Iohannis, întâlnire privată cu episcopii greco-catolici din România

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, cu episcopii greco-catolici din România, în preambulul unui eveniment dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii, de către comunişti, a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Întâlnirea cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică a fost una privată.

Preşedintele a venit împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis.

Miercuri, la Blaj, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” are loc evenimentul „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănţuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Cu acest prilej, Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune. Ulterior, potrivit programului, va fi transmis mesajul Sfântului Scaun de către Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, iar Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, va avea un discurs.

În încheierea evenimentului va fi prezentat un fragment din Scrisoarea Pastorală a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu şi va fi intonat Imnul Fericiţilor Episcopi martiri de către soprana Antonia Beteag, acompaniată de autorii acestuia, Camelia Benedict şi Francisc Opreanu.

Klaus Iohannis se află în a patra sa vizită la Blaj în calitate de şef al statului, precedentele trei având loc în primul mandat de preşedinte.

Astfel, în 2015, Iohannis a rostit un discurs în Catedrala Greco-Catolică „Sfânta Treime”, prilej cu care a subliniat jertfa episcopilor greco-catolici martiri sub regimul comunist şi i-a înmânat Cardinalului Lucian Mureşan Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.

În 2018, a participat la ceremonia de reinaugurare după restaurare a Palatului Cultural de la Blaj şi a depus o coroană de flori la Monumentul Gloria, ridicat în memoria revoluţionarilor paşoptişti.

În 2019, preşedintele a asistat, pe Câmpia Libertăţii, la beatificarea episcopilor martiri de către Papa Francisc.

* În anul 1948, după instaurarea dictaturii comuniste, Biserica Română Unită cu Roma, care număra în jur de 1,8 milioane de credincioşi, a fost scoasă în afara legii. Prin Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948, bunurile sale au fost preluate de către stat, iar cele aproximativ 2.500 de biserici au fost atribuite Bisericii Ortodoxe Române.

Anterior, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, episcopii greco-catolici au fost arestaţi, fiind închişi la Sighet, Gherla, Aiud, unde au fost supuşi torturii şi cei mai mulţi au murit.

Prin Decretul Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, s-a abrogat Decretul nr. 358/1948 şi s-a recunoscut oficial Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Această biserică a luat naştere în Transilvania la sfârşitul secolului al XVII-lea, în contextul politic adus de integrarea Transilvaniei în Imperiul Austriac în 1691, prin unirea cu Biserica Catolică a unei părţi a românilor ortodocşi. În urma unirii, aceştia îşi puteau păstra ritul, tradiţiile, limba liturgică, sărbătorile, respectiv specificul instituţional. În schimb, recunoşteau supremaţia papală, existenţa purgatoriului, împărtăşirea cu azimă şi Filioque.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Pai Liliana spune ne si ce inseamna Filiogue rogute…si 2(doi) daca ne spui cum este cu decretul din 1948 spune ne si cum este cu unirea cu forta si crimele comise impotriva ortodoxilor care nu au vrut sa se uneasca comise de unguri si austrieci. Unirea s-a facut sub amenintarea uciderii !!

 2. Hai repede in Dubai ca sa fi prezent la ziua UAE, pe 2 Decembrie !!!!
  De fapt acesta-i motivul plecarii sale in Dubai.
  Sa fie primit cu fast iar el sa-si prezinte morga de ingamfat cu patru clase.

 3. Un biet Klaun, termina-și-ar mai repede mandatul!
  Cred că doar Petrov îl întrece în ticăloșie!

 4. Să sperăm că Sanctitatea Sa papa Francisco va observa supușenia și lingușeala lui Johhanis de Romania pe lângă Sfântul Scaun și va pune o vorbă bună pentru Klaus la momentul când nu va mai fi presidentul patriei. Poate îl recomandă pentru vreo funcție mai internațională că îi vin vremuri grele cum i-au venit și lui Câtzu. Cu ortodocșii nu prea l-am văzut să se adune că ăștia n-au pile decât la Istanbul.

 5. Lilico cum varul lui Horea i-a tradat pe cei trei iobagi rasculati doar pt. ca primul fusese ademenit la papistași, iar ceilalti erau ortodocsi. Ca aici e toata esenta intamplarii in ce-i priveste pe romanii ardeleni.

