Intelectuali de dreapta elucubrând în chestiunea antisemitismului

Liviu Antonesei, Andrei Cornea, Daniel Vighi și alții au semnat o scrisoare către premierul Câțu în care cer să fie revocată Irina Cajal din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Culturii pentru a fi participat la o manifestare antisemită organizată de Academia Română.

Intelectualii dreptei acuză mari evrei de antisemitism

Irina Cajal este fiica lui Nicolae Cajal, fost președinte al comunității evreilor din România.

Așa-zisa manifestare antisemită a omagiat, de fapt, împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. Descoperitorul a fost, cum se știe, Nicolae Paulescu, un mare savant, dar și un notoriu antisemit. Academia Română nu a omagiat și opiniile antisemite ale savantului Paulescu, desigur.

Autorii scrisorii într-acolo bat: spre conducerea actuală a Academiei. Dar n-au cui scrie scrisori pentru demiterea ei, așa că au inventat diversiunea prin care s-au adresat premierului pentru sancționarea Irinei Cajal, care ar fi cauționat antisemitismul delirant al lui Paulescu.

Antisemitismul – O rană sociologică ce trebuie pansată!

Pe scurt, autorii scrisorii nu au curaj să certe Academia Română pentru a fi sărbătorit un mare savant (în fapt, o mare descoperire științifică), dar sugerează că participarea unor evrei la această festivitate ar fi fost neavenită din pricina antisemitismului acelui savant.

Așadar, totul ar fi fost în regulă cu acea festivitate dacă Irina Cajal și președintele actual al comunității evreilor din România nu ar fi participat la ea.

Așa să fie oare? Au cauționat acești reprezentanți ai evreilor din România antisemitismul lui Nicolae Paulescu? Tot atâta cât Andrei Cornea cauționează practicile stăpânului de sclavi Platon atunci când traduce și comentează opera platoniciană.

Atunci? Ce fel de progresism va fi funcționat în tărtăcuța erudită a lui Andrei Cornea când a decis să o acuze pe Irina Cajal că n-ar fi trebuit să se ducă la festivitatea aceea și că n-ar fi trebuit să evoce acolo considerațiile tatălui ei, un medic cu merite însemnate, despre insulină? Ar fi fost mai adecvat dacă Irina Cajal făcea acele evocări în ediția Platon coordonată de Andrei Cornea?

Decizia semnatarilor acelei scrisori de a apăra semitismul și când nu este atacat, acest gest produce stupoare câtă vreme este făcut în contra deciziei libere a unor personalități ale evreilor din România de a recunoaște importanța descoperirii insulinei. Ce vor acești progresiști oare? Ca insulina să fie administrată având alături o broșură despre păcatele antisemite ale descoperitorului ei? Nu e sigur că asta vor. Dacă așa ar sta lucrurile, ei ar fi anexat la scrisoarea lor către premier confesiuni despre propriile lor păcate: care că a participat la un simpozion despre nazism, care că a înjurat de prea multe ori țigăniile din București, care că a cântat cu prea mult foc pe versuri din Doina lui Eminescu… Se subînțelege că aceste confesiuni ar fi fost făcute din grija de a nu fi numiți în Guvernul Câțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.