Jeffrey Sachs: Politica externă a SUA, o schemă bazată pe corupție

La suprafață, politica externa a SUA pare total irațională. SUA o dau dintr-un război dezastruos în altul – Afganistan, Irak, Siria, Libia, Ucraina și Gaza. În ultimele zile, SUA sunt izolate la nivel global din cauza ajutorului pe care îl dau acțiunilor Israelului împotriva palestinienilor, votând împotriva unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea focului in Gaza, rezoluție susținută de 153 de state care au 89% din populația lumii și împotriva căreia au votat SUA și nouă state, acestea din urmă având sub 1% din populația lumii”, scrie Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University, specialist în dezvoltare sustenabilă, fost consilier al mai multor secretari generali ai Națiunilor Unite și părinte al terapiei de șoc aplicată în Estul Europei la începutul anilor 1990.

În ultimii 20 de ani, toate obiectivele majore de politică externă ale SUA au fost ratate. Talibanii au revenit la putere in Afganistan după 20 de ani de ocupație americană. Irakul post-Saddam este dependent de Iran. Președintele sirian al-Assad a rămas la putere în ciuda acțiunilor CIA de a-l îndepărta. Libia s-a scufundat într-un război civil prelungit după acțiunea NATO condusă de SUA pentru îndepărtarea lui Muammar Gaddafi. Ucraina este copleșită pe front de Rusia, după ce SUA au zădarnicit un acord de pace între Rusia și Ucraina, în 2022.

Pentru a înțelege această escrocherie în politica externă, gândiți-vă la actualul guvern federal ca la o afacere coruptă cu mai multe divizii controlate de cei care oferă mai mult.

În ciuda acestor eșecuri costisitoare, la vârful politicii externe americane au rămas aceleași personaje, vreme de decenii – inclusiv Joe Biden, Victoria Nuland, Jake Sullivan, Chuck Schumer, Mitch McConnell și Hillary Clinton.

 

De ce?

Acest puzzle poate fi rezolvat recunoscând că politica externa a SUA nu este în interesul poporului american. Este vorba despre interesele unui cerc de la Washington care este într-o permanentă goană după donații pentru campanie, slujbe bine plătite pentru ei înșiși, pentru echipa lor, pentru membrii familiei. Pe scurt, politica externa a SUA a fost deturnată de bani.

Prin urmare, poporul american pierde o mulțime de bani. Războaiele din ultimele peste două decenii au costat circa 5.000 de miliarde de dolari, adică aproape 40.000 de dolari pentru fiecare gospodărie din SUA. Alte 2.000 de miliarde vor fi cheltuite în următoarele decenii pentru a avea grijă de veteranii de război. Pe lângă aceste costuri directe vin costurile pentru țările ce au fost teatru de război – milioane de vieți pierdute, și proprietăți distruse, și natură distrusă – pagube de mii de miliarde de dolari.

Costurile cresc în continuare. În 2024 vor veni costuri de 1500 de miliarde de dolari, adică de circa 12000 de dolari pentru fiecare familie, dacă adăugăm și cheltuielile directe ale Pentagoului, bugetele CIA și ale altor servicii secrete, bugetul administrației veteranilor și ale Departamentului Energiei (pentru arme nucleare), plus cheltuielile Departamentului de Stat legate de ajutoarele cu caracter militar pentru alte țări (precum Israelul). Sute de miliarde de dolari sunt aruncate, irosite în războaie fără rost, în baze militare în străinătate, într-o cursă a înarmării nenecesară și care ne aduce mai aproape de al treilea război mondial.

Aceste costuri uriașe descriu ”raționalitatea” contorsionată a politicii externe americane. Cele 1,5 trilioane de dolari în cheltuieli militare sunt o escrocherie a complexului militaro-industrial și a cercului sus-pușilor de la Washington, care împovărează și pun în pericol poporul american.

Pentru a înțelege această schemă, gândiți-vă la guvernul federal ca la o afacere cu mai multe divizii, controlată de cei care oferă mai mult. Divizia Wall Street este exploatată de Trezorerie. Industria sănătății este exploatată de Departamentul Sănătății. Industria petrolieră și a cărbunelui este exploatată de Departamentul Energiei și de Departamentul Afacerilor Interne. Iar politica externă este condusă de Casa Albă, Pentagon și CIA.

Fiecare divizie se folosește de puterea publică pentru a obține beneficii private prin inside dealing, totul uns de contribuțiile corporațiilor pentru campaniile electorale și lobby. Este interesant că divizia industriei sănătății rivalizează cu politica externa la amploarea escrocheriei. Sănătatea mănâncă în America circa 4.500 de miliarde de dolari (în 2022) sau 36.000 de dolari pentru fiecare gospodărie, iar acesta este cel mai mare cost al sănătății din întreaga lume. Cu toate acestea, America este pe locul 40 în lume în ce privește speranța de viață. Politica eșuată a sănătății se traduce în bani foarte mulți pentru industria sănătății, la fel cum politica externă eșuată înseamnă mega-venituri pentru complexul militaro-industrial.

