Interimar, în aşteptarea unor noi alegeri prezidenţiale în Iran

Update. Guvernul iranian a dat asigurări luni, într-un comunicat, că moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter nu va provoca nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului, informează AFP.

„Preşedintele poporului iranian, muncitor şi neobosit, (…) şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune”, a reacţionat guvernul iranian. „Asigurăm naţiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării”, a adăugat executivul de la Teheran, la prima sa reuniune după anunţarea morţii preşedintelui Raisi, în vârstă de 63 de ani.

Mass-media de stat, între care IRNA, a publicat o fotografie a locului pe care îl ocupa în mod obişnuit Raisi în cabinet, cu o fotografie a preşedintelui şi un turban negru, care era cel pe care îl purta ca descendent al profetului Mahomed, scrie EFE.

Cabinetul nu a oferit detalii despre data înmormântării preşedintelui şi nici despre planurile de succesiune, adaugă agenţia de presă spaniolă.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, decedat duminică într-un accident de elicopter, va fi înlocuit de prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, în aşteptarea unor noi alegeri prezidenţiale ce vor fi organizate în următoarele 50 de zile, informează luni AFP şi Reuters.

Articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice prevede că, „în caz de deces, destituire, demisie, absenţă sau boală pe o durată mai mare de două luni a preşedintelui”, „prim-vicepreşedintele îşi asumă atribuţiile preşedintelui”.

Acest proces trebuie să primească „aprobarea Ghidului Suprem”, potrivit articolului, în condiţiile în care ayatollahul Ali Khamenei este cea mai înaltă autoritate a ţării şi şef al statului.

Constituţia prevede ca un Consiliu „format din preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei şi prim-vicepreşedinte să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte într-un termen de maximum 50 de zile”.

După revoluţia din 1979, preşedintele este numit pentru patru ani, mandat ce poate fi reînnoit o dată consecutiv. Secondat de mai mulţi vicepreşedinţi, preşedintele are atribuţia de a numi şi conduce Consiliul de miniştri, pentru că postul de premier nu există în Iran.

Viitorul preşedinte interimar, Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost numit de Ebrahim Raisi prim-vicepreşedinte în august 2021, după alegerile prezidenţiale.

Mokhber s-a născut la 1 septembrie 1955 la Dezfoul, în provincia Khouzestan (sud-vest), unde a ocupat mai multe posturi oficiale.

De asemenea, el a fost director de companii şi a prezidat din 2007 Fundaţia (pentru executarea) ordinului Imamului (Setad). Această fundaţie a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 1980, pentru a administra proprietăţile confiscate în urma Revoluţiei Islamice din 1979. Ea a devenit de-a lungul anilor un important conglomerat economic de stat, cu active în diferite sectoare, inclusiv în sănătate.

Mokhber a făcut parte din echipa de oficiali iranieni care au vizitat Moscova în octombrie şi au convenit asupra livrării de rachete sol-sol şi de drone pentru armata rusă, precizează Reuters. Din echipă au mai făcut parte oficiali de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei şi din Consiliul Suprem de Securitate Naţională.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe lista de persoane fizice şi entităţi sancţionate pentru presupusă implicare în „activităţi nucleare sau balistice”. Doi ani mai târziu, el a fost scos de pe listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA (Ministerul de Finanţe – n.r.) a adăugat Setad şi 37 de companii pe care această fundaţie le administrează pe lista de entităţi sancţionate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

 1. Moartea lui Raisi a deschis calea către puterea prezidențială în primul rând pentru președintele parlamentului, conservatorul dur Mohammad Baker Qalibaf. El a candidat deja la președinte de mai multe ori din 2005. Are suficientă experiență: Qalibaf a fost comandantul IRGC în timpul războiului Iran-Irak și a fost primarul Teheranului timp de 12 ani (2005-2017). Alegerile prezidențiale vor avea loc peste 5 luni.

  Este probabil ca Qalibaf să intre într-o alianță strategică cu fiul lui Khamenei, Mojtaba, care, după moartea lui Raisi, a devenit succesorul cel mai probabil al tatălui său în vârstă (84 de ani) ca lider suprem al Iranului.

  Cu toate acestea, întreaga luptă pentru putere în Iran este încă înainte. Judecând după prezentarea extrem de atentă a faptelor morții lui Raisi:

  ▪️o amânare aproape demonstrativă a descoperirii oficiale a locului prăbușirii până dimineața,

  ▪️nu există încă fotografii clare ale locului incidentului care ar putea sugera ce s-a întâmplat cu elicopterul,

  Khamenei a decis să lase lucrurile să meargă ‘pe frână’, evitând escaladarea – atât în ​​interiorul țării, cât și cu Israel/SUA/Marea Britanie.

