Iohannis, editorial de Ziua femeilor

„Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, plătind un preț mai mare“ și „Când femeile prosperă, societățile prosperă“ sunt două dintre ideile unui editorial semnat de președintele Iohannis și alți oameni politici europeni cu ocazia Zilei Femeii. Președintele Iohannis a ales Digi24 ca sursă de mediatizare a acestui mesaj, în detrimentul altor instituții media. 

Iată editorialul:

„Anul acesta Ziua Internațională a Femeii are o semnificație aparte, nu doar pentru că se împlinesc 110 ani de la prima Zi Internațională a Femeii, când peste un milion de femei și bărbați și-au unit forțele și și-au făcut vocea auzită pentru drepturi egale. Ne aflăm, de asemenea, într-un moment de cotitură important în acest an pe 8 martie.

În ultimul an, multe dintre viețile noastre au fost temporar afectate de cea mai severă criză de sănătate a generației noastre. În timp ce se aflau în fruntea luptei împotriva pandemiei în spitalele și centrele noastre de îngrijire medicală, femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, plătind un preț mai mare, atât din punct de vedere economic, cât și social.

Violența domestică și de gen a crescut, femeile au preluat o pondere mai mare din sarcinile gospodăriei, iar cifrele lunare privind șomajul, potrivit Eurostat, arată că, în timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a crescut de la 6,2% la 7,1% în decembrie 2020, creșterea în rândul femeilor a fost mai semnificativă, de la 6,7 % la 7,9%.

În următorii ani, trebuie să reconstruim în bine societățile și economiile noastre. Dacă vrem să evoluăm și să prosperăm în lumea post-COVID-19, avem nevoie de o abordare mai incluzivă, care să pună în valoare toate abilitățile, inclusiv pe cele ale femeilor.

Cum vom reuși să facem acest lucru?

În primul rând, trebui să depășim dezbaterile ideologice din trecut. Egalitatea dintre femei și bărbați este consacrată de articolul 23 din Carta Drepturilor Fundamentale. Acest drept nu este negociabil. Este unul dintre pilonii fundamentali pe care am construit societățile noastre europene.

În al doilea rând, mai mult ca oricând trebuie să construim contextul economic adecvat pentru egalitatea de gen. Desigur, egalitatea de gen este, din punct de vedere moral, ceea ce trebuie făcut. Dar egalitatea de șanse este importantă și pentru a permite progresul economic și social.

Când femeile prosperă, societățile prosperă. Societățile în care există egalitate de gen sunt societăți mai bogate, în toate sensurile cuvântului. Conform tuturor cercetărilor, economiile în care există egalitatea de gen sunt mai performante.

Reușita reconstrucției după această criză va depinde de deciziile pe care le vom lua atunci când vom lansa programele de redresare post-COVID-19. Acestea sunt o oportunitate unică pentru a reconstrui mai eficient si mai incluziv, asigurând participarea femeilor în economie și abordând inegalitățile privind veniturile.

Dacă vrem să construim reziliență economică pe termen lung după pandemie, trebuie să ținem cont de problemele specifice de gen care au împiedicat femeile să aibă drepturi și șanse egale. De aceea trebuie să includem o abordare integratoare de succes a egalității de gen în pachetele europene de stimulare și redresare post-criză.

Egalitatea de gen și, în sens mai larg, incluziunea sunt factori importanți de transformare pentru reînnoirea economiilor noastre după pandemie. Dacă vom reuși să deblocăm întregul potențial economic și antreprenorial al femeilor, eforturile noastre de redresare vor conduce la economii și societăți mai puternice și mai reziliente.

În al treilea rând, trebuie să ne intensificăm eforturile la nivel internațional. Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor, iar pandemia de COVID-19 nu a făcut excepție.

Criza de sănătate severă a expus poziția vulnerabilă a fetelor și a femeilor în multe părți ale lumii, în special în statele fragile și în cele afectate de conflicte.

Este important că noua administrație americană a revenit, împreună cu noi, în lupta pentru drepturile fetelor și ale femeilor din întreaga lume.

În calitate de lider global în domeniul dezvoltării, Europa are o responsabilitate specială. Trebuie să facem toate eforturile posibile pentru ca răspunsul nostru umanitar și de dezvoltare la pandemia de COVID-19 să includă consolidarea accesului la educație și asistență medicală pentru fete și femei, inclusiv prin promovarea dreptului la sănătate sexuală și reproductivă, precum și sprijinirea acestora în drumul lor spre independență economică.

Doar un editorial (Op-Ed) de Ziua Internațională a Femeii nu este suficient pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Va fi necesar un efort mult mai susținut pentru mulți ani de acum înainte.

Să profităm de acest moment pentru a construi societăți mai incluzive și mai implicate, în care drepturile egale sunt primordiale, nu numai pe hârtie, ci și în viața de zi cu zi. Va fi benefic nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Egalitatea de drepturi va fi un pas înainte pentru toți, permițând și bărbaților să renunțe la rolurile și stereotipurile tradiționale.

