Internetul va fi controlat de Serviciul Român de Informații (SRI), nu de MApN

Întreaga presă a publicat un Comunicat APADOR-CH cu cinci propuneri ale acestei asociației față de proiectul de „Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României”, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Toate cele cinci propuneri ale Apador-CH se referă la „atibuțiile acordate MApN de proiectul de lege”, sugerînd că în acest fel se va militariza Internetul. Ca urmare, concluzia din Comunicat este aceasta:

„Toate aceste atribuţii acordate MApN de proiectul de lege, suplimentar faţă de atribuţia – rezonabilă – privind apărarea și protecţia sistemelor și rețelelor informatice aparținând MApN, vor duce la o implicare excesivă a militarilor în spaţiul cibernetic, care este de nedorit din perspectiva normală că spaţiul cibernetic, ca şi cel geografic, ar trebui să fie un spaţiu predominant civil, în care armata/autorităţile militare să nu aibă un rol central şi dominant, ci să reprezinte o excepţie, ca prezenţă, participare şi implicare. De aceea, din art. 29 din proiect ar trebui eliminate atribuţiile prevăzute pentru MApN”.
Deși pare o concluzie corectă, rezultată din textul proiectului de lege, totuși, COMUNICATUL APADOR-CH ESTE O DIVERSIUNE GROSOLANĂ, menită să distragă atenția de la pericolul principal, adică ROLUL DOMINANT ATRIBUIT SRI-ULUI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONTROLUL INTERNETULUI!

Simpla lectură a proiectului de „Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României” ne dă întru totul dreptate și, în acest sens, reproducem mai jos două articole semnificative:


Deci, în sensul prezentei legi, SRI este autoritatea competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence, nu MApN, care, potrivit art. 11, citat de Apador-CH, are doar atribuții pentru rețelele informatice din armată: „are atribuții în domeniul securității cibernetice pentru rețelele și sistemele informatice care susțin capabilitățile militare de apărare”!

Dar, ceea ce s-a uitat este faptul că acest proiect de lege aflat în dezbatere publică datează de ani de zile, avîndu-și originea în mandatul lui Ion Iliescu, continuînd apoi în mandatul lui Traian Băsescu, iar acum se încearcă legiferarea în mandatul lui Klaus Iohannis.
În acest sens, cei interesați pot să recitească articolul nostru „SRI deţine şi „Centrul Naţional Cyberint” pentru controlul total al Internetului”, publicat în „Cotidianul” din 7 aprilie 2016!

Avusese loc atunci simpozionul „Garanţii legale pentru respectarea drepturilor omului în cadrul metodelor speciale de supraveghere”, organizat de Centrul de Resurse Juridice (CJR), iar Iohannis tocmai anunțase că cheamă la consultări toate partidele „având în vedere că vorbim de securitatea națională, securitatea cyber, organizarea serviciilor, aceste chestiuni sunt foarte sensibile și privesc pe toată lumea”.

Reluăm aici pasajul care se referă la interceptarea și controlul Internetului, deși ar trebui urmărită cu atenția și secțiunea referitoare la interceptarea telefoanelor:

„CENTRULUI NAŢIONAL CYBERINT” DEVINE AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE INTERCEPTAREA COMUNICAŢIILOR PRIN INTERNET

După cum se vede, magistraţii sînt preocupaţi de felul în care a fost rezolvată problema scoaterii SRI din cercetarea penală, aşa cum a decis CCR. Eforturile Ministerului Justiţiei, dar şi ale Guvernului, în general, de a oferi în continuare un rol sporit ofiţerilor SRI, în detrimentul magistraţilor nu este privit cu ochi buni de către magistraţi, mai ales după ce a ieşit la iveală că acel Centru Naţional de Interceptarea Comunicaţiilor (CNIC), înfiinţat prin Hotărîre CSAT încă din 2002 ca structură internă în cadrul SRI, a devenit acum Autoritatea Naţională de Interceptarea Comunicaţiilor! Magistraţii au înţeles însă că aceeaşi activitate, declarată de CCR ca neconstituţională, devine prin acest OUG o activitate legală!

Şi, pentru a întregi intenţiile Preşedinţiei şi Guvernului de a spori rolul şi puterea SRI în raport cu toate celelalte instituţii, precum şi cu cetăţenii, se anunţă deja că se pregăteşte o procedură similară şi pentru interceptarea comunicaţiilor prin Internet!
Culmea este că toate informaţiile despre acest Centrului Naţional Cyberint(CNC) se pot afla de pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe, la secţiunea „Strategia de securitate cibernetică a României”, care poate fi consultată la adresa http://www.mae.ro/node/28367. Ce aflăm aici? „Prin Hotărârea CSAT nr. 16/2013 şi HG nr. 271/2013 a fost aprobată Strategia de Securitate Cibernetică a României, care stabileşte cadrul conceptual, organizatoric şi de acţiune necesar asigurării securităţii cibernetice”.

Aflăm aici şi care este obiectivul Strategiei: „Principalul obiectiv al Strategiei de Securitate Cibernetică a României îl reprezintă crearea unui sistem naţional integrat – Sistemul Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC) organism care are rolul de a superviza implementarea coerentă a tuturor măsurilor de prevenire şi reacţie la atacurile cibernetice împotriva instituţiilor publice sau a companiilor private şi care reuneşte autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi şi capabilităţi în domeniu”.

