Inițiativă ciudată după ce au încurajat plata cu cardul

Cresc inițiativele la nivelul statelor UE care vizează utilizarea banilor cash, a precizat vineri la o conferință de specialitate Alexandru Păunescu, directorul juridic al BNR. Acesta a dat exemplu Germaniei și a Danemarcei, care acordă accesului la numerar un rol extrem de important, potrivit Hotnews.

De asemenea, amenințările informatice fac destul de costisitoare acoperirea securității tranzacțiilor.

Acesta este motivul pentru care banii cash – fie că sunt folosiți pentru a cumpăra lucruri, fie pentru a economisi – sunt esențiali.

„Plățile în numerar pot fi limitate de unele state pentru motive de interes public , dar fără să conducă la eliminarea numerarului”, spune șeful Juridicului din BNR.

În cazul Franței, plafonul pentru plățile cash efectuate de către consumator este de 1.000 euro.

Dacă se depășește acel plafon, se aplică o amendă de până la 5% din suma plătită peste plafon, care se împarte între consumator și respectivul comerciant care a acceptat plata.

În Slovacia, plafonul pentru plățile în numerar este de 5.000 euro, atât pentru plățile dintre comercianți, cât și pentru plățile de la consumatori către comercianți.

În ceea ce privește persoanele fizice, limita maximă este de 15.000 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

 1. ce ati mai privatiza voi in nume propriu si personal sistemul de platzi…doar un software wa trebuie si incastati ceva procente la fiecare tranzactie facuta cu cardul…
  ce os de ros…ce miresme, ce condimente…

 2. Doar numerarul poate fi economisit la saltea sau la portbagaj. Cardul poti sa-l pierzi la un terorism, in haina. Basistul Blaga ii plimba cu masina (700 mii de euro) sa-i aeriseasca (miroseau urat, plin de virusi si bacterii) si sa nu fie gasiti la el in casa.

 3. Ce jeguri împuțite sunt in politica românească! Execută tot ce apare din aer fara că crâcnească și după, se plâng că economia, că nu sunt încasări, că nu.. , că nu .., dar nu văd și nu recunosc că pun in practica orice pentru a distruge economia și tara! Doar ei, rahatii împuțiți din politica pot funcționa pe cash, restul cetățenilor, pe card de parcă ne-au născut mamele noastre pe un card! Nu că ei ar fi fost născuți pe cash dar, prostul nu e prost destul daca nu e și fudul, în fudulia mamii lor de escroci.

 4. scopul este ca cetatenii, prin saracire, sa isi consume numerarul. maoism. este un fel de „stabilizarea” si inflatia care au facut ravagii dupa razboi. scopul: saracirea bogatilor, ca saracii oricum nu au nici macar numerar.

 5. Nu este nici-o initiva ciudata,mai Vornicu, limitarea si interzicerea chiar a cahsului este ciudata:le-au aplicat pt.a „prinde”banii murdari care de fapt sunt sub nasul lor prin conturi.Dar mai ales pt.a aplica ceea ce se numeste „resetare”,puterea deplinc a bancilor globaliste pt.a a controla omenirea.
  Pina la urma aflam ca BNR are si juridic prin dl.Alex.Paunescu-care pe drept cuvint spune ca „plățile în numerar pot fi limitate de unele state pentru motive de interes public , dar fără să conducă la eliminarea numerarului”.
  Dl.AP face prin asta o figura de onoare si probitate profesionala.
  Intelegem si de ce este timorat,nu e usor la BNR unde Manole Isarescu isi face singur legile asa cum a scos Statutul BNR de sub orice raspundere adtiva,civila,penala ca un adevarat faron de stat in stat.

 6. Dacă ești sărac, ești și vulnerabil, ești la mâna lor și fac tot ce vor cu tine…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.