Iohannis cere toleranță zero pentru plagiat, în condițiile în care Ciucă e acuzat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului universitar, că România are nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, precizând că noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea “acestui fenomen toxic al mediului educaţional”

Declarațiile lui Iohannis vin în contextul în care însuși premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat în teza de doctorat, iar Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministrul al Educației ca urmare a unor astfel de acuzații. Klaus Iohannis s susținut un discurs la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, o alocuțiune în cadrul festivității de deschidere a anului universitar 2022-2023, pe care v-o prezentăm integral:

 

Domnule rector,

Domnule ministru,

Stimați profesori,

Dragi studenți,

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru invitația de a deschide anul universitar 2022-2023 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”! Coincidența face ca tot astăzi, 3 octombrie, să fie sărbătorită și Ziua Mondială a Arhitecturii.

Sunt impresionat de tradiția bogată pe care avem ocazia să o rememorăm astăzi: anul acesta se împlinesc 130 de ani de la înființarea, în România, a primei facultăți de arhitectură, 110 ani de la punerea pietrei de temelie, în acest loc, a Palatului Școlii de Arhitectură și 70 de ani de funcționare neîntreruptă ca entitate academică de sine stătătoare.

La intrarea în Universitate, bustul lui Ion Mincu ne amintește că au trecut 170 de ani de la nașterea fondatorului arhitecturii naționale. Sunteți, cu certitudine, o inspirație pentru întreaga comunitate academică!

În anii care s-au scurs de la fondarea învățământului superior de arhitectură, breasla dumneavoastră a traversat etape importante. Încurajând apariția unui stil național, continuând cu remarcabilele contribuții ale arhitecturii și urbanismului românesc la mișcarea modernă internațională, arhitecții au ilustrat în realizările lor capacitatea creatoare și angajamentul european al societății noastre în perioada de după Marea Unire.

Ca toate celelalte domenii, și cu precădere cele ale meseriilor liberale, arhitectura și arhitecții nu au scăpat de presiunea ideologiei totalitarismului, de abuzurile și de prigoana regimului socialist comunist.

Cu atât mai remarcabil este procesul în care v-ați angrenat începând cu anul 1990, de strângere a legăturilor cu marile școli europene de arhitectură, de deschidere a numeroase oportunități internaționale pentru cadrele didactice și studenții dumneavoastră, de recuperare a valorilor patrimoniului arhitectural atât de afectate în ultimii ani ai dictaturii.

Apreciez în mod deosebit contribuția valoroasă pe care profesorii și absolvenții universității dumneavoastră o aduc în prezent la planificarea și realizarea unor investiții în infrastructura publică, ce este sprijinită solid de finanțări europene, inclusiv din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Dragi studenți,

Ați optat să vă pregătiți pentru o profesie unică prin specificul său, acela de a înnobila lumea prin frumos și creativitate.

Anii facultății nu sunt și nu au fost nicicând ușori, dar, spre deosebire de generațiile unora dintre profesorii voștri, voi aveți marele atu al unei studenții într-o societate democratică, într-un mediu al libertății academice și al autonomiei universitare, care vă sunt garantate.

Lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Înaintașii voștri, studenți și profesori, au suferit în trecut pentru convingerile lor. Dar nici în acele momente grele, ei nu și-au pierdut credința că actul de creație este o expresie a libertății și nu poate exista în lipsa acesteia.

Doamnelor și domnilor,

Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali, capabili să-și pună în valoare talentul și competențele, atât pentru împlinirea personală, cât și pentru binele comun.

Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem.

Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.

Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție.

Apreciez atitudinea universității dumneavoastră față de orice încercare de fraudare și îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească.

Dragi profesori,

România Educată este un proiect atât de important pentru societatea noastră deoarece învățământul de calitate are impact direct asupra vieții de zi cu zi a fiecărui cetățean.

Cel mai bun exemplu este chiar universitatea dumneavoastră. Localitățile în care ne place să trăim, grădinițele, școlile, liceele și universitățile pe care arhitecții le proiectează devin fundament al comunităților, întăresc coeziunea și contribuie la dezvoltarea simțului civic.

Astăzi, avem oportunitatea de a coopera cu restul Europei într-o manieră intensificată, ca urmare a formării de rețele de universități europene, a creșterii sumelor alocate fondurilor de cercetare pan-europene și a creșterii numărului de cooperări punctuale pe teme de cercetare.

Mobilitatea academică implicând studenți și profesori, juriile internaționale care evaluează proiectele de diplomă, colaborarea în tehnicile avansate cu firme de top, toate aceste componente ale formării de specialitate din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” sunt expresii ale internaționalizării învățământului superior, unul dintre obiectivele proiectului România Educată.

