Iohannis, întrebat ce armament trimite România în Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, întrebat ce armament trimite România în Ucraina, că ajutorul militar în Ucraina este trimis de NATO.

„Pentru noi, este foarte important să ne ocupăm de refugiaţi şi să ne ocupăm de oamenii care au nevoie de ajutor în Ucraina. De aceea, am instalat acel hub la Suceava – aceasta este principala noastră preocupare. Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a spus Iohannis, întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Despre refuzul Ungariei de a permite tranzitarea teritoriului său pentru armamentul destinat Ucrainei, Iohannis a răspuns: „Nu e de comentat aici. Am luat notă de această poziţie, este foarte diferită de cea adoptată de alte ţări europene, însă mai mult de atât este greu de spus”.

 

Alte declarații de marți

Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată, a spus Klaus Iohannis în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de premierul belgian, Alexander De Croo.

„Această vizită reflectă solidaritatea europeană și aliată într-un moment în care situația de securitate este profund afectată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pe aceeași linie a solidarității și unității se înscrie, de altfel, și prezența la Constanța a contingentului belgian desfășurat în cadrul Forței de Răspuns a NATO, alături de alte forțe aliate. Această contribuție este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare și apărare și a securității Flancului Estic al Alianței”, afirmă Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că miercuri va merge, alături de premierul De Croo, la baza Mihail Kogălniceanu.

„În cadrul consultărilor,am discutat perspectivele noastre naționale legate de evoluția crizei din Ucraina și impactul său multidimensional, precum și răspunsul statelor noastre și al organizațiilor din care facem parte. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, am evidențiat demersurile complexe ale României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiați ucraineni care au trecut până acum granița în țara noastră. De asemenea, am prezentat rezultatele foarte bune ale activității hub-ului de la Suceava, prin care asistența umanitară internațională este transferată în Ucraina. În plan securitar, am evidențiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianței, în special crearea Grupului de Luptă în România. Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă și mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră”, adaugă Iohannis.

El precizează că a evidențiat că este nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie „să reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianței și să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare la adresa securității NATO”.

„În același timp, este esențial să consolidăm reziliența strategică a noastră, a Aliaților, precum și pe cea a partenerilor noștri, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și Georgia. În acest context, am subliniat susținerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, și am atras atenția asupra sprijinirii sale ferme și imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiați cu care această țară se confruntă, alături de multiple alte provocări. Trebuie să asigurăm un sprijin substanțial și coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară și logistică, precum și în privința securității energetice”, declară Klaus Iohannis.

El a relatat că discuțiile cu premierul belgian au vizat și tematica securității energetice la nivel european.

„Suntem de acord în ceea ce privește eliminarea cât mai rapidă a dependenței energetice de Federația Rusă, precum și nevoia atenuării impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Am convenit, totodată, continuarea dialogului bilateral asupra modalităților de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie a pieței europene, dar și asupra măsurilor de protejare a cetățenilor europeni în contextul volatil al pieței energiei.În planul relațiilor bilaterale, am subliniat interesul comun pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării economice și sectoriale și am exprimat apreciere pentru abordarea constructivă a autorităților belgiene în relația cu comunitatea românească, a cărei contribuție la dezvoltarea relațiilor bilaterale și a ambelor state este semnificativă”, încheie Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

36 de Comentarii

 1. Ieri…Germania,Italia,Olanda,Aystria, Hungaria au zis ca nu renunta la petrolul si gazele rusesti. Belgia e racordata la teava Olandeza si germana. Cat se minte in lumea asta…astia joaca jocul care ramane de fazan.

  • A „descurajat-o” Ucraina prin actiuni agresive prin instruire de trupe, prin acumulare de armament si uite unde a ajuns e praf si a pierdut jumate din tara pe vecie…Gandire de golani fara minte. Aici trebuie sa actionezi inteligent si diplomatic nu cu muschii, vezi cum face azi Ungaria. Gheorgiu Dej a scos trupele rusesti din Romania nu prin forta si descurajare ci prin inteligenta diplomatica.

 2. poate mai ordona seara alde zaharisitul mos bideu si a doua zi presedintele „part time si primul navetist al tarii” executa :3 % pentru aparare .

