Inovația Guvernului Tudose – salariile cresc, veniturile scad

Tudose începe să fie contra Dragnea

Românii vor primi mai puțini bani din salariu dacă partidele aflate la guvernare vor merge până la capăt și vor pune doar în seama angajatului contribuțiile la sănătate și la pensii, CASS și CAS, și îl vor degreva pe angajator de această sarcină fiscală, în ciuda angajamentelor președintelui PSD, Liviu Dragnea, că nimeni nu va fi afectat.

Singurii care ar putea avea totuși de câștigat vor fi cei care acum primesc salariul minim brut pe economie, 1.450 lei, cu condiția ca PSD să aplice impozit zero pentru veniturile de sub 2.000 lei. În rest, toată lumea pierde.

Mai mult, guvernarea PSD – ALDE va mări „din pix“ salariul minim pe economie de la 1.450 lei la 1.780 lei, pentru că sarcina fiscală a angajatorului, 22,77%, va fi mutată la brutul angajatului.

Doar impozitul zero va mări puțin salariile

Cum vor fi afectate lefurile? Spre exemplu, la salariul minim brut de azi, 1.450 lei, angajatul ia în mână 1.065 lei. În noua ordine fiscală, cu 25% pentru sănătate și 10% pentru pensii, ambele în contul angajaților, și în rest zero, salariatul va încasa 1.157 lei, dacă impozitul va fi 0% (conform promisiunii PSD de a elimina impozitele pentru veniturile de sub 2.000 lei), sau 1.019 lei, dacă impozitul rămâne la 16%.

Așadar, doar impozitul zero va aduce ceva bani în buzunarul angajaților după noua formulă de calcul. Probleme apar de la salariile de peste 2.000 lei. Azi, un venit brut de 2.000 lei aduce un net de 1.450 lei. După modificările preconizate de PSD și ALDE, salariatul va avea un brut de 2.455 lei, însă un net mai mic, de 1.388 lei. „Nu se pune problema ca vreun cetățean român angajat undeva să meargă să-și plătească singur contribuția CAS și CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăți. Da, le vom face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuție la sănătate și o contribuție la pensie mai mari, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. Pentru că au apărut informații că vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevărat. (…) Plătește firma contribuția în contul angajatului, pentru că se vorbea că se mută în sarcina angajatului.

Acum, contribuția pentru fondul de pensii și cea pentru sănătate au niște valori. Ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi, atât la pensii, cât și la sănătate, vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuția la sănătate va merge până la 25% și la pensii 10%“, a declarat Dragnea la finalul ședinței de luni a coaliției de guvernare.

Tudose: „2.000 lei care sunt de fapt 1.500“

Premierul Mihai Tudose a afirmat, la rândul său, luni, după ședința coaliției de guvernare, că Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect care vizează transferul contribuțiilor la stat de la angajator la angajat, acesta urmând să intre în vigoare începând cu anul viitor.

Întrebat când se va realiza transferul de contribuții, Tudose a răspuns: „Vorbim despre acei 2.000 lei care sunt de fapt 1.500. Da, Ministerul de Finanțe lucrează la acest lucru. Începem cu salariul minim, ca să fim siguri, și este la pachet cu acea măsură de plătit angajatorul contribuțiile pentru salariul minim, pentru cei care sunt cu acea fracție, acel part time, cel puțin pe hârtie“, a explicat Tudose.

Chestionat dacă de la anul angajatul va plăti doar impozitul separat, iar angajatorul CAS și CASS, premierul a răspuns că da.

Probleme pentru salariații plătiți sub salariul minim

Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică va obliga angajații care câștigă sub 1.450 lei, norme parțiale sau prin acord, să plătească CAS și CASS la nivelul salariului minim, ceea ce va duce la creșterea costurilor salariale ale firmelor. „(…) În cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (din Codul fiscal, referitor la persoanele ce obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor – n. red.), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună, în care contractul a fost activ“, se explică în propunerea legislativă publicată de MFP.

Excepții

Vor fi exceptați cei care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, dintre care unul este cu normă întreagă, iar baza lunară de calcul al acestuia este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară; elevii sau studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare; ucenicii în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra sub opt ore pe zi; pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor care beneficiază de pensii în baza unor legi speciale, precum și a celor care cumulează pensia din sistemul public de pensii cu orice altă pensie stabilită într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii.

Angajatorii vor fi afectați

„Pentru mediul de business, aceste modificări îi vor afecta în mod negativ atât pe acei angajatori care până acum au ales varianta eludării prevederilor legale prin încadrarea angajaților în muncă cu timp parțial de lucru și la un nivel al salariului sub cel minim în unicul scop de reducere a costurilor cu contribuțiile de asigurări sociale, cât și pe acei angajatori care cu bună-credință au angajat personal cu timp parțial de lucru, cu toții urmând să achite CAS și CASS prin raportare la nivelul salariului minim pe economie. În aceeași situație se vor găsi și angajatorii care își plătesc salariații în acord direct. Aceștia vor fi obligați sa plătească cele două contribuții sociale la nivelul salariului minim pe economie“, a precizat, la solicitarea AvocatNet.ro, Bogdan Ilie, partener la Nicolescu Attorneys at Law.

Explicație facsimile: Simulări de salariu minim cu 35% contribuție (CAS+CASS) – cu 16% impozit și cu 0% impozit

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.