Iar pentru că în curând va fi Ziua Educației, vreau să urez „La mulți ani!” tuturor celor care fac parte din sistemul de învățământ. Rolul profesorilor este esențial în modelarea parcursului în viață al elevilor și al studenților.

Misiunea universității, care include formarea dascălilor din sistemul preuniversitar, este mai actuală ca oricând și sunt convins că întreaga comunitate academică de aici se va ridica la înălțimea sa.

Închei dorindu-vă mult succes în toate activitățile dumneavoastră, la mulți ani și un an universitar foarte bun!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Ciucă, Kovesi, demisia! Și abia atunci voi crede ce spune Trântorul, și ca in România mai este o brumă de dreptate.

  2. Demagogie pura.
    Pai cum e cu acuzatia de plagiat a lui „Nick” Ciuca?! Cum e sa ceri justitiei sa interzica/suspende CERCETAREA cazului?! Unde ati mai auzit intr-un stat de drept (nu de stang ca Miorsitan) sa se ceara necercetarea unui caz?!
    Dar cu Kovesi cum a fost, aia intra in zona acceptabila, parca asa spunea un monstru in viata.

  3. Cel mai simplu este sa le dea zero la doctorii în științe la solda de bază bugetară și la funcții publice nu 15%. Sa vedem atunci cine mai vrea titlul de doctor în știința furatului/plagiatului! Mai nene, daca nu te prezinți cu o invenție științifică pe plan mondial nu comunal, nu ai voie sa te înscrii la școală doctorală de hoți cu diploma de la taraba! Teze și antiteze! Ce jefuitori ai bugetului! Amărâții plătesc 100 milioane de euro/an la șmecherii doctori în științe!

  4. La domnul din fotografie nu se pube problema.Nu are studii de doctorat.

  5. Nu vor face nimic, niciunii, atata timp cat posesorii de doctorat, adica de hartia, valabila legal, cu titlui de doctor in orice, de exemplu in dat cu parerea despre aparare nationala samd, au avantaje mari materiale, prin lege, la salarizare, la trecerea de la subofiteri la ofiteri fara scoala de ofiteri…. astia, subofiterii, de politie, armata, servicii secrete, daca isi cumpara doar o simpla diploma de studii superioare, ce sa mai vorbim si de doctorat, trec usor la ofiteri… dovctoratul, inca 20% la salariu. In special angajatii la stat, functionarii, politistii, militarii…, nu stiu daca si la popi e valabila chestia si alesii de toate felurile sunt beneficiarii avantajelor diplomei de doctor! Sunt si astia, cu doctorate tot un fel de revolutionari? Desfintati, abrogati legea lui Petre Roman privitor la avantajele doctoratelor si se linistesc imediat apele! In rest, vorbe goale pentru alegatorii saraci cu duhul!

  6. … demagog de cea mai joasa speță!

    Toleranta zero pentru plagiat, dar preten cu lulutza și ciocălău
    Toleranta zero la corupție, dar el cu șase case din … meditații
    Toleranta zero la cheltuieli pentru … pensii din bugetul țării, dar lui își oferă sume exorbitante (vile, program continuu de excursii, avioane și limuzine de lux), iar pretinilor străini le oferă, cu maximă dărnicie, comenzi-cadou de miliarde …
    etc

  7. ca ne imprumutam cu viteza bulgarelui de zapada! Nu mai stiu cine este ministru de finante dar ii dau o solutie: sa recupereze banii obtinuti in plus pe doctorate plagiate…
    Cred ca imediat am depasi fondul suveran al Norvegiei!!!

  8. Un dascal sub-mediocru santajabil nu poate decat sa patroneze o structura mafiotica populata cu cocalari plagiatori si semidocti cu ifose.

  9. Doane ce IPOCRIT!!! Premierul si-a palgiat lucrarea de doctorat si este in functie, iar Campeanu isi da demisia pentru un curs din 2006 multiplicat pentru studenti in 40 de exemplare.

    Pe cand demisia lui Ciuca sau urmeaza si asta este un anunt subliminal- bate seaua sa priceapa calul liberal?

    Cu ce i-o fi suparat Ciuca pe americani de ii vor capul?

  10. Păi vorbește de educație, atunci când in mandtul lui a crescut procentul de analfabeți funcționali și de abandon școlar. Deși știe clar că se plagiază la toate nivelele și in toate funcțiile, mai ales in funcții inalte, cu sustragere de bănet,.se face că plouă și nu indrăznește să dea piept cu mafia statului paralel…Rușinică bre..

