Iohannis merge pentru Ucraina până la Paris.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie 2024, la Paris,  alături de o serie de lideri aliați, la o reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. Reuniunea de nivel înalt este organizată de Președintele Franței, Emmanuel Macron.

Discuțiile vor viza evoluția războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, implicațiile acestuia asupra securității europene și euroatlantice, precum și identificarea opțiunilor pentru intensificarea asistenței pentru Ucraina.

Președintele României salută demersul Președintelui francez și subliniază că unitatea și solidaritatea comunității internaționale în sprijinul acordat Ucrainei sunt esențiale și trebuie menținute.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va reafirma, și cu această ocazie, poziția constantă a României de susținere multidimensională a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

Mesaj pentru Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 23 februarie 2024, un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din Ucraina. Iată mesajul așa cum a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

 

Mâine se vor împlini doi ani de la declanșarea celei mai mari invazii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o acțiune nejustificată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu implicații majore asupra securității și a stabilității întregii regiuni.

Acești doi ani au fost marcați de suferințe inimaginabile, de pierderi de vieți omenești, de dramele a milioane de oameni care au fost nevoiți să își abandoneze casele și să se despartă de familii, de masacre teribile, de distrugeri ireparabile ale caselor, clădirilor, monumentelor și infrastructurii, toate lăsând în urmă o durere imensă.

Evenimentul de astăzi se desfășoară într-un loc cu o încărcătură emoțională profundă, Gara de Nord, un simbol al siguranței și al speranței pentru cei care au fost forțați să-și abandoneze țara și viețile pe care le cunoșteau.

România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate și generozitate remarcabile. Atât autoritățile române, cât și societatea civilă au lucrat în strânsă colaborare cu agențiile internaționale pentru a oferi sprijinul necesar celor care ne-au trecut granița și îndeosebi celor care au găsit adăpost în România.

În acest cadru, transmit mulțumiri tuturor celor implicați în procesul de gestionare a răspunsului pentru refugiați. Empatia, toleranța și altruismul de care au dat dovadă și pe care continuă să le manifeste sunt demne de recunoaștere și apreciere.

Este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăților cu care se confruntă, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie în aceste momente critice, fiindcă doar în acest mod democrația, valorile, libertatea și securitatea pot fi apărate și garantate.

Având în vedere situația extrem de complicată din țara vecină, incertitudinea cu privire la sfârșitul războiului persistă. Am fost, în acești doi ani, martori ai unor evenimente devastatoare: bombardamente, familii distruse, civili uciși în mod barbar. Și tocmai aceste imagini ale ororilor comise de Federația Rusă sunt cele care ne obligă să rămânem angajați ferm în sprijinirea necondiționată a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

Totodată, este necesar ca autoritățile, alături de partenerii internaționali, să continue eforturile pentru furnizarea asistenței umanitare refugiaților și mai ales pentru integrarea celor care se află pe teritoriul statului român.

Trebuie să fim conștienți că ezitările sau întârzierile în privința Ucrainei oferă avantaje agresorului. Să nu lăsăm oboseala să domine, pentru că în astfel de momente este crucial să ne amintim care este obiectivul nostru: protejarea vieții, apărarea valorilor democratice și a libertății. Fiecare gest pe care îl facem în solidaritate cu Ucraina contribuie semnificativ la păstrarea coeziunii în lupta pentru dreptate, pace și respectarea drepturilor omului.

Reafirm susținerea și angajamentul României de a rămâne alături de vecinii noștri pe drumul către recăpătarea libertății și a independenței, precum și de a le sprijini eforturile de reconstrucție în urma conflictului și pe cele de integrare în familia europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

42 de Comentarii

 1. Probabil au nevoie de chelneri, ca nici de sef de sala nu este bun ineptul asta…

 2. No meri în urSula noastră !..vorba lui ăla de la timișoara!…

 3. …sigur asta nu este presedintele in exil al ucracilor?…

 4. Bla-bla-bla, acțiune nejustificată, bla-bla-bla, ilegală, bla-bla-bla, dreptate, bla-bla-bla, pace, bla-bla-bla, drepturile omului.
  Cu cât repetați mai insistent balivernele, cu atât e lumea mai scârbită de ele…măR🤮g.

