Istoria grupului Vouă, povestită de fondatorul său

 Pe canalul de YouTube „Compania Teatrală Vouă”, puteți vedea, într-un lung serial, „Istoria  Vouă” despre o trupa cărei activitate se întinde pe durata a mai bine de patru decenii.

Adrian Fetecău, cel care a creat trupa la începutul anului 1982, când era student în anul V la Politehnica bucureșteană, vorbește în primele cinci episoade, de câte o oră, postate deja, despre atmosfera de teroare în societatea comunistă în perioada când a apărut Grupul VOUĂ, integrat în mișcarea culturalăstudențească, o adevărată formă de dizidență față de regimul ceaușist.

În condițiileîn care de-abia apăruseră în România camerele video, Grupul VOUĂ a avut șansa uriașă ca două spectacole, din ‘88 și ’89, să-i fie înregistrate integral, aproape clandestin, în săli înțesate de studenți. Astfel, Adrian Fetecău își susținea firmațiile despre momentele deosebit de curajoase, cu atacuri pe față la adresa cuplului dictatorial, cu înregistrări video unice, prezentate în premieră în cele trei episoade pe care le puteți viziona deja. Urmează și alte înregistrări „bombă”, în prima parte serialul constituindu-se, pentru cei tineri, într-un adevărat „curs” despre cum a fost cu adevărat în comunism, societate în care, cu bune, cu rele, au trăit alți…tineri!

Episoadele care vor evoca activitatea Grupului VOUĂ după 1989 vor fi și ele pline de surprize, pentru că, din păcate, cenzura nu a dispărut niciodată. Astfel, tot în premieră, va putea fi vizionată o emisiune din 1994 anunțată în programul TV tipărit și scoasă ulterior din grilă de TVR, cu doar două ore înainte de ora de difuzare, pe motivul că era prea „îndrăzneață” pentru acele vremuri!

Iată doar câteva argumente ca să urmăriți pe YouTube povestea sinceră și nefardată a unei trupe care a scris istorie în umorul românesc.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Era o asemenea dictatura, incat grupul VOUA nici nu a putut sa apara si sa se manifeste. Nu?! Sau … o dam pe LOZINCI, ca bolsevicii?!?

  2. Cel puțin în orașele studențești și cele mari disc jockey-i, cei ce țineau discotecile, pînă-n 1989 erau fii de securiști sau oamenii lor. N-ar fi de mirare să fi fost cu formațiile la fel.
    Și atunci mi-era greu să mă uit la ei. Mi-era rușine de rușinea ce credeam c-o au cînd se scălămbăiau precum formațiile și cântăreții vestici.
    Toată muzica pop-rock și ce-a urmat este controlată și-n vest de servicii. Este o serie de articole ale lui David Mcgowan, Weird Scenes Inside the Canyon, ce arată această legătură. Azi în lume sînt nu mai mulți de cinci compozitori ce fac toate hit-urile și nu mai mult de cinci textieri ce fac toate versurile.
    M-am uitat mai demult puțin peste vița lui Nicu Covaciu ce mi s-a părut se potrivește cu ce-am scris mai sus. Nu mai țin minte amănunte.

  3. Da era o dictatura ….. . Nu am vazut o gluma pe la TV nici un actoras nu la atins pe Marlanul de Sibiu. O fi dictatura ?

  4. ce legatura au astia cu DIVERTIS? dar cu marii actori care mistocareau pe scene putoarea ceusila…? TOMA CARAGIU, FABULOS. MARIN MORARU, NICU CONSTANTIN, PUIU CALINESCU, DEM RADULESCU – lista lunga. CE ACTORI!

  5. Grupul Voua era o Satira la Regimul Comunism ! Vorbeau in Metafore si in Soparle ! Trebuia sa intelegi Sensul Textului deoarece Textul era Filozofie si avea mai multe intelesuri si trebuia sa intelegi sensul Real al Textului ! Era Cenzura si nu se putea spune in direct numai pe Ocolishuri pentru a Fenta Cenzura si de a apărea Grupul Voua pe Postul TVR .

  6. „cu atacuri pe față la adresa cuplului dictatorial,”

    -contra a 2 paiatze,
    securoii deja pregateau Revolutia.

  7. Cineva,adica Fetecau,minte:
    „In 1982, dupa absolvirea facultatii, Fetecau a fost repartizat la Buzau, la intreprindrea CONTACTOARE. Nu i-a placut niciodata ingineria, iar cu ajutorul directorului intreprinderii,Cristian Gontescu s-a ocupat de infiintarea Grupului VOUA si crearea unor brigazi artistice in intreprindere. „Facandu-ma ca lucrez in CONTACTOARE pana in 1989, am reusit sa mentin Grupul VOUA. Am avut peste 600 de spectacole cu prima formula de spectacole de umor, muzica si comedie”, mai spune Fetecau. Istoria VOUA numara pana in decembrie 1989 peste 100 de spectacole cu casa inchisa, dar si primele momente de umor difuzate de Televiziunea Romana Libera. In ’89, VOUA a sustinut un spectacol in aer liber, intre caminele Complexului Studentesc Regie din Capitala, cu 10.000 de spectatori, cifra care reflecta popularitatea trupei in acel moment.”
    Adevarati dizidenti, ce mai incolo incoace Doina Cornea scrie pe ei
    Dupa ce ca nu au muncit o zi in perioada comunista,dar luau salariul de la intreprindere,acum tot comunistii sunt vinovati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.