
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti a Elenei Burlan-Puşcaş, ca urmare a pensionării.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a eliberat din funcţie ca urmare a pensionării şi pe: Anca-Mihaela Trandafir – judecător cu grad profesional de curte de apel, preşedinte al Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Iaşi, delegată la Curtea de Apel Iaşi; Daniela Neacşu – judecător la Judecătoria Topoloveni; Ligia Ene – judecător la Judecătoria Topoloveni, delegată în funcţia de preşedinte al acestei instanţe.
În martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.
În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.
La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care era acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.
„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art. 396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme.
Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan.
Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, a putut primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie.
Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membrii a două clanuri de interlopi.
Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).
Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.
Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.
De asemenea, Elena Burlan-Puşcaş a avut în vara anului 2010 spre judecată un alt dosar, în care cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală. În acest caz, judecătoarea a fost acuzată de DNA că a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 15.000 de euro pentru a dispune pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.
Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat o pedeapsă cu executare, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat.
Ulterior, în ambele cauze, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelurile Parchetului şi au pronunţat pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunilor de tentativă de omor calificat, pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani.
Elena Burlan-Puşcaş este soţia lui Marcel Puşcaş, preşedintele clubului FCU Craiova.
Ați greșît titlu’! Trăbuia să hie:
„Judecătoarea CONDAMNATĂ pentru că lua mită de la interlopi, trimisă de Sistem la pensie SPECIALĂ”!
Bună!
Asta e „dreaptatea” pe care o face CORUPTA JUSTIȚIE din Romania!
Aici a fost colega de breaslă
Cei cu bani mulți sau care au anumite foncții înalte ori sunt achitați ori se amână si se amână până la prescripție. DIN VINA CUI S-A PRODUS PRESCRIPȚIA? AM FOST PREA AGOMERATI SI AM UITAT SĂ
VEDEM CE DOSARE SE APROPIE DE PRESCRIPTIE.DACA AR FI INTR-O LEGE SCRIS CA CEI VINOVAȚI DE PRESCRIPTIE
SUNT CONDAMNATI AUTOMAT LA 5 ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE ATUCI NOI JUDECATORII NU AM MAI ” UITA” NICIUN DOSAR , DAR AM PIERDE SI SPAGA.
NOI SUNTEM INDEPENDENTI.SI FACEM CE VREM NOI! EU AM UITAT doua DOSAR CARE S-Au PRESCRIS CACI M-AM OCUPAT DE DOUA PROCESE TARI; UN INCULPAT FURASE
DINTRUN MAGAZIN 3 CONSERVE SI DOUA PAINI si nu m-am lăsat până nu l-am condamnat la un an și șase luni cu executare si un alt dosar în care inculpatul a BĂTUT-O pe vecina lui petru ca a scăpat vitele la el in porumb. Acestuiaa i-am dat un an cu suspendare. E de munca domnilor.
Dar cu dosarele prescrise? Unul facuse la o firmă de stat o pagubă de 10 milioane de lei și în celălat dosar vanduse fără licitație pe șpagă dovedită niște active in valoare de 50 milioane de lei.
Asta a fost . Voi fi mai atent pe viitor.
Conform Codului Penal al Italiei, oricine „defăimează public Republica”, care include guvernul, parlamentul, instanțele și armata, riscă o amendă de la 1.000 la 5.000 de euro.
https://www.youtube.com/watch?v=8q2WS6ahCnY
Da,așa va fi haita bine organizată comuniști/securiști au revenit la putere cu ajutorul la gunoaiele acestea din Justiția Română.
Asta este.
Ei nu raspund pentru faptele lor in fata legii.
Ce-i asa greu de priceput?
Pentru aceeasi fapta, daca era comisa de un politician de exemplu, nesimtita asta il inchidea pentru minim trei ani !
Pentru ca magistratii pot iar politicienii nu pot !
Si nici nu vor sa schimbe legea ca sa „poata” si ei !
Normal ar fi ca si interlopii sa primeasca pensie speciala si sa iasa la pensie dupa 20 de ani de activitate, caci si lor le este greu. Asta ar fi in sfarsit „Romania normala”.
După o carieră profesională presărată cu tâlhării, mită, încălcarea deontologiei profesionale etc., poporul trebuie să muncească să-i asigure pensia nesimțită la tipa asta penală.
judecatoarea Jgheab-Troaca.
Politistii si judecatorii corupti ar trebui sa piarda pensia. defapt toti slujbasii statului ar trebui sa piarda pensia pentru coruptie sau tradare.
Cam cum spunea coana Leana : „Ma vor judeca colegii mei, judecatorii !” … Da’ de ce doar la pensie ? Eu, in locul plavanului, as fi trimis-o direct pe plaja in Maldive, „pentru serviciu credincios si merite deosebite” ! Ca … cine stie ? Poate miine poimiine ajunge pe miinile colegilor de breasla ai „doamnei” … Fara sa generalizez, cred ca e casta profesionala (de fapt o grupare clasica de crima organizata) cea mai infecta si corupta din Romania, poate cea mai „stralucita realizare” cu care Iohannis se poate „mindri” la sfirsitul unei lungi si triste „domnii” !