Totul pare în regulă, numai că, după această „pregătire” a auditoriului, MAE trece la lucruri concrete şi introduce SRI în ecuaţia acestei Strategii, arătînd cine asigură implementarea sa:

– „Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), al cărui Regulament de Organizare şi Funcţionare a fost aprobat prin Hotărârea CSAT nr. 17/2013; COSC este format din reprezentanţi la nivel de secretar de stat din cadrul instituţiilor sistemului de securitate naţională, inclusiv ai MAE şi care realizează coordonarea unitară a SNSC. Funcţia de coordonator tehnic al COSC este asigurată de către „Serviciul Român de Informaţii” în calitate de „Autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice” prin intermediul „Centrului Naţional Cyberint” (CNC) care informează operativ COSC cu privire la apariţia incidentelor cibernetice care pot aduce atingere securităţii naţionale;
– Grupul de Suport Tehnic (GST) – format din reprezentanţi la nivel de expert din cadrul instituţiilor sistemului de securitate naţională reprezentate în cadrul COSC”.
Ni se spune pe şleau: „În structura SRI funcţionează Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC) care, în caz de atac cibernetic asupra securităţii cibernetice a României, este punct de contactpentru relaţionarea cu organismele similare din străinătate”.

Tot pe site-ul MAE aflăm că Legea privind Securitatea Cibernetică a României se află în dezbatere publică încă din 28 ianuarie 2016, şi este a doua variantă, după ce CCR respinsese prima propunere.

Fără să se dea vreo garanţie în privinţa respectării drepturilor omului, Strategia de Securitate Cibernetică invocă, totuşi, cîteva principii: libertate, democraţie, demnitate, egalitate, solidaritate, statul de drept, urmînd recomandările UE din documentul „Diplomaţia Cibernetică Europeană – „An outline for European Cyber Diplomacy Engagement” (adoptat cu ocazia Consiliului UE pentru Afaceri Generale din 11 februarie 2015). Angajamentul României, alături de celelalte state prevede chiar la primul punct: „aplicabilitatea drepturilor omului în cadrul spaţiului cibernetic (« Liniile Directorare ale UE privind Drepturile Omului asupra Libertăţii de Expresie online şi offline »)”!

Dar, atunci cînd este vorba despre respectarea drepturilor omului, tocmai SRI este instituţia care să le garanteze? Mai ales acum, cînd CCR tocmai a decis că interceptările judiciare efectuate de Centrul Naţional de Interceptarea Comunicaţiilor (CNIC) au fost declarate neconstituţionale?

De remarcat că şi acest „Centrului Naţional Cyberint” (CNC) a fost înfiinţat cu mult timp în urmă tot prin Hotărîre a CSAT, şi tot în cadrul SRI, la fel ca şi „Centrul Naţional de Interceptarea Comunicaţiilor” (CNIC), fiind, la rîndul său, declarat ca „Autoritate Naţională în domeniul securităţii cibernetice”! A fost dotat cu tehnică încă din momentul Hotărîrii CSAT, astfel încît acum se pregăteşte să devină singura instituţie care asigură securitatea cibernetică, mai exact cea care va putea să supravegheze tot ce ţine de folosirea Internetului!

Marţi şi miercuri partidele sînt chemate la Cotroceni, unde Preşedintele Iohannis intenţionează să determine toate forţele politice să treacă rapid prin Parlament Legile Securităţii, între care SECURITATEA CYBERG are un rol central.

Putem spune că, practic, prin „Centrul Naţional de Interceptarea Comunicaţiilor” (CNIC) şi „Centrul Naţional Cyberint” (CNC), SRI va deţine o putere uriaşă prin care va controla atît comunicaţiile prin telefonie, cît şi pe cele prin Internet, adică absolut TOTUL!

Cu un control civil formal, aşa cum au opinat şi magistraţii prezenţi la simpozionul organizat de CJR sub titlul semnificativ „Garanţii legale pentru respectarea drepturilor omului în cadrul metodelor speciale de supraveghere”. Cine ne dă aceste garanţii?”
În acel articol, din care am reprodus pasajul de mai sus, publicam și opiniile unor magistrați despre ambele abuzuri ale CSAT, atît cele referitoare la interceptarea convorbirilor telefonice de către SRI, cît și cele referitoare la controlul Internetului de către SRI:

– Judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR (devenită ulterior membru CSM): „Mă întreb de ce a fost consolidat an de an SRI. De ce nu şi Parchetele, Judecătoriile, Tribunalele şi Curţile de Apel? În privinţa OUG privind interceptările, ce înseamnă pentru judecătorul desemnat că va verifica modul de aplicare a legii în aceste interceptări? Cum va face această verificare un singur judecător care este şi preşedintele Înaltei Curţi? Înţeleg că istoria se repetă, dar nici chiar aşa! Despre „acoperiţi” am întrebat şi noi la CSAT şi am primit ca răspuns o filă şi jumătate, din care am reţinut doar formulele de politeţe! Nu ne rămîne decît să facem toate demersurile în Justiţie pentru a primi răspunsurile pe care le aşteptam de la CSAT. Cei care se joacă cu astfel de Hotărîri ale CSAT se pot trezi în situaţia lui Ficior sau Vişinescu”!

