Înțelegeri ascunse pe spatele pensionarilor

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Conform unui comunicat, autoritatea de concurenţă are indicii că o serie de firme active pe această piaţă şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost transmise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, precizează sursa citată.

În acest context, au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile PIAFER şi ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Şi Arhivare SRL şi Global Archive Management SRL.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, subliniază reprezentanţii autorităţii.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Si atunci de ce asa zisul consiliu al concurentei a autorizat achizitia cora ?

  2. Ce descoperire uriasa !? Daca spunem ca in pietele de fructe, zarzavaturi si legume, preturile se fac la buna intelegere intre vanzatori, todeauna ramanand unu , doi, pietari cu preturi ceva mai mari, ca sa creada cumparatorii fraieri , ca in piata functioneaza legea liberei concurente ! Cumparatorii stiu asta; ei si, cui ii pasa? Aparentele insala , dar organele statului….amin! N.B. Din septembrie vor creste pensiile ; stim toti ce urmeaza cu preturile la alimente , bunuri si servicii , vor exploda ! Statul roman ce face ? Ridica din umeri ! Il doare in cot, ca ne invartim intr-un cerc vicios!

  3. Consiliul Concurentei ce treabă are intre părți: firme și pensionari? Nu cumva aici e protectia consumatorului sau ceva pe incalcare drepturile omului? Cei de la Consiliul Concurentei caută motiv pentru a încasa finanțări de pomană de oriunde!

  4. Actualilor și viitorilor pensionari statul român le-a garantat, in toate legile privind pensiile că el se ocupă de colectarea contribuțiilor la pensii și de evidențele privind plățile, condițiile de muncă etc. Să vină după aceea să-ți diminueze din drepturi sub pretextul că tu trebuie să aduci alte documente în afară de cartea de muncă e absurd. CCR ar trebui să fie sesizată.

  5. @Didos
    S-a facut o asa de sustinuta propaganda cu cresterea pensiilor in septembrie incat preturile sigur vor creste, chiar daca pensiile, foarte probabil, nu.

  6. Am solicitat firmei unde este arhiva Dactilului adeverință cu salariile brute pe un an jumate plus plățile compensatorii.Firma mi-a cerut 300 de lei dar adeverință fara plățile compensatorii care nu se mai regasec ;însă nu mi-a spus că plățile acelea lipsesc din adeverință ceea ce este o inselaciune

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.