Irakul acuză SUA de încălcarea suveranităţii sale

Guvernul irakian a calificat miercuri bombardamentele efectuate de SUA la sud de capitala Bagdad asupra unei grupări pro-iraniene drept „încălcare flagrantă a suveranităţii” Irakului, precizând că Washingtonul nici măcar nu l-a informat în prealabil cu privire la aceste atacuri, potrivit agenţiilor France Presse şi Reuters, preluate de Agerpres.

Acţiunea armatei americane s-a desfăşurat „fără cunoştinţa agenţiilor guvernamentale irakiene”, menţionează guvernul irakian într-un comunicat, ce denunţă o „escaladare periculoasă” în contextul tensiunilor regionale amplificate de războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza. Atacul american reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii”, se arată în acelaşi comunicat.

Făcând pe de altă parte aluzie la grupările armate pro-iraniene, guvernul de la Bagdad, numit de o majoritate parlamentară formată din partide apropiate de Teheran, consideră „condamnabile şi ilegale” activităţile de natură militară „desfăşurate în afara cadrului constituţional al armatei”.

Washingtonul a anunţat mai devreme că a efectuat bombardamente „de precizie” la sud de Bagdad asupra a două baze ale unei grupări paramilitare irakiene pro-Teheran, Kataib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), ca represalii după seria de peste 60 de atacuri efectuate de grupări pro-iraniene asupra trupelor americane în Irak şi Siria. Potrivit armatei americane, au fost distruse în aceste bombardamente un centru de operaţiuni şi un centru de comandă şi control al grupării Kataib Hezbollah.

De partea sa, mişcarea pro-iraniană a anunţat că opt dintre membrii săi au fost ucişi în aceste atacuri. Această „crimă nu va rămâne nepedepsită”, a ameninţat Kataib Hezbollah, promiţând că-şi va „extinde anvergura ţintelor, dacă inamicul îşi continuă metoda criminală”.

Statele Unite au fost până acum retincente să riposteze atacurilor împotriva trupelor sale din regiune, date fiind situaţia politică instabilă în Irak şi eforturile de a preveni o extindere a conflictului din Fâşia Gaza. Dar Washingtonul a decis să recurgă totuşi la represalii după atacul efectuat luni cu o rachetă balistică asupra bazei irakiene Ain al-Assad, unde sunt staţionate trupe americane şi ale coaliţiei antijihadiste internaţionale, atac soldat cu opt răniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Aduc “democrația” pe Mapamond…By the way, baza de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu pentru ce credeți că sunt?…

  2. Rău a ajuns planeta,la dispozitia unei găști USA,este singura țară cu armata din soldati platiti doar a ucide,romani si otomanii au avut asa ceva!

  3. Irak e Colonie americana….Macar pentruca i – a batut Amerlocia in Razboi….Romania e tot Colonie americana si mai jalnica, dar nu a fost batuta in Razboi….Zic si mai jalnica pentruca Romania nu ar protesta in caz de bombardament american….ca Amerlocia nu e Austria, care fiind vinovata de relatii normale cu Rusia, este deja ciuca batailor…

  4. Bancul sovietic in versiune actualizata ar suna: a cui suveranitate o pot incalca Statele Unite? Raspuns: a cui doresc…

  5. macar Irak-ul are coloana vertebrala sa se ceara liber… nu ca sclavetii din UE, gen Germani, Poohlonia, Rromania, Grecia, Italia etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.