– Judecătorul Norel Popescu, membru CSM: „Am senzaţia că acum, cînd OUG-ul îşi produce efectele, se încearcă închiderea discuţiei publice, astfel încît termenul provizoriu să devină permanent. Trebuie neapărat prevăzut un termen precis al „caracterului provizoriu” al Ordonanţei. De altfel cuvîntul „provizoriu” nici nu se mai regăseşte în Considerente! Ce înseamnă că perioada provizorie „nu se poate estima”? Ministrul Justiţiei a spus în Conferinţa de presă că perioada provizorie de 4 ani ar fi suficientă, dar am impresia că se doreşte ca perioada provizorie să rămînă pentru totdeauna! Oare este bine ca o singură instituţie să deţină totul, adică să efectueze urmăririle, interceptările etc? N-ar fi mai bun modelul german, în care fiecare dintre aceste activităţi este în sarcina unor instituţii diferite?”

– Judecătoarea Dana Gîrbovan: „Înainte de a organiza alte dezbateri despre implicarea SRI în anchetele penale trebuie să lămurim ce este cu acel „cîmp tactic” de care vorbea acel general SRI. Am încercat să găsim textele de lege care să-l justifice şi am constatat că ele nu există! Într-un interviu, Traian Băsescu spunea că, pentru ca lupta împotriva corupţiei să se accentueze, a fost nevoie să se intervină la nivel de CSAT, astfel încît SRI-ului să i se acorde mai multe drepturi decît prevede textul de lege. Ne-am adresat CSAT să ne spună care au fost acele hotărîri ale CSAT şi am primit răspunsul că „la nivelul anului 2005 nu mai erau suficiente atribuţiile prevăzute în Legea SRI”! În loc să modifice Legea SRI, s-a preferat o Hotărîre a CSAT care, fiind secretă, noi nu avem acces la ea şi nu ştim ce conţine! De asemenea, nu există nici un text de lege care să spună că trebuie să existe echipe mixte, formate din procuror şi ofiţeri SRI! Se pare că SRI îşi depăşeşte atribuţiile. Astfel, în anul 2004, CSAT a emis o Hotărîre prin care procurorul putea da aprobare pentru supraveghere, deşi legea acordă acest drept DOAR judecătorului! Evident, şi această Hotărîre CSAT, fiind secretă, cetăţeanul nu are nici o posibilitate să se apere în faţa ei! Şi pe această chestiune am acţionat în judecată CSAT pentru că nu ne-a răspuns în termenul legal la întrebările noastre. Am cerut explicaţii despre acel „cîmp tactic” şi de la SRI, dar nici ei nu ne-au răspuns, sub motivaţia secretului”.

– Procurorul Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei Procurorilor: „Este rolul Parlamentului să treacă la treabă şi să corecteze această Ordonanţă de Guvern, să nu o lase să-şi producă efecte în timp. Parlamentul este, în fond, singurul organ legislativ, nu CSAT sau Guvernul”.

Atunci, în 2016, temîndu-se de aceste reacții dure din partea magistraților, oglindite și de puțina presă liberă, autoritățile s-au temut și n-au mai trimis în parlament legea inițiată de CSAT, lăsînd să treacă timpul și să se uite de gravele ilegalități propuse.

„CYBERINT” DEJA FUNCȚIONEAZĂ, DEȘI ABIA ACUM LEGEA ESTE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Dar, în acest timp, Cyberint-ul a funcționat în ograda și sub conducerea SRI! Așa cum vedeți în fotografia din deschidere, „Centrul Național Cyberint” îl are chiar ca șef pe generalul SRI Anton Rog! Întrebarea care se naște este: care este baza legală a funcționării acestui Cyberint, din moment ce abia acum se urmărește legiferarea lui, legea aflîndu-se în dezbatere publică? Tot o Hotărîre a CSAT?

Acum, profitîndu-se de războiul din Ucraina, deci, chipurile, de o situație specială creată de războiul hibrid, care implică și Internetul, ai noștri vor să strecoare în parlament aceeași lege care a născut atîtea suspiciuni acum cîțiva ani.
Practic, se încearcă legiferea unui abuz, Internetul devenind astfel noul „cîmp tactic” al SRI, adică un domeniu pe care să-l controleze după bunul plac, activitatea secretă a SRI extinzîndu-se și asupra acestui domeniu în care SRI nu are ce căuta decît în situații speciale, după autorizarea de către o instanță de judecată, la fel ca în cazul convorbirilor telefonice! Altfel, se va deschide larg ușa unor abuzuri teribile care vor călca în picioare cele mai elementare drepturi ale omului!
Faptul că APADOR-CH a încercat să deturneze atenția de la problema-cheie a acestei legi, arătînd cu degetul spre Ministerul Apărării Naționale pentru a acoperi miza adevărată, care este controlul total al Internetului de către SRI, arată, fără putință de tăgadă, că și acum se încearcă adormirea vigilenței opiniei publice pentru ca, odată trecută prin parlament, proiectul aceasta să devină una dintre cele mai periculoase legi emise în ultimii 30 de ani!