 3. Cele 6 case stim…din meditatii, dar cu traficul de copii cum ramane….

 4. Atat de mult iubesti tu Romania si pe romani ,incit vrei cu ori ce pret sa ne bagi intr-un razboi mondial .

 5. Magistrații naziști începând cu Danilet și continuând cu Bogdan incep sa fie expulzati din magistratură!” Bogdane, da eu te cunosc pe tine” Petrov.

 6. OberStumpFuhrerul de HermannStadt Iohannis – Klaus Iohannis – e Sukarit !
  Administratia Strigoilor lui Zombie Joe TaliBiden livreaza Arme de Ultima Generatie Skamatorului Zelenskyy in timp ce Principatele Unite sint Siluite de Mamica Skamatorului, tovarasa Victoria Nuland, sa Accepte Junkuri F16 mai vechi de 40 de Ani la Pret de Noi Noute pentru a Mentine in Business de „UpGrade” si „UpDate” compania ELBIT.
  Skiorul Iohannis va Marsalui la Berlin unde va Semna Achizitia a 5.000 de Tankuri Leopard II pentru a fi Sigur ca Opratiunea Barbarossa#2 se va Incheia cu Succesuri Totale inainte de Intoarcere Armelor care va avea loc la 23 August.
  Urangutanul Suprem al Pentagonului, tovarasul Lloyd Austin stie, a fost Informat in timp Util de Cimpanzeul cu 4(patru) Stele Nikulaie Magnifikul prin Nota [CLASSIFIED].
  Iobagii Mioritici sint Pregatiti pentru Marea Batalie si Unirea cu Federatia Rusa inainte de Armagheddon.
  Vom ReVeni cu Updates…

 7. Du-te bai ciudatule la Sibiu si spune-le si celorlalti ce bine e sa se puna bine cu Secu! Esti o mizerie pe care nu o vor sterge multe decenii de evolutie.

 8. Iohannis parca vorbeste ca reprezentat al Comisiei Europene,ca reprezentat al NATO ,nicidecum ca presedinte al Romaniei,al romanilor.Deci spune ca a convenit continuarea dialogului ,,modalitatilor de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie a pieței europene, dar și asupra măsurilor de protejare a cetățenilor europeni în contextul volatil al pieței energie.Poarta de grija Georgiei si Republicii Moldova pe care doreste sa o ajute financiar si in privinta securitatii energetice.Noi suntem dupa o vorba romaneasca ,, rupti in cur,, si le purtam de grija la alti, de
  protejarea europenilor si siguranta lor energetica. Dar de siguranta si protejarea noastra cine se ocupa?Mai vrea presedintele nostru un nou concept,, CONCEPT STRATEGIC AL NATO,, pentu reconfirmarea apararii colective. Intra unul in razboi ,sa sara toti apoi. O tot da cu flancul estic,cat de mare este acest flanc estic,cat de mare este granita noastra cu RUSIA?

 9. Bre,asta de buna seama e boland bine..Ghinion.Aia din guwernul mieu nu stiu cat costa o paine sau o sticla de ulei si o tat da inainte cu flancuri,baze,avioane si aduceri de trupe straine.Pas cu Pas.Rominia euriopeana,Romnia norr-maa-laaa,Romnia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.Nu gandeste,bre.Nu pricepe,bre.

 10. S-a trezit din vacanta plavanul de lux, si cenu sa auzi, tot despre inarmare, tot despre razboi, tot despre ura si violenta, nimic pentru pace, nimic bun pentru conationali, nimic pentru viata grea si saraca in care sunt mentinuti conationalii de aproape doi ani de zile! Bai tuta sluta si urata, urlai despre investitii pentru Romania! Inarmarea e investitie pentru o romanie saraca cuu cetateni bolnavi si saraci la limita supravetuirii? Bai stricaciunea pamantului, educatia de orice fel dar reala, trebuie in Romania si NU razboi, inarmare, ura si violenta! Nu va intereseaza decat soarta voastra, aveti avionul la scara doar sa fugiti din calea violentelor si razboiului, mizerabililor! Cat despre bani, aveti sa va taraie cosciugurile pe ei pana la groapa dar si podul tot din bani se poate face pentru voi, nemernicilor!