 

Cu cât mai multe războaie, cu atât mai multe afaceri, firește.

Divizia de politică externă este condusă de o gașcă restrânsă și secretă, inclusiv liderii de la Casa Albă, liderii CIA, ai Departamentului de Stat, Pentagonului, ai Comisiilor pentru serviciile militare din Senat și Camera Reprezentanților, de marile companii militare precum Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman si Raytheon. Interesul public are un rol limitat.

Decidenții în politica externă conduc operațiunile din peste 800 de baze militare americane din străinătate, au pe mână sute de miliarde de dolari în contracte militare și au operațiunile militare unde sunt duse echipamentele. Privatizarea politicii externe a fost amplificată de privatizarea războiului însuși, pentru că tot mai multe funcții militare sunt oferite producătorilor de arme și contractorilor, precum Haliburton, Booz Allen, Hamilton și CACI.

Cu baze militare în 80 de țări și operațiuni CIA în și mai multe țări, SUA joacă un rol major, de cele mai multe ori acoperit, în stabilirea regulilor în acele țări și a politicilor care generează contracte lucrative implicând resurse minerale, hidrocarburi, oleoducte, teren agricol și păduri. SUA au vizat îndepărtarea a 80 de regimuri începând din 1947, operațiuni conduse în general de CIA prin instigarea la lovituri de stat, insurecții, tulburări sociale, manipularea alegerilor, sancțiuni economice și războaie deschise.

Pe lângă interesele de afaceri se adaugă ideologii care chiar cred în dreptul Americii de a conduce lumea. Familia de războinici numită Kagan este cel mai faimos caz, dar interesele lor financiare sunt bine legate și de industria de război. Rolul ideologiei este următorul. Ideologii s-au înșelat de aproape fiecare dată și, în urmă cu mult timp, și-au pierdut influența la Washington. Însă au rămas utili ca ațâțători la război. Ei sunt niște actori plătiți ai complexului militaro-industrial.

 

În toate această escrocherie există însă un mare inconvenient.

În teorie, politica externă se face în interesul poporului, dar nu aceasta este realitatea. O contradicție similară avem și în cazul sănătății, Wall Street-ului, industriei petroliere. Poporul american susține rareori mașinațiunile politicii externe americane atunci cînd se întâmplă, și se întâmplă rar, să audă adevărul. Războaiele Americii nu sunt duse la cererea poporului, ci la ordinul celor de sus.

Pentru a-i ține pe cetățeni departe de procesul de decizie sunt necesare câteva măsuri speciale.

Prima măsura este propaganda neîncetată. George Orwell a arătat rolul propagandei în romanul 1984  – nu a fost necesară nicio explicație atunci când inamicul a încetat să mai fie Eurasia și a devenit Estasia. SUA fac același lucru. Cine este cel mai mare dușman? Este la alegere, în funcție de sezon. Saddam Hussein Hugo Chavez, talibanii, Bashar al-Assad, ISIS, Al-Qaeda, Gaddafi, Vladimir Putin, Hamas – cu toții au jucat rolul de ”Hitler” în propaganda americană. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, ne livrează propaganda cu un zâmbet afectat pe față, sugerând că știe că tot ce spune este absurd, dar măcar o face într-un mod plăcut.

Propaganda este amplificată de think tank-urile de la Washington care trăiesc din donațiile contractorilor militari. Uneori, guvernele străine devin parte în aceasta escrocherie a SUA. Gândiți-vă la Atlantic Council, la CSIS și la popularul Institut pentru Studiul Războiului – toate sunt finanțate de contractorii militari.

A doua măsură este ascunderea costurilor operațiunilor din politica externă. În anii 1960, guvernul SUA a făcut greșeala de a-i obliga pe americani să suporte costul complexului militaro-industrial, luându-i pe tinerii americani la războiul din Vietnam și crescând taxele, pentru a finanța războiul. Cetățenii s-au ridicat împotriva guvernului.

Din 1970 încoace, guvernul a fost mai inteligent. A încetat recrutările, armata a devenit o slujbă pentru profesioniști, susținută de politica Pentagonului de a recruta militari din starturile sărace ale societății. S-a renunțat și la ideea finanțării politicii externe și a războaielor prin taxe și s-a trecut la finanțarea lor prin deficit bugetar.

Apoi, state clientelare precum Ucraina au fost determinate să poarte un război în locul Americii, astfel încât să nu mai vină în SUA saci cu trupurile militarilor americani căzuți și să gripeze astfel mașina propagandei. Nu mai trebuie să spunem că maeștri în ale războiului precum Sullivan, Blinken, Nuland, Schumer și McConnell rămân la mii și mii de kilometri distanță de linia frontului. Moartea este rezervată pentru ucraineni. Senatorul Richard Blumenthal, democrat, a spus că ajutorul militar pentru Ucraina este o investiție bună, pentru că în acest fel nu trebuie să moară americani.