Pentru cei care nici acum nu înțeleg care este pericolul acestei legi spunem doar atît: activitatea unei asemenea instituții care să controleze Internetul, ca și cea care reglementează ascultarea telefoanelor, nu se poate desfășura decît de către o instituție independentă, aflată sub control parlamentar! În nici un caz de către SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29
Ion Spânu 1818 Articole
Author

44 de Comentarii

  1. Romaniaa fost,este si va fi o tara condusa de securisti,in rest toti ceilalti aflati la butoane sunt paiate.

  2. Stati linistiti la locurili voastre, totul este spre binele vostru, spre bine comun… nu uitati zilnic sa va temeti de tot ce va spune guvernu’ sa va temeti. Oricum deja sunteti dresati, dupa ce v-au tinut ascunsi „2 weeks to stop the spread”… vaccinati sau nu mai intrati in magazine si va pierdeti serviciu… in curand si salariu digital ca sa fie siguri ca nu cititi/ajutati presa independenta, sau companii anti-sistem… si aveti grija ce ziceti de LGBTQ, NATO, guvern, ca poate puf dispare complet.

  3. Pana acum Internetul controlat de MAPN a fost de fapt necontrolat complet.
    Sa vedem ce branza vor face de acum aia de la SRI, dar nu ma astept la minuni. Propaganda antiromaneasca si rusofila va fi la fel……[Rumburak]

  4. Au inceput cei din sistemul national de aparare ordine publica si siguranta nationala sa se devoreze intre ei.
    Nu uitati ca ciuca este de la mapn iar ciolacu e omul sri.
    In aceasta lege spp de exemplu nu are ce cauta,nu are artibutii sau competente.
    De ascultat si interceptat etc o fac toti doar ca uita esentialul,internetul nu poate fi controlat,volumul de date tranzitat pe secunda spre exemplu in retelele din Romania este de ordinul Terabiti/sec iar utilizatorii aplicatiile platformele etc sunt atat de diverse incat pot actiona cel mult punctual.
    Acest draft e o alta mizerie care va semana discordie intre cei din mapn mai si servicii,sie nu are competente sa desfasoare actiuni operative pe teritoriul Romaniei iar sri se ocupa de terorism,nu de crima organizata,retele de droguri,prostitutie etc unde vor intra in conflict cu cei de la mai.
    Inca un exemplu in care cei fara preocupare isi inventeaza atributii,sarcini de servici,ocupatii fara rost.

  5. România, Colonie Marginală Eșuată, condusă de o caracatiță masono-securistă. Priviți la ei, să știți responsabilii pt dezastrul generalizat ! ?

  6. Hooo bre,.. Adică de ce are de ”controlat” ??? Care este legea democratică de permite această ”activitate” ?? Și de vede orice pe internet,..ce puii mei poate face ?? Oricum deja e in intârziere..Iar de stă ca mine și urmărește presa pe net, merită un salar regesc ?? De altfel care e diferența dintre un SRI sau un MApN ?? Nu sunt tot ei ,.STATUL PARALEL ???

  7. SRI da directive catre „presa” sa nu vorbeasca despre decesele subite cauzate de „vaccinul” diabolic ??

  8. ? de ce au majoritatea acestor securisti (precum jeneralu’ din fotografie) fizionomie de psihopati ?

  9. de ieri, sereistii de azi. Am fost ultima tara comunista, suntem ultima tara capitalista. Cine a ținut haturilee, atunci și acum?

  10. Internetul a fost ,,controlat” de MAPN, exact cum MAPN a controlat si spatiul aerian al Romaniei. Adica ZERO. Noroc cu aliatii NATO.
    Pe toate retelele sociale, revizionistii hunguri si rusofilii isi fac campanie la noi si se dau in stamba cum vor, mai dihai decat fac aia la Moscova si buda(b) hungureasca.
    Tare-s curios daca SRI-ul va fi mai breaz decat MAPN.
    Ma indoiesc ca la Moscova si pesta(p) poti sa scrii orice nastrusnicii impotriva poporului rus, maghiar si impotriva integritatii statelor respective, cum este posibil in Rromanistanul mioritic……[Rumburak]

  11. Noi vrem să ne controleze și să ne conducă securiștii, că ei e mai dăștepți și mai patrioți! Nu vedeți că nu face nimeni scandal?

  12. E vezi, SRI ramane singura care ne asculta si pe noi, pe toti ! Asa ca „tovarasi stati la locurile voastre”…. de prosti! Aia „saraci si cinstiti” umbla in gura cu „eu nu am nimic de ascuns!”, pentru ca de prosti ce sunt au NIMIC ! Baaaai nici o gagica nu aveti, sau se poarta cate un gagiu fara gen ?!

  13. Doua precizari:
    1. SRI este o institutie supusa controlului Parlamentar. DGIA nu este supusa controlului Parlamentar.
    2. Centrul National Cyberint nu se ocupa de supravegherea totala a Internetului, nici macar pe teritoriul Romaniei.

