Iohannis, despre disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

Există zone în care „nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a fost întrebat dacă are cunoştinţă despre o serie de disfuncţionalităţi care au apărut în Air Schengen şi despre controale efective pe aeroporturile din Paris şi Viena la avioane cu pasageri care veneau din România.

Iohannis a susţinut o conferinţă de presă înainte de participarea la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

„În ce priveşte Air Schengen, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, sigur, pe cale diplomatică”, a arătat şeful statului.

Mai mulţi europarlamentari români au reclamat că li s-au cerut documentele pe aeroport după intrarea României in Air Schengen.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat pe 8 aprilie că a ajuns la Viena cu avionul, unde a fost „supus în mod abuziv şi discriminatoriu unui proces de verificare de către poliţia lui Karner”, deşi România a intrat de mai bine de o săptămână în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene.

„Dacă Guvernul Nehammer nu încetează această formă de discriminare imediat, voi cere viitoarei Comisii Europene, dacă va dori votul meu, să acţioneze la CJUE acest abuz de putere”, a scris Tomac pe Facebook, solicitându-i preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să oprească imediat această formă de discriminare absurdă”.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a afirmat că românii sunt controlaţi în continuare pe aeroporturile Europei.

„Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează paşapoartele, deşi din 31 martie ţara noastră este parte din spaţiul unic de circulaţie european pe cale aeriană şi maritimă. Este un abuz clar din partea autorităţilor naţionale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele româneşti, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Da și cum se face ca tocmai cei care nu au înțeles ca România a intrat în Schengen aerian sunt prostii din zona Micuței și Hoatei austrii. Fara sa vrea prezidentul sa scăpat și a dezvăluit planul pentru viitorul UE. Deja franta și austria sunt Zone. Dar România?

 2. s-a trezit Plavanu la sfarsit de mandat. cat de josnic poate fi, sa faca acum pe marele patriot?
  pe bune, cat suntem de retardati, s-or gasi multi romani sa il admire. suntem deja in prapastie din cam toate punctele de vedere, iar lumea ar trebui sa ii iasa in drum sa -i zica: lasa-nee, esti o rusinee! chiar carateeee!

 3. Ce naiba îl deranjați pe leneșul turist de lux? Lasati-l sa putrezească în propriul hău, nu împrăștiați duhoarea.

 4. Cine-i opreste pe oficialii romani sa aplice un tratament identic mafiotilor comunitari, cu adresa directa fritzilor de mana a doua si frantujilor? Cu niste ‘luzeri’ trebuie sa lucrezi cu metodele lor.

 5. Mai fraților n-ați observat că (editat) ăsta ține conferințe de presă numai când e la bruxelles?…
  În țară niciodată, oare de ce?…

 6. Daca vă făcurăți capre , se poarta cu voi că și cu o capra ! Scuipal pe austriaco-rus între ochi și cere Schengen adevărat nu surogat .

 7. Da el a înțeles și a comunicat în limbajul lui „diplomatic” de lemn „România stat eșuat”așa parcă s-s exprimat ciocoiul parvenit ,,acum dacă plebea mai speră ceva de la acest turist,este strict problema ei

 8. Universul e Creatorul!
  Pământul, viața și Omul trebuie să fie în armonie!
  Opriți – vă, NATO și UE!
  Lăcomia liderilor, lipsa de educație, cultură etc a acestora duce la dispariția vieții pe Pământ!
  Nu veți scăpa nici voi ,nu aveți unde să vă băgați, de ceea ce comiteți împotriva vieții pe Pământ, războaiele, poluarea etc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.