Sistemul funcționează și prin subordonarea totală a Congresului în fața de mașinii de război, pentru ca Pentagonul sa evite orice întrebare incomoda despre bugetele uriașe și despre războaiele la care a instigat guvernul. În primul rând, membrii comisiilor din Congres care supraveghează serviciile armate au campaniile electorale finanțate de marii contractori militari. Această industrie investește sume mari și în lobby, pentru a oferi salarii cât mai bune foștilor membri ai acestor comisii din Congres, echipei lor, familiilor lor – fie direct, prin cooptarea în afaceri militare, fie prin angajarea în firmele de lobby de la Washington.

Nu doar complexul militaro-industrial deturnează politica externă în Congresul SUA. Lobbyul israelian s-a perfecționat în arta cumpărării Congresului. Complicitatea Americii în politica de apartheid a Israelului și în crimele de război din Gaza nu are vreo legătură cu securitatea națională și cu diplomația americană. Ele sunt fructele investițiilor lobby-ului israelian, care au ajuns la 30 de milioane de dolari în campania din 2022 și vor creste în 2024.

În ianuarie, când se va reuni Congresul, Biden, Kirby, Sullivan, Blinken, Nuland, Schumer, Blumenthal și cei ca ei ne vor spune că trebuie musai să finanțăm războiul pierdut din Ucraina și masacrul din Gaza, pentru că, în caz contrar, noi, europenii și lumea liberă, dacă nu chiar întregul sistem solar, ne vom prăbuși în fața Rusiei, a ayatollahilor iranieni și a Partidului Comunist Chinez. Creatorii dezastrelor de politică externă nu sunt iraționali în aceasta generare a spaimei. Ei știu să amăgească și sunt foarte lacomi, urmărindu-și interesele personale, în dauna intereselor cetățenilor americani.

Poporul american trebuie neapărat să reformeze politica externă coruptă și și înșelătoare, care îngroapă guvernul în datorii și ne îndreaptă spre apocalipsa nucleară. Această reformă trebuie să înceapă în 2024, prin respingerea unor noi finanțări pentru războiul din Ucraina și pentru crimele de război din Gaza. Calea unei politici externe americane în interesul public este pacea și diplomația, nu cheltuielile militare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

41 de Comentarii

 1. America – un popor de sclavi condusi de niste ticalosi! Vremea suprematiei a trecut! Jandarmul international este rupt in tur si hotii i-au furat si pistolul din dotare! Numai o revolutie portocalie ii mai poate scoate din groapa in care s-au bagat singuri!

 2. Just,..fals și corupt totul sub lozinca societăților deschise globalizate .. Să te uiți doar in europa ce fel de specimene sunt la cîrma unor state, in funcție de răspundere, de care chiar depinde și soarta păcii mondiale. Cum sunt ei de obtuzi și de lichele, in frunte cu ursula sau cu stoltemberg. Nulități absolute..Să nu mai cobprîm mai la romania, care clar declarat și-a vîndut suveranitatea, viitorul..Deci măcar faptul că unii ies la rampă și mai recunosc, e o boare de vînt al schimbării.. Acu e ceasul 12 al europei,.. Depinde, ridici capul sau cazi cu nasul in balega șoroșistă..

 3. Politica externă a SUA: o schemă bazată pe SHANTAJ!

  -terroristu Planetei
  nicidecum „jandarmul planetei” !

 4. Autorul greseste profund….Poporul american e favorizat, a ajutat masiv de gahsca politica de la Washington….De aceea Poporul American NU mai protesteaza impotriva Razbiului cum o facea in anii 1960!!!.. Populatia de culoare cu muschi este atrasa in Armata americana cu salarii mari. De aceea doar neputinciosii de culoare mai protesteaza
  …1. Gashca politica tine sus nivelul de trai al poporului American prin furturile internationale produse prin Dolar. SUA e datoare 34 Trilioane de dolari pe care i – a mancat poporul American si care Datorie nu trebuie sa o plateasca!!!…2.Poporul American are locuri de munca asigurate de Gashca politica prin inventarea de noi si noi Razboaie. Complexul militar- industrial duduie de comenzi, toata lumea sta la coada la Patrioate….3. Tot gashca politica ridica America prin CORUPEREA creierelor din toata Lumea atrase de nivelul de trai crescut de Gashca politica, de investitiile in Armament, Arme chimice, Vaccinuri care atrag cercetatorii stiintifici din toata lumea..

 5. A uitat sa menționeze armata de răspândaci de pe forum-uri, care împrăștie cu dezinvoltură 💩ul propagandistic:
  – NE VAXXINĂM – NE IMUNIZĂM
  sau
  – VINE Puuuutiiiin, Puuuuutiin, Puuuutin.
  măRog, parieZ că la articolul ăsta se vor da loviți…😜

 6. „armata a devenit o slujbă pentru profesioniști, susținută de politica Pentagonului de a recruta militari din starturile sărace ale societății”

  Pai si Rusia nu face exact la fel cu musulmanii buriati?

