Iuliu Maniu, comemorat la Vatican

Marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat marţi la Vatican, potrivit Biroului de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

„Marţi, 19 septembrie 2023, în Capela San Colombano din Bazilica Sfântul Petru din Vatican, a fost comemorat marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, la 150 de ani de la naştere şi la 70 de ani de la trecerea la cele veşnice, în data de 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinţia Sa Cristian Dumitru Crişan, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Părintele Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, Părintele Marian Bojor, Vicerector al bisericii San Salvatore alle Coppele din Roma, Părintele Mihai Marina, Paroh al Parohiei Sfântul Gheorghe din Paris, şi Părintele Bogdan Teglaş”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

La celebrarea liturgică au asistat şi preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana, preşedintele executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, Raluca Eclemea – consilier diplomatic al Ambasadei României în Italia, Oana Boşca-Mălin – director adjunct al Institutului Cultural Român din Roma (Accademia di Romania) şi mai mulţi credincioşi prezenţi în Cetatea Eternă.

„Când vorbim despre Iuliu Maniu, ne gândim la demnitate, onoare, valori şi credinţă. Se împlinesc 70 de ani de când marele om politic greco-catolic s-a întors în casa Tatălui Ceresc. Iuliu Maniu a fost aruncat într-o groapă comună, alături de atâţia anonimi, dar şi de atâţia oameni mari ai Bisericii şi ai poporului nostru, în acel cimitir al săracilor. Acolo, Iuliu Maniu este împreună cu Fericiţii Episcopi Martiri Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frenţiu, Anton Durcovici şi cu atâţia oameni de valoare, care au scris cu sânge o pagină luminoasă pentru Biserica Catolică şi pentru poporul român”, a spus, la finalul oficiului liturgic, episcopul Cristian Crişan.

Fost elev al Blajului şi avocat al Mitropoliei Blajului, Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 – d. 5 februarie 1953) a avut un rol însemnat în realizarea Marii Uniri de la 1918 şi ulterior pentru modernizarea şi democratizarea statului român.

La 80 de ani, în 5 februarie 1953, cel denumit şi „Sfinxul de la Bădăcin”, a decedat în penitenciarul Sighet, fiind lăsat să moară de regimul comunist prin înfometare şi lipsirea de îngrijire medicală. Înmormântat în secret în Cimitirul săracilor din Sighet, rămăşiţele marelui om de stat nu au fost descoperite şi identificate cu certitudine până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8553 Articole
Author

9 Comentarii

 1. Odihna vesnica acestui mare patriot roman, unul din principalii realizatori ai Marii Uniri. Drept rasplata statul roman condus de bolsevici adusi de salbaticii de la rasarit l-a bagat in puscarie unde a si murit.

 2. Parca istoria ne spunea altceva de acest „patriot”.
  Din ultimile informari, se pare ca nu prea a contribuit la modernizarea si democratizarea statului roman.

 3. Un catolic care se visa Voievod al Transilvaniei. Totodată și o scârbă care a fost agent pentru Perfidul Albion.
  Dacă și ăsta a fost erou român…

 4. Maniu a fost oportunist si vanitos. A stiut doar sa critice si n-a construit nimic! Bolsevicii i-au dat ce merita. Normal, Vaticanul il comemoreaza, ca-i papistas.

 5. Ce mizerii pot scrie niste nemernici ! Editat. Doamne Dumnezeule, cum i-ai putut sadi, in arealul acestei limbi romanestii…biet roman ardelean, a predat la cheie un principat autonom unei administratii regatene discutabile si corupte. In Regat pana si caftanul de popa se cumpara la agie…ce suntem azi?

 6. @traian.oproni: ardelenii n-au predat nimic la cheie! Ardealul a fost eliberat de sub jugul austro-ungar cu pretul vietii a mii de munteni, olteni si moldoveni. Sunteti si azi romani neevoluati, fuduli, prosti si lacomi de avere. A zis bine Bratianu ” vrem Ardealul, adr fara ardeleni „. Ati venit peste munti si ne-ati infestat. Securitatea e pline de voi si de neamurile voastre. Cei mai mari tortionari de la Aiud si Gherla ati fost voi. Va pupati in bot cu ungurii si sunteti in stare sa-i slugariti in continuare. Nu noi avem nevoie de voi.

 7. Tradatorii satanisti cu shortzuletze sunt pomeniti in IAD !

  ,,Corneliu Coposu: Actul de la 23 august 1944 nu a fost o insurecţie armată, ci o lovitură de stat care a fost pregătită de multă vreme de către o conspiraţie restrânsă ca număr şi executată prin surprindere, fără forţă militară… În ajunul sărbătoririi Paştelui 1941, Dl. Dinu Brătianu (n.r. – foto jos) în numele partidului liberal, a investit (prin declaraţie verbală solemnă) pe dl. Maniu, să acţioneze în interesul superior al Naţiunii şi în numele partidului liberal: Dl Maniu a solicitat (ca reprezentat al opoziţiei unite – P.N.Ţ. şi P.N.L.) o întrevedere comună cu cei doi reprezentanţi diplomatici ai guvernelor englez şi American la Bucureşti (după ce tratase cu aceştia separate, în trei, respective două întrevederi). Conferinţa a avut loc în 27 aprilie 1941 la sediul legaţiei britanice, cu participarea dlui Maniu, a d-lui Reginald Hoare şi a d-lui Gunther. Cu acest prilej s-au tability toate măsurile ce urmau să fie luate după întreruperea relaţiilor diplomatice cu Anglia şi U.S. Astfel: Constituirea a două grupuri de legătură, între „opoziţia unită” din România şi o reprezentaţă autorizată a guvernului englez; aceste grupuri urmau să fie înzestrate cu mijloace sigure şi moderne de comunicare (emisie-recepţie) şi cu bază materială de activitate, precum şi cu cifru. Pentru acoperirea cheltuielilor legate de acţiune s-a afectat disponibilul Soc. „Unirea” de Petrol…’’ https://adevarul.ro/stiri-locale/zalau/adevarul-ascuns-71-de-ani-despre-lovitura-de-stat-1730551.html

 8. Toti marii unionisti ardeleni au ajuns la puscarie, spre hazul inamicilor hungaristi,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.