Jocuri periculoase: PNL riscă dizolvarea pe cale juridică

O decizie adoptată oficial azi (miercuri, 08.09) de conducerea PNL privind interzicerea participării parlamentarilor la ședința de plen ar putea avea consecințe juridice devastatoare, incluzînd radierea partidului pe cale legală, scrie Bogdan Tiberiu Iacob în inpolitics.ro.

Concret, boicotul impus unei ședințe a Parlamentului României încalcă legea 96/2006, legea partidelor nr.14/2003 și însăși Constituția României.

Biroul Permanent al PNL a adoptat azi o rezoluție prin care obligă membrii PNL să nu participe la ședința Birourilor permanente și la cea a plenului reunit, în urma convocării făcute de către cei doi președinți ai Parlamentului, Anca Dragu și Ludovic Orban.

Și acum, să analizăm metodic consecințele juridice.

Legea 96/2006 prevede la art.28.

”(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară.”

Că un parlamentar poate absenta, motivat sau nu, de la o ședință a parlamentului e una.
Că un partid parlamentar își obligă parlamentarii instituțional să absenteze în bloc, indiferent de motiv, e cu totul altceva, reprezentînd îndemn la încălcarea legii și a principiilor statului de drept.

Constituția stipulează, la art.40:

”(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”.

De asemenea, legea partidelor politice nr.14/2003 stipulează:

”ART. 2 Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii. ART. 3 (1) Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale”.
(2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României, republicată”.

Aceeași lege prevede sancțiuni dure la adresa partidelor care încalcă prevederile sus-pomenite:

”ART. 46
(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:
a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege;
(2) Cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public şi se soluţionează potrivit normelor de procedură stabilite la art. 26 alin. (2) – (5). ”

Să amintim aici că, în aprilie 2016, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la închisoare. Pentru ce?

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Pe scurt, Dragnea a primit închisoare pentru că și-a folosit autoritatea în partid ca să asigure cvorumul la referendum. Asta, în pofida faptului că legea partidelor trece stimularea participării cetățenilor la scrutinuri printre obligațiile partidelor.
Biroul Permanent al PNL, cu acordul/la îndemnul premierului Florin Cîțu, a decis invers, să-și oblige parlamentarii să nu asigure un cvorum, cel de ședință parlamentară, sub amenințarea sancțiunilor.
Trecînd inclusiv peste o foarte importantă prevedere a Constituției, anume interzicerea mandatului imperativ al aleșilor nației.
Altfel spus, parlamentarilor nu li se poate impune sub nicio formă votul sau poziționarea politică.

PNL a trecut azi cu grație peste toate aceste norme constituționale și legislative printr-un document, atenție, oficial, și nu printr-o decizie secretă care, la o adică, măcar nu putea fi dovedită.

Liberalii au ținut să consfințească juridic decizia, amenințînd în textul ei chiar cu sancțiuni la adresa parlamentarilor care nu ar respecta rezoluția.
O decizie care ar putea duce la sesizarea Ministerului Public și la dizolvarea juridică a partidului, pe cale legală. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

20 de Comentarii

  1. Despre asta, am auzit la rtv, Ciutacu a avut pe cineva tot din pnl si a spus asta! Am scris aseara despre acest subiect! Hai, incercati sa ii anihilati, prea mult si-au batut joc de cetateni in cei doi ani de zile de cand sunt la guvernare! Sa ne amintim cum urlau catre psd privind dizolvarea partidului, toti acesti latrai plus plavanul de lux! Dizolvarea pe cale juridica e unica sansa de a scapa de clanurile pnl, usr si plus! Succes!

    • „Constituția stipulează, la art.40: ”(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”.”

      pi da di ce nu lati demis pa cetateanu strain klauss iohannu can cu dovezi percuta constitutia cu „imi vreau romanie fara PSD”. Deci inalta tradare.

      ca atare, treaba cu incalcarea are precedens, deci nu se van tampla nimic.

      iohannu cu cetatenie dubla e cetatean strain, ba strambilor. Cum poa sfie aia legal, sa bagati voi la popor ca seful statului, un strain, dusmanii delarati ai tarii?? Ganditiva unpic.

  2. Legile se pot schimba oricand chiar prin ordonanta de urgenta data la betie sau prizat pe nas.
    Normal trebuie trecut in Constitutie sau sa fie LEGI EXCEPTIONALE care sa fie schimbate numai de parlament cu 75% prezenta de vot.

