Iohannis îl felicită pe noul preşedinte de la Budapesta

Ungaria, care a pierdut-o pe emblematica preşedintă Katalin Novak după ce aceasta a acordat o graţiere într-un scandal de abuz asupra copiilor, i-a ales luni succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului.

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie.

În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial.

Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris el însuşi plecarea acestei apropiate drept un „coşmar”.

Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Orban speră să pună astfel capăt scandalului, care a scos zeci de mii de oameni în stradă la jumătatea lunii februarie, o mobilizare la o scară nemaivăzută de un deceniu.

„Unitatea naţională a fost zdruncinată de această decizie” de graţiere, a declarat liderul naţionalist la radio săptămâna trecută, adăugând că doar demisia lui Novak şi instalarea unui nou preşedinte ar putea „restabili unitatea”.

El a promis, de asemenea, să consolideze legislaţia privind protecţia copiilor, inclusiv să solicite „teste care evaluează stilul de viaţă, devianţa sexuală şi aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat, luni, pe noul preşedinte al Ungariei, Tamas Sulyok, pentru alegerea sa în această funcţie.

„Îl felicit pe Tamas Sulyok pentru alegerea ca preşedinte al Ungariei. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre, în baza Parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria”, a scris şeful statului român pe platforma X (fostă Twitter).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

 1. Asa ar trebui ca si in Romanika presedintele sa aiba rol ceremonial, sa se ocupe de excursii 6 luni din 12, sa fie arogant si dus cu pluta ca Iohannis, pe care-l recomand la sefia NATO. Are profilul perfect, ideal!

 2. O bila alba pentru sas este ca nu a invitat-o niciodata pe turista unguroaica la Cotroceni atunci cand facea ilegal naveta in secuime. Ar fi fost precum o camerista pe langa regele Charles pe care l-a invitat mereu.

 3. @Q
  -in Romanika presedintele ARE rol ceremonial
  dupa Constitutie
  numai ca unii au fost vrajiti cu lozinca „republica semi-prezidentiala”
  (era cazu basediei,semi-prezidentu piticania inchinata la unii dintre americani,la „marele licurici”)
  si in consecinta in Romania avem
  O TARA DOUA SYSTEME!

  -este modelul chinezesc,aplicat peste tot,mai ales in USA;
  maestrul Coroiu inventatorul sintagmei „statul paralel”
  abia ce a descoperit gaura de la covrig!

 4. Ce dracu sa mai „lucrezi” până-n toamnă, mai ciolan ? Tu n-ai lucrat nimic 9 ani și jumătate și vrei sa faci kktul praf in ultimile 6 luni ! Basca, vine vara, sezonul vacanțelor și concediilor multiple și fără sfârșit, ușcheală de aici, trogloditule politic !

 5. Acum la plecare s-a gasit puturosul navetist, turistul national sa „lucreze”, cel ce nu a facut in 9 ani nimic.

 6. Cei doi din dreapta lui V.Orban sunt cei mai periculosi si mai mari dusmani ai Romaniei si Statului Roman. Asta il da de gol si pe V.Orban ca dusman inrait al romaniei si poporului roman. Trebuie tinutzi minte si declarati persona non grata pe teritoriul Romaniei.

 7. Sa vedem daca nu cumva noi romanii am scapat de ‘raku si acum vom da peste tac-su……[Rumburak]

 8. Opoziția din Ungaria se comportă uneori infantil.. Nu prea pricepe unele treburi, sau intenționat vrea rău Ungariei..De fapt e deznădejdea și consolarea deoarece cu siguranță nu au atitudine constructivă și corectă ,deci nu vor apuca sigur la guvernare,..

 9. Marele scUrs Serios ? Adica in Ungaria e la putere, doar puterea, iar opozitia e in opozitie tot timpul. Hai, plimba ursul cu textele astea infantile

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.