 11. @BARBAROSSA#2 ))) să trăiești o mie de ani fără reparații

 12. Auzi braul…..NATO s – a extins porceste pana si in Ucraina dar….cica Rusia este principul adversar al NATO !!! Rationament de Presedinte de doi lei… Bai boule, NATO este expansionistul. Nu Rusia.

 13. Pana si-o consolida NATO flancul estic, o sa ne trezim cu rusii in Constanta si cu rachetele Zircon in Piata Victoriei.

 14. Il doare-n tuhas de redresarea economiei romanesti, de sanatatea romanilor, de educatia lor. Il freaca grija de intarirea stromeleagului NATO, in care am intrat ca prostii. N-are pic de empatie, de bun simt si nu face nici cel mai mic efort sa gandeasca.

 15. s-a trezit ca sa plece in vacanta de pe 15 adolescenta este in vacanta…

 16. Cu ce să gândească? Ma, da’ ești culmea!

  Ăsta citește ce i se dă.

  E un fel de moș Biden care azi a confundat „procesul penal” cu „prostituția”.

 17. Mai lipsesc aricii lui Rommel!!..ne-a înnebunit cu flancul estic!!..lasă băi profesorașule flancurile să le stabilească militarii de carieră nu unul ca măciucă!!..el era angajat la teatrele de prin orient!!..era cel care ducea si aducea tava !!..

 18. Va dati seama, in cazul in care se lungeste ‘show-ul’ in Ucraina, iar infaltia ajunge la cote insuportabile pentru americanni si vest europeni, situatia devine dramatica pentru sustinatorii Ucrainei. Ajungi sa fii considerat tampit sa sustii un regim sinucigas, acum lumea inca, isi mai permite ifose, dar cand va da foamea, va fi nasol. Iar, Rusia, va tine cont de tarile careau fost prietene si cele care au calcat pe bec. De ce tarile OPEC nu sustin cresterea productie de petrol? Poate ca un motiv ar fi ca toti se alimenteaza cu grau rusesc. UE nu are ingrasaminte, poate doar din cele naturale, Rusia are berechet

 19. @Ileana Kurpupynskaia Putllerson Pe silentprofessionals găsești de lucru ca mercenar. În loc să guiți pe aici toată ziua împotriva rusilor, mai bine te duci.. Fii bărbat, Lenuțo !
  P.S: Să ne scrii pachet

 20. Cum o sa atenueze domnul presedinte impactul preturilor ridicate la energie asupra consumatorilor? Poate vorbeste la Pfeizer pentru un vaccin care sa tina de cald la iarna! Vaccin cu 500 de megawati de gaz lichefiat. Si boosterul inca 500.

 21. Ce ar fi sa ne declaram neutrii, si sa nu mai cheltuim miliarde pe arme, si sa nu mai gazduim forte militare straine pe teritoriul tzarii asa cum parca scria pe undeva prin Constipatie.

 22. domnu presedinte johanis vorbeste de flancul estic si cit de srios ajunge periodic la alte concluzii ca trebuie facute sa poata dormi linistit ca bauiesc ca un om ingrijorat cum pare el sa fie n-ar dormi pur si simplu…..experienta are dar la catedra asa ca nu stiu ce-l freaca asa de mult flaqncul estic ….de unde stie el ca numai 2,5 la suta din pib este de ajuns …?de ca nu 50 la suta ?un agent al israelului si al tradatorilor americani vinduti israelului…

 23. Am putea dona super-avioanele MigLancer21,ultima generatie,si clar Putin o sa ne multumeasca !???

 24. KWJ ăsta e prostul lumii, e licheaua obedientă pentru o șapcă.. Ăsta vrea din romania la fel ca in ukraina. Crede că e protejatu și nu pot cădea bombe peste cele șașe case ale lui. Nu știe de bun simț, de bună vecinătate, de europa, de cultură și civilizație și se subjugă pe el și nația la interese străine din care are doar de pătimit. Nu le vede boul,. Nu e interesat de țară, ci doar de propria persoană, de funcția ce i s-a promis,. Ticălosul..