  11. @elvetianu:Aveți dreptate! Toți șmecherii supt-ofițeri au făcut „spritu haret” on-line și au devenit ofițeri „doctori” în tactica și strategie militara! Aici am ajuns cu șmecherii care au pătruns pe ușa din dos in vârful statului român! Hoți cu acte în regulă! Am dărâmar degeaba socialismul”științific” ca sa vina hotii-hotilor la conducere!

  12. Romanul normal la cap trebuie sa ceara toleranta zero fata de furt,specula și trădare!

  13. Oare ce mai au de spus sustinatorii ” nevinovati „ai acestui acestui jalnic mercenar vanzator de tara iohanis care in plus calca in picioare demnitatea poporului roman !!!!

  14. Avem si noi un ipocrit impostor, nedemn de pozitia pe care o are

  15. Sa nu uitam,toleranta zero fata de minciuni și promisiuni neonorate!

  16. Înainte de 89 era o singură academie politică, Fane Gheorghiu, azi avem vreo 10 !…care dau diplome pe banda rulantă!…academie de studii politice, academia de apărare,de miliție, de economie și dezvoltare,de integrare,de implementare,de securitate …cu o droaie de profesori gen dan dungaciu, de generali de carton, de securiști și activiști…
    Dacă mai ai sânge în instalații desființează urgent aceste cocine securiste!…
    Arată acum pe ultima sută de metrii ca rămâne ceva după tine!…

  17. N-ai înțeles nimic,Kwj a fost plantat sa nu mai lase nimic în urma lui. S-ar bucura sa fim lemne de foc în războiul altora în timp ce el și zburlit din dotare s-ar plimba pe banii noștri la Miami.

  18. @Dr Roman Elvetianu: foarte corect dar nu vor actiona in acest sens, exact ca la pensiile si salariile sau indemnizatiile nesimtite!

  19. mai asta ” fara nume ..! trebuie sa-ti reamintesc niste ” vorbe din batrani , subliniate de catre mai multi cronicari ai vremurilor trecute ;;romanul, nu devine hot ..! el asa se naste .., restul , este perfectionare in campul muncii..!daca vrei sa scoti din sarite un roman , spune-i ca vecinul sau , a reusit sa fure mai mult decat el !!rezultat garantat , asa ca lasa-te de ” sfaturi ..!

  20. Si noi cerem toleranta 0 (zero) pentru meditatori. Mai ales aia care au ‘nspe case si nu au platit un sfantla buget. Si ca idee Legea 18 ( cea a ilicitului) de pe vremea lui Ceausescu nu a fost abrogata . Hai ANAF ,fa-ti datoria!

  21. Si tu,lasa-te te sfaturi „fara nume”! Vorbesti despre experienta personala iar daca romanul este asa cum spui,ok,isi merita soarta,o sa moara ca o gaina beata.

  22. Cata IPOCRIZIE pe acest PLAVAN!El care a FURAT 6(sase)case cu acte false,el care a intermediat VANZAREA de copii romani,el un navetist pe banii romanilor,vrea TOLERANTA ZERO pentru cei care si-au plagiat tezele de doctorat.MA ALATUR LUI,daca reuseste sa faca acest lucru.Au ajuns toate universitatile si facultatile de DOI BANI,sa acorde asemenea titluri.Pe timpul lui N.CEAUSESCU nu se inghesuiau sa obtina asemenea titluri,pentru ca era destul de complicat sa-l obtii si nu se dadeau POMENI,pentru titlul de DOCTOR.Vreti sa scapati de asemenea parveniti, de analfabeti din aceasta categorie!E foarte simplu sa se ia acele drepturi acordate aiurea.Veteranii de razboi nu au primit mult timp nimic si meritau.Daca ar fi numai CIUCA in aceasta situatie,nu ar fi nimic,dar sunt multi asemnea „DOCTORI”.

  23. Bla, bla, bla! Limbaj de lemn! Ce ai zice la toleranta zero la furt de case cu acte false dovedit in instanta? Romanii s-au saturat de tine!

  24. Era sa nu-l recinosc, proaspat vopsit la par blond! Dar cand a deschis gura, mi-am dat seama ca este individul de la Cotroceni! A crezut ca nou vopsit nu-l recunosc romanii! Ghinion!

  25. Nu trebuie plagiata casa poporului trebuie de facut o casa a popoarelor .

  26. Nu poti invente tot timpul ceva. E o stupizenie doctoratul. Nu suntem Einstein!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.