Israel-Hamas. Orizont politic bazat pe o soluţie cu două state

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, au convenit sâmbătă să definească un „orizont politic bazat pe o soluţie cu două state” pentru a pune capăt crizei umanitare din Fâşia Gaza, în contextul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, transmit EFE şi AFP.

„Am discutat despre criza umanitară în curs în Gaza cu preşedintele Sisi, am mulţumit Egiptului pentru rolul său în furnizarea şi facilitarea transportului de ajutor umanitar către palestinienii vulnerabili. Suntem de acord asupra principiului de a nu deplasa forţat palestinienii şi asupra unui orizont politic bazat pe o soluţie cu două state”, a postat şefa executivului european pe contul său X (fostul Twitter) la încheierea unei întâlniri cu şeful statului egiptean, sâmbătă, la Cairo.

Preşedinta Comisiei Europene s-a deplasat apoi în Sinai, a anunţat într-un comunicat guvernatorul acestei regiuni frontaliere cu Israel şi Fâşia Gaza.

„Preşedinta Comisiei a ajuns pe aeroportul din Al-Arish, ea se va deplasa la punctul de trecere Rafah, va inspecta ajutorul umanitar şi îi va vizita pe palestinienii răniţi în spitalele” din această regiune din estul Egiptului, potrivit aceleiaşi surse.

Pe acest aeroport se depozitează de săptămâni ajutorul internaţional, înainte de a ajunge la Rafah, postul de frontieră dintre Egipt şi Fâşia Gaza, unic loc de intrare pe teritoriul palestinian devastat care nu este controlat de Israel şi pe unde ajutorul pătrunde foarte anevoios.

„Pentru a ne întări relaţiile, lucrăm la un parteneriat strategic”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

În 2022, cu prilejul ultimei vizite a Ursulei von der Leyen, UE, Israel şi Egipt au semnat un protocol de acord pentru aprovizionarea Europei cu gaz natural. Cairo a investit miliarde în ultimii ani în exploatarea gazului natural şi vrea să devină un exportator important.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. Tot ce spune t.o.o.t.a asta coruptă e egal cu ZERO !
  măRog…🤮

 2. „GAZA-O GRĂDINĂ VERDE/ DE NICI „ZMĂUL”-N EA NU ȘEDE!/ HAMASUL FU BOMBARDAT/ DE NICI UNU N-O SCĂPAT/ IAR CIVILII TOȚI S-O DUS/PE MUNTE-N SINAI ÎN SUS// DAR UNII SĂ-ȘI AMINTEASCĂ /CE-O ARAT TITUS ODATĂ/ ȘI ÎN LUME-N-PRĂȘTIATĂ/FU SĂMÂNȚA E…….//

 3. pe cine a intrebat mUE de-si permite sa cheltuiasca miliarde de Euro pe arabime, in timp ce refuza miliardele rusesti?

 4. Informatiile false pe care Israelul le-a publicat despre Hamas,menite sa justifice actiunile criminale IDF israelian in Fasia Gaza,au provocat neîncredere in Tel Aviv si ironii pe internet,privind utilizarea Spitalului Rantisi ca loc pentru a tine ostatici Hamas. Manipularea mass-media mondiala de catre IDF israelian este incorecta si nu justifica atrocitatile comise impotriva populatiei civile. Rezolutiile ONU trebuie sa fie OBLIGATORII si pentru Israel !.

 5. Lăsați Havah Naghila să triumfe natural, unanim acceptabilă.
  W atât de frumoasă melodia și consecință psihologica, că e păcat să fie aruncată la gunoi.
  Chiar ascultam Cu drag cântecul vostru.
  Sper să fie ascultat și de dușmanii voștri.
  Poate le place.
  Reveniți la cântec și pac pace.
  Sunteți oricum cei mai tari zi dar fără pace, capisvi?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.