Învârteala lui Plută de la Administrația Spitalelor Bucureşti

Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Potrivit surselor, Cristian Plută, director general şi ulterior director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina din Bucureşti, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcţia de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro.

Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a şi purtat negocierile între cele două părţi.

Cristian Plută este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare şi complicitate la dare de mită.

Plută ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie, au precizat, luni, pentru Agerpres, surse judiciare.

Sursele citate au arătat că, în luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza Acordului cadru, încheiat la data de 4 aprilie, între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”, în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente, iar în perioada 28 august – 3 septembrie ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma de 6.128.783,45 lei – suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build.

Potrivit aceloraşi surse, în luna august, Cristian Plută ar fi transmis indirect, cu ajutorul lui Silviu Stăncilă şi Cristian Ion, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul Privat de Urgenţă Tip P1”, întocmit la nivelul ASSMB lui Gheorghe Tomescu, administrator al SC Fire&Rescue Services SRL, în scopul ca SC Fire&Rescue Services SRL să fie favorizată pentru câştigarea licitaţiei publice.

Sursele judiciare au precizat, pentru Agerpres, că procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Cristian Plută, director adjunct al ASSMB, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, arată sursele citate, urmărit penal este şi Silviu Stăncilă, pentru instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Conform surselor, urmăriţi penal mai sunt şi Cristian Ion, pentru complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi Alexandru-Paul Dumitru, pentru dare de mită.

DNA a anunţat oficial, într-un comunicat că în cursul zilei de luni, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în opt locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. Când te numești Pluta și faci, zi de zi, pluta pe spate în costum de baie, nimeni nu are căderea de a te deranja decât pentru chestiuni intime. Restul e praf in ochii celor care chiar cred ca DNA e o instituție populata cu creaturi capabile sa gândească logic, sa respecte legea sistematic, sa lupte pentru adevăr și dreptate și sa dea cu flirtul peste ochii CIA, SRI și alte lichele antiromânești. Despre achizițiile din pandemie, nimic? Despre Citu și serurile cu morți Subite, nimic. Despre hotul de case, nimic. Despre abuzurile procurorilor, nimic. Despre hoții de lemne, austrieci, nimic. Despre Clotilda, nimic, intr-un cuvânt nimic despre nimic. Praf de copt și faina alba fara dileri.

 2. „PE EI,PE EI!.PE INDEMNIZAȚIILE …LOR!…NO,NO,DA PE CÂND „ȘTIMBAREA DE ANUME” PRECUM ZÎCE COSTANU-NOST?

 3. Circoteca! Nu se agata de adevaratii coordonatori, impunatori ai mitei pentru orice, da, cei la care ajunge mita pentru un loc de munca pentru care ai invatat 6-7 ani, pentru orice angajare in spitale.

 4. Pentru ca Sistemul din ROMANIA Post LOVILUTONARA a LIFTELOR DREACuu’
  este de Generatie SPONTANEE, ODATA CE DREACuu’ l-a slobozit din CUR peste NOI, ROMANII.

  APOI, SISTEMuu’
  are MUZICA Proprie in RITMUL careia TREBUIE sa fii „EN MARCHE” VORBA unui NAPSRSTOCK GERONTOFIL.

  ESTI „EN MARCHE” indiferent CE si CUM gsndesti …

  Daca NU batzi PASUU’ de GASCA, NU traiesti DECENT sau NU traiesti DELOC.
  DE aia fura si SE mituiesc pe rand OAMENII !

 5. cand sunt cercetati pentru CRIMELE IMPOTRIVA ROMANILOR? CAND SUNT CERCETATI PENTRU BAGAREA CADAVRELOR IN SACI, PENTRU A NU SE VEDEA PRELEVAREA DE ORGANE DE LA TINERII UCISI DE „BOALA”? CAND VA TREZITI? TRAFIC DE ORGANE BHAAAI! ASTA AU FACUT NEMERNICII ASTIA! „MEDICI” SI „SPECIALISTI” IN FRAUDA SI CRIMA!

 6. Ce față onorabila are acel domn Pluta!!!!Doamne, cine ii pune in functii pe acesti indivizi? Sa vedeti si voi oameni buni pt cine vrea Ciolacu sa mareasca taxele si impozitele. Vedeti si voi ce banditi sunt angajati la stat. Tineri seriosi nu au sanse in sistemul bugetar, acesta e ocupat de mafia securisto-politica.

 7. Trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea. Numai masuri drastice mai pot salva ce a ramas din rromansitan.

 8. feude… fiecare dintre cei care ocupa functii, numiti/sustinuti de partide, se considera indreptatiti sa mulga cit mai mult in interes propriu si de partid, desigur. sint multi… acei bani nu erau din buzunarul firmei ci din ce urma sa plateasca administratia spitalelor catre prestator… bani de la buget… traiasca sistemul de parandarat bugetar… ca tot a fost editorialul de ieri cu privire la fomistul nostru stat roman…de aia se impoziteaza, taxeaza aberant… sa aiba de unde bea si minca alde zeci de mii de smecheri, adica bani din buget in buzunare private.

 9. Daca jegul cu nr 2 i-a dat jegului cu nr 1 20000 de euro pentru un post de manager interimar (!!), va dati seama cit trebuia de mult si de repede sa jefuiasca jegul nr 2 din banul public (poate si ciugulit ceva din fonduri europene deturnate), ca doar nu din salariu, in asa fel ca sa-si poata plati spaga si sa-i ramina si de-un „beneficiu” consistent !! Simpla problema de aritmetica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.