Dispută escatologică pe marginea Brexitului

Juncker: Comisia Europeană este ”iadul”

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a stârnit valuri de indignare în Marea Britanie după ce s-a întrebat dacă nu există ”un loc special în iad” pentru cei care au militat pentru Brexit „fără să aibă cel mai vag plan pentru ducerea la capăt în siguranță” a ieșirii Marii Britanii din UE. Mesajul lui Tusk a durut cu atât mai mult în Marea Britanie cu cât a fost transmis în timpul conferinței de presă de la Bruxelles cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Acesta din urmă l-a și avertizat pe Tusk că va avea ”probleme groaznice” cu presa britanică după această remarcă.

În acest moment, Acordul negociat de guvernul britanic și UE s-a împotmolit în Parlamentul britanic tocmai din cauza chestiunii irlandeze – reinsitituirea unei granițe fizice între Irlanda (membră UE) și Irlanda de Nord, fapt care ar putea duce la reizbucnirea conflictului din Ulster.

BBC a interpreat într-o cheie moderată afirmația surprinzătoare a lui Tusk. ”Lăsând la o parte planificata încercare de a provoca spiritele, remarca sa a fost o invitație către premierul Theresa May pentru a veni cu o versiune diferită a clauzei de salvagardare pentru Irlanda de Nord – «o garanție credibilă», o promisiune că «este posibilă o soluție comună»”, scrie BBC.

Nu la fel au interpretat afirmația lui Tusk tabloidele britanice și politicienii pro-Brexit. ”Ne întrebă,, dacă domnul Tusk consideră că folosirea unui asemenea limbaj este de ajutor”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Cea mai dură reacție a veni din partea unioniștilor din Irlanda de Nord care susțin guvernul May – Partidul Democratc Unionist. Deputatul Sammy Wilson a scris pe Twitter că Tusk este ”un euromaniac afurisit”. Wilson arată ca Tusk i-a jignit pe cei 17,4 milioane de britanci care au votat pentru Brexit și și-au dorit să scape de „corupția UE” și să ”caute paradisul unui Regat liber și prosper”. ”Acest euromaniac afurisit face totul ca să mențină Regatul Unit în lanțurile birocratței UE”. ”Tot ce va obține este o rezistență și mai mare din partea celor care au optat să scape de Tusk și de cabala furcilor iadului”.

La câteva ore, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încercat să calmeze spiritele oferind o definiție a ”iadului” ce poate să sugereze că șeful CE invită Marea Britaie să rămână în UE. Pentru Juncker iadul ete tocmai Comisia Europeană. ”Sunt mai puțin catolic decât prietenul meu Donald. El crede în rai și, prin opoziție, în iad. Eu cred în rai și nu am vazut niciodată iadul, cu excepția momentelor în care vin la slujbă aici. Este un iad”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

  1. Niste comunisti strigoii astia din Regat! Vor la Putin, vor la Chinezi? Jos Ciuma Rosie!

    • Nenica, as putea pune pariu ca, desi te dai rotund, acum vreo 30 de ani erai sef de promotie la scoala de la Baneasa ! …

    • BBC a ajuns o spalare pe creiere Soros, e o jale ca post, nici nu mai surprinde ca ii lasa pe votantii BREXIT insultatzi de idiotul Tusk.E dreptul lor , al englezilor,m de a decide ce se intampla cu tara lor, nu a unor pupincurishti Soros precum Tusk , Juncker sau Timmermanns.

    • Se refera la IADUL BOLSEVIC din Colhozul european, de aceea recurge la tarii, pentru a suporta iadul la fundatia caruia a contribuit din plin in cariera sa de legendat…

  2. Britanicii au dreptate: și-au dorit să scape de „corupția UE” și să ”caute paradisul unui Regat liber și prosper”

    • Sa iesim din UE. O sa fim bogati ca venezuelenii. Ne vor ajuta „pretenii” nostri rusi.

    • @cinci secunde, Tu esti un sclav fericit: cu bani, dar cu sufletul mutilat! Ai ce pune pe masa, dar esti incapabil sa imparti cu napastuitii sortii codrul tau de paine plin de chimicale. Pentru tine, viata se reduce la instinctele primare, la primele trepte ale piramidei sociologice a lui Maslow. Esti incapabil sa vezi frumusetea lumii pentru ca esti subjugat de uratenia propriului tau caracter. Si asta duce si la un dezechlibru cerebral. Daca nu ai aflat, Venezuela este in America de Sud, nu in Europa. Iar aderarea la Imperiul European nu ne-a facut mai bogati, ci mai saraci. Doar Germania si cateva state europene occidentale au prosperat prin afluxul de emigranti din Est si deschiderea unor piete noi de desfacere in tari ca Romania. Romania a ramas proasta Europei din cauza unor prosti ca tine, care sunt incapabili sa-si ia destinul in propriile lui maini!

  3. Daca mai avea cineva vreo indoiala ca la Bruxelles „troneaza” si freaca menta nu numai pe bani multi, multi de tot, dar si cu rezultate pur si simplu antieuropene, o gasca de idioti, tilhari si agenti ai altor puteri : astazi s-a refuzat alianta dintre doua super-companii europene, francezii de la ALSTOM si germanii de la SIEMENS !! Rezultatul ? Pai cred ca amerlocii rid cu lacrimi, au si desfacut sampania, iar chinezii, care oricum par ca zimbesc tot timpul, probabil ca tocmai se pregatesc sa mai cumpere vreo doua tari europene ! Da’ las ca-i bine, tocmai se apropie alegerile europene si, Doamne ajuta, poate se duce dracu’ sandramaua !

