Jens Stoltenberg: Să ne pregătim pentru o confruntare de zeci de ani

Vladimir Putin pregătește economia Rusiei pentru un război lung, susține secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat „Welt am Sonntag”. El îi avertizează pe aliații occidentali că ar trebui să fie pregătiți pentru o confruntare care ar dura zeci de ani.

Din perspectiva secretarului său general Jens Stoltenberg, NATO trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unei confruntări de decenii cu Rusia. „NATO nu caută război cu Rusia”, a spus Stoltenberg pentru „Welt am Sonntag”. „Dar trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani.” El a cerut din nou aliaților să-și extindă industria de arme mai rapid.

„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin câștigă în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va răspândi în alte țări”, a avertizat norvegianul. Cea mai bună apărare acum este să sprijinim Ucraina și să investim în capacitățile militare ale NATO. „Descurajarea funcționează doar dacă este credibilă”, a spus el.

„Trebuie să refacem și să extindem baza noastră industrială mai rapid, astfel încât să putem crește livrările către Ucraina și să ne realizăm propriile stocuri”, a cerut Stoltenberg. „Acest lucru înseamnă trecerea de la producția lentă în timp de pace la producția rapidă, așa cum este necesar în conflict.” Prin urmare, el a cerut comenzi mai multe și mai rapide pentru companiile de apărare din Europa: în economiile de piață, producătorii de arme au nevoie de contracte semnate pentru a putea crește producția, a argumentat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a avertizat că președintele rus Vladimir Putin pregătește economia țării sale pentru un război lung. „Deoarece Rusia își orientează întreaga economie spre război, trebuie să facem și mai mult pentru securitatea noastră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

34 de Comentarii

 1. Praful si pulberea o sa se aleaga de toti cei care se pregatesc de razboi. Nu e nici blestem, nici vreo premonitie mistica, ci asa e in firea lucrurilor.

 2. Sa mareasca productia SUA si Anglia.
  Ele au scos Ucraina de la negocierile de pace.
  Daca n-ar fi scos-o, ar fi fost pace din aprilie 2022.

 3. „Prin urmare, el a cerut comenzi mai multe și mai rapide pentru companiile de apărare din Europa: în economiile de piață, producătorii de arme au nevoie de contracte semnate pentru a putea crește producția, a argumentat Stoltenberg.”
  BINGO !
  Asta spun si americanii. Sa luam de la gura si BUNASTAREA NOASTRA ca sa producem arme si profit unei minoritati in SUA in principal!
  Si daca va vine sa credeti sau nu, cunducatorii locali din UE sustin 100% bunastarea altora in detrimentul bunastarii propriilor cetateni.
  De ce o fac? „Din punctul de vedere al SUA, este suficient răspunsul la o întrebare: Ce se va întâmpla cu politicienii și oligarhii pe care îi recompensăm pentru că ne-au predat țările lor?”
  https://www.cotidianul.ro/ue-va-ajunge-un-pavilion-de-complezenta-al-americii/

 4. Seful „(editat)” e „(editat)”(editat) !
  In tarile din fostul urss, conducerile de stat s-au instalat prin alegeri…numai in Ucraina conducerea s-a instalat prin lovitura de stat din 2014 !
  Slava Z !

 5. Din păcate are dreptate. Rușii nu știu decât de frică. Trebuie să le dovedești că ești mai tare decât ei și mai răbdător.

 6. NORMAL CA NIMENI NU MAI ARE INCREDERE IN RUSIA CONDUSA DE PUTLERISTI! Nebunii nu pot fi invinsi decat de propria moarte

 7. Gresit!
  Trebuie sa ne pregatim ptr o confruntare de sute si chiar mii de ani.
  Asa mi-a confirmat si gurul meu Leonid Kissinger chiar ieri in jurul orelor 14-22.
  Henry Brejnev trebuie doborat cu orice pret corect asa incat sa construim un zid al Berlinului in jurul Moscovei si chiar Beijinpingului!
  Slava Burisma! Slava Michael Obama in caz ca nu mai imi amintesc sa-mi aduc aminte sa candidez la ceva care imi scapa pe moment fara prompter.

 8. Nici o minciună credibilă nu mai sînt în stare să scoată. Adică Rasiia vrea să năvălească-n Iuropa dar le dă răgaz OTANiștilor să se pregătească parcă cinci ani cînd n-au fost în stare, după povestea oficială, să ia Kievu.
  Da, toate țările cu SUA, Rusia, China și cele europene în frunte sînt în mâna cîtorva familii ce-au împărțit lumea de sute de ani. Restul e teatru politic, circ, aranjamente și teatre de război.
  „Minciuni și fraze-i totul ce statele susțne” (M Eminescu, 1874)

 9. Suntem în 2024, până prin 2039 ăștia nu mai exista cum nici multi dintre noi. Dar vor bani fin înarmare și razboi!

 10. Facem un apel de suflet, deci sa aparam valorile occidentale, oricare ar fi ele la momentul t + azi!

 11. Norvegia nu va mai exista pana atunci. va fi africa acolo.

  Astia nu is in stare sa pazeasca granitele in fata invaziei africano musulmane. Sau nu vor, caz in care sunt tradatori.