 7. Coruptia e la baza, e adevarat, dar nu e cauza principala. Politica externa din USA e comandata de Reserva Federala, banca 100% sionista, care e adevaratul guvern norteamerican. Asta se vede clar acuma, cu sprijinul absolut de catre USA la genocidiu de copi palestinieni comis de Netanyahu.

 8. Romania duduie de trai bun…Forumurile sunt intesate de Comentaci satui si blazatzi, care se mira cum traiau romanii in anii 1980 cu TV alb-negru, fara Smartfon, fara Internet si cu PIBU mic. Comentacii atribuie Capitalismului romanesc toate aceste noutati, Vasazica Gashca politica romaneasca actuala a adus fericirea Poporului…. Poporu e atat de fericit incat nu vede ca TOATA bunastarea, tot prigresul tehnic fin Romania este sustinut de marfurile, produsele industriale construite prin munca Comunistilor chinezi din tara inca condusa de Partidul Comunist…..Comentacii de care vorbeam sunt convinsi ca Romania ramanea la fel ca in 1985 si dupa 35 de ani…In acesti 35 de ani, China, plecand de la un nivel tehnologic egal cu al Romaniei in 1980, China a devenit in 35 de ani Fabrica Lumii, a foua Forta economica si tehnologica a Lumii…Aceeasi Comentaci nu stiu ca dupa 35 de ani Romania nu mai produce nimic, nici macar o Cazma….Belsugul traiului de azi este rezultat al economiei de Consum, al circulatiei Tirurilor corporatiste, al traiului pe datorie care datorie a crescut la 160 miliarde dolari…si, cel mai important Romania e hranita bine de NATO, pentru a convinge romanii sa intre in Razboi in ajutorul Ucrainei….Pentru SUA datoria Romaniei de 160 miliarde dolari nu inseamna nimic, doar o zi de lucru pentru Tiparnita de dolari.
  …Concluzie, Dolarul si Propaganda indobitocesc romanii mai mult decat orice Religie…

 9. Relativ la PIB….Azi Uncia de aur costa 2.000 dolari. In 1986 costa 350 dolari, de 5,7 ori mai putin…Deci, 1 dolar 1986 = 5,7 dolari 2022…. In 1986 Romania aves PIB de 60 miliarde dolari 1986…..Asta ar insemna 60 x 5,7 = 342 miliarde dolari 2022…..Deci raportat la dolarul de azi, Romania avea in 1986 un PIB de 342 miliarde dolari…..Desigur comparand Salariile medii din SUA din 1986 si 2022, am putea calcula mai exact de cate ori este mai slab dolarul american in 2022 comparativ cu 1986…

 10. „Industria petrolieră și a cărbunelui este exploatată de Departamentul Energiei și de Departamentul Afacerilor Interne.”
  spune JEFFRY SACHS

  vezi emisarul american cu dubla cetatenie americano-evreu 🙂 din (atentie, straniu:) Departamentul Energiei
  trimis recent in ISRAEL de USA sa discute problemele din (subteranul?) GAZEI ?

  (mai multe nu spun pentru ca „SCANDALUL” va evolua oricum mai tarziu ! 🙁 )

  (semnat UN HABARNIST!)

 11. OBSERV ca fff.multi prosti-de-la-natura
  nu inteleg essenta „corruptiei2
  😀 😀 😀

  ca GENIU innascut , bland si tolerant am sa va explic (celor care nu stiti = majoritarilor)
  ODATA PENTRU TOTDEAUNA cum e cu „CORRUPTIA”
  __________
  CORUPTIA nu e altcebva decat …inima ideologica a CAPITALISMULUI … si e greu de inteles daca i se citeste doar fata iudeo-crestin imorala a fetzei unei monede cu 2-oua fete 🙁

  CURUPTIA = „OPTIMIZAREA PROFITULUI in societatile CAPITALISTOIDE” … nimic altceva !

  Cum RAZBOIUL e continuarea POLITICI cu metode transcendente 😀 pacii
  la fel CORUPTIA e OPTIMIZAREA-LA-EXTREM a „INVESTITIILOR” prin metode care desi TRANSCEND morala IUDEO-CRESTINA
  umplu PORTOFELUL cu bani-care-n-au-miros si n-au-nici-pete-de-sange-pe-ei !

  MAREA ATENTIE la SEMANTICA 😎DUBLU_VORBELOR😎 (cititi „1984” pentru ca e o lectura metaforic-inteligibila si mediocrilor !)

