Iohannis, mesaj transmis la sesiunea solemnă a Academiei Române

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române – ”Marea Unire din 1918. Începutul Primului Război Mondial”. Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

”Destinul unei naţiuni întregite nu se împlineşte decât dacă se fundamentează pe viziunea şi responsabilitatea clasei politice, precum şi pe dăruirea, uneori până la sacrificiu, a unor întregi generaţii. De 1 Decembrie, cinstim eroii Primului Război Mondial şi pe toţi cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, ţară construită de şi pentru cetăţeni egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau cultul religios căruia îi aparţin”, arată Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că, pentru România, participarea alături de Antantă în Marele Război a însemnat nu doar o şansă a împlinirii naţionale, ci şi un pas hotărât spre asumarea unor valori politice şi a unui destin occidental.

”Cu toate vicisitudinile, pe întreg parcursul unei jumătăţi de secol de totalitarisme, semnificaţia momentului 1918 nu s-a pierdut. În pofida eforturilor de marginalizare ori de deturnare ideologică, memoria Marii Uniri ne-a hrănit speranţele într-un destin democratic şi european, regăsit în construcţia unei democraţii pluraliste după Revoluţia din 1989”, subliniază preşedintele.

Klaus Iohannis menţionează că Marea Unire a dovedit nu doar că reprezintă împlinirea vocaţiei istorice a tuturor provinciilor româneşti, ci şi că este reperul nostru identitar fundamental: ”Ea a fost, este şi va fi inspiraţie pentru toţi cei care înţeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public”.

Preşedintele arată că, astăzi, ţara noastră este deopotrivă rod al aspiraţiilor cetăţenilor săi, cât şi parte a unei construcţii europene.

”Corespondenţa dintre resursele şi oportunităţile pe care le valorificăm în plan intern prin exerciţiul democratic, pe de o parte, şi contribuţia noastră la arhitectura de securitate internaţională creionează profilul României europene”, adaugă Iohannis.

Menţionând că aniversările marilor evenimente şi realizări istorice ne îndeamnă să reflectăm asupra contribuţiei fiecărei generaţii la dezvoltarea societăţii, şeful statului afirmă: ”Lecţiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înţelese şi asumate, regăsite în viziunea şi în valorile pentru care ne creştem şi educăm copiii. Pentru că aşa cum lesne putem observa, valorile europene la care am aderat şi noi ca ţară trebuie reasumate şi apărate de fiecare generaţie. Ele pot fi puse în pericol de ură şi intoleranţă şi este datoria elitelor politice şi culturale să ofere fiecărei generaţii punţi de cunoaştere, dialog şi solidaritate, peste tranşeele ignoranţei, demagogiei şi populismului”.

”Aşa cum astăzi punem dezvoltarea socio-economică şi culturală interbelică pe seama energiilor descătuşate sau potenţate de evenimentele anului 1918, este cred potrivit să ne propunem ca, la un secol distanţă, să dăm naţiunii noastre, prin angajamentul unei clase politice responsabile, proiectele pe care România, opera de viziune şi jertfă a generaţiei Marii Uniri, merită să le primească”, subliniază preşedintele Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.