 12. Stoltenberg degrabă va dispărea de pe orizontul politic iar fraierii vor munci ca măgarii.. Polonezii varsă grâul ucrainean pe asfaltul autostrăzilor iar fermierii germani rămân fără îngrășăminte ieftine.. Cine va caută atunci conflict..? Herman iar a mai fost odată flamandă.
  În 1933…

 13. Stoltenberg degrabă va dispărea de pe orizontul politic iar fraierii vor munci ca măgarii.. Polonezii varsă grâul ucrainean pe asfaltul autostrăzilor iar fermierii germani rămân fără îngrășăminte ieftine.. Cine va caută atunci conflict..? Germania a mai fost odată flamandă.
  În 1933…

 14. Cine mai crede pe acesti sarlatani care au facut din nato bunastarea unor nebuni certati cu pacea omenirii precum acest individ plin de stolii nebuniei armelor si razboaielor.>

 15. Buna!
  Ce predicții are Jens !
  Razboiul din sec 21 nu poate sa fie lung ca cel din evul mediu.
  A retiunut ceva Jens din istorie că ar fi fost un război de 100 de ani intre anii 1337 si 1453.
  Acum in sec 21 razboiul poate fi cum zice Jens dacă beligerantii vor macel prelungit sa nai imputineze populatia , altfel razboiul NATOV vs RUSIA fără arme nucleare si cu victoria NATO se poate termina in maximum 60 de zile.
  Un astfel de scenariu nu inseamna ca armatele NATO MERG la Moskova, Nu .
  Combatantii incheie o pace fara ca NATO sa ocupe teritorii ale Rusiei.
  Opriti-vă! Arsenalul nuclear ne spune raspicat, ferm sa ne oprim.
  Si ne-am oprit! Altă cale nu există!
  Si atunci de ce ne-an distrus reciproc intrun razboi fara arme nucleare si in care stiam de la inceput ca Rusia nu accepta pierderi teritoriale.
  Rusia stie ca intrun razboi clasic cu NATO nu are nicio sansa si la fel NATO stie ca poate invinge Rusia si atunci de ce razboi? Sa se ajunga la cel cu arme nucleare.
  Nu! Toti știu ca un astfel de război poate insemna distrugerea intregii planete. NU RĂZBOIULUI! NICIUN FEL DE RAZBOI! AUZI JENS? PACE!
  PS.Rusia nu va ataca NATO si nici NATO nu va ataca Rusia! Sunt constienti de riscul folosirii armelor nucleare daca una din parti ajunge in situstie foarte critică si acea parte e foarte probabil sa fie Rusia.

 16. Alo, domnu mister Stoltenpork, cum domne sef al nato, pai nu ziceti de 2 ani ca Rusia e infranta in fiecare zi, nu mai au arme, nu mai au soldati iat odiosul volodimir putin ori moare zilnic, ori are sosie de dublura???
  Deci russia asta infranta si fara soldati si fara cap ameninta acuma Parisul si Berlinul, nu mai zic de Bukres???
  Hotarati-va monserii mei, ori sunteti cretini, ori sunteti imbecili.

 17. Unde vă veți ascunde nenorociților de furia popoarelor daca va fi război ?…știți care vor fi primi morți?…voi veti fi primii, cei care azi doriți război!… și-n gaură de șarpe vă căutăm indiferent de nație,…veti fi executați in piețe publice prin ghilotinare!…

 18. Deci, sa platim, cate 36 miliarde de euro pe fiecare an doar sa functioneze statul ukrain. Pentru razboi plateste Bidonul turtit cu robinet. Mijto, ma bag !

 19. Doi TEMBELI care nu au citit excelentul interviu dat de presedintele rus Vladimir Putin!
  Pentru astia doi TEMBELI,cu cat Europa cumpara mai mult armament de la americani in urmatorii ani ,cu atat mai bine pentru SUA.

 20. Uăi cap di râmă, pi front ca să ți baț’ cu ursu i nevoi de strânghi ca tine cu capu-n colțuri sâ gură mari…

 21. @tomlin,” Bine ca-s numai zeci de ani, prind si eu sfarsitul. ”

  -dar ai pierdut 34 de ani de Razboi Rece !!!!

 22. Nenea ăsta se crede profet. Eu i-aş propune să-şi stabilească încă de pe acum pedeapsa în cazul în care nu se împlineşte profeția dacă vrea să fie cât de cât credibil căci garanții pretinde că nu are şi nu poate da nimănui. De ce aş crede eu în el când el însuşi se îndoieşte de sine? Mergi la nani nenică!