  3. daca incalcarea legilor este ptr bunastarea romanilor , sa fie primit ..! – din adancul put al gandirii premierului Romaniei ! romanii cred ca masurile luate de guvern sunt gresite , de fapt sunt in favoarea romanilor ,, – din acelasi puț..!

  4. Asta cu art. 3 „Se mandateaza parlamentarii PNL sa nu participe la plenul reunit….” suna de parca i-ar apartine lui Fenechiu. Curat neconstitutionala. Dar ce mai cneaza. Numitu` solicita si avizul militienilor pentru semnaturi.
    Constitutia si legile nu sunt facute pentru PNL, escrocul de la Cotroceni sau marxistii bezmetici.
    Cine sa-i ancheteze si sa judece astfel de fapte penale? Cei 8.000 de procurori si judecatori ce au dosare penale la SIIJ?
    Dictatori!

  5. Orice parlamentar ar trebui obligat sa fie prezent la activitatile parlamentare unde ar trebui sa fie prezent! Chestia cu „n-a fost cvorum” nu ar trebui sa existe! Ai fost ales in Parlament, te prezinti la servici ca oricare alt amgajat roman, fiecare absenta putand si trebuind sa fie motivata. Iar la vot ar trebui sa existe doar trei variante: pro, contra sau abtinere. Plecarea din sala nu poate fi considerata optiune de vot.

  6. Macar daca s-ar DIZOLVA partidul mixt PNL + PDL !
    POATE se va reSEPARA in PNL si PDL .
    Asa cum AR FI si NORMAL.

  7. Nu risca nimic,ordinul”zeilor planetari” este sa se sfideze constitutia fiecarui stat,cum altfel s-ar pune umarul la dizolvarea lui? Ba PNL o sa fie intarit si sustinut in sfidarea oricarei ratiuni.

  8. „…și nu ierta greșiților noștri…”! HAHAHAHAHAHAHA!
    Progresizmu’ șoroșizd aplicat cu pași greșiți dăunează grav speciilor de poolitruci PeNaLi…

  9. @ „parere…”, 9 septembrie 2021 la 11:50
    „Dizolvarea pe cale juridica e unica sansa de a scapa de clanurile pnl, usr si plus!”?
    …NU, așteptăm ani la rînd și nu obținem nimic, ca în toate cele 3 decenii de pînă acum! …nemernicii ăștia corupți ne vor minți în față și ne-trag-pe-sfoară cu „justiția” slugă Binomială.
    E mai simplu să facem ca la ’33: punem din stradă A.U.R. la conducere, să formeze un guvern mono-color, și A.U.R. să desființeze partidele de jeguri! …în două luni rezolvăm problema!

    • absolut, iote ca mai intra si oameni cu creer paici.

  10. @Adolph:
    Nu aur ca partid desfiinteaza partidele horcaiturilor! Tot legea e baza actiunilor doar daca se vrea!

  11. Ați spus Ministerul Public? Fără știrea și aprobarea Licuriciului?
    Fără aprobarea ambasadelor?
    Reveniti-vă! Asta este indisciplină cruntă. Anarhie curată. Stat de drept eșuat.
    S-a luptat din greu, cu mumu-n gură, pentru ca acum să fie bine. Și voi, repede, sesizăm Ministerul Public.
    Numai răutăți vă trec prin cap, zău așa.

  12. Dacă asta nu mai e democrație, atunci ce e? Cand spui ca niciun parlamentar nu isi poate exercita dreptul, de fapt interzici romanilor care l-au votat sa ii reprezinte. Cum dracu vine asta? Pai nu mai bine renuntam la circul numit partide politice, la democratie de mahala, la drepturile constitutionale incalcate barbar de cei care ar trebui sa le respecte? Nu ma mira, gasca din fosul PDL asa era obisnuita. Binele il facem noi, chiar si ilegal, daca noi zicem ca e bine, e bine. Anastase cu legea pensiilor e magistrala, ca reprezentare/reprezentant a/al democratiei romanesti de dupa 90.

  13. Apropo de Dragnea si mizeriile nesemnificative pentru care a fost condamnat (are el mari pacate cu iz penal, dar nu magariile pentru care a fost o data condamnat cu suspendare, a doua oara cu executare !) … pe acelasi sistem, pentru indemnul adresat populatiei sa NU voteze la referendumul care l-ar fi trimis acasa (deci de a NU-si exercita un drept constitutional, acela de al votului) si Basescu ar trebui sa faca puscarie !

  14. … ca noi, din taxe si impozite, platim aceste canalii, sa stea acasa !!

  15. Mult succes la dizolvarea unei mocirle, a unei mizerii care a devenit acest partid!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.