 6. Greco-catolicii = dusmanii de moarte ai ortodoxiei si Unirii Trasilvaniei (partial greco-catolice) cu România: a se vedea Maniu si clica. România ar sarbatori pe dracu’ la 1 Decembrie, daca dupa greco-catolici. Johannis, incult, nedemn de postul pe care-l ocupa, fanatic al anti-comunismului de factura nazisto-americana. Catedralele si bisericile ortodoxe din Ucraina tot de greco-catolici se darâma. Asa ca Johannis = dusman al românilor. Însa … la Cotroceni (la fel lui Iliescu, Constantinescu si Basescu, înca trei dusmani ai românilor).

 7. Da. Intentia Austriei cand a ingaduit romanilor din Transilvania sa treaca la cultul greco-catolic a fost sciziunea religoasa a natiunii. Fenomenul invers, de data aceasta,, a fost acesta. Scoliti in Occident, romanii care se pregateau pentru preotie, au redescoperit latinitatea limbii vorbite doar acasa, in familie. Atunci s-a trezit in randurile lor constiinta nationala iar cei mai buni dintre ei au realizat ceea ce in istorie se numeste Scoala Ardeleana. Au pregatit invatatori buni, pe care i-au trimis si in celelate provincii romanesti, care au pus bazele invatamantului modern, in limba nationala. Miscarea fireasca acum, de eliberare a natiunii romane din Transilvania ei au oragnizat-o și au condus-o, iar la Marea Unire din 1918 au avut o contributie decisiva. Desfiintarea cultului din 1948 s-a realizat datorita urii lui Stalin fata de Vatican, care nu i-a tolerat ateismul violent si atrocitatile impotriva misionarilor cultului de orice fel. Guvernul marioneta instaurat la Bucuresti s-a supus fara cracnire ordinului sceleratului gruzin si a comis una din cele mai cumplite crime impotiva unei mari parti a natiunii romane (circa 1.800.000 de credinciosi) din nefericire cu complicitatea Bisericii Ortodoxe care a acceptat supliciul cultului si inzestrarea nemeritata cu bisericile, bunurile materiale si spirituale ale cultului greco-catolic, care era la fel ca cel ortodox etichetat in Constitutia democrata, ca fiind cult national. Atunci s-a produs deznationalizarea romanilor din satele, targurile si orasele din secuime si din localitatile de la granita cu Ungaria unde elementul maghiar era majoritar. Romanii din acele zone nu mai aveau unde sa-si ingroape mortii, unde sa-si uneasca tinerii in sfanta casatorie unde sa-si boteze vlastarele. Asa ca multi au fost nevoiti sa se indrepte spre biserica romano-catolica, ce avea ca limba de cult maghiara.

 8. Biserica Greco Catolica,catolicismul, le-a fost impus de către imperiul habsburgic românilor din ardeal amăgindu-i cu egalitatea in drepturi cu celelalte minorităti din imperiu.Românii din ardeal au rămas la fel de iobagi chiar până în zilele noastre,pentru că un gunoi austriac pe nume nehamer le încalcă drepturile !Iar „Hakuna Matata johannes” să meargă la mă-sa în germania,acolo e religia lui !!…

 9. Daca nu cititi istoria reala a infintarii bisericii greco-catolice in Ardeal(1699-1700). nu veti intelege nici desfintarea ei din 1948. Cititi si va lamuriti singuri, fara sa cadeti in propaganda de doi bani! PS. Biserica greco catolica a romanilor din Ungaria de azi, i-a maghiarizat pe toti romanii si biserica a devenit la final catolica…

 10. Alogenii paraziti intre ei!
  Isi apara prada acaparata la 1700 prin viclenie si agresiune catolica in Ardeal, prin „uniatia” parsiva, dezbinand si prigonind poporul majoritar ortodox, ucigand preoti si credinciosi, demoland sute de biserici si manastiri ortodoxe cu tunul….
  Asemenea „binefaceri” din partea „civilizatilor” din occident si la rusi in 1596 prin „uniatia” de la Brest, dezbinand, prigonind si facandu-i pe fratii rusi si ucrainieni sa se urasca si sa se omoare intre ei !
  Acesta e ADEVARUL!Aceasta e istoria! Nu propaganda mincinoasa de la tembelizor, din mass media alogenilor paraziti!

  TREZESTE-TE!Ridica-te impotriva alogenilor paraziti iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc si ne gonesc din tara noastra aducand in loc arabi, negri, asiatici! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

 11. e cel mai periculos antiromân pe forum, deorece minte cu buna stiință. Biserica Greco-Catolica se-nchina totalmente papei de la Roma, iar unele elemente de rit si port sunt si ele diversioniste in vederea ademenirii românilor/ucrainenilor.
  In ce priveste ura față de Stalin, ea se datoreaza mai degraba acordarii Transilvaniei românilor si nu ungurilor. Hai, fii sincer.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.