 25. Altfel spus, să o facem … ‘pe șest’ că rusu-i prost și nu se prinde !

 26. Nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i pute ! Iar cind, miercuri pe la prinz, se va intersecta pe Valea Oltului (asezat confortabil in limuzina prezidentiala) coloana de blindate in drum spre Ucraina, va intoarce capul privind pe geam si va rosti, ca predecesorul sau alcoolic : „Afara ploua !”

 27. Pai in democratia din Ungaria Orban isi intreaba poporul daca este deacord sau nu cu una alta. In „democratia” mioritica Iohannis nu stiu pe cine intreaba, dar pe romani nu.
  @Ghro, „Ce ar fi sa ne declaram neutrii, si sa nu mai cheltuim miliarde pe arme”. Nu se poate, avem obligatia sa sustinem bunastarea SUA.
  „În schimb, țările NATO vor cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA, urmând să cheltuiască miliarde de dolari si pentru terminalele necesare, ceea ce va dura, cel mai probabil, până în 2024 (până atunci, mult succes, europenilor!). Penuria de resurse energetice va duce la creșterea prețului gazelor și petrolului. Țările NATO vor începe să cumpere mai multe arme de la complexul militaro-industrial american. Asta va duce și la creșterea prețului armelor. ” (din Cotidianul de ieri)

 28. TRADATORUL CRIMINAL Joianis vrea sa bage Romania in razboi pentru satanistii care ii dau ordine, ca unui sclav retardat ce este ? Iata pentru ce se zbat satanistii sa nu se afle adevarul:

  ,,NATO și SUA au realizat: 14.500 de morți în Libia; 165.000 de morți în Afganistan; 224.000 de morți în Siria; 1.200.000 de morți în Irak; 100.000 de morți în Palestina (din 1948); 15.000 morti in Serbia Fără motiv…’’
  ,, La 13 martie 2022, armata rusă a nivelat tabăra militară de antrenament Yavorov din vestul Ucrainei, cea mai mare din Europa…NATO l-a folosit timp de opt ani pentru a antrena soldați ai Apărării Teritoriale Ucrainene, adică pe banderiți (adepții lui Bandera sau „neo-naziști. De la începutul conflictului, tabăra devenise centrul de aprovizionare cu oameni și echipamente pentru armata ucraineană. O livrare gigantică, pe 12 martie, tocmai a avut loc din Polonia și România. Potrivit armatei ruse, cel puțin 180 de mercenari străini au fost uciși, ceea ce guvernul ucrainean a negat în mod neconvingător…’’
  ,,Forțele ruse au descoperit peste 30 de laboratoare de arme biologice deținute de SUA și conduse de CIA în Ucraina gata să elibereze viruși asupra poporului rus. În tunelurile subterane de sub Cernobîl (un sistem care rula sub proprietatea deținută de Biden) au fost găsiți copii mutilați și morți în lanțuri. Putin: Salvăm victimele lui Biden: https://beforeitsnews.com/v3/r2/?url=https://bestnewshere.com/putin-we-arerescuing-bidens-victims-must-video/
  https://www.romaniareala.com/2022/03/01/ancheta-laboratoarele-militare-de-biocercetare-din-ucraina-conspiratie-sau-realitate/
  https://www.youtube.com/watch?v=SMR5XsiSsfs&t=134s
  https://ok.ru/video/3943487769196 Dumbas 2014 Documentar francez

 29. Trimitem un Batalion de curve liberale, ele trebuie sa oboseasca armata rusa

 30. Cea mai eficace arma pe care o putem da ucrainienilor ar fi sa trimitem un batali0n de „bruneti” sa colecteze in folosul democratiei fier vechi concretizat in tancuri si armament rusesc,venitul obtinut ,se intelege, neimpozabil.

 31. O declaratiie cat de cat rezervata.
  Ceea ce e bine.
  Singura declaratie unde dulapul iar nu spune mai nimic dar de data asta e de bine.

 32. Acest agent Iohanis care a vindut RO la diavol este foarte secretos care vrea sa bage tara in razboi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.