Iohannis, în Dubai: Ce a spus despre energia nucleară din România

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

„Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus şeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial.

El a subliniat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, afirmând că acest fapt reprezintă o experienţă naţională consistentă în acest domeniu.

„În acelaşi timp, trebuie să facem mai mult – la nivel naţional şi global”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

„În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. (…) Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi. Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

„Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a afirmat şeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 2-4 decembrie 2023, la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfășura în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Potrivit Adninistrației prezudențiale, Klaus Iohannis va susține declarația națională în dimineața zilei de 2 decembrie 2023 și va evidenția faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume. Președintele Klaus Iohannis va susține necesitatea implementării de urgență a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanța pe care educația privind clima și mediul înconjurător o are în sistemul de învățământ din România. În același timp, va reliefa ambiția României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră și deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomația climatică a țării noastre. În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis va face un apel cu privire la un angajament comun ambițios având ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Președintele României va participa, totodată, pe 2 decembrie, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alți șefi de stat și de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziția climatică justă. În aceeași zi, Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la un eveniment de promovare a inițiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susține la COP28. Cu acest prilej, Președintele României va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securității energetice și în procesul global al decarbonizării.

Pe 3 decembrie, Președintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianța Solară Internațională. În mesajul său, va evidenția, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianță de state care promovează extinderea energiei solare.

Pe 4 decembrie, Președintele României, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovației Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanță este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acțiunea climatică eficientă are nevoie de investiții, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri și implicarea universităților în dezvoltarea unor noi tehnologii și soluții climatice,a precizat Administrația prezidențială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. „250 de străini defilează de ziua naţională!”
  Ce dovadă mai clară de sfidare, batjocoră şi aroganţă din partea iudeomasonilor paraziţi alogeni evrei că sântem o țară sub ocupaţie străină! Şi, atunci:
  – ne mai mirăm că de ce nu avem autostrăzi, infrastructură, şcoli, spitale, educaţie, sănătate, pensii, salarii?
  – ne mai mirăm de ce nu mai avem economie resurse, aur, petrol, gaze, paduri, pamantul agricol?
  – ne mai mirăm de ce am fost alungaţi din ţara noastră peste 5 milioane dintre noi, sclavi în occidentul imperialist iudeomason?
  – ne mai mirăm de creşterea preţurilor la utilitati, gaze, curent electric, apa, telefonie, toate acaparate de corporatiile occidentale?
  – ne mai mirăm de tinerii fără valori, repere, spalaţi pe creier îndobitociţi pervertiţi cu desfrâu, lgbt, droguri, cu „şcoala altfel”?
  – ne mai mirăm că avem salarii mai mici, preţuri mai mari ca-n occidentul nelegiuit imperialist iudeomason şi produse de proastă calitate decât la ei?
  – ne mai mirăm că nu mai putem creşte porcul nostru în ogradă şi că mancăm alimente cu chimicale, fără gust, gândaci şi viermi?
  – ne mai mirăm când ne vor inchide din nou în case, să ieşim cu bilet de voie, „paşaport verde”, că ne vor întepa iarăşi obligaţi cu alte otrăvuri, închişi în oraşe de 15 minute, în lagărul lor digital, dependenţi total de minciuna „banilor” lor digitali din băncile lor, dependenţi de sistemul lor antihristic, antinaţional, antiuman?

  Să nu ne mai mirăm de toate acestea ! TREZEŞTE-TE ! Ridică-te împotriva alogenilor paraziţi iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc şi ne gonesc din țara noastră aducând în loc arabi, negri, asiatici, distrug copii, viitorul ţării, prin lgbt, desfrâu, droguri! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital ! Aruncă-l la gunoi, foloseşte numai banii numerar şi cere urgent revenirea la moneda fizică din aur !

 2. Povesti! A plecat cu ravasitoarea cu avionul de lux pe cheltuiala romanilor sa se dea grande! Sunt curios unde va pleca dupa acea!

 3. Agenda iudeomasonica pentru sclavizarea lumii si transformarea intr-un lagar digital continua fara probleme prin „crizele” lor provocate : crize financiare, medicale, militare, climatice, sociale, economice….
  Alogenul parazit instalat la Cotroceni de iudeomasonii globalisti satanisti urmeaza ca un robot indicatiile intunecatilor nealesi de nimeni (de la Davos, Bilderberg, Forumul Economic Mondial…curat „democracy”)…si noi dormim…

  TREZEŞTE-TE ! Ridică-te împotriva alogenilor paraziţi iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc şi ne gonesc din țara noastră aducând în loc arabi, negri, asiatici, distrug copii, viitorul ţării, prin lgbt, desfrâu, droguri! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital ! Aruncă-l la gunoi, foloseşte numai banii numerar şi cere urgent revenirea la moneda fizică din aur ! Trezeşte-te ! Ridică-te!