  In loc sa i se spune lung si adevarat ce de facto e, adica:
  „OPTIMIZAREA PROFITULUI in societatile CAPITALISTOIDE”
  i se spune „CORRUPTIE” cand e folosita propagandistic !
  _______________-

  CAPITALISM fara …
  „CORUPTIE” = ” OPTIMIZAREA-LA-EXTREM a „INVESTITIILOR” prin metode care desi TRANSCEND morala IUDEO-CRESTINA ”

  NU POATE EXISTA ! … e ca si cum ar putea exista IMPRUMUTURI fara DOBANDA ! 🙂

  IQ=?
  😉

 12. Lipsa de alternativa .Romania nu are in acest moment decit alternativa numita SUA si UE .Desigur nimeni vrea alternativa ruso – chineza. Vom intelege curind totul.Vedem cum, zicerea „A-si da arama pe fata ”devine de maxima actualitate .Inexplicabilul devine acum explicat .Ne-am ferit cu totii in a vedea adevarul si in a intelege motivele Rusiei atunci cind a inceput razboiul cu fratii ucrainieni .Acum totul are o logica ce se incadreaza in decizia lui Trump de a cere mai direct sau in mod indirect atacarea Capitoliului ca si perseveranta lui Trump de a mai candida pentru un viitor mandat chiar daca nu are nici macar sustinerea unei majoritati a votantilor republicani .Stie foarte bine ca nu poate cistiga dar poate diviza societatea Americana pina in punctul in care distrugerea Confederatiei devine posibila .Direct (daca cistiga mandatul )sau indirect(daca nu il cistiga ) se pare ca doreste ( ca si Iranul disparitia Israel) disparitia SUA asa cum o stim noi azi . Aveti grija ce va doriti . Siberia nu e chiar asa de aproape daca SUA se retrage din lume sau se dezmembreaza pe modeul URSS sau pe modelul Federatia Rusa .Dar cine stie : tot raul poate fi spre bine .Ar ramine singura forta neclintita UE dupa ce toti ceilalti isi baga bete in roate .

 13. Nu-ti merge o facere …ai profitul ne-optimizat
  ce faci ca sa-ti optimizezi profitul

  UNGI pe cei care te ajuta sa-l OPTIMIZEZI !

  Intelegi acum ca „CORUPTIA” are TREI (magicul 3) … picioare pe catre sta STABIL ?

  1- CORUPATORUL = „AFACERISTUL/BISHNITZARUL” dorind un PROFIT …OPTIMIZAT
  2- CORUPTUL = INTERMEDIARUL … expertul/lobby-istul 😉 care-l ajuta pe „1” la optimizarea
  3- PAGUBITUL = FRAIERUL de obste populational-MAJORITAR-TALAMBUL pe seama caruia se face 😉 😉 😉 -> „OPTIMIZAREA! 😉

  Asa ca cand … va expica SIMPLU un GENIU care gandeste normal in.miit mai complex
  totul devine clar si … „ceata cade de pe ochi” ? 🙁

  SHALOM ! (evreii-s destepti insa nu iubesc deloc MUNCA FIZICA ! … tine de „cultura” lor ! MUNCESC „ALTFEL” ❤️)

  IQ=?
  😉

 14. DE CE SA NU MERGI LA VOT : PT. CĂ „VOTEZI” DEGEABA !!!

  TOATA LUMEA SĂ STEA IN CASA LA TOATE …” ALEGERILE LIBERE ” din 2024 !!!

  Și atunci vom vedea ce mai fac amerlocii pe la noi : ce lichele poolitice, ce prezident- guwernatormai pot numi fără …” alegeri libere ” !!!
  Slogan : DE CE NU VOTEZ !!??… DE- AIA !

 15. „Toate războaiele sunt războaie ale bancherilor” este un fapt comun cunoscut de tot mai mulți oameni, care înțeleg că aproape toti politicienii sunt simple marionete pentru globaliști care controlează industria bancară, sau conglomeratul Big Tech din Silicon Valley care finanțează ambele părți ale aproape fiecărui război pentru a maximiza profiturile. Sistemul de banking occidental, care este condus în numele satanistilor de familia Rothschild in Europa și Rockfella din SUA, a eșuat lamentabil din 2019 incoace și a putut să rămână doar pe ,,suportul de oxigen” din cauza COVID-19, care a permis Rezervei Federale să injecteze literalmente trilioane de dolari în economie prin intermediul armatei (Operațiunea Warp Speed) pentru a lupta împotriva „inamicului nevăzut”, COVID-19. Trump chiar a vrut să mobilizeze armata pentru a furniza vaccinul împotriva coronavirusului, apoi a numit un alt director de Big Pharma, finanțat de Bill Gates, ca consilier militar principal. „Operațiunea Warp Speed” a președintelui Donald Duck, care practic a dat un cec în alb pentru fonduri guvernamentale care au fost cheltuite pentru dezvoltarea de vaccinuri pentru COVID, sau finanțare și cercetare HIV/SIDA, potrivit publicației farmaceutice, FierceBiotech. Sleepy Joe Biden chiar a recunoscut public, în decembrie 2021, că el și Donald Duck sunt de acord cu vaccinurile de rapel COVID-19, deoarece ambii primiseră vaccinuri de rapel COVID-19.. MAGA idioților

 16. Dimensiunea îndobitocirii si transformării în legume a poporului american este impresionantă si nu mi-o explic decât prin concluzia: așa au fost din todeauna.
  Ce nu spune si NU poate spune Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University, este că toate complexele industriei militare si farmaceutice din SUA si nu numai, sunt conduse de evrei. Si ce coincidentă, al naibii coincidentă, la nivelul Casei Albe la butoanele declanșării războaielor si epidemiilor sunt… tot evrei. Acum este la butoane Blinken…

 17. @axon
  -evident ca „poporul american” e vinovat ca toti dracii:
  sint partashi la crima,
  ei in mod democratic AU ALES CRIMA CA MOD DE VIATZA,
  „visul american” ăsta e!

