Judecat de Patriarhie, ÎPS Teodosie a făcut un gest surprinzător

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază, în municipiul Constanţa, să renunţe la demersul lor.

“Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marşul în procesiune şi înflăcărarea în rugăciune, prin renunţarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfinţitul îi aşteaptă pe toţi la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulţi arhierei, preoţi şi diaconi la Biserica Sfântul Haralambie din Constanţa, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, au transmis, vineri seara, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
Aceştia anunţaseră, anterior, după ce mai multe organizaţii civile au informaseră că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că instituţia nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers.
Noile precizări ale Arhiepiscopiei Tomisului au venit după ce Patriarhia Română a transmis, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. “Încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, a anunțat Patriarhia.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie, a precizat, sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, una din teme va fi şi „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

ÎPS Teodosie a fost întrebat recent la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfiinţată.
“Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie.
El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica cetăţenii în acest demers.
“Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.
“Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Patriarhia Română a precizat, vineri, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, “încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

46 de Comentarii

 1. Spre deosebire de Marele Alb Lucurician, IPS Todosie da încă odată dovada de dragoste creștinească și înțelegere pământească. Câinii Banescieni sunt la datorie, iar Marele Alb ne dovedește ca cel care sta în spatele lor și care le îmbrățișează ieșirile câinilor în spațiul public este chiar domnia sa, ecumenistul cu grade Celsius pe umerii sai ranchiunosi.

 2. Surprinzator este gestul Patriarhiei! IPS Teodosie le-a aratat prin puterea exemplului cum ar trebui sa se comporte Patriarhul si acolitii lui….le-a aratat ce inseamna normalitate pentru un ierarh crestin ortodox.

 3. un indemn care dovedeste inca o data CREDINTA IN BINE. toti avem duhul sfant in noi. depinde daca alegem sa-l „ascultam” sau nu…

 4. mai lasati-ne cu Make, prea il faceti vedeta. Numai in Romania poti avea tupeu, in locul rusinii!

 5. Falanga ortodoxiei panslaviste muscale.Deunazi spunea ca putler si medvedelu nu sunt rai.Trădător al ortodoxiei.Colaborator al securității.Spagar ordinar.

 6. lipsa de intelepciune in taberele care vor pupa paiata independentei pina la urma, este evidenta… smerenia a fugit din biserica… unde s-o fi ascuns?

  pentru timpurile actuale posibil ca cei ma buni reprezentanti ai ei (bisericii) sa fie banescu si teodosie… vremuri si vremuri…

  cum se face ca eu pina acum m-am lovit doar de cei ahtiati dupa bani care au impus si cerut tarife? deunazi era un articol ca nimeni nu poate impune. pe bune, chiar va place sa insultati adevarul?

  v-ati uitat menirea, „bancherilor”… banul nu mai e ochiul dracului ci instrumentul catre fericirea eterna…

 7. Nu stiu de ce… dar ma astept ca reactia InaltPreaSpagarului sa fie tot un circ. Dupa cum il si sfatuieste avocatul lui Sosoanca. Indivizii de teapa asta de abia astiapta sa fie circ! Se dau in stamba imediat! Prosti aia care pun botul si ii mai si sustin! Doar e an electoral, iar InaltPreaSpagarul impreuna cu Sosoanca de abia asteapta sa pozeze in salvatorii natiei. Doar ca ar trebui sa specifice ca ei vand doar in ruble!

 8. Sanchi! Pe cine prostește el? Organizator care cerea oamenilor din Tomis sa se pronunțe pro causa mitropoliei și sa facă presiuni!!!pentru obtinerea ei….., iata acum ca da inapoi de teama judecății. „Pur și nevinovat”, cu o conduita ce ne amintește de Inchiziția spaniola și ura împotriva femeilor, ca sunt femei și mame, mai era puțin si le rastignea pentru darea lor de viata, și bucuria sentimentului de dragoste și devotiune fata de copii și familie. Ce se intampla acolo, în facultatea de teologie și identic la episcopie, nu are căutare de Dumnezeu, ci de ban și legile lui murdare.
  Lăsați inducerea în eroare și falsul faptelor, ca știm exact ce și cum stau lucrurile. Ce faceți voi nu este credinta. Dumnezeu sa fie judecatorul nostru!

 9. În aceste vremuri tulburi avem nevoie de pace și smerenie nu de fală și grobianism.

 10. IPS Teodosie, o nucă IMPOSIBIL de spart de către măselele cariate ale EPOLEȚILOR SPECIALI și „progreseilor” uSE🌈ici.
  Căutați-o pe Koorina, aia cu dinții, că va pute gura rău a 💩…măRog…🤣

 11. Băgați un ochi, sfințiile voastre, la Vatican. Vreți hoteluri și baruri în biserici? Batista pe țambal și mai cerneți partea de jos unde ați sfințit și hirotonit la qintal securici și milițieni pensionari plictisiți, pe care i&ați reciclat în preoți și asta nu-i de bine.Nu-i de bine deloc.