  „Oamenii nu vor schimbarea decat in caz de necesitate si vad necesitatea doar in conditii de criza” – debiteaza Jean Monnet parintele babiloniei neomarxiste iudeomasonice UE !

 4. „Totodată, va sublinia importanța pe care educația privind clima și mediul înconjurător o are în sistemul de învățământ din România. Δ – ati intalnit vreodata un palavragiu mai de speta joasa, decat omul din poza ? Scoala romaneasca este la pamant, produce 90% culegatori de praz in Germania; Romania a devenit tara muntilor de gunoaie importate din Germania, Franta, Italia, Austria pe baza unei legislatii mafioate contrasemnata de Johanis – ar trebui alungat de la tribuna conferineti respective.

 5. Daca il interesau schinbarile climatice de ce a trebuit sa mearga cu ” jetul” acolo ? Il durea o videoconferinta ? Sau ca de obicei -turist , mincator de rahati ,poate-l baga cineva in seama ?Si-a luat si” COdoiul” cu el ? S-a dus cataclismul sa vorbeasca ? Ce ?

 6. „schimbarea climatica” a devenit „viza” pentru vacante de lux in numele nostru?

 7. & L-a trimis Dan Voiculescu la Dubai, să facă rost, să procure, ?

 8. Ceilalți președinți / premieri își vor transmite cele 3 minute de mesaj prin metoda videoconferință : practic, eficient, costuri reduse.

 9. iar devenim ‘hub energetic’:)))rahatii astia nu mai au rusine

 10. Daca schimbarile climatice produc efecte negative, asta nu inseamna ca acele schimbari climatice au fost provocate de oameni prin emisiile de CO2. Tocmai aici e marea pacaleala. Continuand sa nu mai producem CO2 nu vom mai hrani viata de Pamant, viata care este bazata pe carbon si oxigen. Obiectivul de zero emisii nete de CO2 pana in 2050 este unul utopic, absurd si nejustificat. O sa vedeti efecte negative in viata noastra din cauza actiunilor pe care le facem pentru acesta decarbonizare nenecesara, de fapt deja incepem sa vedem curbele de sacrificiu 🙁
  Opriti nebunia! CO2 este bun pentru viata, si procentul infim al concentratiei CO2 nu influenteaza clima, aceasta teorie a incalzirii climei din cauza emisiilor de CO2 este complet gresita si nu a fost demonstrata experimental! Aceste manevre pentru diminuatea emisiilor de CO2 nu ajuta la stoparea incalzirii climei, ci sunt despre inrobirea si controlul omenirii. Exista alte cauze care duc la incalzirea si racirea pe perioade mari a climei pe Pamant, iar omenirea nu poate lupta impotriva acelor cauze. Acum ne aflam intr-o revenire dintr-o perioada mai rece. In trecut au existat perioada in care concentratia de CO2 in atmosfera era mult mai mare decat cea care este acum, iar in unele dintre perioadele cu concentratie mare de CO2 clima NU era mai calda decat acum, si evident ca in istoria indepartata nu omenirea produsese acea crestere a concentratiei de CO2. Daca vrem sa luptam impotriva desertificarii si pentru o clima mai blanda (cu mai putine extreme) trebuie sa facem reimpaduriri, iar acele paduri au nevoie de CO2 ca sa creasca. Ori prin politicile actuale de scadere a emisiilor de CO2 nu facem altceva decat sa ne indreptam spre dezastru, atat economic si social, cat si de mediu.

 11. Raus Ranchiunis R3t@rd1s e un personaj imaginar.Personajul real ne arata ce gandesc nemernicanii sa puna la butoane in Colognii. Nu ma mir ca au luat-o in picaj. Zlava Xi!

 12. Haha, a vorbit mutu, iar ne distram. Ma rog, a citit ce i-a dat softul acolo…ca Onanisul e varza-n toate. Mare pleasca pe capul acestui trantor…

 13. Toți mocofanii s-au dus acolo cu avioane private, vreo 2500 ca să se dea-n stambă cu caviar, finețuri culinare si alcoolice, o partuză-două cu nubile și/sau băieței și să se strofoace de grija biotopurilor pe care le-au ras cu buldozerele ca să-si umple găurile negre din conturi.Tot ce are lumea mai rău s-a strâns acolo.Mă gândeam că, poate, face și putin o greseală…

 14. Ţi-ai dreac’ de alegători cu alesu’ vostru! Pleacă şi în Australia?

 15. Johannis reprezinta Romania, tu ce reprezinti ? Precis l-ai ales de vreo doua ori sa te reprezinte !

 16. Un tradator ordinar „sef al statului” care nu exista! S-a dus cu avionul de lux pe cheltuiala romanilor ca sa vorbeasca ca deobicei aiurea! Ziua Nationala a Romaniei nu l-a interesat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.