Iohannis, ultima întâlnire cu diplomații români

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins, miercuri, că românii, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul la vot în cele mai bune condiţii atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la cele parlamentare.

El s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

„Acum mai bine de o lună aţi încheiat organizarea cu succes a alegerilor europarlamentare în străinătate. Am convingerea că, prin eforturile dumneavoastră, cetăţenii români, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii şi la alegerile prezidenţiale, şi la cele parlamentare”, a spus şeful statului.

Iohannis le-a transmis diplomaţilor români că liniile directoare ale politicii externe rămân consolidarea rolului şi a influenţei în UE şi în NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, precum şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele. Potrivit preşedintelui, la finalul celor 10 ani ai mandatelor sale, identitatea României pe plan extern a câştigat „în substanţă”, iar profilul ţării noastre a crescut „poate chiar exponenţial”.

„România a devenit un actor regional, european şi internaţional credibil, implicat şi respectat, un furnizor de stabilitate şi de securitate. Împreună am reuşit să construim oportunităţi, să acţionăm hotărât, să ne apărăm interesele strategice şi să fructificăm apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO sau la formatele multilaterale ori regionale. România a eficientizat cooperarea cu partenerii cu care împărtăşeşte aceleaşi valori, viziuni şi obiective la nivel internaţional şi a diminuat sau chiar eliminat dependenţa de actorii care au abordări contrare. Pe aceste baze, politica noastră externă va continua să fie şi de aici înainte predictibilă şi, mai ales, de consens naţional, pentru că liniile directoare majore rămân clare pentru dumneavoastră: consolidarea rolului şi a influenţei în UE şi în NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, precum şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele, ca parte a eforturilor de susţinere a valorilor democratice, a multilateralismului şi a sistemului internaţional bazat pe reguli”, a indicat şeful statului.

Potrivit acestuia, crizele din ultimii ani – pandemia de COVID-19 şi efectele sale, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu – au reprezentat provocări dificile.

„Reacţia noastră a fost promptă şi eficientă, demonstrând că diplomaţia este un instrument esenţial pentru buna funcţionare a statului în slujba cetăţenilor şi, totodată, pentru asigurarea securităţii acestora. Diplomaţia a devenit, astfel, o componentă activă a sistemului naţional de securitate, aşa cum este firesc să fie. Îi felicit pe şefii de misiuni diplomatice şi oficii consulare care au acţionat eficient şi empatic în relaţia cu cetăţenii români aflaţi în situaţii de criză. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi, pentru a putea face faţă oricăror provocări care vor apărea”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele le-a mai transmis diplomaţilor români să îşi păstreze spiritul obiectiv, integritatea profesională, creativitatea şi competenţele tehnice.

„Diplomaţia este o profesie în care timpul nu se poate contabiliza. Este o profesie care implică pasiune şi conştiinţă. Să vă păstraţi spiritul obiectiv, integritatea profesională, creativitatea şi competenţele tehnice. În aceste vremuri ale ştirilor false, ale dezinformării, continuaţi să vă puneţi în valoare aptitudinea de a identifica şi de a înţelege ceea ce contează cu adevărat şi oferiţi un exemplu de gândire critică şi responsabilă. Modul în care România este percepută în lume depinde şi de creativitatea, intuiţia, performanţa şi implicarea dumneavoastră. Sunteţi parte a imaginii noastre în lume şi responsabilitatea dumneavoastră este una semnificativă. Destinul României este rezultatul forţei pe care o are naţiunea noastră şi, implicit, al forţei pe care o manifestă diplomaţia ţării, oferind prin dumneavoastră exemplul unui partener credibil, stabil şi responsabil”, a afirmat Klaus Iohannis.

În timpul discursului, şeful statului s-a oprit pentru câteva secunde deoarece s-a auzit un telefon mobil care suna. „Complicat cu telefoanele, domnule ambasador”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. E complicat si cu bunul simt… la ambii…
    De altfel, dupa expirarea mandatului de „dormitor” Muiannis are un loc asigurat in Cartea Recordurilor ! E unicul „Hot Cinstit” de pe planeta care a fost presedinte !!!

  2. Creșterea influenței în NATO și consolidarea parteneriatului strategic sunt tot atâția pași care vor trimite România în război. Ce să vezi, ca să apărăm interesele unui stat care deține teritorii românești. Mișto, acum înțeleg esența cărții semnate de Joianis, dar scrisă de alții… Pas cu pas!

  3. Mai exista ceva mai important pentru romani decat sa fie sclavii rusilor ucrainieni….Iti sta mintea-n loc sa auzi ca pana si popii incep slujba de insurare si maritis cu -Iubiti Ucraina CA PE VOI INSIVA-.Bai nebunilor,Ucraina este un stat ARTIFICIAL creat de Stalin prin furtul unor teritotii romanesti.Devii nebun ,o iei razna cu mintea,sa vezi ca intreg poporul sustine pe criminalii de la Valea Alba,pe urmasii lui Botnaras,uitand complet ca nebunii astia cu criminalitatea-n sange ,interzic pana si utilizarea limbii romane materne ACASA.

  4. Sper sa fie și ultima apariție pe micile ecrane a acestui escroc cu luxul in gat alaturi de minciuni și nesimțire.

  5. E greu cu telefoanele! Bine că nu i-a aruncat paltonul in cap jigodiei de ambasadoare! Asa țară, așa ambasadori leproși! Bine că n-a venit la ordin în pielea goală!Niste leproși plătiți de poporul român la greu!

  6. Dupa care nu mai bagi mana in bani pentru ca si imunitatea zboara de pe tine.

  7. „România un actor regional” Pesemne nu cunoaște ce face actorul. Actorul își joacă rolul din scenariul scris de alții.. Zece ani motanului sub coada..

  8. Când ai romanul băgat în cartea de istorie și te întreabă că ce faci cu privirea în carte de juma’ de oră, raspunzi: aprofundez materia. Modelul GPT din sppeechul Cotroceni are EOL din 2020 deja, din 2022 randează cu lag iar în 2024 încă nu s-a scalat imaginea din 2022 pe dispozitiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.