 12. Deja lugojanul Daniel a iesit din subterane si il ataca fatis pe cel mai cunoscut, credibil si apreciat inalt prelat al bisericii romanilor otodocsi. Pe ce se bazeaza Daniel cand lanseaza acest atac mirean specific politicienilor mafioti care nu-i face deloc cinste? In orice caz nu pe oile pe care crede el ca le pastoreste ci pe altii. Se stiu prea cine sunt. Pana si dusmanii inraiti ai IPS Arhiepiscop Teodosie realizeaza inlauntrul lor ca reactivarea Mitropoliei Tomisului nu s-ar face pentru Arhiepiscopul Tomisului ci pentru toti romanii credinciosi ortodocsi si pentru toate tinuturile locuite de acesti romani. Este o reparatie a istoriei romanilor si nici un contraargument cinstit nu exista pentru a o impiedica. Ar aseza argumentat Biserica Nationala a Romnailor alaturi de cele mai vechi biserici surori cunoscute ca atare. Atunci de ce se opune cu atata indarjire Daniel? Lucrarea sa ca patriarh nu este pentru romani?

 13. Are idei puține și fixe. Printre care, la loc de cinste, sunt gândurile de prea-mărite.

  I-a cășunat, că musai trebuie să fie mitropolit și n-are pace…

  Un clovn, într-o menajerie medievală, încremenit în timp, cu circ ieftin…

 14. Falanga ortodoxiei panslaviste muscale.Deunazi spunea ca putler si medvedelu nu sunt rai.Trădător al ortodoxiei.Colaborator al securității.Spagar ordinar. 💩…măRog…🤣

 15. ‘Judecat de Patriarhie, ÎPS Teodosie a făcut un gest surprinzător’,a dat inapoi:)))

 16. Aici au gresit grav si-i dau apa la moara lui Make. Daca il chemau la judecata atunci cand s-a razvratit si a facut prima si-a doua inviere in plina pandemie, a chemat oamenii, a dat pe jos cu masca, a chemat la revolta, atunci avea sens sa-l cheme in fata sinodului.

 17. Sunt multe feluri de diasporeni. Dar eu nu doresc sa fiu confundat cu cel de sus. Daniel lugojanu’ impreuna cu cativa baieti de-ai sai din BOR par a fi confiscat total biserica romanilor asa cum au facut baietii lui Imre Astalos cu Romania.

 18. Da, eu i-am dat apa la moara IPS Teodosie cu construcția. S-a întâmplat! Din senin invizibil a venit.

 19. Inalt Prea Sfintitul Teodosie este un om inteligent si credincios adevarat care dovedeste ca ii pasa de soarta credintei majoritatii romanilor. Lucrurile rele au ajuns departe in BOR si au ca rezultat o perceptie tot mai negativa a acestui for de catre popor. Si nu din pricina demersului privitor la Mitropolia Tomisului ci din cu totul alte cauze care ii supara tot mai mult pe credinciosii adevarati. Parintele Teodosie doreste stoparea fenomenului iresponsabil care poate duce pana la ideea distrugerii unitatii bisericii ortodoxe romanesti.

 20. Acești indivizi au cu totul și cu totul altă menire,nu să dezbine și să învrăjbească fraierii care le pupă mâna și le umple buzunarele,așa,pe degeaba !!!De parcă dacă proștii care pun botul la manipulare ar avea mitropolie ar deveni peste noapte cu toții mai bogați,mai sănătoși și fără griji ! Ha,ha,STUPID PEOPLE!!

 21. patriarhule, tu si banescu-l tau veti fi pedepsiti de D-zeu pentru faptele voastre anti-crestine.

 22. A reapărut clona mâncătoare de 💩 „progresist” @ 09:27
  Tot cu nick-uri furate, 🌈langiule ?
  te Rogi, ghițane, te Rogi…🤣

 23. Singurul care ține stindardul ortodoxiei sus este arhiepiscopul Tomisului, ceilalți sunt niște slugi sub papucul lui Daniel și al lui…. purtătorul de cuvânt al patriarhiei.

 24. Preotul turnator la Securitate , Mache Teodosie , se teme , da inapoi ! BOR , il va arunca pe usa afara cu un sut in fund , va deveni civil ! Cum va mai trai el , cum va arata el, fara toate trentele alea cu fir de aur ? Cui va lasa el averea facuta prin tot felul de matrapazlicuri ? Unor copii orfani ?