  Dar moartea tragică a președintelui iranian și lupta pentru interpretarea sa vor deveni, în orice caz, un factor important în politica internă a Iranului pentru o lungă perioadă de timp.

 2. Cum se face că astfel de accidente aviatice se-ntîmplă mai totdeauna departe de ochii lumii?

 3. Alte cheltuiala extravaganta cu alegerile!Regimurile indreptate impotriva coruptiei sunt sortite pieirii,Raul invinge intotdeauna Binele,cititi Istoria

 4. Cine se disculpa fara sa-l intrebe nimeni se acuza. Si cum israelienii nu vorbesc adevarul niciodata sunt 100% premise c-accidentul sa fie o planificare Mossad. „Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului său de externe Hossein Amir Abdollahian, a declarat oficialul, notează Mediafax.

  „Nu am fost noi”, a spus el”

 5. Gelule,parca erai crestin ortodox,te freacă grija de un păgân? Un criminal de fapt. A fost pedeapsa lui alah. Amin!

 6. Pentru evrei toti locuitorii Pamantului sunt pagani, adica goimi pe care au dreptul sa-i ucida de la Dumnezeul lor Satan. Singurii nepagani sunt ei, evreii. Si noi, ortodocsii tot pagani suntem considerati.

 7. @gelu, eu ca evreu nu vreu sa te ucid ! 🙁 Bah-ti mai si zic timpurile care vin desi esti conform TALMUDULUI goym pentru a-i mei 🙁 !

  SHALOM ! ❤️🤫❤️

  (vezi de „27 mai” e de rau !)

 8. Noi suntem în așteptarea NOILOR ALEGERI PREZIDENȚIALE în Urcaca !
  Unde mandatul 🥳ului Kievean tocmai a expirat.
  Iar 🥳ul PATRIOT e acum un simplu CÂNTĂRETz la pian.
  Fără mâini, măR🤣g …
  ●}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK{●

 9. Cum naiba … din 3 elicoptere
  TAMAN elicopterul presedintelui SI ministrului de externe iranian
  a cazut ?
  _______
  Deci desi chiar voi spuneti ca nu exista coincidente anti-statistice … tot voi spuneti ca
  datele convorbilrilor lui FICO … au fost sterse de „puteri straine” ?

  AUD ! (ultima data: griji la „27 mai” ! 🙁 E de foarte rau !

  Semnele se adeveresc exact cu pre-prophetit, in saptamana pre-DECES-oare 😉 de straniu M. )

 10. STRANIULE-TI bati joci de intelectul nostru de natie cu TESTUL PISA
  de pre-pomeneai aiurea si ne-la-subiect … undeva
  despre

  „LATENT-NEBUNI” ? … 😉 😛

  (sa fie de facto-subteran, in lumea de azi, CONSPIRATIA regula REALITATII …si non-conspiratiile doar povesti mediatice de adormit FICTIV-MEDIATIC prostii 😉 ??? IQ=? 😛 Le prophetesti la fix …si straniu 🙂 taman cand urmeaza ! pasiv-tacand intre „evenimente” 😉 !)

 11. Si mai straniu 😮 😮 😮 e ca
  desi aveau 3 elicoptere …”mortii” cat au fost vii 🙂 nu sau impartit pe mai multe !

  Multi vad putin inteleg … ca daca prezideul paersan zbura cu un elicopter si ministrul de externe zbura cu altul
  SUPRAVIETUIAU ambii 😉 !

  Mai multe nu zic pentru ca fara „mintea de pe urma” a predictiilor mele … iar sunt poreclit nebun … desi nu latent ! 🙁
  ______
  Ar fi fost culmea daca in loc de-un elicopter cadeau 2-oua sau toate 3 … n-asa 😉 ?
  V-as putea spune trisst de multe insa ma abtin ! HOMO HOMINI LUPUS ! 😐

  IQ=?
  CI !
  Spuma IRANAULUI 🙂 a zburat doar cu elicopterul care predestinat … URMA SA CADA ! („27 mai” ? )

 12. Problema este foarte nasola. Nu inteleg de ce clonele khazare nu sunt rejectate de evreii adevarati? Cum de i-au acceptat evreii pe khazari ca facand parte din neamul lor?

 13. Sunt la randul lor striviti de ei … @gelu !

  EXACT cum in Ardeal ar veni sefi OLTENI si da ordine oltenesti ardelenilor despre ce-i „natiune”, aiurea spunand ca ROMANIA nu trebuie sa fie o TZARA DODOLOATZA !

  🙁

  SHALOM !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.