Isărescu: Criza valutară din mai a fost una istorică

În luna mai, piața valutară din România a fost marcată de o presiune semnificativă, cu ieșiri masive de capital, unele dintre cele mai mari din istorie, conform declarațiilor guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

În cadrul prezentării raportului trimestrial asupra inflației, acesta a subliniat faptul că factorii externi, precum tensiunile generate de campaniile electorale, rezultatele alegerilor și anunțurile privind dificultăți în gestionarea lichidității, au contribuit la această situație.

Contextul internațional și gestionarea cursului de schimb

Guvernatorul a explicat că, deși intervențiile BNR au fost ample, cursul de schimb nu a mai putut fi susținut sub nivelul de 5 lei pentru un euro. În ultimii ani, banca centrală a avut ca prioritate evitarea unei aprecieri excesive a monedei naționale, pentru a preveni riscurile asociate unui curs supraevaluat, precum stimularea creditului în valută și apariția de credite neperformante. „Cursul a fost un curs de piață și singurul lucru pe care l-am făcut a fost să evităm o apreciere excesivă, pentru a nu favoriza creditul în valută și creditele neperformante”, a declarat Isărescu.

De asemenea, el a evidențiat că rezervele internaționale, deși au scăzut din cauza intervențiilor pentru temperarea deprecierea cursului, rămân în intervalul considerat optim, iar intrările de capital au permis finanțarea deficitului și acumularea de rezerve.

Impactul asupra lichidității și măsurile de criză

Criza valutară a fost accentuată de o avalanșă de factori negativi, începând cu discursurile politice și tensiunile din perioada campaniilor electorale, continuând cu dificultățile în gestionarea lichidității din piață. Într-o zi, Ministerul Finanțelor nu a mai reușit să atragă fonduri din piață, iar BNR a intervenit cu sume mari pentru stabilizarea cursului și asigurarea lichidității necesare plăților bugetare.

„Am asistat la ieșiri masive, iar problema majoră nu au fost intervențiile, ci faptul că s-a creat o presiune semnificativă asupra lichidității”, a explicat Isărescu. În ciuda acestor dificultăți, cursul a fost menținut aproape de nivelurile de stabilitate, chiar dacă acest lucru a presupus eforturi considerabile din partea băncii centrale.

Provocările financiare și deficitul public

Unul dintre cele mai importante puncte ale discursului guvernatorului a fost problema deficitului public, considerat principalul obstacol în atingerea stabilității macroeconomice. Isărescu a atras atenția asupra vulnerabilităților generate de finanțarea deficitului și a subliniat dificultățile în gestionarea acestuia fără a declanșa o recesiune economică.

„Problema majoră este deficitul public. Trebuie să-l corectăm treptat, cu o reducere sustenabilă, fără să afectăm creșterea economică”, a spus guvernatorul. În opinia sa, măsurile fiscale trebuie să fie echilibrate, iar politica bugetară trebuie să fie credibilă pentru a menține încrederea piețelor și pentru a evita o criză de finanțare.

Perspective și prognoze pentru inflație și rată a dobânzii

Potrivit prognozei BNR, inflația continuă să scadă, chiar dacă la un nivel ușor mai mare decât anterior. Estimările indică o rată a inflației de 4,6% la finalul anului 2025, urmată de o reducere la 3,4% în decembrie 2026, revenind astfel în intervalul țintit. Totuși, Isărescu a avertizat că această prognoză se poate modifica, în funcție de evoluțiile politice și economice din următoarea perioadă.

El a menționat că, pentru a menține stabilitatea economică, este esențial ca reducerea deficitului public să se facă într-un mod gradual și sustenabil, evitând măsuri inflaționiste sau recesiunea. În același timp, a subliniat că, deși există posibilitatea de a reduce rata dobânzii în a doua jumătate a anului, riscurile generate de presiunile valutare și de evoluțiile politicilor fiscale trebuie gestionate cu precauție.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5229 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Au facut niste manevre sa scada cursul imediat dupa vot, sa se creada ca ar fi crescut din cauza posibilitatii Simion presedinte, dar azi a crescut din nou, deci nu aceea a fost cauza cresterii, ci situatia economica a Romaniei.

  2. Nu cumva „iesirile” masive de capital au luat drumul spre paradisuri fiscale unde in curand vor purcede si proprietarii.

  3. Daca guvernul mafiot nu va face reforme reale, concedieri masive de personal (bugetari), vanzari de companii falimentare mentinute artificial in viata, mai devreme sau mai tarziu nici Manole nu o sa mai poate salva sistemul mafiot. Traiul pe credit nu dureaza foarte mult timp.

  4. Zice manole. Mai manole, sluga cum esti, te-ai incolonat in spatele mucului asa cum ti s-a poruncit si cum au facut toti securistii. Tu pe cine crezi ca fraieresti? Aurul nostru mai este la Londra?