 5. Pt. Romania si poporul roman, acest tradator de tara ,nu sa preocupat atit de mult cum o face pt. Ukraina.

 6. Hmmm, ce (editat)! Se agață de ukraina pentru o poziție înaltă la Bruxelles și după, părăsește ukraina la fel cum a făcut cu Romania! Scopul(funcția dorita), scuza mijloacele(situația din ukraina) mințind că un birjar cetățenii ukrainei deja terorizați de războiul de invadare! Apropo, cică el susține ukraina, ca persoana fizica, sau, pe spinarea Romaniei și a cetățenilor români, distrugandu-i iremediabil? Nu cred că sunt atât de(editat) sau legați la ochi și minte să accepte un asemenea bulibașa de lux mincinos, plin de ifose și cu ochii doar la bunăstarea proprie.

 7. Păi dacă n-a fost pentru Schengenul nostru, măcar să-și confirme statutul de preș ideologic al ukranilor. Când nu va mai fi președinte va avea surpriza să constate pe pielea lui duplicitatea și nerecunoștința liliputanului dictator de la Kiev.

 8. Mai face inca o excursie la Paris. Isi ia si bicicleta……[Rumburak]

 9. Doi ani de razboi care au distrus mitul armatei ruse moderne si invincibile, dar care au reconfirmat ca este capabila de a face mult rau, la fel ca intotdeauna in istorie. NATO trebuie sa se pregateasca, pentru ca desi poate invinge Rusia, trebuie sa o faca rapid, pentru a limita suferintele civililor.

 10. Dacă merge și doamna, o fi vorba de noua colecție primăvară vară a firmelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pariziene.

 11. Acestui (editat) trebuie sa i se impute cheltuielile cu deplasarile facute in interesul altora pe banii contribuabililor.
  Sa se duca dracului in Ucraina ,pentru ca de doi aniface politica in interesul ucrainenilor si nu a romanilor, care datorita politicii sale o duc din ce in ce mai rau.

 12. …pentru libiu…tocmai s-a demonstrat faptul ca amata rusiei este invincibila!…in ucraina lupta peste 50 de tari impotriva rusiei si uite ca o iau pe coaja…deocamdata rusia nu are interes sa termine razboiul, ioropa inca mai respira…cand si-o da ultima suflare-adica imediat ce va castiga trump alegerile- se va termina f repede razboiul, dar nu asa cum iti doresti tu, ci pe invers, ca tot se poarta diversitatea…

 13. Mascariciul Frantei face pe razboinicul.Se crede Napoleon, isi arata fasolea la Putin. Isi cheama slugile. O va lua in barba ca si predecesorul sau.Tara lui e in colaps si nu-l preocupa.E preocupat de latratul la rusi,cum zic cronicarii: „tara-i plina de tatari , aia… bea cu lautari!”.Il doare la basca pe Putin de acest licurici.

 14. Geaca Rosie cunoscut si sub numele de Johanis, trage tare sulfuroase sa-i amteasca pe decidentii cu numirile la NATO, sa-l fixeze si pe el acolo, nevolnicul este inversunat puternic sa obtina post la NATO, chiar cu pretul vanzarii de Tara (Romania) in razboiul Ukraina/Rusia, aste capabil de orice tradare de Romania : sa predea Delta/Dunarea, sa predea portul Constanta, sa-i predea pe fermierii romani, sa predea Bugetul public pt interesele Ukraina…oameni buni, stati cu ochii pe nemernic, urlati, contestati, iesiti pe strazi, Johanis periculos la maximum.

 15. Criminalul asta din capula la tara se duce in Franta pentru a coordona actiunea de participare a soldatilor romani, francezi…. la razboiul pe fata contra rusilor in Urcacania. Sfanta Cruce Vie a lui Iisus Christos sa-i mature din conducerea Sfantei Noastre Romanii pe toti tradatorii romani sau nu, alogeni sau nu. Fie c-acestia sunt imbracati in haina militara sau nu care doresc ca soldatii romani sa participe pe teren in lupta contra rusilor. Decat sa-i mai rabde pamantul, Sfanta Treime si Sfanta Maica Domului pe acesti criminali satanisti ce ne conduc ca sa fim datorita politicii lor de obiedenta fata de USA si UE distrusi ca tara si popor de termonuclearele rusesti si trasformata tara in mormane de moloz si noi, romanii in gramajoare de cenusa mai bine sa-i arda pe ei cu foc de pucioasa cat mai repede cu putinta. Amin.

 16. SCURT -REFERENDUM PENTRU DESTITUIRE! ORI -DACĂ SE POATE „LUCRA” LA PROGRAMAREA TIMPULUI ȘI MODULUI DE ALEGERI-ALEGERI PREȘEDINȚIALE ÎN MARTIE 2024-DUMINICĂ 3 ”ȘI GATA DUCĂ-SE LA BRUXELLES,STRASBOURG,MIAMI,MEXIC-ORI „UNDE-O DUS MUTU IAPA”-ORI ]N UCRAINA -DULAP PENTRU ZELENSKI! ;I UITE A;A SIMEON FACE UN PAS MARE SPRE TREI COCENI!

