Ion Cristoiu: de la bolboroseală la clocot, în PNL

Declaraţiile lui Ludovic Orban conform cărora PNL trebuie să fie un partid care să sprijine toate valorile tradiţionale ale românilor – familia, biserica, satul, comunitatea– dar şi atacul la USRPLUS reprezintă o premieră de care liberalii trebuie să ţină cont, crede jurnalistul Ion Cristoiu. Într-un articol publicat pe cristoiublog.ro, reputatul gazetar mai scrie:

USR plus PNL ≠Love mereu

„Mă număr printre cei care, în dubla calitate, de cetăţean şi de comentator, urmăresc atent bătălia din PNL în perspectiva Congresului din 25 septembrie 2021. Prin angajarea în confruntare a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi prin implicarea anticonstituţională a preşedintelui ţării, cel care după ce a fost un chibiţ PNL în bătălia politică a acestuia cu PSD, a devenit un chibiţ al lui Florin Cîţu în bătălia acestuia cu Ludovic Orban, prin miza uriaşă – cine pierde şefia PNL pierde şi funcţia în stat – confruntarea electorală din PNL a devenit Război Civil şi mai ales o confruntare ce depăşeşte hotarele unui partid pentru a primi proporţiile unor alegeri prezidenţiale.

Nu numai de asta am consacrat atîtea comentarii pe cristoiublog.ro şi intervenţii tv confruntării din PNL. Am dat şi continui să dau atenţie acestei bătălii, deoarece sînt convins că e nevoie pe partea Dreaptă de un partid puternic, dominator al acestei părţi a scenei politice. Aşa cum pe Stînga dominator, de 30 de ani, e PSD, fost PDSR, fost FSN. Fuziunea din 2014 a doua partide guvernamentale – PNL şi PDL – a pornit tocmai dintr-o realitate postdecembristă absurdă. În timp ce pe partea Stîngă PSD a dominat şi de aceea a guvernat ani întregi România, pe partea Dreaptă am avut o puzderie de partide şi partiduleţe care cînd au ajuns la putere, precum CDR în 1996 (PD era un partid de Stînga, iar UDMR un partid al etniei maghiare) s-au mîncat între ele, n-au reuşit să se unească fie şi temporar. Crearea PNL prin fuziunea celor două partide a lăsat impresia că, în fine, pe partea Dreaptă vom avea un partid dominator, care va cîştiga alegerile parlamentare cu o majoritate suficientă, dacă nu pentru a guverna singur, atunci măcar a guverna cu un partid anexă.

Alegerile din decembrie 2020 au fost un groaznic eşec al PNL. Marele partid, beneficiind de un an de guvernare, de structuri solide în ţară, de sprijinul făţiş al preşedintelui, s-a clasat pe locul doi şi, mult mai grav, a fost nevoit să intre într-un guvern de colaborare cu un alt partid de pe partea Dreaptă – USRPLUS. USRPLUS a împărţit practic cu marele partid PNL electoratul de Dreapta. Un partid creat cu doar cîţiva ani în urmă, lipsit de structuri, lipsit de cadre, unul dintre acele partide care apar pe scena politică lăsînd impresia că vor înflori pentru decenii ca să se veştejească după un mandat. Alegerile din decembrie 2020 au fost un eşec de proporţii al marelui partid de Dreapta.

De aceea am aşteptat ca războiul din PNL să se concentreze pe analiza cauzelor acestui eşec şi, evident, să dezbată măsurile ce trebuie luate pentru ca un eşec asemănător să nu se mai întîmple în 2024.

După opinia mea principala cauză a eşecului a constituit-o absenţa unei poziţii clare a PNL în chestiunile cruciale pentru România de azi.

Această poziţie a partidului trebuie să devină punctul principal al confruntării dintre cele două grupări. Spre stupoarea mea, deşi trecuse o lună de la debutul confruntării, în PNL era bolboroseală şi nu clocot. Scriam astfel în comentariul din 22 iunie 2021:

<Cînd vorbeam de clocot eu mă refeream la clocot şi nu la bolboroseală. Da, în PNL nu mai e liniştea amintind de suprafaţa calmă a unei bălţi. Aşa cum îşi dă seama orice cetăţean al acestei ţări, în PNL e mare hărmălaie.