  5. afla vom oare de ce are escu in coada si ce grad are acest manole , prin targ umbla vorba ca ar fi chiar si „ghinaral” ca „a combatut bine „

  6. „rade de ma sparg … prosti FUDULI spune:
    09 mart. 2025 la 18:16
    a fi lasat sa fie ales nu inseamna ca poporul e obligat sa te si aleaga … inseamna ca ai voie sa participi la vot ca eligibil

    NASOLIA

    e: Calin Georgesc are sanse sa fie ales de popor SI ASTA E NE-DEMOCRATIC -> cum asa , poporul isi permite sa aleaga intr-o DEMOCRATIE pe cineva care nu e pe placul unui GUVERN (perpetuu?) caruia ideologic alesul poporului , a ZECE milioane de oameni nu 1000 de contestatari … le poate strica BORSHUL si baga pentru ilegalitati pe „unii” la paranie!

    Cum sa nu se apere „GUVERNUL” (cateva sute !) de algerea DEMOCRATICA a zeci de milioane …mai ales acum cand
    taman GUVERNUL vrea international prostii nesustinute de popor si vrea tacuta FRAUDA ne.indexarii PENSIILOR cu INFLATIA 😀 !

    ‘Ntelegi de ce vor ILEGAL sa-l intezica anti-constitutional ca eligibil la vot ? -> PENTRU ca milioane l-ar alege impofida vointei lor de GRUP (infractional?) RESTRANS !

    HAHAHA! ALTCEVa ersa cu CALIN GEORGESCU , cum a fost si-nainte de TURUL 1 …daca s-atr crede ca nu-l aleg DEMOCRATIC zeci de milioane de cetateni cu (ne-)drept de vot ! ce veti face 😀
    repetati algerile cu doar cei FILTRATI IELGAL prin CCR (care nu-i curte juridica … vezi comisia TUFE DE VENETIA) pana
    iese cine trebuie ?

    Voi nu nstiti ca americanii vor prelua pana-n 2026 toate afaceriele franceze si nemtesti din RO …exact cum facut cu sondele franceze si britanice din IRAK dupa razbel ?
    Inca nu credeti in mishteaux ? PS: Serviciilor nu exagerati in „PLANUL B” devine incredibil masselor largi, deja a scazut la NOTA 8 🙁 ! Deocamdata poporenii uita de ne-indexare pensiilor cu doar INFLATIA, prin circul electoral actual 🙂 insa …vine luna MAI -> CRAH ! 🙁
    IQ~155 😉 🧙‍♂️👽🦋
    Las’ ca va da americanu’ democratie de nu veti putea duce … tradatorilor franco-USR-teuton-isti de tara 😀 !🤣👌🤫
    PUPU pe nas ❤️ !”

  7. Daca iesirile de capital nu se intorc inseamna ca nu Simion sau Georgescu sunt de vina. Responsabili sunt cei care au guvernat pana acum si care isi freaca mainile pregatindu-se pentru continuarea cu spor a procesului de falimentare definitiva.

  8. Acest dinozaur al BNR , membru al ocultei mondiale, vine si ne toarna gohosi despre “ criza valutara” si alte baliverne, considerindu-ne doar niste capete goale care trebuie sa inghitim tot ce ne spune el! Mars, ma, de tine cand scapam?

  9. Scaderea Bursei i-a ajutat pe unii sa cumpere actiuni cu dividende la un pret mic deci sa aiba profit mare cand de obicei acum creste valoarea. pentru asta era nevoie sa schimbi milioane de euro la un pret bun si asa BNR a ajutat investitorii straini sa profite de oportunitatea unei Burse manevrate pe scadere a unui euro puternic va dati seama ca daca TLV-ul a scazut la 26,5 cand firesc era increstere spre 29 pt ca are divindend de 1,78 lei/ac plus majorare de capital…unii speriati au vandut…strainii au schimbat milionul nu cu 4,98 lei ci cu 5,12 lei deci 0,14X1.000.000 de euro=140.000 lei deci…pentru cine a fost mare criza politica?

  10. Dar si brambureala creata de cei doi mari suveranisti care au speriat mediul de afaceri si lumea financiara, a fost imensa.
    Cu declaratii iresponsabile despre viitoare nationalizari, confiscari, afara cu imigrantii, 500 000 de bugetari dati afara, s-a creat panica. S-a scos valuta din tzara, s-a cumparat valuta, nu s-au mai finantat firme importante.
    Multumiti-i gurului si protejatului sau. Bine ca li s-a incheiat aventura. Daca ar fi ajuns la putere si ar fi pus in practica acele declaratii, FALIMENT TOTAL ar fi scris pe Romania. [R]

  11. Băi trădătorule , te afli printre cei care au făcut istorie în Romănia . Furturi generalizate , istorice . În alegeri , în economie și din banii sărmanilor , în sănătate , în invățămînt , în armată …

  12. Manole ar fi credibil dacă nu ar fi parte și jucător activ al sistemului susținut de praduitori tari. Poate spune orice, nimeni nu-l va contrazice, ori ii va putea verifica zicerile, însă implicarea BNR în politica este o enorma mârșăvie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.