 17. Nimic pentru Romania,totul pentru ucraina!insul e capabil de orice pentru sefia nato.scandalos si grotesc!

 18. O discuție între doi cetățeni în piața, fiecare spunea opinia despre turismul plavanului de lux, citez „Chiar nu vezi că a plecat bou și s-a întors vaca cu tot cu ciufuta”?! Daca conștientizăm, este o zicătoare din batrani permanent reală în orice perioadă a vieții inclusiv în politica românească.

 19. Terminați cu asta. Merg mai mulți șefi de stat în Franța și nu merg numai pentru Ucraina ci pentru securitatea statelor lor. Eu nu-l suport pe Iohannis, dar voi trebuie să fiți corecți.

 20. Mă libiuca cate dioptrii porți? Ai? Sau ai ochelari de cal sa ai orbu găinii. Ia zi. Ai copii? Daca ai gândește-te la ei ,daca nu ai atunci nu gadi,nu vorbi nu…

 21. Unde e echipa castigatoare nenorocitule? Unde sunt paduriile noastre gunoiule?

 22. Ñu it i este rusine nenorocitule ce ai facut cu tara asta? Tu cu pnl ul,?

 23. Cine poate spune, a spus el cândva în auzul tututor:”eu sunt român”?

 24. ”Iohannis merge pentru Ucraina până la Paris.”
  Poate doreste sa candideze.
  In Ucraina ar urma alegeri.

  ”România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate și generozitate remarcabile.”

  Presedintele a ramas in urma cu stirile, cu pulsul tarii.Probabil s-a intamplat atunci cand tara l-a declarat pierdut.
  Un sondaj ar fi necesar, pt a vedea care mai e afectivitatea romanilor fata de Ucraina?! Indeosebi dupa repriza cu cerealele. Dupa deviza ucrainenilor. ”Nu ne pasa de voi, trebuie sa traim noi.”

 25. Dă Doamne să nu se mai întoarcă bolovanul niciodată în România

 26. Macron, Biden, si alti lideri europeni, parca sunt facuti de o mama. Fiti intelegatori, Iohannis nu putea face nota discordanta ! Este adevarat ca el, in mediocritatea lui, nici nu poate !

 27. IKW merge pentru a si aranja o functie la UE ori NATO. Ucraina este un pretex perfect. Deciziile le iau cei mari cei mici lw executa.

 28. Vinde Romania Ucrainei fasciste pentru un post cum a facut si fascistul Antonescu.Pe populatie o doare la basca,canta….Macarena.Cand vor veni iar rusii peste noi o sa incepet sa oracaim ca ne asupresc si ne baga despagubiri de razboi.

 29. Asta stie ca o data scos de la Cotrocel, va trebui sa raspunda pentru matrapaslicurile lui cu casele si altele,si pentru a accede la un loc protejat e in stare sa vinda si ce a mai ramas nevindut din Romania.Bai, poate ca sibieni il vor inapoi primar, de ce nu?

 30. Se duce la Paris să apere interesele Ucrainei, că ale noastre sunt toate rezolvate: suntem în Senghen, avem energie ieftină, tirurile ucraineine nu ne mai zdropbesc soselele…

 31. Se duce omu la Paris, ca de acolo isi cumpara hartie igienica la reducere

 32. Eșalonul II de partid și de stat s-a bruxellizat.
  P$DNL se mută la Buxelles cu mu(l)tul iubit conducător Dulap în frunte.

 33. M-am trezit, prea târziu se pare, clonat de un securistoid cu ordin de zi pe unitate care a lansat în numele meu un al doilea comentariu lemnos și propagandistic pro-Ukrania izvorât din latrina serviciului de informații care-i regurgitează simbria lunară. Îi put epoleții pe supt frazarea simplă dar instituționalăă. Iar că eu aș considera că NATO poate învinge Rusia este o pestilențială securistă care-mi deturnează gândirea și exprimarea liberă. După venirea lui Trump și retragerea SUA din NATO, alianța asta mobilată cu toate loazele europene prin birouri, în special cele românești, nu mai poate învinge decât Somalia eventual, nici p-aia! Atenție la comentatorii ăștia trolați, stipendiați de servicii, sau de birouri guv și prez, care sunt plătiți să cloneze și să deturneze comentariile unora critici, persiflanți, cinici și caustici, precum subsemnatul. Semnez, adevăratul:

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.