  14. E bine. In sfarsit, ne asculta si pe noi, cineva! Poate mai afla si politicienii cat costa o paine/kw-atul/biletul de transport in comun…. si alte cate vor mai fi! Oricum, nici pe ei nu ii asculta nimeni din clasa politica. Rapoartele lor zac in sertarele „Don’shoarelor! Munca in zadar! Licitatiile sunt stabilite polic. Conducerea institutiilor asemenea. Cu totzii (shi ei shi noi)…..”urlam in pustiu!”.

  15. La 2022/11/11 s-a dat un omunicat de presă de catre Parlamentul European prin care sa adoptat noi norme legislative pentru consolidarea rezilienței cibernetice a întregii Uniuni Europene – NIS2 și DORA
    Parlamentul a adoptat Directiva „NIS2”, prin care sunt impuse statelor membre UE reguli mai riguroase în materie de securitate cibernetică pentru gestionarea riscurilor, raportarea și schimbul de informații. Cerințele se referă, printre altele, la răspunsul la incidente, securitatea lanțului de aprovizionare, criptare și divulgarea vulnerabilităților.
    Asadar, Directivele NIS2 si Dora „sunt impuse statelor membre UE”.
    Deci nu sunt impuse SRI sau altor servicii sau acestui ” Centrului Naţional Cyberint(CNC) „ci Romaniei ca Stat Membru !
    Cine e acest cibersecuriy? este chiar acest Directorat National de Securitate Cibernetica din cadrul MINISTERULUI CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII „în calitatea sa de autoritate națională în domeniul securității cibernetice”
    Cu alte cuvinte ,acest minister,pt.ca are in organigrama Directoratul National de Securitate Cibernetica,se pretinde el -ministerul-„autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice”!
    Pina unde merge confuzia deci- SRI,servicii cu MInisterul din guvern care ,nu pricepem -este „minister „sau „autoritate nationala cyber?”Are dubla competenta,nu exista nicio diferenta,limita???
    Asadar ce spune Sebastian Burduja ministrul?ca el „a demarat deja procesul de stabilire a priorităților legislative și va conduce acțiunile de implementare a Directivei NIS2 la nivel național.”
    NU ZAU ?

  16. Potrivit Parlam. UE, cf.celor de mai sus ,NIS2 priveste :
    -Mai multe entități și sectoare vor trebui să ia măsuri pentru a se proteja. Sectoarele esențiale, precum sectorul energiei, transporturile, sectorul bancar, sănătatea, infrastructura digitală, administrația publică și sectorul spațial, vor fi acoperite de noile dispoziții în materie de securitate.
    Entități esențiale
    11 sectoare: Energie, Transport, Bancar, Piața financiară, Sănătate, Apă potabilă, Ape uzate, Infrastructură digitală, Administrație publică, Managementul serviciilor ITC (B2B) și Spațiu.
    9 subsectoare: Electricitate, Încălzire și răcire centralizată, Petrol, Gaze, Hidrogen, Transport aerian, Transport feroviar, Transport pe apă și Transport Rutier.
    De asemenea, noile norme impuse de Directiva NIS2 vor proteja sectoarele importante, precum serviciile poștale, gestionarea deșeurilor, substanțele chimice, produsele alimentare, fabricarea de dispozitive medicale, electronice, utilaje, autovehicule și furnizorii digitali. Toate companiile mijlocii și mari din anumite sectoare ar intra sub incidența legislației.
    Entități importante
    7 sectoare: Poștă și curierat, Gestionare deșeuri, Fabricarea, producția și distribuția de substanțe chimice, Alimente, Fabricare, Furnizori digitali și Cercetare.
    6 subsectoare: Dispozitive medicale, Computere, produse electronice și optice, Echipamente electrice, Mașini și echipamente n.a.p (neclasificate în altă parte), Autovehicule, remorci și semiremorci, Echipamente de transport.

  17. Exista o ierarhie :
    societatea e controlata de SRI
    SRI e controlat de CIA
    CIA e controlata de Sinedriu

  18. Este foarte corect: pe timpul lui Ceausescu Securitatea asculta telefoanele si citea scrisorile romanilor ca sa afle ce se vorbeste impotriva regimului.
    Acum Securitatea se numeste SRI, si are acelas scop: sa asculte si sa afle ce vorbesc romanii despre GENOCIGUL cu antenele 5G si cu vaccinul ucigash.
    Ceausecu a cazut cu tot cu recuritate in Decembrie, asa si Criminalul Joianis Shase Kase Negustor de copii va cadea anul acesta in Decembrie, dar nu va mai fi impuscat ca nu merita costul unui glonte, ci va fi spanzurat de Curtea Martiala Internationala pentru Crime impotriva umanitatii conform Codului Nuremberg si a Conventiei de la Geneva. Odata cu el vor fi spanzurati si ceilalti Criminali – lista este foarte lunga.