 25. Cei ce conduc lumea s-au folosit de Biserică. De cîteva sute de ani nu mai au trebuință de Ea și-O vor înlocuită cu umanismul (nu e același lucru cu omenia), cu ștința, cu cercetătorii și alte abureli. Dacă nu vedeți lucrul acesta sînteți orbi de-a binelea, prostiți rău de tot. Că ce-au însemnat toate reformele religioase pornind de la Luther și Calvin, continuănd cu Ferenc David, quakerii, martori, sâmbotiști s.a. Toți au fost feniceni!

 26. Singurul care ține stindardul ortodoxiei sus este arhiepiscopul Tomisului, ceilalți sunt niște slugi sub papucul lui Daniel și al lui…. purtătorul de cuvânt al patriarhiei

 27. „un indemn care dovedeste inca o data CREDINTA IN BINE”

  marinica fara frica de pisica, exista si CREDINTA IN RAU ? Daca da, ma abonez la ea, eu cred in rau, altfel cercetez !

 28. IPS Teodosie nu-l mai poate sluji pe Dumnezeu , decat in vesminte de mitropolit ? Asta este! Nu poate… tuseste si-i vine rau !

 29. Mache ,slujitorul diavolului,joaca teatru ieftin.Auzi tu, mitropolie?Când o face plopul pere…Scrieți,dragi constănțeni,pe ușa spagaruluu Mitropolie.Asa va tăcea,afurisitul.Si voi, treziți va,nu mai pupați oase de oameni morți și mâini de șpăgar ordinar.

 30. Mare e turma jegoasă a prea-nesfințitului Teodosie si mare întunericul din mintea si inima ei! Unii sunt făcuți să creadă că făcând o cruce si atingând ciolane sau bând aghiazmă sunt iertați de toate păcatele comise, se joacă un fel de alba-neagra cu bunul Dumnezeu, de multe ori pe bani… Sunt mulţi preoți, din nefericire, lipsiți de har, văduviți de lumină, care încercă să ne convingă ca rațiunea e ceva străin dumnezeirii…

 31. au la mana unii pe altii. Il halea Ciubotea de nu mai avea nici-un fulg pana acum!
  BOR si.alte culte, bani sifonati.
  Ce produc toti acesti popi?

 32. tomlin spune:
  10 FEB. 2024 LA 15:42

  POSTARE FALSA gratie proprietarului zgarcit al Coti care nu da bani pe un login.

 33. Aista voieste sa provoace o schisma/la scara nationala, cum Todosiu in urma cu un mileniu/la scara imeperiala .

 34. De ce oare BOR-ul lui Dan Ilie, pe scurt Daniel, se fereste de legionarismul URA ? L-a avertizat cineva, vreo ambasada si vreun Departament de Stat ? M.A.che incearca dezbinarea pe CT, dar n-are cu cine, de Bobo a facut doar 10.000 de peturi cu apa sfiintita cu mana. 10.000 practicanti din 260.000 de locuitori este de 26x mai putin, nu ? Intrebare: in ritmul de 700 decedati pe zi, in cat timp dispare ortodosia, 20 de ani ? Prind si asta si terminarea razboiului hibrid, pun doua sampanii la rece.

 35. Teodosie sugubatul de Timis va fi judecat de sinodul ortodox de la Patriarhie dupa ultima declaratii ca ar fi adulter casatoria cu o femeie divortata cit si dosarul de la DNA de cumparare de influenta-craciun.

 36. Tot Corinei:
  Mitropolia Constantei impotriva careia te revolti, nu va fi.
  Ai dorinta implinita. Acum pleci fara sa revii.

 37. Stiti care este numele adevarat al acestui popa Teodosie: MACEDON PORCU si este al saptesprezecilea copil din familie.Nu credeti cautati.

 38. Spagovitul a primit un sut in fund si acum o scalda.Cum ca vezi doamne vrea pace si liniste. Ha ha ha ha ha. Doar gura mare si tupeu are acest nemernic.Iar enoriasii,vai steaua lor de inapoiati.

 39. Ceea ce este extrem de dubuios si total condamnabil pentru cei care trag sforile in BOR este ca sunt tamaiati la superlativ numai de cei care sunt membrii cultelor neoprogresiste sau de unii atei rataciti. Nici un roman ortodox practicant nu este de partea lor ci toti sunt alaturi de Arhiepiscopul de Tomis.

 40. M.A.ke war, not love a fost informat de urmarea in caz ca mai sustine legionarismul in Romania ? Se pare ca I.R. nu stie.

 41. Daniel&Co pastorii pocaitilor si ate Ba pros-incult. Ortodoxia nu este buricul pamantului. Nu stiu ortodox cu premiul Nobel.Iar ortodoxia nu sta in BOR-fasi sau spagoveni.Va amagiti amarnic sa credeti ca sunteti gradina maicii inexistentului ca sfant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.