Întâmpinarea Domnului, sărbătorită ”cu aceeași bucurie ca Paștele”!

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai importante și vechi sărbători creștine. De origine ierusalimiteană, despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului  vorbea încă din secolul al V-lea pelerina apuseană Etheria sau Egeria.

Acesta a notat în jurnalul său de călătorie că, la Ierusalim, Întâmpinarea Domnului „se sărbătorea cu aceeași bucurie ca Paștele”.

Sfântul Simeon era unul dintre cei 70 de bărbați iscusiți care tălmăceau legea lui Moise în limba elinească.

Așa a ajuns să scrie cuvintele lui Isaia prorocul, prin care se vestea venirea lui Mesia din fecioară și, îndoindu-se că un astfel de lucru este posibil, a vrut să șteargă acele rânduri.

Îngerul Domnului însă i s-a arătat și i-a spus să nu fie necredincios, adăugând că Simeon nu va muri până când nu-L va vedea pe Hristos.

Având o viață în deplină curăție, Sfântul Simeon aștepta cu dor și bucurie ziua în care avea să Îl întâlnească pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Îndemnat de Duhul Sfânt, Cuviosul a venit la biserică pe când se împlineau 40 de zile de la nașterea Pruncului și, văzând-o pe Maica Domnului înconjurată de lumină, s-a închinat până la pământ, cunoscând că s-a împlinit prorocia.

Atunci l-a primit în brațele sale pe Pruncul Hristos și a rostit cuvintele: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”. 

Sfântul Simeon a prorocit Pătimirea lui Hristos, spunând că prin sufletul Maicii Domnului va trece sabia mâhnirii și a necazului.

După 360 de ani de viață, Sfântul Simeon a trecut la cele veșnice.

Sursa: dexologia.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. fiecare e liber sa creada ce doreste el…

    personal am o jena cu privire la traduceri din traduceri, mai ales ca niceea a fost… vai de ea…

    vorbim de acelasi domn care a fost condamnat la moarte de cei care il intimpinau cu bucurie? macar aveti idee cine a fost domnul respectiv? cind vine unul si-ti pune oglinda in fata si nu-ti place ce vezi se cam zbirleste pielea pe tine…

  2. Mijto, in secolul V se scria in jurnal ! Nicio zi fara o escrocherie.

  3. @Zalmoxis,POTI SA IEI CEVA IN GURA SI SA SUGI ? Ca sa nu mai debitezi tampenii,ca nu intereseaza pe nimeni ceea ce crezi tu !

  4. Redactia vad ca va place ceeace afisati pe forum necenzurat chiar de voi. Talere cu doua fete ce sunteti.

  5. Ritualuri.Cica intampinarea tovarasului…Si Buda este intampinat in liniste. Atata tam tam pentru o porcarie religioasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.