  19. ileana spune:
    27 NOIEMBRIE 2022 LA 20:39

    Shi „ei” shtiu domeniul de aplicabilite al Directivelor .Sa nu ai indoiala. „Fara EDUCATZIE, SANATAE, SERVICII REALE, de sigurantza Natzionala”, dispare orice entitate statala. …A fost vizibil in 24 Decembrie 1989!….. „Sebastian Burduja ministrul”….. Politicul! … Ileana, draga mea!! Nici tu, nici eu. ..Nici macar serviciile…. Sunt catziva profesionishti, printre ei. Muncesc. Nu au firme. Doar cred in TZARA ASTA! Cat timp vor mai fi, shi tu shi eu vom fi. Ei tac. Ishi fac meseria. Suntem. ….” NU MOR CAII,CAND VOR CAINII!”

  20. De aici rezulta ca nu Burduja ,ce initiaza proiectul se transf .si el ca Oana de la ClujNapoca,in „legiuitor”.or Parlamentul trebuie sa dispuna prin legi,ce tb.sa faca entitatile vizate mai sus ,avind si ele obligatia sa ia masuri de protejare.Cu atit mai mult cu cit nu orice site trebuie să fie supus „spionajului „securist”, doar cele din sectoare esențiale și de la firme mari și mijlocii, conform directivei NIS2-Cine garanteaza ca Burduja „garanteaza”respect.dr.??Nimeni.SRI a fost acuzat ca furnizorii de servicii de securitate cibernetică sunt =delatori profesioniști !Furnizorii de servicii au niste obligatii,le-a verificat Burduja?Deci ei vor sa ia Tot,sa asculte tot, sa „partajeze”ei atributiile din NIS2,desi sunt full de lg. la dispozitia lor, necoontrolati de nimeni.Esential ce spune Dl.Spanu.Din 2016 ,Ciberintelligence a functionat ilegal,Anton Rog asta tb.anchetat.La fel Burduja cu directiva Dora ne alegem cu tragedia avansarii spre digitalizare si nu ni se spune nimic,prefera diversiunea!
    Parlamentul sa-si faca treaba,cum spune proc.Sima si ceilalti magistrati,sa numeasca o autoritate,persoana Independente,autonoma .Progresistii UE ne fac legile,pe persoana fizica -mai nou!

  21. Puneti-va pe treaba si cu persoanele apropiate stabiliti coduri de comunicare variabile.Lucrurile f.importante care nu privesc pe altii sub nici o forma(prob.de familie,afaceri unde exista riscul de furt intelectual)le dezbateti personal sau pe hartie.

  22. @ileana
    Mie nu imi plac compunerile lungi.
    1.DNSC=CERT.RO=SRI Adresă: Strada Italiană nr. 22, Sector 2, Cod poștal 020976, București Am fost acolo,au paza asigurata cu jandarmi,restul sunt oamenii sri asa cum la ancom si fostul mcsi colcaie de sri si nu numai.Pentru conformitate intreaba-i daca mai au steagul USA acolo(adresa mentionata) si ce cauta printre altele un steag al alte tari intr-o institutie romaneasca.
    2.Spui de NIS2,Stiam de NIS ENISA samd de acum vreo 9 ani,mai e BEREC,toate tin de ue si comisia europaeana in primul rand,toate NRA,hai sa nu ne mai pierdem acronime si sa explic ce inseamna si cu ce se ocupa
    a.ENISA-The European Union Agency for Cybersecurity
    b.BEREC-The Body of European Regulators for Electronic Communications
    c.NIS-network and information security
    d.NRA-s-National regulatory authorities
    Bun…NRA sunt ancom anre asf de exemplu,in acest caz ancom e nra-s,BEREC e organismul european care coordoneneaza nra-s din comunicatii,ENISA e organizatia europeana care se ocupa de securitate cibernetica iar NIS sunt niste „directive” un fel de copii proaste ale unor standarde.
    Ideea e simpla,sunt o multime de oameni in aceste „institutii” platiti foarte bine, chiar nu doresc sa le comentez competentele profesionale si isi inventeaza atributii,sarcini de serviciu.
    3.Unii si unele sunt chiar imbecili si imbecile,vorbesc de „securitate cibernetica” si „rezilienta retelelor” iar azi arafat a anuntat sau a facut un exercitiu cu un blackout de trei zile,a mai fost unul facut acum o saptamana la Medias,care securitate cibernetica si ce retele,daca se intrerupe alimentarea cu EE 3 zile se altereaza toata mancarea perisabila din depozite si magazine,sunt down toate retelele nationale de comunicatii,bancomate,transport electric de suprafata si subteran,posibil vor urma spargeri,anarhie,jafuri.
    Strict Referitor la Subiect Vorbesc Avand o Licenta si un Master in Comunicatii si mai mult de 22 Ani Experienta in Domeniu.
    Toate Bune!!!

  23. „Șî ne iartă nouă greșalele noastre”, inclusiv I.T., cu voie șî fără voie dă la Stăpînire…
    Aha, dupe știriceala asta m-am liniștit: că interNietu’ nu va fi controlat dă boii dîn M.Ap.N., ci dă boyi dîn S.R.I……[Rumburak]

  24. Textul ăsta e o aiureală demagogică destinată celor puțini care mai cred că în 1989 ar fi avut loc o “revoluție“ și nu preluarea puterii de către Securitate.

