chestia asta, căci știința ar putea greși.

 14. Atentie maxima, evitati si ocoliti pe cit posibil politicienii !! Cum marea majoritate sint „de la coada vacii”, risc maxim !! …

 15. Pai si virusii astia lucreaza ca in fabrica, in mai multe schimburi … a obosit covidu’ si s-a dus la culcare, iata ca a aparut, proaspat, odihnit si cu pofta de „munca”, din subsolurile de la Azovstal, H5N1 !

 16. Alegerile, vere, alegerile! Mai ține careva minte cum a pierdut Trump prima oară?

 17. Citu prim ministru! Sa cumpere 100 milioane de vaccine dar numai de la Pfizer!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.