Întâlniri remarcabile cu Opera şi Jazz-ul în Turcia

Roxana Constantinescu

Recital cu strălucita mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Fügen Yiğitgil

Un cadou muzical oferit de două reprezentante ale artei cântului, recunoscute și aplaudate pe scena mondială: mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Fügen Yiğitgil, care vor evolua la Centrul Cultural Yeldegirmeni din Istanbul,

Ceea ce o face pe Roxana Constantinescu o artistă atrăgătoare este complexitatea muzicalității și talentului actoricesc, abilitatea de a aborda o varietate de stiluri cu aceeași frumusețe și convingere. Presa internațională o descrie ca pe “Nadia Comaneci a Operei” (Hollywoodprogressive Los Angeles), a cărei voce “amintește de vinul vintage de porto, cu acute luminoase impecabile și joc scenic remarcabil” (Star Tribune).

Recent, Roxana Constantinescu a fost invitata renumitului tenor Roberto Alagna la Musikkens Hus în Danemarca. A debutat în cadrul Festivalului George Enescu și pe scena Teatrului Champs-Elysées, a concertat în turneu în S.U.A. și a înregistrat la Tokio Missa Solemnis de Beethoven, sub bagheta lui Masaaki Suzuki.

Mezzosoprana a făcut o serie de debuturi importante: a prezentat varianta concertistică a operei Siroe de Hasse pe scenele din Moscova-Tchaikovsky Concert Hall, Amsterdam-Concertgebouw și Cracovia-Congress Center, a debutat în Spania, la Opera din Oviedo, în rolul lui Cherubino (Le Nozze di Figaro), la Opera din Beijing, în rolul Rosinei (Il Barbiere di Siviglia) și a fost aplaudată în Adalgisa (Norma) la Teatro La Fenice, din Veneția. A apărut pentru prima dată la renumitele festivaluri Grafenegg și Verbier, a debutat în Konzerthaus Berlin și a reluat colaborarea cu Filarmonica din Los Angeles, sub bagheta lui Gustavo Dudamel.

Cariera mezzosopranei este una încununată de succes, cu debuturi memorabile la Opera din Zürich și Teatro La Fenice in Adalgisa (Norma), la Opera din Israel în Fenena (Nabucco) și la Opera din Versailles, în Emira (Siroe), cu concerte pe scenele din București, Budapesta, Viena, Calgary și la Festivalul Bach din Oregon.

Roxana Constantinescu a apărut recent pe numeroase scene internaționale, precum Teatro dell’Opera din Roma în Manon Lescaut şi Los Angeles Philharmonic, în rolul Dorabellei (Cosi fan tutte), s-a reîntors la Opera de Stat din Viena și Deutsche Oper Berlin, în rolul Rosinei (Il Barbiere di Siviglia), rol interpretat și la Teatrul Național din Tokio, a fost invitată în mod repetat de către Opera din Los Angeles pentru Zerlina (Don Giovanni) și Despina (Cosi fan tutte) și cea din Minnesota, în rolul titular din La Cenerentola și în Charlotte (Werther), a debutat la Theater an der Wien în noua producție Les Contes d’Hoffmann și la Théâtre du Capitole Toulouse, în Oberon și Cosi fan tutte.

Roxana Constantinescu colaborează cu dirijori celebri, amintindu-i pe Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Kirill Petrenko, Gustavo Dudamel, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Graeme Jenkins, Bertrand de Billy, Marco Armiliato, Yannick Nezet-Seguin, Peter Schneider și cu orchestre de renume, precum Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Radio Bavareza, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică din Toronto şi Orchestra Radio Stuttgart.

Fügen Yiğitgil

Fügen Yiğitgil și-a început educația muzicală la Conservatorul de Stat din İzmir. Și-a continuat studiile în arta pianului și a absolvit la clasa prof. Mithat Fenmen, Departamentul de pian superior al Conservatorului de Stat din Ankara. În 1980, fost selecționată la Opera de Stat din Ankara ca pianist corepetitor principal.  Fügen Yiğitgil  a urmat mai apoi cursurile Academiei de Muzică Siena Chigiana, din Italia și a continuat să studieze, pe alt continent, la Mannes College din New York, timp de un an. A susținut turnee și recitaluri internaționale în Slovenia, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Danemarca, Olanda, Austria, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Statele Unite ale Americii.