  25. @ileana
    1.DNSC=CERT.RO=SRI Adresă: Strada Italiană nr. 22, Sector 2, Cod poștal 020976, București Am fost acolo,au paza asigurata cu jandarmi,restul sunt oamenii sri asa cum la ancom si fostul mcsi colcaie de sri si nu numai.Pentru conformitate intreaba-i daca mai au steagul USA acolo(adresa mentionata) si ce cauta printre altele un steag al alte tari intr-o institutie romaneasca.
    2.Spui de NIS2,Stiam de NIS ENISA samd de acum vreo 9 ani,mai e BEREC,toate tin de ue si comisia europaeana in primul rand,toate NRA,hai sa nu ne mai pierdem acronime si sa explic ce inseamna si cu ce se ocupa
    a.ENISA-The European Union Agency for Cybersecurity
    b.BEREC-The Body of European Regulators for Electronic Communications
    c.NIS-network and information security
    d.NRA-s-National regulatory authorities
    Bun.NRA sunt ancom anre asf de exemplu,in acest caz ancom e nra-s,BEREC e organismul european care coordoneneaza nra-s din comunicatii,ENISA e organizatia europeana care se ocupa de securitate cibernetica iar NIS sunt niste „directive” un fel de copii proaste ale unor standarde.
    Ideea e simpla,sunt o multime de oameni in aceste „institutii” platiti foarte bine, chiar nu doresc sa le comentez competentele profesionale si isi inventeaza atributii,sarcini de serviciu.
    3.Unii si unele sunt chiar imbecili si imbecile,vorbesc de „securitate cibernetica” si „rezilienta retelelor” iar azi arafat a anuntat sau a facut un exercitiu cu un blackout de trei zile,a mai fost unul facut acum o saptamana la Medias,care securitate cibernetica si ce retele,daca se intrerupe alimentarea cu EE 3 zile se altereaza toata mancarea perisabila din depozite si magazine,sunt down toate retelele nationale de comunicatii,bancomate,transport electric de suprafata si subteran,posibil vor urma spargeri,anarhie,jafuri.
    Strict Referitor la Subiect Vorbesc Avand o Licenta si un Master in Comunicatii si mai mult de 22 Ani Experienta in Domeniu.
    Toate Bune!!!

  26. Si pe MApN cine il controleaza? In fine eu credeam ca MSA ne controleaza pe toti, isn’t it?

  27. Ce credeati , dragilor, ca internetul, printre altele, este facut pentru intelegere si socializare ? Cucu! „Fratele cel mare” vegheaza, el va citeste gandurile, sentimentele, mesajele, etc. ! Pai, ce credeati, ca nu trebuie sa va mai fie frica sa deschideti gura ? Sunteti pusi in garda, asa ca… ciocul mic si nasu-n perna ! Aoleu, ganditi-va, ca tara are „specialisti” si in cititul presei ! Probabil , ca toti avem dosare cum avea „secu” inainte ! Exista vreo diferenta intre dosarele de ieri si cele de azi ? Desigur, calitatea hartiei !

  28. Cine sunt ei si cum vor „controla” Internetul ? Care este contributia lor la dezvoltarea acestui spatiu , pentru majoritatea „controlorilor” aceasta este ZERO. Sa nu uitam ca aceasta TEHNOLOGIE a fost dezvoltata cu gindul la „LIBERTATEA DE EXPRESIE” si pian nu de mult acest spatiu de expresie era liber.
    In momentul acesta SRI-ul isi doreste un rol precum cel al NSA-ului, acela de a-si spiona proprii cetateni pentru a sustine interesele private ale unor grupuri de oligarhi financiari si politicienii aserviti acestora.
    Cit despre „protectia cetateanului” , in Romania , dar si in occident se observa cit de protejati suntem, propabil noi cei de la nivelul strazii incepem sa ne pierdem „calitatea de cetatean” , dar aceste Lepre nu ne pot sterge calitatea de OM.

  29. Dragi romani, dormiti in pace, securitstea vegheaza pentru voi! Propun ca tara sa-si schimbe denumirea in „Securistan”

  30. Îmi cer scuze, dar nu am încredere în instituția numită SRI, pentru simplul motiv că România merge din rău în mai rău. Nu am și nu caut alte argumente, fiindcă acesta mi se pare irefutabil.

  31. Nimic nou, de parca nu se stie ca securitatea, asa-zisul SRI, conduce totul, controleaza totul, fura totul!

  32. Care va aduceti aminte cum criticau ziarele din occident cu manie proletara pe Ceausescu ca asculta telefoanele ? Ca nu respecta privacy rights. Ce mare teapa am luat cu „democratia” asta. Apropo , ce aiureala mai e si asta ? Cica : „Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.” Asa ceva, n-am mai vazut. O fi SRI-ul.

