Declaraţiile guvernanţilor potrivit cărora, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, însă doar pentru clienţii vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă, consideră preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.
„În luna septembrie 2024, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Dezinteresul faţă de clienţi a mers până la ignorarea realizării până şi a acestui Ordin, care deşi era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieţei era totuşi o mică acţiune. Afirmaţiile guvernanţilor că, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienţilor vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă”, a arătat specialistul, într-un comunicat de presă transmis, miercuri.
Potrivit acestuia, cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel naţional, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30 – 1,43 lei/kWh.
„Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, extrăgând consumatorii vulnerabili aşa cum sunt ei definiţi de legislaţia în vigoare, circa 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, circa 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică şi circa 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică. Cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, există doar patru furnizori care au plasat oferte de gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt toate egale la a patra zecimală, 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA). Situaţia astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieţei. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piaţă vor trage de timp, astfel încât consumatorii să fie puşi în situaţia în care să nu mai aibă timp să aleagă şi să accepte necondiţionat ofertele acestora”, avertizează Chisăliţă.
În viziunea şefului AEI, această situaţie nu s-ar fi întâmplat dacă scrisoarea deschisă adresată de asociaţia pe care o conduce Guvernului României, în data de 29 ianuarie 2024, ar fi determinat punerea în aplicare a unui Plan de acţiuni de pregătire a liberalizării pieţei de energie.
Vorbind de preturile uriase, Calin Georgescu s-a referit in interviurile sale si la intermediarii din sectorul energetic. Este evident ca are si solutia in materie. Cu conditia ca romanii sa faca zid in jurul sau.
Chestia e că trăiești din import.. Importatori nu pot fi oricine.. Importatorul aduce mizerii ieftine și ți le vinde la cît vrea, evident pentru asta cotizează la partid.. La fel cum e și cu gazul ori lumina,. Statul permite prețuri și lefuri extreme, doar pentru a impărți prada..Azi degeaba te mîndrești cu produse rumînești, ele nu se găsesc pe rafturi, sau doar in cantități neglijabile.. Nu ai o fabrică de conserve, de ulei sau de zahăr in rumania,. Nu ai de fapt in curînd nici terenuri agricole. Ai blocuri pe ele..Deci ce ai făcut bobiță ?
Susțin că plafonarea este, de fapt, bani cu carul băgați în buzunarele speculanților, intermediarilor dintre generatorul de curent și casa omului, și, poate-n mai mare măsură, în buzunarele celor ce controlează statul prin taxe și impozite pe energie. A se vedea impozitarea 100% peste un anumit adaos la curent.
energia este un bun national cu valoare strategica, care trebuie scos de pe bursa!!!! nu poate fi lasat la indemina escrocilor. e foarte simplu.
Țăcăniții din politica românească continua să mintă prin declarații aiuritoare! De ce? Pentru că, de la jumătatea lunii iulie, cam peste tot in Europa au crescut prețul la energie dar nu cu mai mult de 50%! În Romania, se poate cu 500% că așa vor guvernanții prin declarațiile lor aiurite. P.s. sa înțeleg că nu mai pot aduna fonduri uriașe din orice pentru susținerea războaielor la nivel global 😉?! E o opinie sinceră!
Cum merge azi hoția. Speculanții pun cît vor mușchii lor sau, se prea poate, cît îi sfătuiesc cei din spatele statului. Omul de rînd se bucură, ca prostitul, că plătește 68 de bani fără să vrea să știe că diferența, așa zisa compensare, pînă la, în medie, 2,18 lei (anu trecut, azi poate-i mai mult) tot el o plătește din birurile ce i se iau.
@Calin
Ei, vezi? De aia furnizorii vor de fapt continuarea sistemului actual, in care primesc diferenta de bani de la stat. Intr-un sistem concurential nici nu ar visa sa poata sa practice asemenea preturi!
SUPORTA ROMANUL CA MOLDOVEANUL RUSOFIL PRIMESTE DEGEABA.
„Intr-un sistem concurential nici nu ar visa sa poata sa practice asemenea preturi!”
Pai, nu sunt intr-un sistem liber, concurential, de piata si acum ?
“Pai, nu sunt intr-un sistem liber, concurential, de piata si acum ?”
Nu, nu suntem. Acum fu.rnizorii stab.ilesc ce preturi doresc la gaze si elec.tricitate (preturi foarte mari) iar statul le plateste dife.renta dintre pretul stabilit de ei si max.imul legal care poate fi facturat catre con.sumatori. Iar statul (adica indire.ct tot noi) plateste acea diferenta fara sa com.enteze. Daca piata ar fi lib.eralizata, adica statul nu va mai plati diferenta ci consu.matorii vor trebui sa plateasca pretul sol.icitat, atunci ar vedea si cons.umatorii cat de mari sunt in realitate preturile, si ori vor iesi in strada ori vor consu.ma mai putin, ceea ce ii va face pe fu.rnizori sa mai scada din pret.uri, ceea ce nu le-ar conveni, in situ.atia actu.ala cast.igand mai mult.