Iohannis. România, pilon de stabilitate la Marea Neagră

Klaus Iohannis a transmis luni, un mesaj cu prilejul operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu. La ceremonia desfășurată la Sibiu, președintele Iohannis a arătat că este un moment important pentru România, un moment la care s-a ajuns prin eforturi naţionale şi aliate politice, diplomatice şi militare.

România va continua să contribuie la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră, a reiterate Klaus Iohannis.

Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate pe multiple paliere – politic, diplomatic şi militar şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri„, a spus Iohannis.

În 2018, a amintit Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles, a făcut cunoscută intenţia României de a completa arhitectura aliată de comandă şi control de pe teritoriul naţional cu o capabilitate terestră de nivel corp pentru a consolida planificarea şi modul de operare al forţelor şi structurilor alianţei din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor, Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est.

Acest demers al României a fost salutat şi sprijinit de către autorităţile militare ale NATO şi de către aliaţi, ca şi în cazul altor iniţiative naţionale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, precum prezenţa aliată înaintată în regiunea Mării Negre şi Grupul de luptă NATO din ţara noastră”, a completat el.

Iohannis a spus că un obiectiv prioritar rămâne consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare a NATO la Marea Neagră, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid şi pe cele adoptate anul acesta la Vilnius.

„La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană şi cunoaşterea situaţiei operaţionale pe Flancul estic şi la Marea Neagră, astfel încât să creştem considerabil capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”, a explicat el.

Unitatea şi solidaritatea noastre, ca aliaţi, cruciale

„Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO”, a indicat Klaus Iohannis. NATO este cea mai puternică organizaţie politico-militară din istorie, a conchis președintele Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Bla-Bla-Bla…
  Mai rămâne sa ne spui CĂ TE-A INVINS SISTEMUL !
  Hai pa, măRog…🥱

 2. Parteneriatele strategice cu SUA ,Franta si acum cu Ucraina , impresionantul ajutor militar oferit Ucrainei, aparitia Trilateralei Ucraina ,Romania si Rep .Moldova , girarea obtineriii sumelor uriase de bani din PNRR , iminenta intrare a Romaniei in Schengen, scoaterea UDMR de la guvernare si trecuta realizare ce a scos din agenda votului din Parlament aparitia asa zisului Tinut Secuiesc , recentele vizite facute de catre Presedinte ce au reactivat vechi prietenii ,intelegerile militare ce au transfort Romania intr-un pol de putere regionala ,aducerea in viata politica a generalului Ciuca (roamanul absolut ),Impresionantul sprijin economic si miltar oferit Maiei Sandu , iaca doar citeva dintre realizarile de forta ale Presedintelui .

 3. Valeu, iar e deranj, a grait malai mare. Unchiule, pariu pe un pol ca trantorul asta nu pricepe nici 15% din ce se intampla in jur. Mare bulan a avut Ionanisul, serviciu bun, calatorii gramada, coana Carmen pretioasa se da de-a prima doamna, trai neneaca pe banii poolimii ignorante. Ah, de-ar mai merge un mandat…

 4. Eu zic sa se populeze Marea Neagra cu Macrouri si cu Heringi si cu Pastravi ! Si cu Icre de Manciurea si cu Caviar !

 5. Ham, ham ham ham!…rau ai ajuns bă trafulică !…în loc Sa te lauzi cu o autostradă, sau cu un spital făcut…tu elogiazi moartea!…războiul…cine dracul ne atacă?…

 6. Patifonul e deraiat rău, vinilul e zgâriat puternic, nu se înțelege nicio boaba românește. Oricine se pricepe sa bata campii, nu trebuie sa ne mire.

 7. ”Vai sărmanul pui de cuc, pui de cuc, pui de cuc,. stă-n pădure pe-un butuc”.. Are incă tupeul să iasă in public,.E o performanță ce mai,.Turma mai rabdă,..

 8. A ajuns si Sibiul port la Marea Neagra! Bivolul e in culmea fericirii. Daca nu mai poate el, il ajuta mercenarii NATO s-o faca fericita pe Carmencita.

 9. cineva, a si bate joc de el ..! la greu …nu stiu cum de nu realizeaza , cat de ignorant si penibil a devenit ,,..!mai bine , trimiteti-l undeva departe , inventati ceva , dati-i o ” sarcina , ” nu vedeti ca vorbeste aiurea , fara sa stie despre ce-i vorba ..?? rade o lume de noi ..!am inteles ca moldova , exceleaza prin infantilism in orice domeniu ..!! asta nu inseamna ca si noi suntem, prin ” presedintele ” nostru ![ era sa spun ” seful stetului ”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.