  4. Sfântul Sisoe a lui G. Topârceanu dădea de înțeles că în Rai sunt smochine și stafide și râuri de miere. Domnul Jean-Claude Junker preferă iadul Comisiei Europene unde sunt măsline și ardei iuți iar râurile sunt de votcă, de whisky sau bere de abație.

  5. Junker promoveaza islamismul si anticrestinismul dar vorbeste despre iad? Islamistii nu sunt ofensati de aceasta declaratie care confirma existenta crestinismului prin afirrmarea ca exista iad? De fapt n-au nici ei si nici Junker sau sleahta lui de la conducerea UE nicio credinta si nicio morala. Singurele lor repere sunt banii si setea de putere. Ar trebui inlaturati cat mai curand. Astfel Soros va fi scos din joc sau cel putin i se vor intarzia planurile suficient cat sa nu le mai poata vedea indeplinite in viata.

    • @Tudose

      ai carente in formare!

      *piramida* lui Maslow se refera la individ, este un instrument psihologic, sociologia se ocupa cu studiul relatiilor sociale si umane!

      Aderarea la UE ne-a facut mai bogati, nu mai saraci! de pe locul 26 ca pib general, Romania ataca, dupa 12 ani pozitia a 14!

      citez:*În ceea ce priveşte PIB per capita exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a făcut un salt uriaş în comparaţie cu rezultatele celorlalţi concurenţi în perioada 2007-2016, de 34%, de la 43% din media UE la 58% din media UE. Spre comparaţie, Polonia, cea mai mare economie est-europeană, dar care aleargă în cursa mărimii economiei în altă ligă, a sărit cu 28%, la 68% din media UE. Ungaria a urcat cu 11,6%, la 67% din media UE, iar Cehia cu 7%, la 88% din media UE. Portugalia şi Grecia s-au dus ambele în jos, la 77% din media UE respectiv 68%.*(https://www.zf.ro/companii/ce-spune-eurostat-romania-peste-polonia-ungaria-si-cehia-la-cresterea-pib-per-capita-raportat-la-puterea-de-cumparare-in-ultimii-10-ani-17214171)

      fara UE suntem pierduti, noi nu avem capitalul necesar pentru dezvoltare, trebuie sa ne imprumutam! de unde luam banii, daca plecam din UE? de la FMI, de la americani, de la evrei, de la arabi, de la rusi sau de la chinezi! cei mai multi bani ii are China, locurile 1, 2, 4 si 5 al celor mai puternice banci apartin bancilor chinezesti!

      vrei sa ajungem precum Grecia! daca Merkel nu batea cu pumnul in masa ca imprumuturile Greciei sa fie acordate bancilor creditoare, toate gajurile acestor banci pe care le-au folosit grecii pentru a lua imprumuturi ar fi fost scoase la vanzare si le-ar fi cumparat bancile chinezesti! si asa au pus mana pe jumatate din portul Pireu si pe nu stiu ce insule…

      biblioteca si lectura presei occidentale te pot scoate din marasmul intelectual in care traiesti!

      hai pa..

  6. Admiterea Romaniei in UE s-a facut cu cesiuni majore de suveranitate, materiala si morala. Admiterea in structurile europene a fost ca un joc piramidal. Romaniei, admisa tirziu desi, alaturi de Iugoslavia, merita sa fie prima, i s-a rezervat statutul de colonie. Romania nu mai este stapina pe propriile resurse si capacitati de productie. Nu are nici sustinere din exterior asa cum are Polonia sau chiar Ungaria. Din contra, este mereu vexata in fel si chip, semn ca mai e ceva cenusa in vatra. Puterea majora care sint SUA nu investeste serios in Romania desi si-a plantat aici pioni avansati. Deci a iesi acum din UE este imposibil.

    • e cate unii care nu pricep ce inseamna UE!

      simbolic vorbind UE este solutia la chestiunea razboiului! doua conflagratii mondiale si-au avut izvorul in Europa!

      in al doilea rand, UE se indreapta fie spre o formula de stat, fie de o asociere a premiantilor, restul gravitand in jurul nucleului dur! cea mai proasta veste pentru Romania ar fi sa se mearga pe varianta a doua, noi neintrand in grupa premiantilor!

      chestia cu cedari de suveranitate, materiala, morala, colonie sunt vorbe de habarnist cu ifose! UE are la baza 4 principii, din care libera circulatie a capitalului si a persoanei reprezinta doua dintre ele! pai daca totul se privatizeaza, capitalul poate cumpara totul, in orice tara! oamenii pot lucra si locui in orice tara din UE!

      chestia cu sustinerea din exterior este iarasi din mentalul de iobag credincios care asteapta ca exteriorul, Dumnezeu, bancile, marii oameni din occident sa se uite la Romania! tarile in ue sunt in competitie unele cu altele!

      dupa 1990 Polonia este tara din est care s-a dezvoltat cel mai puternic si intr-un ritm sustinut si care nu a cunoscut criza 2008-2010! elita poloneza de mai buna calitate decat elita romaneasca, iar liderii politici ai lor de mai buna calitate decat liderii nostri politici! catolicismul in Polonia este mult mai puternic decat ortodoxismul nostru, asa ca exista diferente si de popor!

  7. Ignor zicerile nulitatilor dezaxate. Am spus aceasta direct aceleiasi persoane atunci cind am fost confruntat cu grosolania extrema care se voia a suplini precaritatea de cunoastere si judecata. Astept deci comentarii pertinente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.