 23. Noi am înțeles exact ce spui tu acolo şi ai perfectă dreptate. Mulțumim frumos că te-ai gândit atât de profund la morțile noastre şi le-ai planificat atât de minuțios împreună cu toți geostrategii tăi. Acum mergi acasă că ți-a venit schimbul!

 24. HALUCINOGENELE SUNT DE VINA.Mii de tone de cocaina intra in UE anual.UE are evidente si statistici la tot ce vrei si ce nu vrei,numai la narcoticele care intra pe teritoriul ei NU.”NU”,pentru ca e foarte rusinos pentru imagine.Spaniolii inghit cocaina ca pelicanii.Se spune pe la colturi in soapta ca peste ca inghit peste 1,5 tone pe zi,ma enoriasule,si 1,5 tone pe zi la o populatie de 47 de milioane,atit cit are spania, este un consum foarte modest tinind cont ca o tona are doar un milion de grame.

 25. Schnapsul luat in exces, chiar alternat cu bere, pe fond de lipsa de lumina naturala duce la grave tulburari.

 26. După cum ciri peste imputit, NATO e în război cu Rusia. Ciumpalacule, de ce sa va pregătiți. A atacat Rusia vreo tara NATO? E Ucraina aliata cu voi? Despre kazari nimic. Ei sunt cireașa de pe tort la care toți râvniți buzele voastre tuguiate de pupatori de dosuri trecute de 80 de ani, zgârciți și lipsite de sensibilitatea la care visați. Dar nu-i nimic. Perseverati, persecerati, perseverati, doar asa v-a spus Bidonul cu memorie de elefant, trecut în lumea celor care uita sa fie oameni.

 27. Când NATO a fost înființată în 1949, țările membre au declarat că sunt „hotărâte să salveze libertatea, moștenirea comună și civilizația popoarelor lor, întemeiate pe principiile democrației, libertății individuale și statului de drept”. Portugalia în 1949, era prea departe de democrație atunci datorită dictaturii sale fasciste. Trei ani mai târziu, alianța a acceptat Grecia și Turcia, cu democrații la fel de lamentabile. În 1951, Spania franquista a aderat la NATO. Chitită să lupte împotriva URSS, NATO a fost de acord să se bazezeze și pe comuniști. În 1954 Iugoslavia, atunci condusă de Tito, Grecia și Turcia au semnat Pactul Balcanic. Tratatul urma să acționeze ca un baraj împotriva expansiunii sovietice în zona balcanică. De ce în 1974 NATO a tolerat agresiunea turcă împotriva Ciprului, o altă țară membră a alianței? Pentru că, pentru SUA Turcia era mai importantă ca partener geostragic. În anii 1990, NATO a acceptat Estonia, Letonia și Lituania, în ciuda faptului că acestea au încălcat și continuă să încalce drepturile populației de limbă rusă și idolatrizează naziști. Apoi, NATO i-au primit pe Albania și Croația. În 1991-1995, Croația a comis cea mai mare epurare etnică din Europa după cel WW2. Teritoriile Albaniei erau controlate de criminali, nu de guvern. Albania oferă, de asemenea, sprijin logistic separatiștilor din Macedonia, Muntenegru și Grecia. După prăbușirea URSS în 1991, de NATO nu a mai fost nevoie. Cu toate acestea, alianța nu s-a dizolvat, ci a mers solemn în ultimul deceniu al secolului al XX-lea. Există o tendință: afacerile cu droguri înfloresc în teritoriile controlate de NATO. De la invazia SUA/NATO în Afganistan, producția de droguri a crescut de 44 de ori! Ca sa nu mai vorbim ca soldații NATO, poliția ONU și lucrătorii sociali occidentali au operat aproape de impunitate în exploatarea victimelor traficanților sexuali.

 28. In acest razboi si rusii si ucrainienii au adus inovatii, testate pe spatele adversarului.

  Cantiate nu duce neaparat la castigarea razboiului.

  La viitoare confruntari oamenii in carne si oase vor lua din ce in ce mai putin/ putini vor mai fi parte la ostilitati.

 29. Lui intox de la 18:19.
  Cam asta-i adevărul..Vezi și oamenii din NATO,generalii și cei care se hrănesc pe lângă ei..
  De exemplu.Un general NATO,fara să riște cu viața,va îndruga baliverne mult și bine pentru leafa bunuță si locul călduț aflat în vreo suburbie a Bruxelului..Lucrul lor e sa sperie căci altfel sunt trimiși la vatră.. Ce bun îl așteaptă pe Geoană acasă.. Numai tristețea cenușie..

 30. Hmmm,. Vă termină rusia mai repede decît credeți,.. și atunci musai să mai scoți pe undeva cămașa,. mai ales că nu vei sta la putere, chiar de vrei măsluirea forțată a tuturor alegerilor..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.