Prin clocot eu înţelegeam însă o confruntare publică, evident spectaculoasă, între Grupările concurente, dar nu numai, ci şi între activiştii de rînd ai PNL, în chestiuni de esenţă vitală pentru acest partid. Din 2014, cînd s-a format prin fuziunea dintre PDL şi PNL, PNL n-a traversat un proces de limpezire a apelor, de clarificare a locului ocupat de acest partid pe scena noastră publică. Eşecul de la parlamentare – pentru că eşec, e şi încă unul de proporţii, să-ţi ia un sfert din electorat un partid ca USRPLUS, format de cîţiva ani – şi-a avut cauza în absenţa unor poziţii clare, categorice ale PNL în chestiuni cruciale pentru România de azi.

De la poziţia faţă de negarea familiei tradiţionale pînă la relaţia cu Uniunea Europeană.

Nici una dintre întrebările de care depinde supravieţuirea PNL ca principal partid de Dreapta n-a fost abordată de nici o grupare în Războiul civil din PNL.

Pînă acum – cel puţin pînă acum – Bătălia pentru şefia din PNL a fost o simplă bolboroseală.

În nici un caz clocot!>

De la acest comentariu au trecut două săptămîni. Iată însă că duminică, 4 iulie 2021, în confruntarea din PNL s-a trecut de la bolboroseală la clocot. Unul dintre combatanţi – Ludovic Orban – a lansat în premieră un punct de vedere închegat în privinţa locului PNL pe scena politică a ţării:

<De la 1875 PNL a fost motorul dezvoltării României şi aşa trebuie să rămînem în continuare, dar trebuie să fim Partidul Naţional Liberal, puternic ancoraţi în istoria noastră, în tradiţiile noastre, în obiceiurile specifice, în menţinerea identităţii şi a personalităţii poporului român. Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de biserică, un partid care să promoveze morala creştină ca fundament al moralei publice. Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiţionale ale românilor, valori cum sunt familia, biserica, satul românesc, comunitatea. Noi suntem un partid care nu are voie niciodată să-şi uite trecutul. Noi trebuie să fim partidul care să se bată, aşa cum s-a bătut Brătianu la negocierile pentru pace riscîndu-şi funcţia de prim-ministru pentru a apăra interesele fundamentale ale României în faţa oricărui partener atît de la nivel european, cît şi de la nivel internaţional. Noi trebuie să promovăm imaginea României, interesele României, să transformăm într-adevăr România într-un partener respectat, apreciat, care să aibă un cuvînt greu de spus şi un partener care să aibă forţa să-şi atingă forţele în parteneriatul pe care îl avem atît la nivelul NATO, cît şi UE.

Mult mai important, avansarea acestui Proiect de partid a avut loc concomitent cu un atac virulent la USRPLUS:

„Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurînd pe Biblie şi nu i-am văzut făcînd cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume>.

S-a văzut aici un atac la partenerul de guvernare. N-a fost vorba de aşa ceva. A fost vorba de o delimitare spectaculoasă a PNL de partidul concurent de pe Dreapta scenei noastre politice.

Ar fi fost de aşteptat ca Gruparea Reformistă, avîndu-l drept candidat pe Florin Cîţu, să intre în confruntare cu acest Proiect de partid.

N-a făcut-o.

A pus la cale, în schimb, în presa prezidenţială şi pe social-media, atacuri mizere la Ludovic Orban, unele, cum ar fi al lui Ovidiu Raeţchi, mergînd pînă la procese de intenţie de tip Ana Pauker.

Ludovic Orban a exagerat în prezentarea Proiectului de partid, pentru că doar astfel atrăgea atenţia. El a reuşit să lanseze în confruntare un Proiect de partid, în timp ce Florin Cîţu defilează pe Facebook cu poza lui Klaus Iohannis pentru a arăta membrilor PNL că e favoritul de la Cotroceni. Membrii PNL trebuie să ţină cont că e prima dată de la începerea Războiului civil cînd cineva propune o confruntare pe Proiect de partid şi nu pe Operaţiuni de tip Binomul SRI-DNA.

Poate fi PNL un partid de Dreapta conservator?

Pînă unde poate merge conservatorismul partidului?

Cum se deosebeşte astfel PNL de PSD-ul lui Liviu Dragnea?

Care e raportul între exigenţele apartenenţei la UE şi exigenţele condiţiei de ţară care are un cuvînt de spus la Bruxelles?

Ce înseamnă promovarea moralei creştine în viaţa publică?

Iată întrebări la care Gruparea reformistă trebuie să răspundă şi altfel decît punînd la cale atacuri sub centură.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

17 Comentarii

  1. Analiza si bolboroseala maestrului sunt total inutile cata vreme evita sa scrie despre securitate. Oare de ce?! Cat despre existenta a numai doi candidati la comanda PNL, un al treilea ar apare doar daca ar vrea securitatea. Este normal sa nu vrea cand de doi ani il ‘creste’ pe utilul Citu.