 18. Amin!!
  Incantații mioritici a licurici ului.. Asta pentru voi..

 19. În 2022, jeffrrey sachs a apărut de două ori la una dintre cele mai putiniste emisiuni finanțate de guvernul rus, găzduită de Vladimir Solovyov, pentru a cere Ucrainei să negocieze și să se îndepărteze de „cerințele maximiste” sale de îndepărtare a Rusiei de pe teritoriul ucrainean.:)))
  js este khazar dintre cei dedicati amoskovei. …cum spuneam si alta data e un razboi khazaro-khazar pe resursele Ucrainei,vorba lui PUTIN ‘un razboi civil’..aproape:)))

 20. Sigur, marele specialist ar fi vrut ca SUA sa fi fost prietene cu toți „hitlerii” enumerați. Vom avea „norocul” sa vedem ce va face Trumpf, bovinul care mai nou se ia la trântă și cu Lincon.

 21. O natie nascuta prin MINCIUNI SI CRIME, cum sunt americanii, nu e capabila sa traiasca altfel decat prin MINCIUNI SI CRIME. Restul sunt povesti si lozinci.

 22. De multe ori am avut un sentiment de compătimire amestecat cu ură şi revoltă pentru milioanele de oameni morți în războiaiele ultimelor două secole. (Plec de la premiza că nu ştiu nimic despre celelalte doar pentru a-mi evidenția mai bine raționamentul.)
  Compătimire pentru cei care au murit în lupte sau din cauze directe şi revoltă față de cei care i-au trimis acolo şi care la rândul lor au murit din alte cauze sau ca o consecință a vârstei. Peste 90% dintre toți sunt acum în pământ iar alți aproximativ 10% s-ar putea să aştepte la rând, „cu bagajele pregătite”. Pentru ce toate astea!??? Ca să se repete din nou istoria la o scară de câteva ori mai mare? Cei care au condus şi conduc oamenii, popoarele şi lumea, au avut au şi vor avea întotdeauna o imensă responsabilitate de care nu au părut şi nu par suficient de conştienți. Care este ponderea lor, este greu de spus dar poate fi calculată, cel puțin la nivel procentual. Odată cu avansul tehnologic şi ştiințific, se pare că lumea a avut nevoie şi de un avans în privința evoluției socio-politice sau a modului în care este condusă şi, din nefericire pentru toți, acesta a rămas în mare parte retrograd. Poate că are nevoie de o resetare, de o abdatare, de o nouă perspectivă sau viziune. Poate ar vrea să renunțe la vechile metode sau procedee şi nu ştie cum. Nu ştie că dacă nu sunt altele în manuale, cu bună-voință, şi bună-înțelege, ele ar putea fi găsite sau inventate. Poate nu se pricep şi au nevoie de vreun imbold sau de vreo minune.

 23. Nimic nou, doar o retrospectiva care accentueaza adevarul despre politica americana pentru cei subjugati mental sau interesati sa traiasca din umilirea in fata US.Cdeilalti vad realitatea dar nu le foloseste la nimic.Si totusi uneori US erau mai cuminti.Numai pericolul atacului direct ii potoleste.Cu cat mai multa diplomatie cu atat mai putina frica.Propaganda mana in mana cu arma creeaza imaginea invincibilului.Imaginea insa nu inlatura pericolul.US au impins lucrurile atat de departe incat le e greu sa se mai opreasca.Daca ar fi vrut o victorie s-ar fi angajat total.Niciodata US nu au vrut o victorie ,au vrut doar roadele victoriei,indiferent ce nume purta invingatorul.Nu conteaza care dintre aliatii US va pierde,US trebuie sa castige si din asta-interesul american.

 24. & Legea conservării energiei, au mai dispărut civilizații evoluate pe acolo, ?

 25. Un articol care spune totul despre SUA corupte si criminale si care nu pot exista fara sa provoace revolte, lovituri de stat, conflicte armate si razboaie…
  De fapt asta e stilul de viata al SUA dupa ce au masacrat sute de milioane de amerindieni ca sa le fure pamanturile, padurile, aurul, argintul si alte bogatii.

