Într-o zi vom uita că UE încă există

Tragedia Europei este ilustrată bine de bancul cu bărcile și elicopterul. Un preot este surprins de o inundație. Se apropie o barcă cu vâsle, pregătită să-l ia. El refuză, spunând că îl va salva Dumnezeu. Apele devin și mai furioase. Vine o barca cu motor, dar preotul refuză. Vine apoi un elicopter, iar preotul refuză. În cele din urma se îneacă. Ajunge în Rai și îl întreabă pe Dumnezeu de ce nu l-a ajutat. ”Ți-am trimis două bărci și un elicopter. Ce ai fi vrut să mai fac?”.  Dumnezeu a trimis Europei o criză a datoriilor suverane, o pandemie și pe Vladimir Putin. Iar Europa a spus: ”Nu, mulțumesc. Ne vom uni când va veni o criză”, scrie Wolfgang Munchau, pentru Eurointelligence.

”Povestea Europei nu are încă un deznodământ. Suntem încă în plină desfășurare. Mă aștept însă ca finalul să nu fie uniunea în care cred pro-europenii. Cred că Europa de azi este în poziția Imperiul Habsburgic în ultimii săi ani – bogată, sătulă, intelectuală, culturală însă sortită eșecului. Franz-Iosif nu putea fi salvat de nicio politică. Astfel am ajuns să consider că toate întrebările despre cum să rezolvam problemele economice și de politica externa ale Europei sunt neinteresante. Au fost întrebări pe care ni le-am pus în anii 1980 și 1990, când UE a creat ceea ce se numește eronat uniunea economică și monetară. Ni le-am pus în anii 2000, când am vorbit enorm de mult despre reformele structurale.  După criza financiara globală am vorbit despre uniunea fiscală.

Dacă este să mă întrebați de ce anume are nevoie Europa acum, aș spune că de toate cele de mai sus și mai mult decât atât. Ideile de mai sus nu au fost susținute de nicio majoritate la vremea lor. Nici măcar propunerile cele mai timide – să ne amintim de ”obligațiunile roșii” și ”obligațiunile albastre”. Nimeni nu a îndrăznit să vorbească despre lucrurile de care era cu adevărat nevoie. Toate ideile acestea, mai îndrăznețe sau mai timide au eșuat din cauză că statele membre nu au vrut să renunțe nici la cea mai mica felie de suveranitate. Dacă vrem să înfruntăm ce vine peste noi din SUA și China, ar trebui să aplicam cea mai dură versiune a reformelor refuzate atunci.

Dar, în deceniul acesta, ambiția Europei s-a redus mult. Piața unică de care Europa vorbește mereu nu este ceea ce pare. Potrivit FMI, barierele interne în UE sunt mai mari decât tarifele lui Trump. Iar, după ce a renunțat la jumătatea drumului la piața unică și la uniunea economică, UE se îndreaptă acum spre un alt proiect pe care să-l abandoneze la jumătate – Europa Apărării.

Cred că momentul în care integrarea UE a murit a fost vara anului 2012, la apogeul crizei datoriilor suverane, când liderii UE au încetat discuțiile despre o Uniune politică și fiscală și au mers pe varianta unui bailout din partea Băncii Centrale Europene. Până în 2012, Uniunea fiscală a fost un posibil scenariu pentru UE. Acum se vorbește despre crearea unei uniuni a piețelor de capital, însă ce rost are? Nu poate exista așa ceva fără o uniune fiscală și fără un instrument al datoriilor suverane. Acestea două din urma necesită măcar o mică uniune politică. Nu există soluții tehnice care să ocolească aceste lucruri.

UE s-a resemnat cu ideea că devine o uniune bazată pe niște reguli ce are drept activitate principală transferul plăților. Atât. Nu există vreo cale directă de unde suntem acum către o uniune politică și nu are rost să ne prefacem că avem o economie integrată și o piață de capital. Poate că va apărea ceva care va pretinde că este o uniune a piețelor de capital, însă nu va putea să direcționeze economiile sectorului privat către investiții profitabile. Asta nu se va vedea în bugetele naționale. Așa cum nimeni nu a văzut fondurile UE pentru relansare economica în statisticile macroeconomice.

Alegerea pe care UE o va face va avea consecințe pe termen lung. Europa va rămâne în urmă din punct de vedere tehnologic, al inovației, al oportunităților de afaceri, al productivității și restul indicilor care măsoară economia. Va rămâne în urmă pentru că toate acestea au nevoie de o piață cu adevărat liberă pentru bunuri, servicii și capital. Europa nu are nevoie de o uniune politică pentru a completa piața unica. Are nevoie de o uniune politică pentru că fără ea nu poate exista o piață unică adevărată.

Chiar dacă proiectul UE va eșua, Europa va rămâne un loc frumos în care să trăiești, la fel ca Austria înainte de Primul Război Mondial. Imperiul Habsburgic s-a rupt violent pentru că alunecat într-un război. Nu spun că UE va avea aceeași soartă. Însă nici nu exclud asta, având în vedere sentimentul militarist din capitalele europene. Analogia cu Imperiul Habsburgic se termină la nivelul anului in 1914.