Pianista din Turcia a concertat alături de mulți artiști locali și străini în Republica Turcia, Egipt, Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Pakistan, Oman și Turcia. Fügen Yiğitgil a făcut înregistrări radio și de televiziune. Ani de zile a lucrat ca lector la Conservatorul de Stat din Universitatea Hacettepe și mai târziu, la Catedra de Operă a Universității Bașkent. Colaborarea mai veche cu Opera de Stat și Balet din Istanbul continuă și în prezent și, în același timp, este Director al corepetitorilor în cadrul Direcției Generale a Operei de Stat și Balet. De asemenea, este lector colaborator la Conservatorul de Stat și Universitatea Haliç, secțiunea Operă.

Pentru recitalul din Istanbul, programul cuprinde lucrări diverse, de la G. F. Händel, W.A. Mozart sau G. Rossini, până la C. Saint-Saens, G. Bizet și L. Bernstein.

Desigur, nu vor lipsi lucrările reprezentanților școlii românești de compoziție, precum: Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, Şerban Nechifor sau Felicia Donceanu.

Evenimentul aduce în premieră două artiste de calibru, cu o experiență bogată în sfera de operă – recital – concert, care vor împărți scena cu scopul de a promova apropierea dintre culturi printr-un limbaj comun – muzica.

Proiectul face parte din categoria programelor suport definite în Strategia multianuală ca dialoguri între muzicieni români și străini. Recitalul constituie o oportunitate extraordinară de colaborare a celor două interprete, în premieră în această formulă de duo și care se bucură de succes pe scena internațională prin evenimentele pe care le suțin.

De o foarte mare importanță vor fi și celelalte două întâlniri ale Roxanei Constantinescu, programate la Istanbul. Cea cu marele bariton al scenei mondiale, Renato Bruson, dar și audiția de la Filarmonica Borusan, unde va fi audiată de marele dirijor Sascha Goetzel. Precizăm că Roxana Constantinescu a cântat deja în 2013 pe scena Borusan împreună cu Roberto Alagna, în acompaniamentul Filarmonicii Borusan.

România revine pe scena Festivalului European de Jazz de la Izmir

Ozana Barabancea Band

Ozana Barabancea Band va urca anul acesta pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir. Evenimentul este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei, iar ICR Istanbul susține participarea unei trupei românești formată din Ozana Barabancea – voce, Sorin Zlat – pian, Virgil Popescu – chitară bas și Claudiu Purcărin – tobe.

Concertul va avea loc în 10 martie, de la ora 20:30, pe scena sălii Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Izmir – Centrul Cultural Ahmed Adnan Saygun

Programul, intitulat Addicted to music, va cuprinde piese românești și din repertoriul internațional de gen, precum: Din nou; Dragoste, pui de belea; Cânta un matelot; Don’t get around much anymore; All of me; When I fall in love şi altele.

Ozana Barabancea Band înseamnă muzicieni profesioniști, de școală clasică, dar pasionați de jazz. Se cunosc de peste 10 ani și au mai cântat în formula aceasta nu doar în concerte de club, ci și la diverse festivaluri naționale și internaționale.

Ozana Barabancea este artist liric la Opera Națională București din 1988. Ea a absolvit școala populară de artă la jazz, clasa profesor Marius Popp, alături de care a cântat la festivaluri internaționale de jazz, dar și la diverse emisiuni de televiziune. Ozana a susţinut şi masterul în Stilistică Dirijorală la UNMB (Universitatea de Muzică București) și actualmente este singura  femeie dirijor a singurei orchestre formate exclusiv din femei din Europa, Bucharest Ladies Orchestra.

Este pasionată de tot ceea ce înseamnă coloristica vocală, sensibilitate și exprimare prin cânt și improvizație. Ozana Barabancea a jucat în patru filme de televiziune  și este o persoană cunoscută publicului larg din România pentru diverse showuri televizate.

Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a peste douăzeci de premii naționale și internaționale, Sorin Georgian Zlat a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă “George Apostu” din Bacău. Este absolvent al Facultăţii de Muzică ”George Enescu” din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument – Pian. Sorin Zlat a creat un repertoriu format din piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate, un repertoriu care face o trecere originală prin stilurile latin, jazz, pop și clasic, orchestrate pentru a reflecta propriul mod de interpretare, unic, cel care i-a adus recunoașterea imediată pe scena de jazz europeană și nord americană. Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat menționăm Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu la Concursul de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru “Cel Mai Bun Muzician de Jazz” obținut în  anii 2014, 2015,  acordat de către Fundația de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul că Sorin Zlat a fost nu numai primul pianist de origine română, dar și primul pianist internațional care a câștigat pentru prima dată Marele Premiu în cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, în 2015, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani.

În vara lui 2015, Sorin Zlat a lansat albumul Endurance care  conține piese solo, în trio, precum și compoziții proprii, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz și de critica de specialitate.

Sorin Zlat a fost deasemenea selectat ca finalist pentru Premiul Național de Diplomație acordat pentru realizările sale pe plan profesional, precum și pentru rolul de „ambasador cultural al României” la nivel mondial prin muzica sa. În vara anului 2016,  Sorin Zlat a fost ales de către fundația britanică Rimbaud and Verlaine pentru a compune un jazz suite inspirat de capodoperele literare ale poeților cu același nume și care a debutat la Kings Place Hall din Londra în luna octombrie, anul trecut. Spectacolul a fost primit cu mult entuziasm, atât de către audiență, cât și de jurnaliștii de jazz.  

Virgil Popescu este compozitor, orchestrator, profesor de muzică și instrumentist. A absolvit Liceul de muzică și arte plastice din Craiova, iar în anul 1981, Conservatorul de muzică „George Enescu” din Iași, secțiile pedagogie, muzicologie, compoziție, cu instrument principal – vioară.

Din anul 1986, muzicianul este membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. De mai bine de 3 decenii, Virgil Popescu desfășoară o intensă activitate în domeniul muzicii pop și jazz, unde are colaborări cu majoritatea interpreților de top ai genului, din România: Oana Sârbu, Monica Anghel, Luminița Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Angela Similea, Aura Urziceanu și mulți alții.

Din 1996, este conducătorul muzical al formației Zan, formația de acompaniament a lui Nicu Alifantis.

Împreună cu pianistul de jazz Puiu Pascu participă pe scenele unor importante festivaluri de jazz: Sibiu, Iași, Satu-Mare, Brașov, Constanța, București, Costinești, Chișinău.

Împreuna cu propriul grup, Virgil Popescu a asigurat acompaniamentul muzical al unor emisiuni de televiziune. De asemenea, a compus peste 100 de cântece pentru copii, care au fost și sunt prezente la toate edițiile Festivalului Mamaia Copiilor.

Înca din 1998, Virgil Popescu activează ca profesor de muzică în cadrul mai multor grădinițe particulare din București, iar din anul 2008, face parte din corpul profesoral al Școlii Genesis din București.

Claudiu Purcarin „Nașu” (tobe) este absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și apoi al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, secția percuție. Este membru fondator al trupei Sistem (locul 3 la Eurovision în Ucraina 2005, concerte în Norvegia, Suedia, Franța, Germania, Turcia), membru al trupei Nightlosers (turnee în  Europa, Canada,S.U.A, India), colaborator al trupelor Sorin Zlat Trio, Spitalul de Urgență, Alina Manole Band, Alex Mușat Trio, Cyfer Trio, Mundi Colour Band.

IKSEV (İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı/Fundația de Cultură și de Artă Izmir), este cel mai important operator cultural din Izmir, cele două evenimente principale pe care le organizează, Festivalul European de Jazz, recte Festivalul Izmir fiind cele mai valoroase și mai așteptate evenimente culturale din oraș. Festivalul propune publicului de pe malurile Egeei numere de jazz experimental, jazz electronic, jazz european contemporan în toate variațiile genului.

Printre partenerii festivalului se numără institutele culturale europene din Turcia, consulatele statelor europene prezente la Izmir, corporații și autorități locale. Printre acestea menționăm Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din Izmir, Consulatul Italiei la Izmir, Consulatul Greciei la Izmir, Consulatul General al Poloniei la Istanbul, Ambasada Olandei la Ankara, festivalul oferind astfel un bun exemplu de cooperare culturală europeană.

Institutul Cultural Român de la Istanbul se află la cea de-a treia colaborare cu prestigiosul Festival de jazz de la Izmir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.