 26. sua – un buboi copt care în curând se va sparge!!și va infecta intreaga lume ,asa ca atenție mai ușor cu parteneriatul strategic cu buboiul american rascopt @

 27. la o prezenta mare s-ar putea sa se schimbe compozitia Parlamentului european, apoi ca intr-un domino nici UDMR nu mai intra si cu tableta sau nu ceva poate fi schimbat, nu va putea influenta Vestul chiar totul, in mare Europa are alegeri nu poti alerga simultan dupa mai multi iepuri, asta poate fi sansa unei tari mici sa scape de atentia/pofta altora mai ales daca prezenta este mare. Cine are constiinta va merge la vot cine nu se va vaita ca a iesit X…

 28. Bey acestia cu propaganda putinista si cretina,nu mai bateti campii,sau vreti sa va treziti si voi ca va hacuiesc din poarta in poarta rusnacii, iranienii si toate muhaielele lor,toti niste fomisti de puturosi ce sunt ei si care,in loc sa muncasca,sa produca ca sa castige un ban cinstit cu care sa isi ridice nivelul lor de trai,ii urasc de moarte pe aia care traiesc civilizat si care muncesc zi de zi,ca de aia traiasca mult mai bine ca neispravitii tinuti in ignoranta si mizerie de dictatorii lor care aia aduna aur si miliarde in conturile lor personale,bani ce ii baga in arme in si agresiuni armate de tot felul si spunandu-le fraierilor pe care ii stapanesc ca ei traiesc in saracie din cauza ca ii fura si ii exploateaza americanii si Occidentul,prostindu-i si indemnandu-i pe simplii lor cetateni care tipa de foamea,sa dea cu puscociu,cu bomba si cu atentatele impotriva oamenilor nevinovati din lumea libera si civilizata care muncesc si isi vad de treburile lor,in tarile lor.Iar aia care mai inteleg pe ce lume traiesc si cat rau,foame si saracie le fac stapanii lor dictatorii in tzarile lor,de aia fug spre Occident si spre SUA si nu fug in Rusia,Iran,sau in cele o suta si enspe state ale caror capetenii vandute rusnacilor,urasc lumea libera si civilizata a carei existenta, prin exemplul ei de progres,prin munca si inteligentza in libertate,le pune in pericol stapanirile lor pe viatza si ale neamurilor lor de imbuibati in tzarile lor sarace.

 29. Voi putinistii ori sunteti distrusi la cap,ori sunteti niste ratati carora nu le place munca pe bani adevarati in Lumea Libera,ori credeti ca ii prostiti pe altii ca sa puna botul la iubirea voastra pentru Criminalul Putina si pentru toata gasca lui de derbedei mondiali corupti si stapaniti de el.Pai pe cine au agresat americani,israelienii,sau occidentalii asa,fara niciun motiv? Nu sunt ei cei care au pornit razboaie,ci le-au pornit mereu ticalosii ce urasc Lumea Libera si civilizata,iar americanii si aliatii lor,fiind cei agresati,normal ca au pornit sa scape de aia care le agreseaza si le ucid cetatenii,sa scape de ticalosii care agreseaza lumea pasnica pentru ca daca agresorii sunt cei ce nu iubesc munca,nu inventeaza nimic si nu produc nimic,dar ii urasc pe cei ce au o viatza mai buna ca a lor,mai au si pretentia la viata imbelsugata in timp ce dorm beti pe soba,sau dorm toata ziua la umbra camilei,si vor chiar si imperii mai mari peste alte popoare mai mici si pasnice care muncesc cinstit pentru ei si familiile lor,pentru ca puturosii monduali in frunte cu rusnacii nazii-bolsevici si cu popii iranieni vor si servitori sa le traga cismele din picioare ca altfel se culca incaltzati.De aia fac toate porcariile ca sa le saboteze existenta,munca si comertul celor ce muncesc cinstit si le fac rau nu numai celor din Occident,sau din SUA,dar si celor care sunt pasnici si au relatii comerciale cu Lumea Libera.Cu neispravitii astia tineti voi putinistii pentru ca si voi sunteti de aceasi teapa cu Pleava Lumii si injurati Lumea Libera in care traiti si voi si profitati din plin de bunastarea ei,o lume unica in istorie pe care o pazesc si americanii si toti aliatii nostri.Daca vreti dictatori si sa gustati din „belsugul” lor atunci valea la ei la mosie,ca au nevoie de cretini pe care sa ii hartaneasca pe doua kopeici.

 30. CORUPTIA sta pe 3 picioare !
  Multi nu stiu sa le vada distinct pentru ca au o dressura educationala care le pune OCHELARI DE CAL ! 🙂
  🙁

 31. CORUPATORUL e aceeasi persoana cu CORUPTUL, sinchron sau defazat in timp ? -> GLOBALIZARE
  CORUPATORUL e aceeasi persoana cu CORUPTUL, sinchron sau defazat in timp ? -> RAZBOIUL PROXY UKRAN

  „PAGUBITUL” defazat in timp devine castigatorul CACIALMALEI ! 😉
  1- in cazul GLOBALIZARII a castigat defazat in timp „PAGUBITUL COLONIALIZAT” 😉
  2- in cazul RAZBOIULUI PROXY UKRAN a castigat defazat in timp RUSIA care-i desi cu evidentele pagube ale razboiului pe
  crestere in timp ce UE e pe scadere desi 😀 😀 😀 nun are scuza pagubelor suferited e direct-implicata RUSIE !