Nu va fi ușor. Dar este posibil!,“

 se mai arată în editorialul semnat de președintele Iohannis împreună cu Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, Alexander De Croo, Prim-ministrul Belgiei, Kaja Kallas, Prim-ministrul Estoniei, Sanna Marin, Prim-ministrul Finlandei, Kyriakos Mitsotakis, Prim-ministrul Greciei, Micheál Martin, Prim-ministrul Irlandei, Xavier Bettel, Prim-ministrul Luxemburgului, Pedro Sánchez, Prim-ministrul Spaniei, Stefan Löfven, Prim-ministrul Suediei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

  1. Pai, daca o tine tot asa cu drepturi din ce in ce mai multe pentru femei, pe bune daca nu fac schimbare de sex, desi parca vad ca o sa ma fluiere golanii pe strada ! … Totusi, slabut de tot „editorialul” si „panseurile” de Giga, mult sub „Iarna nu-i ca vara” !

  2. Sikkktir mincinosule! Vocalizele mincinoase nu fac doi bani in Romania!

  3. Păcat ca nu poate candida pentru al treilea mandat. Are si tara asta Presedinte, in sfarsit. Sper ca ati avut ocazia la vaccinare sa vedeti si „brandul” Presedintelui. Nu toti scofalcitii.

  4. Cele două fațade ale societății contemporane: turbo capitalismul neoliberal in care deținătorii marelui capital ii halesc pe micii deținători de capital, femei sau bărbați; discriminarea pozitivă impusă de mintile bolnave ce susțin noua religie a „corectitudinii politice”, perverși ai capitalismului transnational care nu au obiecții și critici la exploatarea femeilor, copiilor de ” industria divertismentului, pornografica”.RO ultimelor 3 decenii nu a fost mai fost o țară condusă în acord cu tradițiile sale. Iar populația a ajuns în precaritate pt că s-a lăsat condusa de trădători, de alogeni criminalizati al căror unic scop este acela de a-și sluji Stăpânii.

  5. „Președintele Iohannis a ales Digi24” – FALS! Acel post I-A FOST REPARTIZAT, nu l-a ales.

  6. Gargara! Dna Iohannis este si dansa afectata de pandemie la fel ca noi? Ash! Deci, Doamna Mea este bine. Pentru voi celelalte o urare si o imbrbatare protocolare. Textul sigur nu va apartine.
    Puteati prelungii cu 2-3 zile declararea masurilor draconice daca va pasa. Dar cum nici Dvs si mai putin Dl Arafat nu va ganditi sincer la femei le-ati otravit si aceasta zi.

  7. Bre,pana si Ziua Femeilor nea Klausica von Sparanghel a legato smechereste de pandemie si ,,lupta lui,,contra covidului impreuna cu femei si pentru femei,basca si o ,,educatie sexuala,,pentru ele in buna propaganda globalista.Ps.Egalitatea de drepturi va fi un pas inainte pentru toti,permitand si barbatilor sa renunte la rolurile si sterotipurile traditionale.Hi..hi..hi..Nu cred ca se mai indoieste nimeni de unde ia nea Klausica ,,lumina,,si nu adopta macar un copilas cu toate ca are 6 case si o leafa babana care ai permite asa ceva.Pai ce?E prost ca ,traditionala,,Dancila care a adoptat doi copii si regreta ca n-a mai adoptat unul? Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.

  8. HERR NU STIE CE E AIA O FEMEIE(DOAMNA/DOMNISOARA)
    IN GURA LUI SPURKATA ESTE decit CUVINTUL PSD
    ORISCUM NU ARE KINDERI CA NU STIE PROCESUL FIZIC BIELA/MANIVELA SAU CUM SE FACE FICHI-FICHI
    DEA AIA SI GRADINA ZOO DIN SIBIU NU MAI ARE…………….
    fu tare ales fumeia wener de 8 marte cifra cu doua gauri
    alles gutte

  9. Ce vrea sa ne comunice Iohannis prin:,,Este important ca noua administratie americana,a revenit,impreuna cu noi,in lupta pentru drepturile fetelor si femeilor”? Ca desi pupa-n cur vechea administratie americana si pe ambasadorul Adrian Zuckerman(astia nu iubeau egalitatea dintre baieti-barbati si fete -femei?).Iohannis si guvernele sale,,luptau” din greu pentru inlaturarea femeii Dancila din postul de prim-ministru,a refuzat nominalizarea femeii din minoritatea tatara din Romania la functia de prim -ministru(Sevil Shhaideh) etc. Nu stiu cine i-a scris ,,editorialul” dar e clar ca se contrazice precum,,vechea administratie” (trumpista).Observ aici ipocrizia omnului public si politician de meserie Iohannis. Ipocrizia ramane condamnabila caci ea trimite o la o realitate mai complexa decat simplul fapt de a zice una si a face alta.Femeia nu inseamna politica de stanga sau de centru dreapta, este o persoana egala in drepturi cu barbatul!

  10. A fost Ziua Mamei, indiferent daca suntem orfani sau nu cineva a avut curajul sa ne aduca pe lume, in majoritatea cazurilor sa ne creasca. Multimim tuturor mamelor, pt ca asa gasim si noi femeia visurilor pt ca o MAMA a adus-o pe lume.

    Femei prin definitie este a cea persoana care aduce pe lume un copil si il creste.
    Restul sunt doamne si domnisoare unele active sexual alte nu.
    Din respect le oferim o floare, un dar este doar un gest. Recunostinta insa este doar pentru MAME.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.