  2. Cu totii trebuie sa pornim de la premiza confruntarii intre cei doi candidati pentru sefia PNL. PNL -Orban ca perdant al alegerilor parlamentare versus Florin Citu noul premier al Romaniei . Este evident cum ceea ce ii uneste este partidul dar si mai evident este ca ceea ce ii desparte este perspectiva de viitor a ceea ce PNL doreste sa fie .Intrebarea este :Cine poate (in confruntarea dintre cei doi )sa readuca la vot , votantii PNL ce au decis sa nu se prezinte in alegerile parlamentare – urmare a deciziilor neconforme luate de seful PNL ? Cine poate sa cumuleze votul din teritoriu la nivelul procentelor favorabile si cine poate oferi o noua sansa cetatenilor nehotariti . Cine are si sprijinul presedintelui Romaniei ? Cine este omul care a reusit sa opreasca pandemia si efectele ei eliminind si toate constringerile .Cine este cel care beneficiaza exact in luna septembrie , inainte de alegerile generale din PNL, de banii din PNNR .Avind solutiaa la toate aceste intrebari nu exista decit un singur raspuns ? Poate imi spune cineva care este raspunsul ?

  3. Orban în comparație cu Cîțu este de preferat. În primul rand, este liberalul care nu a părăsit partidul, cum au facut-o alți „grei”, rupând și trădând partidul. Mulți vor ca PNL-ul sa ia calea PNȚ-ului, dar nu se gândesc la consecințe.
    @1 În opinia ta, România ar câștiga dacă ar exista un singur partid, PSD ? Sa ne întoarcem atunci la PCR, pentru ca oricum, mulți plâng și acum după Ceaușescu. Cred ca dacă s-ar face un sondaj, majoritatea ar vota întoarcerea la comunism.

  4. @mafalda
    Vad ca pariezi pe Cîțu. Nu știu dacă are anvergură…

  5. DACA ar fi avut aceasta pozitie de la inceput, Orban ar fi avut castig de cauza. Asa, insa, dupa ce s-a facut pres la picioarele lui basescu, apoi ale lui johanis, uitand DEVIZA CALAUZITOARE A PNL – PRIN NOI INSINE, si-a pierdut din credibilitate. Cei care cred cu adevarat in liberalism nu-l mai cred pe Orban! Dreapta a fost sfaramata de johanis. Dupa ce a sfaramat stanga, a trecut la dreapta, obiectivul lui UNIC fiind sfaramarea Romaniei.Si intotdeauna s-au gasit cohorte de romani care sa-l ajute sa-si implineasca visul.

  6. Iohanis este vinovat de tot ce se întâmplă rău cu PNL .De orice se atinge devine „al meu”.Catu va fi noul președinte al acestui partid deoarece prezintă încredere și este „iubit”de conducătorul suprem .Aștept sa candideze la prezidențiale și să și câștige că să fie balamucul total.Dupa ce va fi înscăunat la Cotroceni va face o vizita de lucru în Coreea de Nord .Toate televiziunile lumii transmit întâlnirea Kim Jung un—Catu ,cei mai mari intelectuali de pe mapamond.Uneori mă întreb dacă Iohanis ,Reformistul ,cum ii mai spun eu,visează și am ajuns la concluzia că da visează .Catu președinte PNL face pare din visele lui.In rest toate cele bune și vise plăcute!

  7. totul timpul ziariștii lui pește au rătăcit poporul! Partidul de dreapta există domnule Cristoiu constituit din iohanis, ambasadori străini, multinaționale, cozi de topor…Ce ne e câțu sau orban!?

  8. Dl Cristoiu PDL care s a unit cu PNL vineri FSN aripa Roman apoi PD asa pentru adevărul istoric.Dl Cristoiu prezintă numai adevărul care-i convine
    În alta ordine de idei îmi pare rău de PNL partidul în care a activat bunicul meu fiind primar în comuna înainte de război.
    Cei de acum numai liberali nu sunt.
    Dl Flutur medicul din Suceava sau pastorul oilor pe dealurile Bucovinei

  9. Pana la urma ce inseamna dreapta si stanga? Nazistii au fost si socialisti, nici o diferenta fata de comunisti. PSD e mai de dreapta decat PNL si USR. Ultimelor doua partide le e rusine de propria nationalitate. Dreapta si stanga e folosit doar ca eticheta negativa pentru oponent, fie prin comparatie cu nazistii fie cu comunistii. In realitate nu inseamna nimic.