  IQ=?
  😉

 32. Se astepta cineva la altceva ?
  DE CE ?
  (interesant e DOAR[!] ca LLOYD AUSTIN s-a oferit sas-i depuna demisia 😉 insa … !)

 33. O radiografie fidelă a decăderii imperiului kazaro-ovreiesc, că până la urmă asta este realitatea, SUA fiind condusă ,vrei nu vrei, doar de ei și acum vechea caricatură cu elefantul (SUA) dus de nas/trompă de șoricel ( Israel) până pe marginea prăpastiei are o corespondență reală de 100% .
  O altă expresie ce prinde contur, demult intrată în vocabularul politic ( capitalismul în putrefacție) și care părea exagerată atunci, astăzi devine, din păcate, tot mai aproape de o tristă realitate !
  De ce spun „din păcate”, pentru că e chiar păcat că răutatea, viclenia,perfidia și venalitatea unora au dus la acest final, refuz să cred că inconștiența i-a adus în acest punct critic, când aveam și aveau alternative favorabile pentru ambele părți : respectiv și ei să câștige fabulos și noi s-o dyucem bine, dar ei au ales o altă cale : a dezastrului colectiv !
  Pentru că de acum, indiferent cine câștigă , noi, sau ei, viitorul nu mai surâde nimănui !
  P.S.
  Caraghios, veninos și de departe , de neam prost cel ce se ”reeped(e)” ca proasta-n târg ( ca să evit sexul 😉 ) să apere ceva, iremediabil compromis, cu prețul pierderii oricăror urme de bun simț, bună creștere, sau presupusă inteligență pe care i le mai bănuia cineva !
  Dacă ne referim numai la trecutul istoric și la ceea ce au lăsat în urmă Rusia sau Iranul, vechea Persie, în plan istoric, artistic sau cultural, SUA cu cei 277 de ani ai săi este pe locul întâi doar la războaie, în rest, un mic copil răzgâiat și bătăuș, într-un cuvânt prost crescut de niște părinți adoptivi, plini de bani, dar și de vicii !

 34. Mulți şi-au pierdut uzul rațiunii de când cu criptomonedele. „A face bani din piatră seacă” nu mai este o figură de stil. Şi cu asta se ocupă tot…exploatarea.

 35. Datoria SUA creste cu 2 milioane $/minut. Se poate vedea aici: https://www.usdebtclock.org/

  In oct 2014 bugetul SUA a ramas gol. Nu mai erau bani de platit salariile bugetarilor.
  Obama a luat legatura cu China si a cerut un imprumut de 1000 miliarde de dolari pe care l-a primit, pana in octombrie 2015.
  Atunci SUA a ajuns iar intr-un moment dificil, si mai cerut un ajutor de la China.
  Dar China incepuse sa aiba probleme economice si s-a scuzat politicos de data aceasta.

  Congresul SUA a avut o sedinta extraordinara in care s-a dezbatut problema si s-a luat hotararea fara precedent de a tipari fara acoperire cantitatea de bani necesara.
  ONU a auzit acest lucru si a convocat delegatii sa decida daca SUA trebuie penalizata pt acest lucru. Trebuie spus ca sediul ONU este la New York, si delegatii ONU sunt cazati in New York. Asa ca au decis sa treaca cu vederea aceasta incalcare a normelor internationale.

  De atunci pana azi, America nu a mai primit imprumut de la nimeni, iar dolarii tipariti sunt doar niste hartii fara valoare.
  Acelasi lucru l-a facut Hitler in al doilea razboi Mondial, cand armata germana a tiparit miliarde de lire sterline, franci, marci germane si lei romanesti. Inflatia a ajuns la cote de 1 000 000:1 si a dus la reforma monetara in toate tarile Europei.
  La fel se va intampla si cu moneda americana. Odata cu prabusirea economica si finaciara a SUA, va urma Europa, apoi restul lumii.

  Acest lucru va duce la timpul de stramtorare cum nu a mai fost de cand este omul pe pamant, de care a vorbit Mantuitorul in Evanghelia lui Matei, capitolul 24.

 36. Radu Humor aveam pretenții de la dvs. Dupa o postare densa si argumentată faceti o trimitere la NT, Matei 24.Chiar nu ati sflat la varsta si lecturile dvs., ca Biblia, cap coadă e o făcătură peste generatii a acelorasi baieti deștepți care acum conduc Uniunea Sovietică Ailaltă??

 37. Sorr, era citat amplu din Jeffrey Sachs. Ma mir ca a intors foaia.Probabil Marii Păpușari abandoneaza Uniunea Sovietică Ailaltă si ii vom găsi la comandă în b6rca urmatoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.