JD Vance îi refuză pe polonezi

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că ar fi ”șocat” dacă Casa Albă ar fi de acord cu cererea Poloniei de a desfășura arme nucleare americane pe teritoriul acesteia ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare posibile agresiuni ruse, relatează vineri publicația Kyiv Independent.

”Nu am discutat cu președintele (Trump) cu privire la această problemă, dar aș fi șocat dacă el ar susține extinderea armelor nucleare mai spre est, în Europa”, a declarat Vance pentru Fox News pe 13 martie.

Comentariul său se dorește a fi o reacție la o declarație făcută joi de președintele polonez Andrzej Duda, care a afirmat că o astfel de acțiune ar fi justificată având în vedere că Rusia a luat deja măsuri similare prin desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus, satelit al Moscovei care are frontieră comună cu Polonia.

”Frontierele NATO s-au deplasat spre est în 1999, deci 26 de ani mai târziu ar trebui să existe și o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, acest lucru este evident”, a spus Duda.

”Rusia nici măcar nu a ezitat când și-a mutat armele nucleare în Belarus’, a remarcat el, insistând: ‘Nu a cerut permisiunea nimănui!”.

Duda a afirmat că a discutat recent această idee cu Keith Kellogg, emisarul special al președintele american Donald Trump pentru Ucraina, și speră să relanseze propunerea de utilizare comună a armelor nucleare pe care a prezentat-o fără succes administrației fostului președinte american Joe Biden în 2022.

Această propunere intervine pe fondul avertismentelor crescânde din partea unor lideri și agenții de informații occidentale cu privire la riscul ca Rusia să declanșeze un război pe scară largă în Europa în următorii cinci ani, potrivit Kyiv Independent.

Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpurile de luptă în Europa și Asia și au o rază de acțiune mai limitată în comparație cu armele sale nucleare strategice, care ar putea atinge SUA.

Președintele rus Vladimir Putin a proferat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului de când și-a lansat invazia pe scară largă pe teritoriul ucrainean în februarie 2022.

Deși aceste amenințări nu s-au materializat, persistă îngrijorări cu privire la ambițiile militare ale Rusiei dincolo de granițele Ucrainei, notează publicația citată.

Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Decuzuz admirabila si pe deplin justificata: gargauni ca „Rusia” ar fi o „amenintare” si-ar „taca” sunt numai în capetele seci ale sorosistilor corupti (si mentalmente, si materialmente).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.