  33. MAI este sluga SRI care este sluga DNA care este sluga UE care este sluga URSS care este sluga oligarhilor care sunt in cardasie cu multinationalele

  34. SRI nu e SECURITATE..ce SECURITATE poate oferi un serviciu vandut si sluga la straini ?

  35. @Constantinescu Valentin-Ionut/28 NOIEMBRIE 2022 LA 0:28 -„care securitate cibernetica si ce retele,daca se intrerupe alimentarea cu EE 3 zile se altereaza toata mancarea perisabila din depozite si magazine,sunt down toate retelele nationale de comunicatii,bancomate,transport electric de suprafata si subteran,posibil vor urma spargeri,anarhie,jafuri.”
    Asadar retelele cibernetice sunt facute praf,asa cum Securitatea a facut praf Romania de 30 de ani!
    Asadar toata sleahta de securisti de la AUTORITATI NATIONALE ANCOM,ANRE etc.CUPLATE CU Berec UE -in comunicatii, ENISA -UE care se ocupa de securitate cibernetica etc,MCID -Sebastian Burduja,se erijeaza in Stat Roman ,membru UE si se reped la placinte inainte la UE ,dupa „directive”,urmeaza si recompense pt.ca „implementeaza”urgent ,la nivel national ,facaturile pe care au luat fondurile.
    CERT RO a fost desfiintat,infiintat in loc DNSC si acum nu numai amenințări de tip APT, infractiuni generice specifice hackerilor sunt urmarite ci si toti cetatenii devin „incident,risk de securitate nationala si cibernetica”!
    „Filosofia proiectului de lege este aceea de a asigura, prin toate mijloacele legale, protejarea integrității și funcționării rețelelor și sistemelor informatice care deservesc cetățenilor României.”zice „filozoful”Burduja !
    Smecheria este ca ac.DNSC „autoritatea nationala ,integreaza ilegalul „Cyberint”, pe insusi generalul SRI Anton Rog,trimis de CSAT si Iohannis spre legalizare,prin noul proiect,in parlament.Ciuca,ordonantierul,a dat OUG nr. 104/2021 privind DNSC in 27 sept.2021,pregatind terenul= „cimpul tactic”punind Parlam.in fata faptului implinit,desi „competenta”de spionarea cetatenilor pe net,-la gramada -in NIS2 sau alte standarde,nu este prevazuta.

  36. Dragi rooomani,stati linistiti la loocurile voastre in fata televizoarelor,ca de restul ne ocupaaam noi,adica de totul si toate cele.Cum care noi ? Eo,Guvernu’ meu,Parlamentu’ meu,CCR-u’ meu,Justitea mea endependenta,noi toti sub inaltul patronaj al noiiii Securitati,pas cu pas dupa cum v-am promiiiis,vom face Rooomania mareata cum au mai spus si alti antevorbitori ai Istoriei inaintea mea,despre Tarile lor.Si ati vazut ce a esit. Asa ca ciocu’ mic,Secu trebue sa fie la control,la conducere peste tot,forta calauzitoare in slujba Patriei pt. buna starea si fericirea poporului.Noapte neagra si buna.

  37. Daca intri in tara, sa zicem pe la Bors sau Nadlah, si mergi spre Bucuresti, te pot monitoeiza pe tot drumul parcurs cu masina, cine e la volan, cine poarta si nu poarte centura, cu ce esti imbracat si cu face-recognition cum ii chiama pe cei din masina cu toate datele personale cunoscute si activitatile pe internet. Caci s-a introdus RoVignieta digitala si se verifica daca o ai, peste tot cu camere montate pe stilpii tarii. In Bucuresti sunt nenumarate camere performant montate pe drumuri principale si intersectii dintre care in intersectii se pot roti 360 de grade si pot zoom-a pina la punctul in care se vede virful secundarului unui ceas de mina cum se misca pe marginea cadranului si pot fi recunoscuti, in timp real, cine sunt in zona, plus toate dazele personale luate din bazele de date ale tarii. Si datorita programelor cumparate de la englezi, Cambridg Analitica inainte de scandal, se pot uita pe tot ce ai scris sau ai clickait pe retele de socializare, google si altele. Si toate astea fara sa se deplaseze din birourile lor. Acum vor sa le faca mai legal, si sa primeasca mai multi bani la buget pentru cresterea capacitatii de stocare. Tootul pentru binele nostru, sa ne apere de teroristi si alti raufacatori ce umbla liberi prin lume. Sfera privata devine asa si mai mult un privilegiu sau un moft si nu mai ramine un drept garantat prin constitutie!

  38. Alo Sri dativa o lege si desfintati-va ca si asa nu sunteti buni de nimic de 33 de ani incoace ati ascuns si băgat la secret cum sa vândut această țară si bogățiile ei si acum veniti cu asemenea legi care oricum nu va ajuta pe nimeni cu nimic doar de a distruge în continuare prin aceste legi de a controla internetul si telefoanele cu toate protocoalele voastre secrete declarate de CCR ca fiind neconstitutionale dar ce credeti ca romanii sunt prosti si nustiu ce vreti voi defapt sa faceti prin aceste legi ce le vreti legiferate pe repede înainte profitând de războiul din ucraina ce treaba avem noi cu războiul lor cine vrea razboi sa se duca la ei sa se bată cu rusii. Noi romanii vrem pace si liniste in tara noastra nu razboi si legi tâmpite de genul celor care se vor legiferate urgent.

  39. Bosho din poza nu-si controleaza propria mictiune, cum sa controleze el altceva. Vorbe de speriat speriatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.