  10. De ce sa ne omoare grija de penelisti? Cu astia toti de asazisa dreapta Romania nu are nicio sansa macar sa isi mai pastreze nivelul de trai la care au reusit sa o aduca cu enorm efort guvernarile pesedistilor.Asta pentru ca poporul roman este prea sarac si Romania inca prea putin dezvoltata de noua civilizatie capitalista-corporatista care s-a instalat fortzat peste romani,ca sa-si permita guvernari de dreapta,asa cum deja s-a demonstrat in guvernarile de dreapta cederista si basista de pana acum,dar si in guwernarile iohaniste actuale.Pentru ca romanii sunt prea saraci ca sa suporte lacomia cinica de dreapta care,asa cum zicea celebrul kkCatzu,”noi suntem liberali si ne intereseaza doar profitul”.Asa ca restul lozincilor lor cu binele lor pentru popor,familie traditionala,religie,si altele,sunt vrajeli pentru fraieri si voturi.Iar cine nu crede ca guvernarile de dreapta sunt toxice pentru actuala necesitate de dezvoltare a tzarii si cu guvernari de dreapta,cel putzin,se pierde timpul poporului si ocaziile de dezvoltare,ar trebui sa se intoarca la cartea de istorie si o sa inteleaga cum s-a ridicat Germania,dupa cele doua razboaie mondiale,cand germanii au avut la putere doar partide social democrate si abia cand s-au saturat de bine,prima data l-au adus pe capul lor pe Hitler,care le-a imprastiat oasele prin toata Europa,si apoi,dupa al doilea razboi,au adus dreptacii la putere dupa ce social democratii germani i-au adus la actualul nivel de salarizare,ca altfel ramaneau cu patroni foarte bogatii si populatie saraca ca in America de Sud.Dar romanasii se cred ei de dreapta si cred ca numai asa o sa aiba o tzara ca afara,dar nu invatza nimic nici macar de la spanioli care se dezvolta incet si sigur la putere cu cel mai mare partid social-democrat din Europa.

  11. PNL se va zdrentui caci aripa Citu care ca singur argument poza lui Jonnahis, va marginaliza pe o parte din cei ce au stat langa Orban.
    Acestia vor deschide poarta dezechilibrului dintre putere si opozitie in Parlament numai ca PSD-ul lui Ciolacu nu exista.
    Deci vom sta cu astia pana ajunge Citu la fundul . . . sacului.
    Lor nu le este frica de alegerile din 2024 pentru ca PSD-ul se afla in plin proces de disparitie.
    Asteaptam miscari din partea celor care azi exista dar nu-i vedem (AUR, Romania implica-te)

  12. Ai fost prim-ministru, Ludovic, si ce ai facut?
    In acea perioada ai uitat de valorile ancestrale ale romanilor?
    Du-te, invartindu-te!
    La fel si contracandidatul tau.

  13. Acum nu mai are nici o importanta cine si cum, pentru ca liniile directoare ale politicii romanesti nu se mai traseaza in tara. Si asta de ani buni, iar mai nou, lucrul asta se face chiar pe fata.Romania nu popate sa raspunda nici macar la intrebarea daca va mai fi, sau nu o tara in adevaratul sens al cuvantului. Totusi, de amorul artei, ar trebui sa constientizam ca PNL-ul acela al lui Bratianu I n-a fost niciodata de partea Bisericii. Ar fi fost si de mirare, daca ne gandim cam cine au fost cei din fruntea sa si cam in ce ideologie au fost formati. Treaba asta cu biserica si neamul a fost specialitatea autohtonistilor, a lui Eminescu, apoi a semanatoristilor si aricui vreti dvs. , dar nu a liberarilor. Treaba liberarilor de frunte a fost banul. Bancile. Or, cum bine stiti, aceasta ocupatie n-are nici un dumnezeu, deci nici o tangenta cu biserica. Ce-a facut dl. Orbana a fost o incercare disperata. Sa vedem cum s-or derula lucrurile.

  14. “ Avem nişte parteneri de guvernarecare parcă ni s-au născut aicii. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române”. Ați uitat să-l enumerați pe domnul președinte Iohannis; nici pe dânsul nu l-a vazut nimeni la sărbătorile și comemorările românilor.

  15. Ca de obicei, Cristoiu se da mare. Mult mai mare decât este cu adevărat!

  16. Bancul zilei de marti 06.07 :”Alegerile din decembrie 2020 au fost un groaznic eşec al PNL”(zicere tataia Cristoiu)
    Avem guvern PSD si noi nu stim, ce poate fi mai groaznic:)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.