Mai departe, statele membre vor prelua tot mai mult din puterea de decizie și vor submina piața unică a UE și politica concurenței. Noua coaliție din Germania tocmai a reformat regulile fiscale naționale fără nicio coordonare cu partenerii europeni. Au făcut la fel cu subsidiile acordate companiilor la plata electricității Ei speră să găsească o cale pentru a ocoli regulile europene și obiecțiile venite din partea altor state membre. Poate că vor găsi o asemenea cale. Fiecare stat membru va găsi câte o cale de a le ocoli pe celelalte. Într-o bună zi vom uita ca UE încă există.

Recomanda 32

14 Comentarii

  1. Știri rusești la care doar tovărășii idioți utili și trădătorii suveraniști mai cred in ele.

  2. Un nostalgic al Imperiului Austro-Ungar haralambie asta . Siktir !
    „Într-o bună zi vom uita ca UE încă există.” Paguba-n ciuperci ! O sa fim orfani si n-om avea cine sa ne porunceasca !

  3. Vine un alt Calin si citeaza/reda opiniile unui neamt doct. Cine intelege bine, cine nu sa fie sanatos!!

  4. Con spune:
    24 mai 2025 la 4:23
    Deci clantzaii de aur vor ca sa uitam Istoria pe care ei o manipuleaza la greu. WW1=generat de masonerie a dat frau liber imperiului Tzarist sa apere Serbia, incepand balciul ca acum cu apararea unui peticutz ca frunza lui Adam. WW2 s-a vrut eliberarea Europei de catre „eliberatori”=tot aia dar mai vopsitzi in cazari.
    Acum cu WW3 fragmentat se vrea eliberare, dar se uita ca pana shi Hitler puternic ca shi supermanul MAGA r, se amesteca infantilist shi narcisist peste capul generalilor, avand de fapt agenda lui secreta ca shi tov.Lenin, ca de haia au fost finantzatzi shi adushi la putere. Lumea reala se construieshte singura pe legi naturale shi nu are nevoie de aceshti clantzai de aur, care genereaza doar victime inocente. Daca dispare ceva in Cosmos, este prin voia legilor care au creat totul, shi nu prin voia clantzailor de aur, care de fapt dau cu stangul in dreptul, shi condamna viatza la disparitzie, inclusiv pe ei. Trezitzi-va!!!
    O zi buna.
    Con
    P.S. Vorba aceia=din victorie in victorie pana la victoria solutzia finala…

  5. Cu aceste decizii chiar ne vom intreba daca UE (va)mai exista. Cind scUrsula , Timermans, Metsola &Co vor roade precum cariul lemnul, la ce ne putem astepta? Grinda roasa de cari se prabuseste , deci daca nu scapa de cari . UE se va prabusi precum grinda.Nu-i trebuie razboi.Ii trebuie oameni ca pe la noi. Care au distrus in 35 de ani .Vae Victis ….Quo vadis Europa ?Poate „profetul”@ misteaux ne dezleaga itele!!!????

  6. Ca peste tot în Lume problema de la cap se-mpute !
    Europa ca entitate geostatală este ceva firesc , mai ales în domeniul economic, chiar și financiar, dar nu și politic, unde statele ar trebui să-și vadă de propriile popoare , fără să-și predea la ordin, sau diferite presiuni, mai ales politico-financiare suveranitatea atât de greu dobândită prin jertfa înaintașilor !
    Cu UE se mai putea discuta și au fost și efecte pozitive, dar ce face CE de ceva timp, mai ales de când o are în frunte pe Ursula este absolut revoltător, mai ales că individa este evident în incompatibilitate, ba chiar cu activități dacă nu direct infracționale, cel puțin ilegale. Ca să nu mai vorbim de ultimele nebunii războinice ce i-au cuprins în ultimul timp !

  7. Indiferent ce se va intimpla cu sandramaua UE,noi suntem intr-o dictatura mult mai criminala ca oricare dintre dictaturi.Se adapteaza si la democratie,o simuleaza pefect,o poti confunda chiar si cu o democratie perfecta.Este ceva nemaintilnit in istoria popoarelor lumii.Pe 6 dec. 2024 s-a produs acel eveniment care le atesteaza existenta,iar pe 18 mai 2025 s-a reconfirmat pentru natafletii care l-au votat pe „matematician”.

  8. 1. Nicăieri.

    2. NU.

    Nu citesc politicienii.
    Cei aflați în spatele „decidenților, sunt mult prea ocupați cu verificarea încasărilor/fluctuațiilor bursiere/ rochițele amantelor/gonartroze….

  9. Daca vin taxele vamale de 50% pentru Uniune, e cam gata. Iar dizolvarea UE, pe care Trump o doreste, se va sfarsi printr-un razboi.

  10. Cind chemi o echipa de asa zisi „profesionisti in constructii” iar acestia iti fac, dupa „n” incercari, o casa vai de mama ei, strimba, cu acoperisul pus anapoda, baia in locul dormitorului, etc etc si-ti mai fura si din banii de constructie si din materiale, ce faci ? Nu-i dai afara cu suturi in cur pe respectivii, darimi totul si reconstruiesti, de data aceasta pe temelii sanatoase si solide ?

  11. Mai e de tras până prin 2029-2030, abia atunci pare că va fi sfârșitul și debutul unei noi mârșăvii la nivel european.

  12. Mulțumim!
    Dar unde se află România în acest moment din punct de vedere politic (mai ales!), economic și social, vă rog? Oare, sunteți citit și de către politicienii cu o largă marjă de luare a deciziilor pe cele trei paliere mai sus menționate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.